Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
17.6.2013
ID: 341upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Na čele Slovenskej advokátskej komory (SAK) ostane aj ďalšie štyri roky jej doterajší predseda Ľubomír Hrežďovič. Nové vedenie si advokáti zvolili počas rokovania Konferencie advokátov, ktoré sa v piatok 14. júna začalo v Bratislave. TASR o tom informovala Nadežda Ondrišová zo SAK.

VLÁDA

Slovenskú akadémiu vied čaká v tomto roku transformácia
12. júna (TASR) - Slovenskú akadémiu vied (SAV) čaká v tomto roku transformácia jej ústavov na verejno-výskumné inštitúcie. Tá sa mala pôvodne realizovať v roku 2011, pre náročnosť procesov sa však termíny posunuli. Ako vyplýva zo správy o činnosti SAV, ktorú dnes vzala na vedomie vláda, v súčasnosti je v stave príprav legislatívnych rámcov. Transformácia má vytvoriť priestor pre nové možnosti financovania vedeckého výskumu.

Predsedníctvo Agentúry na podporu výskumu a vývoja má dvoch nových členov
12. júna (TASR) - Do predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) zasadnú dvaja noví členovia. Róberta Szabóa z ministerstva školstva, ktorý sa zameriava na systémové inžinierstvo, a ekonóma Antona Marcinčina z rezortu financií vláda vymenovala za členov predsedníctva na dnešnom rokovaní. Funkčné obdobie im začína plynúť od štvrtka 13. júna.

Odvolala splnomocnenca pre národnostné menšiny Lászlóa Nagya
12. júna (TASR) - Splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Nagy odíde koncom mesiaca zo svojho postu. Rozhodol o tom dnes kabinet, ktorý ho odvolal z funkcie.

Nesúhlasí, aby parlament prijal uznesenia k údajnému tunelovaniu VSS
12. júna (TASR) - Vláda nesúhlasí s tým, aby parlament v rámci pondelkovej (17. 6.) mimoriadnej schôdze prijal uznesenie ku kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS).

Postreky proti komárom zatiaľ nie sú potrebné,vláda má pripravené peniaze
12. júna (TASR) - Postreky proti komárom po povodniach zatiaľ nie sú potrebné. Hygienici vyhľadávajú liahništia komárov a vyhodnotia, kedy bude nutné zasiahnuť. Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).


NÁRODNÁ RADA 

Mimoriadna schôdza ku kauze VSS bude v pondelok
10. júna (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR ku kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) bude v pondelok 17. júna od 13.00 hodiny. Termín stanovil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Poslanci vidia v ústnych licenčných zmluvách riziko, novela však prešla
11. júna (TASR) – Riziko právnej neistoty vidia viacerí členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR z oboch táborov v návrhu rezortu kultúry, aby licenčné zmluvy mohli byť okrem písomnej formy uzatvorené aj ústne. Výbor napriek tomu odporučil plénu novelu autorského zákona schváliť. O definitívnom osude právnej normy rozhodne parlament na júnovej schôdzi.

Školský výbor si vyžiadal ďalšie informácie o Fonde na podporu vzdelávania
13. júna (TASR) - Parlamentný výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport si dnes vyžiadal od Fondu na podporu vzdelávania (FPV) dodatočné informácie, fond ich má dodať do polovice augusta. Poslanci tak rozhodli po tom, ako si dnes z úst predsedu rady fondu Romana Maroša vypočuli informáciu o výročnej správe za rok 2012.

Kandidáta na čelo NKÚ nepredložil nikto, na podpredsedu kandiduje jeden
14. júna (TASR) - Poslanci Národnej SR nevyužili svoje právo a do dnešnej 16. hodiny nepredložili žiadneho kandidáta na funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Potvrdil to Komunikačný odbor Kancelárie NR SR. Opozícia teda dodržala slovo, že po viacerých neúspechoch už nebude nikoho nominovať.


PREZIDENT

Zákon prikazujúci hlásiť odchod zo SR vrátil do parlamentu
10. júna (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil do Národnej rady SR zákon o hlásení pobytu občanov, ktorý okrem iného zavádzal pod hrozbou pokuty povinnosť nahlásiť odchod z republiky na viac ako 90 dní príslušným úradom. Nepozdáva sa mu formulácia o povinnom hlásení týchto skutočností.

Stíhaní v iných európskych štátoch budú môcť na súd čakať doma
10. júna (TASR) - Trestne stíhaní v iných štátoch Európskej únie (EÚ) budú môcť do začiatku súdneho procesu čakať pod dohľadom vo svojom domovskom štáte, a nie vo väzbe. Vyplýva to zo zákona o odovzdávaní, uznávaní a výkone rozhodnutí o opatreniach dohľadu ako náhrade väzby v EÚ, ktorý podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Ide o aplikáciu rámcového rozhodnutia Rady Európskej únie z októbra 2009 do slovenskej legislatívy.

Vrátil NR SR Trestný zákon, chce miernejšie tresty pre zdravotníkov
11. júna (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil do NR SR novelu Trestného zákona, ktorá dávala druhú šancu drogovo závislým, ale aj hrozila väzením pre zdravotníkov, ktorí počas núdzového stavu neprídu do práce. Hlava štátu má k právnej norme z dielne rezortu spravodlivosti viacero pripomienok. Poslanci sa budú novelou opätovne zaoberať na júnovej schôdzi.


Pozn.:

T.BOREC:Slovensko a Kazachstan uzavrú zmluvy o vydávaní občanov a právnej pomoci
12. júna (TASR) - Slovensko a Kazachstan uzavrú zmluvy, ktoré umožnia vydávanie občanov a pomôžu spolupráci krajín v trestných veciach. V hlavnom meste Kazachstanu v Astane sa na tom dnes dohodli slovenský minister spravodlivosti Tomáš Borec a kazašský generálny prokurátor Aschat Daulbajev.

Rada pre vysielanie dnes pridelila deväť voľných rozhlasových frekvencií
12. júna (TASR) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na dnešnom zasadnutí rozhodla o výsledkoch výberového konania na obsadenie frekvencií pre rozhlasové terestriálne vysielanie. Z 11 frekvencií určených na pridelenie v jarnom výberovom konaní Rada pridelila deväť frekvencií, a to siedmim zo 14 uchádzačov.

Slovenskú advokátsku komoru aj naďalej povedie Ľ. Hrežďovič
15. júna (TASR) - Na čele Slovenskej advokátskej komory (SAK) ostane aj ďalšie štyri roky jej doterajší predseda Ľubomír Hrežďovič. Nové vedenie si advokáti zvolili počas rokovania Konferencie advokátov, ktoré sa v piatok 14. júna začalo v Bratislave. TASR o tom informovala Nadežda Ondrišová zo SAK.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk