Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
3.2.2014
ID: 1444upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Dobrovoľní hasiči sa budú od apríla viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách. Vyplýva to zo zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR z dielne rezortu vnútra, ktorý dnes 134 hlasmi schválili poslanci NR SR. Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

VLÁDA

Dlh nemocníc voči Sociálnej poisťovni medziročne vzrástol o 37,6 mil.
29. januára (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu decembra 2013 na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 86,3 milióna eur. Medziročne sa tak ich pohľadávky zvýšili o viac ako 37,6 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

V prípade pandémie chrípky by nebolo dosť nemocničných postelí
29. januára (TASR) - Slovensko nemá dostatok lôžok na hospitalizáciu pacientov počas prípadnej pandémie chrípky. Odhaduje sa, že pokiaľ by chrípka postihla 25 až 45 percent populácie, muselo by sa hospitalizovať naraz od 20.500 do 36.500 osôb. Zdravotná starostlivosť by sa preto musela podľa informácie o pripravenosti SR na pandémiu, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie, poskytovať aj v iných ako nemocničných zariadeniach.

Skúsenosť so šikanovaním priznala štvrtina chlapcov a pätina dievčat
29. januára (TASR) - Osobnú skúsenosť so šikovaním priznala štvrtina chlapcov a pätina dievčat na základných školách. Až 14 percent žiakov sa v škole necíti bezpečne. Vyplýva to zo Správy o stave a úrovni výchovy a vzdelávania za rok 2012/2013, ktorú vypracovala Štátna školská inšpekcia. Dokument dnes schválila vláda SR.

SR a Kazachstan uzatvoria dohodu o ochrane utajovaných skutočností
29. januára (TASR) - Medzi Slovenskom a Kazachstanom bude platiť dohoda o vzájomnej ochrane utajovaných skutočností. Jej návrh dnes schválila vláda.

Integračná politika SR má zlepšiť začlenenie cudzincov do spoločnosti
29. januára (TASR) – Pri Rade vlády pre ľudské práva a menšiny by mohol vzniknúť osobitný výbor pre práva cudzincov v SR. Ako jeden z návrhov na zváženie to uvádza nový program Integračnej politiky SR, ktorú dnes schválila vláda. Nová koncepcia má vytvoriť lepšie podmienky na začlenenie cudzincov do majoritnej spoločnosti.


NÁRODNÁ RADA

Pätica kandidátov na členov Správnej rady TASR postúpila do pléna NR SR
27. januára (TASR) - Mediálny výbor parlamentu dnes posunul do pléna Národnej rady (NR) SR mená piatich kandidátov na posty členov Správnej rady (SR) Tlačovej agentúry (TA) SR. V oblasti ekonómie kandiduje bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Vladimír Masár, ktorého nominuje Akadémia médií Bratislava, rovnaká inštitúcia navrhuje aj Jána Sanda za oblasť žurnalistiky. Ako expert v oblasti žurnalistiky kandiduje aj Ján Dianiška, ktorého navrhla Bardejovská televízna spoločnosť. V oblasti informačných technológií kandiduje Peter Alakša s podporou občianskeho združenia OKNO a v oblasti práva Boris Chovanec, ktorého navrhuje Mediálny inštitút. S výnimkou Dianišku boli všetci kandidáti členmi Správnej rady TASR aj v prvom volebnom období.

Spoločnú správu k novele zákona o múzeách odporučila aj opozícia
28. januára (TASR) - Mediálny parlamentný výbor dnes odporučil plénu Národnej rady (NR) SR schváliť pozmeňujúce návrhy, ktoré sú súčasťou spoločnej správy k vládnej novele zákona o múzeách a galériách. "Výbor schválil spoločnú správu, posúva návrh do pléna s tým, že všetci prítomní opoziční poslanci hlasovali za túto spoločnú správu, čím ju odporučili plénu," povedal pre TASR po dnešnom rokovaní výboru jeho predseda Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Plénum odobrilo aktualizáciu vojenského zastúpenia v štruktúrach NATO a EÚ
28. januára (TASR) – Vojenské zastúpenie SR pri NATO a EÚ sa rozšírilo o dvoch príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR zo 70 na 72. Vyplýva to z aktualizácie vojenského zastúpenia SR pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ, ktorý dnes odobrili poslanci Národnej rady SR.

Okruh osôb, ktoré budú môcť rozhodnúť o zostrelení lietadla, sa má rozšíriť
28. januára (TASR) - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, sa zrejme rozšíri. Zmenu má priniesť novela zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR), ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Dobrovoľní hasiči sa budú viac využívať pri požiaroch či povodniach
29. januára (TASR) - Dobrovoľní hasiči sa budú od apríla viac využívať pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách. Vyplýva to zo zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR z dielne rezortu vnútra, ktorý dnes 134 hlasmi schválili poslanci NR SR. Okrem väčšieho zapojenia dobrovoľníkov štát plánuje v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest.

Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok
29. januára (TASR) - Semená konopy siatej nebudú od 15. marca zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú dnes 142 hlasmi schválili poslanci NR SR, vyňalo na podnet ministerstva pôdohospodárstva z I. skupiny omamných látok.

Hvezdárni v Hurbanove ostane právna subjektivita, úspory nájdu inak
31. januára (TASR) - Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove si napokon ponechá právnu subjektivitu. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes 83 hlasmi schválili novelu zákona o múzeách a galériách, avšak aj s pozmeňujúcim návrhom, ktorý vypustil pôvodný zámer rezortu kultúry včleniť túto hvezdáreň do Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave a ušetriť tak peniaze.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Pracovný materiál k etickému kódexu poslala sudcovským radám
27. januára (TASR) – Pracovný materiál o zásadách sudcovskej etiky, ktorý pripravilo Združenie sudcov Slovenska (ZSS), dostanú sudcovské rady na jednotlivých súdoch, aby sa k nemu vyjadrili. Rozhodli o tom dnes členovia Súdnej rady SR. Pracovný materiál, ktorý odkazuje na medzinárodné dokumenty a pomenováva princípy, hodnoty a vlastnosti sudcu prezentovala prezidentka ZSS a členka súdnej rady Dana Bystrianska.

SÚDY: Majitelia bytov s regulovaným nájomným sú s rozsudkom ESĽP spokojní 
28. januára (TASR) - Majitelia bytov s regulovaným nájomným sú s dnešným rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) spokojní. Ten uznal, že zo strany Slovenskej republiky bolo porušené ich právo na pokojné užívanie majetku a zaviazal štát, aby majiteľom takýchto nehnuteľností nahradil škody.

RADÍME: Novú výšku preddavkov na zdravotné poistenie treba zaplatiť do 8. 2.
29. januára (TASR) - Samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatitelia musia novú výšku preddavku na zdravotné poistenie za január tohto roka zaplatiť do 8. februára. Od januára 2014 sa totiž mení minimálna výška odvodov na zdravotné poistenie, ktorá sa odvíja od výšky priemernej mesačnej mzdy.

ÚS SR: Rozhodnutie o novele zákona o štátnom občianstve odložil na neurčito
30. januára (TASR) - Plénum Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej  na neverejnom zasadnutí 29. januára  pri prerokovaní veci týkajúcej sa zákona o štátnom občianstve jednohlasne rozhodlo o odročení verejného zasadnutia v tejto veci na neurčito. 

NDS: Pozor na platnosť ročnej diaľničnej známky
31. januára (TASR) - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje všetkých motoristov, že dnešným dňom sa končí platnosť ročných diaľničných nálepiek na rok 2013. Od soboty (1. 2.) musia mať motoristi využívajúci diaľničnú sieť, v prípade ročnej nálepky, známku platnú na rok 2014.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk