Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
20.11.2017
ID: 3884upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu 15.11. nevyhovel návrhu prezidenta Andreja Kisku vyhlásiť novelu zákona, ktorá v roku 2015 upravila poplatky v lekárskych ambulanciách, za protiústavnú. Podľa hlavy štátu bola novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava.

Vláda

MV SR nedostalo žiadnu pokutu, ale korekcie za projekty
14. novembra (TASR) - Líder OĽaNO Igor Matovič nevie, o čom hovorí, keď tvrdí, že ministerstvo vnútra (MV) dostalo viacero pokút za chyby pri verejných obstarávaniach. Ako uviedol tlačový odbor MV, ide o korekcie za projekty, na ktoré ministerstvo z EÚ vyčerpalo 300 miliónov eur.

Slovensko po výhradách pripravilo opatrenia pre Karpatské bukové pralesy
15. novembra (TASR) - Vláda v stredu schválila opatrenia potrebné na ochranu slovenskej časti tzv. Karpatských bukových pralesov na východe krajiny. Komplexný návrh jej predložili ministerstvá životného prostredia, pôdohospodárstva a zahraničných vecí. Ide o reakciu na odporúčania Výboru svetového dedičstva UNESCO. Slovensku vyčítal napríklad ťažbu dreva, potrebná je aj úprava hraníc slovenských častí pralesov.

Do vývoja obrnených vozidiel bude maximálne zapojený slovenský priemysel
15. novembra (TASR) – Vláda SR v stredu súhlasila s obstaraním maximálne 81 kusov bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8 a 404 kusov vozidiel 4x4 pre potreby Ozbrojených síl (OS) SR. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval minister obrany SR Peter Gajdoš a generálny tajomník Služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko.

Vznikne nový informačný systém o odpadoch, bude stáť 12,7 milióna eur
16. novembra (TASR) - Sledovaniu toku odpadov na Slovensku má pomôcť nový Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH). S jeho budovaním začína v spolupráci so zainteresovanými Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Tender na jeho dodanie vyhralo konzorcium firiem Tempest a Softip, štát im zaplatí 12,7 milióna eur bez DPH. Nový systém tak bude stáť o milióny eur menej, ako sa očakávalo. Envirorezort verí, že sa ním odstráni problém neodsledovateľnosti toku odpadov.


NRSR

Ústavnoprávny výbor neschválil zmeny v ochrane osobných údajov
14. novembra (TASR) - Proces ochrany osobných údajov by sa mal zmeniť. Prináša ich návrh nového zákona, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov pod vedením Sone Pőtheovej. Právnu normu však v utorok neschválili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Situáciu spôsobil fakt, že v tom čase bolo prítomných šesť poslancov koalície a šesť z opozície. Stanovisko výboru má pre plénum len odporúčací charakter.

Výbor nepodporil zmeny pri obchodovaní s emisnými kvótami
14. novembra (TASR) - Pravidlá obchodovania s emisnými kvótami by sa mali zmeniť. Novinky prináša návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne envirorezortu, ktorá má nastaviť prehľadný systém obchodovania. Právnu normu dnes neschválil Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, čo bolo spôsobené vyrovnaným počtom prítomných koaličných a opozičných poslancov. Posledné slovo bude mať plénum.

Výbor nepodporil zmeny pri preplácaní liekov zdravotnými poisťovňami

14. novembra (TASR) – Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú od januára zmeniť. Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR však z dôvodu vyrovnaného počtu prítomných koaličných a opozičných poslancov v utorok nepodporili novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov, ktoré priniesla reforma liekovej politiky spred šiestich rokov. Posledné slovo bude mať plénum.

Výbor nepodporil zmeny vo fungovaní urgentov, koalícii chýbajú hlasy
14. novembra (TASR) – Fungovanie urgentných príjmov sa má zmeniť. Majú sa rozdeliť na dva typy a zdravotné poisťovne na ne majú platiť mesačné paušály. Navrhlo to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktoré si od právnej normy sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. Novela však v utorok neprešla Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR. Za právnu normu bolo šesť prítomných koaličných poslancov, šesť opozičných sa zdržalo. O osude návrhu definitívne rozhodne plénum.


Prezident

Pokles výdavkov Kancelárie prezidenta SR
14. novembra (TASR) - Kancelária prezidenta SR má v roku 2018 dostať od štátu menej peňazí ako tento rok, nevidí to však tragicky. Na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR to v utorok uviedol vedúci kancelárie Štefan Rozkopál, ktorý poslancom predstavil návrh rozpočtu kapitoly pre budúci rok. Výbor ho odobril.

A. Kiska chce, aby pri modernizácii armády boli zaradené transparentné procesy
14. novembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska si myslí, že Slovensko potrebuje transparentnosť od prvého možného okamihu, kedy sa dá z pohľadu utajovaných údajov informovať občanov. Povedal to v utorok po stretnutí s ministrom obrany (MO) SR Petrom Gajdošom (nominant SNS). Kiska podotkol, že si praje, aby pri modernizácii armády boli zaradené čo najtransparentnejšie procesy.

Prezident podpísal novelu zákona o odpadoch, ktorá má pomôcť malým podnikateľom
16. novembra (TASR) - Menší podnikatelia a živnostníci by mali byť v rámci odpadovej legislatívy oproti súčasnému stavu odbremenení od určitých povinností. Zmenu prinesie novela zákona o odpadoch, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Posudzovanie žiadostí o dotácie v pôsobnosti MZ sa od decembra zmení

16. novembra (TASR) - Spôsob posudzovania žiadostí o dotácie od Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR sa od decembra zmení. Rezort chce tak zabrániť diskvalifikácii kvalitných vedeckých a vzdelávacích inštitúcií. Zmeny prináša novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Verejnoprávne médiá budú povinne informovať o znečistenom ovzduší
16. novembra (TASR) - Verejnoprávnym médiám pribudne od decembra nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) im výstrahu bezodkladne pošle. Rovnako aj ministerstvu vnútra, ktoré prostredníctvom informačného systému civilnej ochrany vyrozumie okresné úrady a obce. Vyplýva to z novely zákona o ovzduší, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Odborníci dostanú na posúdenie možných nových drog viac času
16. novembra (TASR) - Odborníci dostanú od decembra na posúdenie látok, ktoré môžu byť novými drogami, viac času. Lehota sa predĺži z troch na šesť rokov. Zmenu prináša novela zákona o omamných a psychotropných látkach, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.


Ostatné

Národnostné menšiny na Slovensku priblíži doplňujúci učebný materiál
14. novembra (TASR) – Tím pre prípravu doplňujúceho učebného materiálu s názvom Zoznámme sa, národné menšiny, v týchto dňoch finišuje. Cieľom odborníkov z ministerstva školstva je pripraviť publikáciu ako určenú pomôcku pre učiteľov druhého stupňa základných škôl, ktorá poskytne základné informácie a zvýši povedomie o národnostných menšinách žijúcich na Slovensku. TASR o tom informovala Dagmar Vanečková zo Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ).

Finanční kriminalisti odhalili nelegálny biznis s cigaretami, obvinili šesť ľudí
14. novembra (TASR) - Finanční kriminalisti odhalili nelegálny biznis s cigaretami. Šiestich ľudí obvinili v utorok z porušovania colných predpisov pri spotrebnej dani z tabaku. Počas zaisťovacej akcie v Dunajskej Strede a Bratislave odhalili finančnú škodu vo výške jedného milióna eur.

Novým vedúcim zastúpenia Európskej komisie v Bratislave bude Ladislav Miko
14. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok potvrdila, že Ladislav Miko, český štátny príslušník, bol vymenovaný za nového vedúceho zastúpenia Európskej komisie v Bratislave.

ÚS nevyhovel návrhu prezidenta SR o neústavnosti novely o poplatkoch u lekára
15. novembra (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu nevyhovel návrhu prezidenta Andreja Kisku vyhlásiť novelu zákona, ktorá v roku 2015 upravila poplatky v lekárskych ambulanciách, za protiústavnú. Podľa hlavy štátu bola novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti v rozpore s ochranou práv pacientov, ktorú garantuje ústava.

Výskumná agentúra porušovala pri riadení eurofondov transparentnosť
16. novembra (TASR) – Výskumná agentúra (VA) pri riadení európskych fondov porušovala princípy transparentnosti a objektívnosti. Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ SR) pri kontrole zistil viaceré závažné nedostatky. TASR o tom vo štvrtok informovala jeho hovorkyňa Daniela Bolech Dobáková.

NAKA rozložila organizovanú skupinu, ktorá okrádala štát pri dovoze potravín

16. novembra (TASR) – Národná kriminálna agentúra (NAKA) rozložila organizovanú skupinu, ktorá okrádala štát na daniach pri dovoze a distribúcii potravinárskych produktov zo zahraničia. V štvrtok o tom informoval na tlačovej konferencii v Bratislave policajný prezident Tibor Gašpar. Obvinení boli štyria organizátori, zdokumentovaná škoda na štátnom rozpočte je 2,45 milióna eur.

ÚS SR rozhodoval v kauze nevymenovaných sudcov ÚS zo strany prezidenta SR
16. novembra (TASR) – Prvý senát Ústavného súdu (ÚS) SR na štvrtkovom verejnom zasadnutí nerozhodol vo veci sťažnosti piatich kandidátov na sudcov ÚS, ktorých prezident SR Andrej Kiska odmietol vymenovať do funkcie. Pojednávanie odročil za účelom vyhlásenia rozhodnutia na 6. decembra 2017.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk