Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
19.2.2018
ID: 3984upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Presne o rok, teda 16. februára 2019, uplynie funkčné obdobie deviatich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Organizácia Via Iuris v piatok spúšťa špeciálnu webovú stránku www.zadobruvolbu.sk, ktorej cieľom je sprostredkovať verejnosti základné informácie o Ústavnom súde, jeho postavení, význame a činnosti. Stránka sa tiež bude venovať blížiacemu sa výberu kandidátov a voľbe nových sudcov.

Vláda

Spojenci zaplatia SR 820.000 eur za pôsobenie slovenských vojakov v Iraku

15. februára (TASR) – Spojenci uhradia Slovensku 820.000 eur ako refundáciu nákladov spojených s pôsobením príslušníkov Ozbrojených síl SR v Iraku. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.
 
MS SR prijalo tri žiadosti o akreditáciu pre pomoc obetiam trestných činov
15. februára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR má zatiaľ tri žiadosti subjektov, ktoré majú záujem o akreditáciu na pôsobenie v oblasti poskytovania pomoci obetiam trestných činov. Získať ju môžu v zmysle nového zákona, následne sa budú môcť uchádzať aj o finančnú dotáciu na zabezpečenie činnosti.
 

Ostatné

Krajský súd definitívne zamietol žalobu A. Babiša na ÚPN
13. februára (TASR) – Krajský súd (KS) v Bratislave zamietol žalobu Andreja Babiša na Ústav pamäti národa (ÚPN). Znamená to, že neexistuje žiadne rozhodnutie súdu, ktoré by hovorilo, že je neoprávnene vedený ako agent štátnej bezpečnosti. Informáciu bola zverejnená na facebookovej stránke advokátskej kancelárie Poláček & Partners.

ZMOS nesúhlasí s predloženým návrhom nového stavebného zákona

14. februára (TASR) – Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa na dvojdňovom rokovaní (13. a 14. februára) na Štrbskom Plese zaoberala návrhom nového stavebného zákona a prijala uznesenie, v ktorom berie na vedomie informáciu o aktuálnom procese jeho prípravy a nesúhlasí s predloženým návrhom zákona z dielne ministerstva výstavby a dopravy. TASR o tom informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Dve percentá z dane daruje približne polovica Slovákov
15. februára (TASR) - Možnosť darovať dve percentá z dane vždy, keď môže, využíva približne polovica zárobkovo činných Slovákov a Sloveniek. Vyplýva to z februárového prieskumu, ktorý pre mimovládnu organizáciu Človek v ohrození vykonala na reprezentatívnej vzorke 1030 respondentov spoločnosť 2muse.

Odchádzajúcich šéfov spravodajstva plnohodnotne nahradíme, tvrdí J. Rezník
15. februára (TASR)- Ani na moment nenastane situácia, že by ľavá ruka nevedela, čo robí pravá. Týmito slovami generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska Jaroslav Rezník uistil členov Rady RTVS na štvrtkovom rokovaní o tom, že situácia okolo náhrady za odchádzajúcich šéfov spravodajstva RTVS Juraja Rybanského a Borisa Chmela je plne pod kontrolou.

Rada hodnotila výsledky RTVS uplynulého roka
15. februára (TASR) – Správu o činnosti RTVS za druhý polrok 2017 vrátane správy o hospodárení a plnení záväzných ukazovateľov rozpočtu prerokovala Rada RTVS. Z predloženého materiálu vyplýva, že televízna Jednotka odvysielala 4436 hodín, Dvojka 3921 hodín. Z výsledkov prieskumu sledovanosti považujú diváci spravodajstvo RTVS za najobjektívnejšie, sledovanosť Jednotky kontinuálne rastie.

O rok sa končí funkčné obdobie deviatim ústavným sudcom
16. februára (TASR) - Presne o rok, teda 16. februára 2019, uplynie funkčné obdobie deviatich sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Organizácia Via Iuris v piatok spúšťa špeciálnu webovú stránku www.zadobruvolbu.sk, ktorej cieľom je sprostredkovať verejnosti základné informácie o Ústavnom súde, jeho postavení, význame a činnosti. Stránka sa tiež bude venovať blížiacemu sa výberu kandidátov a voľbe nových sudcov.

Na Slovensku je takmer 5600 bytov a domov napojených na políciu

16. februára (TASR) - Na Slovensku je aktuálne napojených na políciu takmer 5600 bytov, domov a iných objektov. Priemerne polícia pri narušení objektu napojeného na PCO zasahuje do dvoch minút, odvíja sa to od vzdialenosti hliadky od objektu, ako aj od ďalších okolností. Môže napríklad však zasahovať aj iná hliadka ako hliadka, ktorá je najbližšie, keď si tá druhá plní iné služobné povinnosti. Výhodou pri napojení na PCO je napríklad aj využitie psovodov," priblížil pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Michal Slivka.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk