Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
25.11.2013
ID: 1130upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) vyzval sudcov na vypracovanie etického kódexu, ktorým by sa ich kolegovia mali riadiť. Po jeho porušení by malo nasledovať disciplinárne stíhanie. Borec to uviedol na hlavnom zhromaždení Združenia sudcov Slovenska (ZSS). Zdôvodnil to nízkou dôveryhodnosťou justície. Je síce presvedčený, že väčšina sudcov svoju prácu robí dobre, sú aj takí, o ktorých sa to povedať nedá.

VLÁDA

Vysoké školy by pri akreditácii mali mať menej administratívnej práce
20. novembra (TASR) – Vysoké školy by pri budúcoročnej komplexnej akreditácii mali mať menej administratívnej práce. Zjednodušenie administratívy má priniesť zmena nariadenia vlády o Akreditačnej komisii (AK) z dielne ministra školstva, ktoré dnes schválila vláda.

Na prevenciu, diagnostiku či liečbu HIV/AIDS pôjde ročne vyše 1,4 mil. eur
20. novembra (TASR) - Na preventívne aktivity, diagnostiku a liečbu HIV/AIDS pôjde ročne vyše 1,4 milióna eur. Najväčšia čiastka, asi 1,16 milióna eur by mala smerovať na liečbu. Vyplýva to z Národného programu prevencie HIV/AIDS v Slovenskej republike na roky 2013-2016, ktorý dnes schválila vláda. Na dnešné rokovanie kabinetu ho predložila ministerka zdravotníctva.

SR pokračuje v spolupráci s Izraelom v oblasti školstva, vedy a kultúry
20. novembra (TASR) - Slovensko bude aj ďalšie roky spolupracovať s Izraelom v oblasti školstva, vedy, kultúry, mládeže a športu. Vláda dnes schválila návrh predmetného programu do roku 2016. Každoročne pôjde na tento účel z rozpočtu 19.140 eur.

Súhlasí, aby Slovenský olympijský výbor mohol spravovať majetok štátu
20. novembra (TASR) - Vláda dnes odsúhlasila návrh poslancov Smeru-SD, podľa ktorého má Slovenský olympijský výbor (SOV) získať právomoc spravovať majetok štátu.


NÁRODNÁ RADA 

Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť na dva roky
20. novembra (TASR) - Doplnková ochrana pre cudzincov by sa mohla predĺžiť z jedného na dva roky. Navrhuje to Ministerstvo vnútra SR v novele zákona o azyle, ktorú dnes schválili poslanci na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR. Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Výbor odobril možnosť olympijského výboru spravovať štátny majetok
20. novembra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) by mal od januára 2014 získať právomoc spravovať majetok štátu. Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka, Miroslav Číž a Dušan Jarjabek v novele zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore, ktorú dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili ju schváliť aj v pléne.

Predávajúci by mal spotrebiteľa informovať o zvýšených cenách hovoru
20. novembra (TASR) - Predávajúci by mal upozorniť spotrebiteľa, že keď bude kvôli tovaru alebo službe volať na určené telefónne číslo, môže ho to stáť viac ako normálny hovor. Počíta s tým novela zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú dnes schválil Ústavnoprávny výbor NR SR. Právnu normu pripravili poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi.

Návrh rozpočtu by mal poslancov zamestnať 5. decembra
20. novembra (TASR) - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu by mal poslancov Národnej rady SR zamestnať 5. decembra. Posledná tohtoročná schôdza sa začne 26. novembra. V jej programe sa neobjavia viaceré návrhy, o ktorých mal parlament pôvodne rokovať. Ide o volebné zákony, o zákon o obecnom zriadení, o výbušninách či o vnútrozemskej plavbe. TASR to po skončení dnešného poslaneckého grémia potvrdil hovorca predsedu parlamentu Pavol Chovanec.

Výbor je za zákaz vstupu výtržníkov na štadióny
20. novembra (TASR) - Výtržníkov na športových zápasoch má štát od januára potrestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Počíta s tým návrh zákona o organizovaní verejných športových podujatí z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý dnes odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili ho plénu schváliť.

Opozícia vidí v školstve neonormalizáciu, ministerstvo to odmieta
20. novembra (TASR) - Ministerstvo školstva sa drží pojmu neonormalizácie ako máloktoré ministerstvo, čo je veľmi nešťastné. Vyhlásil to dnes poslanec a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Martin Poliačik (SaS) na margo navrhovanej novely školského zákona, ktorú výbor odporučil schváliť.

Súkromné pozemky v chránených územiach by mohol štát vymeniť za svoje
20. novembra (TASR) - Súkromní vlastníci chránených území by sa po rokoch mali dočkať vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR dnes odporučili plénu schváliť novelu zákona o ochrane prírody, ktorá prináša aj riešenie tohto problému. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Za zber a recykláciu batérií majú zodpovedať výrobcovia
20. novembra (TASR) - Výrobcovia batérií a akumulátorov by mali od januára niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Vyplýva to z návrhu novely zákona o odpadoch, ktorou envirorezort reaguje na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo SR vyčítala Európska komisia (EK). Právnu normu dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR.

Výbor odobril drahšie skládkovanie odpadov
20. novembra (TASR) - Skládkovanie odpadov by malo byť na Slovensku od januára drahšie. Vyššie ceny za ukladanie odpadu na skládkach prináša návrh novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadkov, ktorý dnes členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR odporučili plénu schváliť.

Sudcovia so zmrazením ich platov nesúhlasia, lebo iné príjmy nemajú
20. novembra (TASR) - Zmrazenie platov sudcov, ktoré sa chystá aj od roku 2014 spolu so zmrazením platov verejných funkcionárov, sa stretáva s nevôľou sudcov. Ako na dnešnom rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR vyhlásila prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska, sudcovia na rozdiel od poslancov nemôžu mať iné príjmy.

Jazykové certifikáty sa zrejme zrušia skôr, než bolo v pláne
21. novembra (TASR) - Jazykové certifikáty, ktoré môžu dnes využiť študenti ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka, sa zrejme zrušia skôr, než bolo pôvodne v pláne. Školský parlamentný výbor dnes totiž súhlasil s pozmeňujúcim návrhom poslankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej, ktorý počíta so zrušením certifikátov od marca 2014. Pôvodne sa mali certifikáty rušiť od septembra 2014.


Pozn.:

ÚS SR nedal súhlas na trestné stíhanie sudcu NS SR v korupčnej kauze
19. novembra (TASR) - Ústavný súd SR dnes odoprel súhlas na trestné stíhanie sudcu Najvyššieho súdu SR Štefana M. pre skutky právne kvalifikované ako zločin prijímania úplatku a prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa. O súhlas na trestné stíhanie požiadal v auguste generálny prokurátor SR.

MÉDIÁ: RVR pridelila 20 voľných rozhlasových frekvencií
19. novembra (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes rozhodla o výsledkoch výberového konania na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie. Rada pridelila všetkých 20 frekvencií zaradených do jesenného výberového konania, a to šiestim z 11 uchádzačov. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.

MÉDIÁ: RVR uložila pokutu 8000 eur vysielateľovi MAC TV
19. novembra (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na svojom dnešnom zasadnutí uložila vysielateľovi MAC TV pokuty vo výške 8000 eur. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie RVR Ľuboš Kukliš.

Novela zákona o petičnom práve sa odkladá, dôvodom sú nečakané pripomienky
20. novembra (TASR) – Novela zákona o petičnom práve z dielne Úradu vlády SR sa odkladá na október budúceho roka. Vyplýva to z plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2014. Dôvodom odloženia novely sú podľa úradu nečakané pripomienky a odporúčania. Novelu zákona mali pôvodne predložiť na rokovanie vlády v novembri tohto roka.

Ombudsmanka J. Dubovcová žiada disciplinárne potrestať bratislavského sudcu
20. novembra (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podala na Najvyšší súd (NS) SR návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi jedného z bratislavských okresných súdov. Je to prvý raz v takmer 12-ročnej histórii, čo slovenský verejný ochranca práv využil túto právomoc. TASR o tom informovala Alena Kuišová z Kancelárie verejného ochrancu práv.

MS SR: T. Borec vyzval sudcov, aby si pripravili etický kódex
22. novembra (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) vyzval dnes sudcov na vypracovanie etického kódexu, ktorým by sa ich kolegovia mali riadiť. Po jeho porušení by malo nasledovať disciplinárne stíhanie. Borec to uviedol na hlavnom zhromaždení Združenia sudcov Slovenska (ZSS). Zdôvodnil to nízkou dôveryhodnosťou justície. Je síce presvedčený, že väčšina sudcov svoju prácu robí dobre, sú aj takí, o ktorých sa to povedať nedá.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk