Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
4.12.2017
ID: 3904upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú zmeniť. Poslanci 81 hlasmi v stredu 29.11. schválili novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov.

Vláda

Modernizuje systém určený na archiváciu informácií o výbuchoch
28. novembra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR za 221.494 eur bez DPH modernizuje informačný systém s názvom BOMB DATA CENTRUM II (BDC II). Je určený na archiváciu technických informácií týkajúcich sa prípadov spojených s použitím výbušnín, ako sú samotné výbuchy, nálezy munície či nálezy výbušných systémov. Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania zverejnil rezort vnútra na internetovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Slovensko vymanilo z rizika chudoby a sociálneho vylúčenia už 161.000 ľudí
Bratislava 29. novembra (TASR) – Slovensko si predsavzalo do roku 2020 vymaniť najmenej 170.000 ľudí z rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia. Takýto národný cieľ je v súčasnosti naplnený už na 95 percent. V návrhu aktualizovanej Národnej rámcovej stratégie podpory sociálneho začlenenia a boja proti chudobe, ktorú v stredu prerokuje vláda, to uvádza minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Výdavky na obranu porastú, v roku 2020 majú dosiahnuť 1,6 percenta HDP
29. novembra (TASR) – Vláda potvrdila záväzok zvyšovať výdavky na obranu až do výšky 1,6 percenta HDP v roku 2020. Kabinet v stredu rovnako ako predtým Bezpečnostná rada schválil Stratégiu národného plánu implementácie záväzkov a kritérií vyplývajúcich z účasti SR na Stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie (PESCO), ktorá s tým počíta.


NRSR

Opoziční poslanci odišli na protest z rokovania zdravotníckeho výboru
28. novembra (TASR) - Opoziční poslanci v utorok na protest opustili rokovanie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Reagovali tak na predloženie viacerých rozsiahlych pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne koaličných poslancov na poslednú chvíľu.

Zdravotnícky výbor odobril doplnkové ordinačné hodiny
28. novembra (TASR) - Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo v utorok odobrili pozmeňujúci návrh z dielne Tibora Bastnáka (Most-Híd), ktorým by sa zaviedli tzv. doplnkové ordinačné hodiny. Pacient by sa v rámci nich mohol objednať, za vyšetrenie by si však musel zaplatiť. Návrh, o ktorom bude ešte rokovať plénum, počíta s maximálnou sumou 30 eur.

Ministerstvo školstva má dať výboru správu o kontrole špeciálnych škôl

28. novembra (TASR) - Ministerstvo školstva má dať parlamentnému ľudskoprávnemu výboru správu o tom, koľko špeciálnych škôl skontrolovalo a s akým výsledkom. Poslanci to žiadajú v súvislosti s neoprávneným zaraďovaním detí do špeciálnych škôl. Potvrdila to predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO).

Vláda nemusí predložiť informácie o vývoji obrnených transportérov
28. novembra (TASR) - Vláda SR nemusí poslancom NR SR predložiť informácie o tom, kto a v akej výške bude financovať vývoj a výrobu prototypu obrneného transportéra na Slovensku a kto bude lídrom vývoja prototypu. Takéto informácie žiadal od kabinetu opozičný poslanec a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), väčšina pléna ho však nepodporila.

Poskytovanie náhradného výživného sa má od budúceho roka upraviť
28. novembra (TASR) - Poskytovanie náhradného výživného sa upraví. Počíta s tým novela zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú parlament posunul do druhého čítania. Právna norma má nadobudnúť účinnosť od 1. júla budúceho roka.

O zmrazení platov sa nebude rokovať v zrýchlenom režime
28. novembra (TASR) - Rokovanie parlamentu o zmrazení platov niektorých ústavných činiteľov sa napriek návrhu vlády neuskutoční v zrýchlenom režime. Len 32 poslancov totiž podporilo skrátené legislatívne konanie, ktoré kabinet Roberta Fica (Smer-SD) odôvodňoval hroziacimi hospodárskymi škodami. Keďže neprešlo, zmrazenie nemôže byť účinné už od januára.

Opozícia sa dohodla s koalíciou na polročnom odklade registrácie jasieľ
28. novembra (TASR) - Koalícia sa dohodla s opozíciou na pozmeňujúcich návrhoch, ktoré budú zapracované do novely zákona o sociálnych službách. Zmeny sa týkajú prevádzkovateľov jaslí. Po novom získajú viac času na zápis do registra poskytovateľov sociálnych služieb. Budú tak musieť urobiť do 30. júna 2018 namiesto pôvodného dátumu 31. decembra 2017.

Výbor odobril zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov
28. novembra (TASR) - Parlamentný zdravotnícky výbor v utorok odsúhlasil návrh na zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) na zdravotné poistenie pre zamestnávateľa. Pozmeňujúci návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti predložil poslanec za Most-Híd Igor Janckulík. Od zamestnávateľov by tak do zdravotných poisťovní za budúci rok malo prísť navyše viac ako 102 miliónov eur.

Poslanci schválili zmeny pri obchodovaní s emisnými kvótami
29. novembra (TASR) - Pravidlá obchodovania s emisnými kvótami sa budú od januára meniť. Novinky prináša novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne envirorezortu, ktorá má nastaviť prehľadný systém obchodovania. Právnu normu v stredu 90 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Ochrana osobných údajov sa zmení

29. novembra (TASR) - Ochrana osobných údajov sa zmení. Poslanci Národnej rady SR totiž schválili nový zákon o ochrane osobných údajov, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov pod vedením Sone Pőtheovej a ktorý upravuje proces ochrany.

Preplácanie liekov zdravotnými poisťovňami dostane nové pravidlá

29. novembra (TASR) – Podmienky na vstup liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú zmeniť. Poslanci 81 hlasmi v stredu schválili novinky v kategorizácii aj cenotvorbe liekov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) si od novely zákona o úhradách liekov a zdravotníckych pomôcok sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby pre slovenských pacientov.

Štát dá nemocniciam na vyplatenie dlhov stámilióny eur
30. novembra (TASR) – Štát dá nemocniciam na vyplatenie svojich dlhov stámilióny eur. Parlamentní poslanci vo štvrtok 78 hlasmi odsúhlasili koncepciu ich oddlženia, s ktorou prišiel minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).


Ostatné

NAKA obvinila troch mužov z Košického kraja z falšovania peňazí
27. novembra (TASR) - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil troch mužov z Košického kraja z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov. O prípade v pondelok informoval denník Korzár.

Polícia naďalej preveruje otváranie listov v NR SR, trestné stíhanie nezačala
27. novembra (TASR) – Polícia stále preveruje prípad otvárania zásielok v Národnej rade (NR) SR. Trestné stíhanie vo veci nezačala. Pre TASR to povedal hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk