Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
16.12.2013
ID: 1230upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR definitívne schválili rozpočet verejnej správy na budúci rok s plánovaným deficitom na úrovni 2,64 % hrubého domáceho produktu (HDP). Za návrh hlasovalo 81 zo 145 prítomných zákonodarcov, proti bolo 62 poslancov.

VLÁDA

Štátnym zamestnancom zvýšia od januára plat o 16 eur
11. decembra (TASR) - Štátni zamestnanci si od januára 2014 prilepšia na platoch o 16 eur. Vláda SR dnes prijala nariadenie, ktorým sa o túto čiastku zvyšujú platové tarify štátnych zamestnancov.

Schválila program podpory obrany štátu na roky 2014 až 2019
11. decembra (TASR) - Vybudovanie skladu leteckých pohonných látok na bratislavskom letisku či príprava lôžkových kapacít v nemocniciach. S tým na budúci rok počíta medzirezortný program Podpora obrany štátu na roky 2014 až 2019, ktorý dnes schválila vláda. Cieľom programu je vybudovanie funkčného systému obrannej infraštruktúry s účinnou civilnou podporou pre zabezpečenie činnosti ozbrojených síl SR a spojencov na našom území. Gestorom programu je ministerstvo obrany.

Na osobitný príspevok bude mať nárok viac divadelných a hudobných umelcov
11. decembra (TASR) – Niektorí divadelní alebo hudobní umelci už nebudú musieť od júla 2014 odpracovať pre získanie osobitného príspevku 30 rokov, ale o päť menej. Týka sa to spevákov a hráčov na dychovom nástroji. V prípade tanečníkov zostane doteraz platných 22 rokov. Predpokladá to návrh zákon o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, ktorý dnes schválila vláda SR. Odsúhlasiť ho musí ešte parlament.

V návrhu rozpočtu ÚPN je aj 180.000 eur na odmeny pre členov SpR a DR
11. decembra (TASR) - Ústav pamäti národa (ÚPN) žiada od štátu na svoju činnosť a prevádzku v roku 2014 takmer 1,5 milióna eur. Návrh rozpočtu ÚPN vláda na svojom dnešnom zasadaní vzala na vedomie.

Hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci dočasne zatvoria
11. decembra (TASR) - Hraničný priechod medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou Veľké Slemence – Mali Selmenci bude od konca apríla do konca mája dočasne uzavretý. Dôvodom sú rekonštrukčné práce a technické úpravy. Dočasné prerušenie premávky na hraničnom priechode dnes schválila vláda SR.

Učitelia si v budúcom roku prilepšia o päť percent
11. decembra (TASR) - Učiteľom a odborným zamestnancom na základných a stredných školách stúpnu od januára budúceho roka tarifné platy o päť percent, v priemere im to má na výplatnej páske priniesť asi 42 eur.

Športové gymnáziá by mali od nového roka dostať viac peňazí
11. decembra (TASR) - Športové gymnáziá by mohli od januára budúceho roka dostať viac prostriedkov. Ročný príspevok na jedného žiaka by sa mal zvýšiť o 87,50 eura. Predpokladá to nariadenie vlády z dielne ministerstva školstva, ktoré dnes schválila vláda. V súčasnosti v športových gymnáziách študuje asi 2513 žiakov.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť na 2,6 %
12. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes definitívne schválili rozpočet verejnej správy na budúci rok s plánovaným deficitom na úrovni 2,64 % hrubého domáceho produktu (HDP). Za návrh hlasovalo 81 zo 145 prítomných zákonodarcov, proti bolo 62 poslancov.

Mimoriadna schôdza k nebankovkám bude v utorok podvečer
12. decembra (TASR) - Mimoriadna schôdza NR SR na tému pôsobenia nebankových spoločností sa začne v utorok 17. decembra po 17. hodine. Na tento termín ju zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) po tom, ako opoziční poslanci na druhý pokus odovzdali podpisy potrebné na zvolanie takéhoto rokovania.


PREZIDENT

Spotrebitelia dostanú informáciu o zvýšených cenách hovoru a sms
13. decembra (TASR) - Predávajúci bude musieť od februára 2014 upozorniť spotrebiteľa, že keď bude kvôli tovaru alebo službe volať či posielať sms správy na určené telefónne číslo, môže ho to stáť viac ako bežný hovor či sms. Túto novinku prináša novela zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorú dnes podpísal prezident Ivan Gašparovič. Poslanci túto novelu schválili 5. decembra.

Skládkovanie odpadov bude od januára drahšie
13. decembra (TASR) - Vyššie ceny za ukladanie odpadu na skládkach prináša novela zákona o poplatkoch za uloženie odpadkov, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Podpísal zákon, ktorý SOV umožní spravovať štátny majetok
13. decembra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) od 15. januára 2014 získa právomoc spravovať majetok štátu. Definitívne to potvrdil prezident Ivan Gašparovič, ktorý podpísal novelu zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore. TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.


Pozn.:

MSSR: V tendri na elektronické náramky už zostal len jeden uchádzač
10. decembra (TASR) – V súťaži o jednu z najväčších zákaziek na ministerstve spravodlivosti v tomto volebnom období je už len jeden uchádzač. Potvrdila to hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. V súťaži ide o zákazku na Elektronický systém monitoringu osôb (ESMO) za 22,5 milióna eur. Sfunkčniť má napríklad ukladanie trestov domáceho väzenia.

ÚSTAVNÝ SÚD: Znižovanie platov sudcov nebolo v súlade s Ústavou SR
11. decembra (TASR) – Platy sudcov sa znižovať nebudú. Rozhodlo o tom dnes plénum Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí.ÚS tak vyhovel skupine 35 poslancov, ktorí týmto spôsobom namietali neústavnosť zníženia platov sudcov o 15 percent.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk