Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
13.11.2017
ID: 3880upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa dostane pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postarať sa o to má novela zákona o ZVJS, ktorú schválila vláda. Zaoberá sa i sťažnosťami odsúdených a obvinených, spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených a zakazuje aj prelety dronov ponad chránené objekty ZVJS.

Vláda

Špekulatívne zlučovanie firiem je už nezákonné
8. novembra (TASR) – Fúzie firiem, ktorých cieľom by mala byť likvidácia dlhov, už nie sú možné. Postarala sa o tom novela Obchodného zákonníka, ktorej časť postihujúca špekulatívne firemné fúzie je účinná od stredy. Tento spôsob zbavovania sa dlhov stavia mimo zákon. Služby firiem, ktoré ponúkajú "rýchlu a spoľahlivú likvidáciu všetkých druhov spoločností", sú tak odteraz na Slovensku nelegálne.

Podpora náhradných rodičov detí sa má posilniť

8. novembra (TASR) - Posilnenie finančnej podpory pre príbuzných, ktorí sa starajú o deti, či zlepšenie dostupnosti rôznych foriem odbornej pomoci ohrozeným a rizikovým rodinám s deťmi. Toto sú zmeny, ktoré má priniesť návrh zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele z dielne rezortu práce. Právnu normu v stredu schválila vláda.

Minister spravodlivosti získa kontrolnú kompetenciu voči ZVJS
8. novembra (TASR) – Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa dostane pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postarať sa o to má novela zákona o ZVJS, ktorú schválila vláda. Zaoberá sa i sťažnosťami odsúdených a obvinených, spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených a zakazuje aj prelety dronov ponad chránené objekty ZVJS.

Súdy budú povinné informovať o pochybeniach znalcov
8. novembra (TASR) – Činnosť znalcov, tlmočníkov a prekladateľov by mala byť v budúcnosti pod väčšou verejnou kontrolou. Postarať sa o to má novela ich statusového zákona, ktorú v stredu schválila vláda. Zmeny tiež majú pomôcť týmto profesiám pri výkone ich činnosti.

Poskytovanie náhradného výživného sa od budúceho roka upraví

8. novembra (TASR) - Poskytovanie náhradného výživného sa upraví. Počíta s tým novela zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú schválila vláda. Právna norma má nadobudnúť účinnosť od 1. júla budúceho roka.

Komunálnych poslancov má po ďalších voľbách ubudnúť
8. novembra (TASR) - Počet poslancov obecných zastupiteľstiev sa má znížiť. Zmena sa má týkať najmä väčších miest a obcí. Má sa tak zvýšiť efektivita obecných zastupiteľstiev aj šetriť peniaze. Podľa ministerstva vnútra má Slovensko komunálnych poslancov viac, ako je bežné v Európskej únii. Návrh jeho novely zákona o obecnom zriadení v stredu odobrila vláda.

Vláda schválila opatrenia proti legalizácii príjmov z trestnej činnosti
8. novembra (TASR) – Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku budú pod prísnejším drobnohľadom. Postará sa o to zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú v stredu schválila vláda.

Vlastníci nehnuteľností by sa mali povinne pripojiť na kanalizácie
8. novembra (TASR) – Vlastníci nehnuteľností by sa mali do konca roka 2021 povinne pripojiť na verejnú kanalizáciu, pokiaľ je to technicky možné a je vybudovaná. Malo by sa to týkať aj tých vlastníkov, ktorí mali doteraz povolenie na žumpu. Vyplýva to z novely vodného zákona, ktorou sa mení aj právna norma o vodovodoch a kanalizáciách. V stredu ju odobrila vláda.

Leteckí dopravcovia budú polícii poskytovať údaje o pasažieroch
8. novembra (TASR) – Leteckí dopravcovia budú povinní zasielať niektoré údaje o svojich pasažieroch polícii. Predpokladá to novela zákona o Policajnom zbore, ktorú v stredu schválila vláda. Polícia bude môcť tieto údaje využívať pri prevencii, odhaľovaní, vyšetrovaní a stíhaní teroristických trestných činov a inej závažnej trestnej činnosti, ako je napríklad obchodovanie s ľuďmi, korupcia, násilná a drogová trestná činnosť.

Slovensko chce spolupracovať s EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany
8. novembra (TASR) – Vláda Slovenskej republiky v stredu schválila zámer SR participovať na Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie v oblasti bezpečnosti a obrany (PESCO).

Bezpečnosti kybernetického priestoru má napomôcť nový zákon
8. novembra (TASR) - Definovať efektívne opatrenia pre bezpečnosť národného kybernetického priestoru je cieľom nového zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý dnes schválila vláda. Právnu normu, ku ktorej prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania celkovo 706 pripomienok, vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) v spolupráci s aparátom vicepremiéra pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Ochrana vody na Slovensku sa má posilniť
8. novembra (TASR) - Ochrana vody na Slovensku sa má výrazne posilniť. Ministerstvo životného prostredia SR si to sľubuje od zmien vo vodnom zákone a v zákone o vodovodoch a kanalizáciách, ktoré v stredu schválila vláda. Právna norma prináša zákaz plavidiel so spaľovacím motorom v najprísnejších ochranných pásmach vodárenských zdrojov, jasnejší postup pri posudzovaní vodných elektrární aj prísnejšie pravidlá pri nakladaní s odpadovými vodami.


Prezident


Prezident SR A. Kiska ratifikoval dokument poštovej únie

8. novembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal 7. novembra 2017 ratifikačnú listinu k zmluvnému dokumentu:
Akty Svetovej poštovej únie - Deviaty dodatkový protokol Ústavy Svetovej poštovej únie, Prvý dodatkový protokol Generálneho poriadku Svetovej poštovej únie, Svetový poštový dohovor a Dohoda o poštových platobných službách, prijaté na 26. Svetovom poštovom kongrese 7. októbra 2016 v Istanbule.


Ostatné

Ringier Axel Springer Media získava v SR akvizíciou nové online aktíva

6. novembra (TASR) - Ringier Axel Springer Media AG sa dohodol na akvizícii portálu v oblasti automobilovej inzercie Autobazar.eu a realitného portálu TopReality.sk od ich zakladateľov Michala Obedu a Marka Grajcaríka. Akvizícia sa zrealizovala prostredníctvom holdingu United Classifieds, s.r.o., ktorý združuje inzertné portály na Slovensku. Informoval o tom senior PR Manager Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský.

Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska zapísali ďalších 5 prvkov
6. novembra (TASR) – Súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je už aj drotárstvo, fujara trombita, modranská majolika, drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní a chov plemena koní lipican v Topoľčiankach. Zápis nových prvkov do zoznamu ministerstvom kultúry vyhlásili počas pondelkového slávnostného podujatia, ktoré sa uskutočnilo v Divadle SĽUKu v Bratislave. Zorganizovalo ho Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk