Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
10.2.2014
ID: 1482upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Lehota na podanie opravného prostriedku voči uzneseniu v trestnom konaní sa predlžovať nebude a ostane na úrovni troch kalendárnych dní. Poslanci Národnej rady SR nepodporili návrh novely Trestného poriadku od Jána Mičovského (OĽaNO), ktorý chcel lehotu predĺžiť na päť pracovných dní.

VLÁDA

Prijala záruky, ktoré majú mladým ľuďom zabezpečiť prácu po skončení školy
5. februára (TASR) – Mladí ľudia vo veku do 25 rokov by mali dostať kvalitnú ponuku ďalšieho vzdelávania, učňovskej prípravy alebo stáže, a to v lehote štyroch mesiacov po strate zamestnania alebo skončení formálneho vzdelania. Aj takýmto spôsobom chce vláda bojovať s vysokou nezamestnanosťou mladých na Slovensku.

Generálna prokuratúra chce naspäť čakateľov prokuratúry
5. februára (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (GP) dostane viac času na prípravu nových statusových zákonov týkajúcich sa prokuratúry a prokurátorov. Vláda na svojom dnešnom zasadnutí vyškrtla kódexy z plánu legislatívnych úloh.

Počet transplantácií orgánov sa vlani na Slovensku medziročne znížil
5. februára (TASR) – Zdravotnícke zariadenia na Slovensku transplantovali vlani menej orgánov než v roku 2012. Celkovo 14 ľuďom transplantovali srdce, 119 obličky a 22 pečeň. V roku 2012 bolo transplantácií srdca 21, transplantácií obličiek 135 a transplantácií pečene 29. Vyplýva to zo Správy o plnení Národného transplantačného programu za rok 2013, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.


NÁRODNÁ RADA

Práva a povinnosti ľudí a firiem v oblasti výbušnín upraví nový zákon
4. februára (TASR) - Osoby, ktoré podnikajú s výbušninami, čakajú nové práva a povinnosti. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž definitívne schválili zákon o výbušninách, ktorý pripravil rezort hospodárstva v spolupráci s Hlavným banským úradom, ministerstvom obrany a rezortom vnútra.

Schôdza k emisiám trvala len pár minút, Smer neschválil program
4. februára (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kauze emisie trvala len niekoľko minút. Poslanci Smeru-SD totiž podľa očakávania neschválili program rokovania. Na dnešnej tlačovej konferencii im to odporúčal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Okrem iného povedal, že Smer-SD nemá s kauzou nič spoločné a na mimoriadnom rokovaní by sa len vylievali vedrá špiny.

Poslanci budú môcť aj naďalej brať plat aj za iné funkcie
4. februára (TASR) - Poslanec Národnej rady SR bude môcť aj naďalej brať plat nielen za mandát, ale aj za iné funkcie, ktoré vykonáva. Parlament dnes totiž odmietol novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov z dielne KDH.

Obmedzenie úžery a nekalých praktík nebankoviek je v druhom čítaní
4. februára (TASR) - Sprísniť podmienky pre podnikanie nebankových inštitúcií a obmedziť úžerné praktiky je cieľom návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne poslancov Smeru-SD. Právnu normu dnes parlament posunul do druhého čítania. Členovia snemovne chcú novelou minimálne zabrzdiť, ak nie úplne zrušiť Klondajk určitých typov nebankových spoločností.

Voľné miesta vo verejnej správe sa na webe povinne zverejňovať nebudú
4. februára (TASR) - Voľné pracovné miesta vo verejnej správe sa povinne na internete zverejňovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli novelu zákona o výkone prác vo verejnom záujme z dielne Mostu-Híd. Zverejňovacia povinnosť sa mala podľa bugárovcov týkať aj realizovania výberových konaní u zamestnávateľov, ktorými sú štátne orgány, obce, vyššie územné celky a určité právnické osoby.

Cestovky nebudú musieť uvádzať v reklamách celkovú cenu zájazdov
5. februára (TASR) - Cestovné kancelárie nebudú musieť uvádzať konečnú cenu za zájazd, vrátane všetkých platieb spojených s poskytnutím zájazdu, ktorú spotrebiteľ zaplatí. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž odmietli návrh novely zákona o reklame z dielne poslancov OĽaNO Igora Matoviča, Eriky Jurinovej, Martina Fecka a Jozefa Viskupiča, ktorý mal povinnosť uvádzať konečnú cenu, zaviesť.

Samosprávam a občanom sa účinné právo rozhodovať o hazarde vracať nebude
5. februára (TASR) - Nové herne a hracie automaty pomalšie pribúdať nebudú. Mestské a miestne zastupiteľstvá totiž nezískajú opätovne účinnejšiu možnosť rozhodovať o tom, či v ich obci alebo mestskej časti budú prevádzky s hazardnými hrami. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o hazardných hrách z dielne KDH.

Volajúci na audiotex nebudú vopred informovaní o cene hovoru
5. februára (TASR) - Zákon o elektronických komunikáciách sa meniť nebude, volajúci na audiotexové čísla tak informácie o cene hovoru vopred dostávať nebudú. Plénum NR SR dnes nepodporilo novelu z dielne OĽaNO, podľa ktorej mal každý volajúci na audiotexové čísla či do výherných súťaží do slúchadla dostať informáciu, koľko ho to bude stáť.

Dôchodcovia budú musieť naďalej odpratávať sneh z chodníkov pred domom
5. februára (TASR) – Povinnosti ohľadom čistenia chodníkov sa meniť nebudú, naďalej sa budú týkať aj dôchodcov či občanov so zdravotným postihnutím. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes neposlali do druhého čítania novelu zákona o pozemných komunikáciách, ktorú do parlamentu predložili Miroslav Kadúc a Peter Pollák (obaja OĽaNO).

Poslanci odmietli návrhy zákonov na podporu mladých rodín
5. februára (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes odmietli niekoľko návrhov zákonov. Do parlamentu ich predložila skupina nezaradených poslancov, do ktorej patrí Daniel Lipšič, Juraj Miškov, Jozef Kollár, Martin Chren, Juraj Droba, Jana Žitňanská a Daniel Krajcer. Návrhy mali podľa predkladateľov pomôcť najmä mladým rodinám.

Nebankovky budú môcť aj naďalej poskytovať úvery bez úrokového stropu
5. februára (TASR) – Pôžičkové a nebankové spoločnosti budú môcť aj naďalej poskytovať úvery bez úrokového stropu. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž nepodporili návrh novely zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorý do parlamentu predložili poslanci za stranu KDH Ján Hudacký, Pavol Zajac a Ján Figeľ.

L. Žitňanská a M. Beblavý balík zákonov proti úžere nepresadili
6. februára (TASR) - Uzatváranie férovejších spotrebiteľských zmlúv, férovejšie rozhodovanie o vyrovnaní vzniknutých pohľadávok a férovejšie vymáhanie pohľadávok exekútormi bolo cieľom balíka trojice zákonov, ktorý dnes poslanci NR SR neposunuli do druhého čítania. Autormi noviel sú poslanci Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (obaja nezaradení).

Poslanci SaS chceli pre zmeny v dávkach v hmotnej núdzi zmeniť Ústavu SR
6. februára (TASR) – Ústava SR sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž neodsúhlasili návrh, ktorý do parlamentu predložili opoziční poslanci zo strany SaS. Podľa nich boli zmeny v Ústave SR potrebné urobiť kvôli novele zákona o hmotnej núdzi, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom tohto roka.

Kvórum pri miestnych a krajských referendách sa rušiť nebude
7. februára (TASR) - Kvórum potrebné na platnosť miestneho referenda a referenda na úrovni vyšších územných celkov (VÚC) sa rušiť nebude. Poslanci NR SR dnes totiž neposunuli do druhého čítania novelu zákona o obecnom zriadení z dielne poslancov Miroslava Kadúca (OĽaNO), Martina Poliačika (SaS) a Jany Žitňanskej (nezaradená). V súčasnosti sa na referende, aby bolo platné, musí zúčastniť aspoň polovica oprávnených voličov. S rovnakou iniciatívou poslanci neuspeli ani pred rokom.

Lehota na podanie opravného prostriedku sa predlžovať nebude
7. februára (TASR) - Lehota na podanie opravného prostriedku voči uzneseniu v trestnom konaní sa predlžovať nebude a ostane na úrovni troch kalendárnych dní. Poslanci Národnej rady SR dnes nepodporili návrh novely Trestného poriadku od Jána Mičovského (OĽaNO), ktorý chcel lehotu predĺžiť na päť pracovných dní.

Nové pravidlá rozdelenia obce M. Fecko opäť nepresadil
7. februára (TASR) - Pravidlá rozdelenia obce sa meniť nebudú. Poslanec NR SR Martin Fecko (OĽaNO) dnes opäť nepresadil novelu zákona o obecnom zriadení, ktorou chcel dosiahnuť, aby oddelenie časti obce od materskej obce mali v rukách len tí, ktorí sa chcú oddeliť. V súčasnosti sa o rozdelení rozhoduje v celoobecnom referende. Poslanec už s takýmto návrhom prišiel vlani, parlament ho však v máji nepodporil.


Pozn.:

RADÍME: Dieťa môžete zapísať do školy, aj keď k 1. 9. ešte nebude mať šesť rokov
3. februára (TASR) - Ak je dieťa dosť vyspelé a splní požadované predpoklady, do školy ho môžete zapísať napriek tomu, že k 1. septembru ešte nebude mať šesť rokov.

GP: Etický kódex by mal pomôcť pri zvýšení disciplíny na prokuratúre
6. februára (TASR) – Podobne, ako je tomu u sudcov, príslušníkov policajného zboru, či advokátov, aj u prokurátorov by mal byť výkon ich povolania limitovaný etickým rámcom. Vedenie Generálnej prokuratúry SR (GP) pripravuje popri nových statusových prokurátorských zákonoch aj etický kódex prokurátora. Informoval o tom prvý námestník GP René Vanek.

Ústavný súd SR vlani rozhodol o takmer 18.000 sťažnostiach
6. februára (TASR) - V roku 2013 Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky rozhodol o 17.933 sťažnostiach fyzických a právnických osôb. Ako TASR informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, tak ako v predchádzajúcich rokoch aj v roku 2013 predstavovalo najrozsiahlejšiu agendu v rozhodovacej činnosti ÚS konanie o sťažnostiach fyzických osôb alebo právnických osôb najmä vo vzťahu k všeobecným súdom.

PROKURATÚRA: Protesty a upozornenia sa budú zverejňovať
7. februára (TASR) – Protesty a upozorňovania prokurátorov voči porušovaniu zákonov orgánmi verejnej správy budú zverejňované na webe. Informoval o tom prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, ktorý o tejto novinke rozhodol.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk