Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
6.11.2017
ID: 3874upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Vláda

Školy dostanú vyše pol milióna eur za mimoriadne výsledky žiakov
30. októbra (TASR) - Školy dostanú viac ako pol milióna eur za úspechy ich žiakov na celoslovenskej či medzinárodnej súťaži alebo olympiáde. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Envirorezort prichádza po 15 rokoch s návrhom nového zákona o rybárstve
31. októbra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR prichádza s návrhom nového zákona o rybárstve. Tento týždeň ho predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

S rozšírením povinnej predškolskej dochádzky ministerka M. Lubyová súhlasí
2. novembra (TASR) – S rozšírením povinnej predškolskej výchovy pre deti od piatich rokov ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová (nominantka SNS) súhlasí. V tejto súvislosti už diskutovala aj s vládnym splnomocnencom pre rómske komunity Ábelom Ravaszom.

Minister kultúry predložil na pripomienkovanie návrh na zmenu voľby šéfa RTVS
3. novembra (TASR) – Vylúčiť politické vplyvy na voľbu a odvolávanie generálneho riaditeľa RTVS. To je cieľ ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), ktorý vo štvrtok (2.11.) predložil na pripomienkovanie novelu statusového zákona RTVS. Navrhuje zmenu mechanizmu voľby generálneho riaditeľa, tiež presun kompetencie odvolávať ho z Národnej rady SR na Radu RTVS.


Prezident

Prezident dal zelenú novému zákonu na ochranu obetí trestných činov
2. novembra (TASR) - Obete trestných činov bude chrániť nový zákon, ktorý prináša ucelenú ochranu práv týchto obetí. Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Prezident odobril úpravu podmienok predkladania dokumentov o vzdelávaní

2. novembra (TASR) - Úprava predkladania a uznávania dokumentov o vzdelávaní. To je cieľ novely zákona o uznávaní dokladov a odborných kvalifikácií z dielne ministerstva školstva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident podpísal zamedzenie špekulatívnym fúziám firiem
2. novembra (TASR) - Nepoctivé fúzie obchodných spoločností by mali byť minulosťou. Postarať sa má o to novela Obchodného zákonníka, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Opatrenia proti špekulatívnym fúziám vstúpia do účinnosti dňom vyhlásenia zákona v zbierke. Novela tiež kladie dôraz na vyššiu zodpovednosť na štatutárov a spoločníkov firiem a zavádza nástroje proti tzv. bielym koňom.


Ostatné

Novým podpredsedom Súdnej rady SR je sudca Pavol Pilek
30. októbra (TASR) – Novým podpredsedom Súdnej rady SR sa stal sudca Krajského súdu v Nitre Pavol Pilek. Rozhodli o tom členovia Rady v pondelkovej tajnej voľbe. Zo 14 prítomných členov Pileka podporilo 13, jeden sa v hlasovaní zdržal.

SKE: Exekučná amnestia je nesystémové riešenie, osobný bankrot je lepší
30. októbra (TASR) - Pripravovaná exekučná amnestia je nesystémové riešenie, ktoré môže v budúcnosti znížiť vymožiteľnosť práva na Slovensku. Upozorňujú na to exekútori zo Slovenskej komory exekútorov (SKE). Osobné bankroty sú podľa nich pre ľudí v exekúcii aj pre štát lepším, spravodlivejším a efektívnejším riešením ako exekučná amnestia.

Navrhovaný rozpočet nevytvára podmienky na fungovanie súdnictva
30. októbra (TASR) – Vládou schválený návrh rozpočtu nezabezpečuje vytvorenie reálnych podmienok na fungovanie efektívneho a účinného justičného systému. Domnieva sa tak Súdna rada SR, ktorej členovia to skonštatovali v uznesení prijatom na pondelkovom zasadnutí.

Školskí odborári nesúhlasia s návrhom kolektívnej zmluvy na rok 2018
31. októbra (TASR) – Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) nesúhlasí s návrhom kolektívnej zmluvy na rok 2018. Podľa slov vedúceho úradu OZ PŠaV Juraja Stodolovského návrh zmluvy neobsahuje akúkoľvek požiadavku na valorizáciu tarifných platov pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva a učiteľov vysokých škôl v roku 2018.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk