Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
26.2.2018
ID: 3995upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Štát môže vyvlastňovať súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže a ich majitelia nesúhlasia s ich odstránením. Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže z dielne ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). Parlament ju prijal v zrýchlenom režime.

Vláda

Slovensko chce väčší viacročný rozpočet EÚ
20. februára (TASR) - Slovensko súhlasí, aby všetky členské štáty Európskej únie (EÚ) prispievali do spoločného rozpočtu viac ako v súčasnosti. Vyplýva to z materiálu, ktorý Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

MZ rezidentský program nijako neobmedzuje, rozširuje ho o ďalšie špecializácie
20. februára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR rezidentský program (RP) nijako neobmedzuje. Naopak, rozširuje ho aj o ďalšie špecializácie, ktorých je nedostatok a postupnými krokmi rieši situáciu v krajoch, uviedla to hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Vláda schválila novú právnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu
21. februára (TASR) – Slovensko by malo mať novú trestnoprávnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu. Pripravilo ju ministerstvo spravodlivosti, ktoré zohľadnilo medzinárodné záväzky Slovenskej republiky, názory odborníkov a rieši i niektoré problémy aplikačnej praxe. Návrh novely Trestného zákona, ktorý v stredu schválila vláda, tiež preberá európske pravidlá týkajúce sa procesných záruk pre deti, ktoré sú podozrivé či obvinené v trestnom konaní v stredu. Z ich výsluchu sa má z dôvodu zabezpečenia ochrany vyhotovovať obrazovo-zvukový záznam.

Predsedníctvo vo V4 je jednou zo slovenských diplomatických priorít
21. februára (TASR) - Jednou z hlavných priorít slovenskej diplomacie na roky 2018 a 2019 bude predsedníctvo vo V4, ktoré Slovensko prevezme v júli tohto roka. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Vláda schválila zákon o odbúraní administratívnej záťaže
21. februára (TASR) - Odbúranie administratívnej záťaže pre fyzické a právnické osoby a povinnosť pre orgány verejnej moci získavať a používať údaje evidované v informačných systémoch verejnej správy je hlavným účelom návrhu zákona z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý v stredu schválila vláda.

Vlani bolo na návrat odborníkov zo zahraničia vyčerpaných 476.151 eur
21. februára (TASR) – Vlani bolo na schému na návrat odborníkov zo zahraničia na Slovensko vyčerpaných 476.151 eur. Informoval o tom rezort školstva na stredajšom rokovaní vlády SR. Vláda informatívnu správu vzala na vedomie.

SR prispeje na riešenie príčin nelegálnej migrácie vyše 8 miliónmi eur
21. februára (TASR) - Slovensko prispeje do Núdzového zvereneckého fondu EÚ na odstraňovanie príčin nelegálnej migrácie prispeje sumou 8,75 milióna eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Zviera už nemá byť na Slovensku vecou, psy sa budú povinne čipovať
21. februára (TASR) – Zviera sa už viac nemá na Slovensku považovať za vec. Zaviesť sa tiež majú opatrenia proti množiteľom, povinné čipovanie psov i opatrenia proti týraniu zvierat. Novinky prináša novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú v stredu schválila vláda. Materiál prináša zmeny aj v Občianskom zákonníku. Novelou rieši aj trávenie zvierat na sídliskách a cirkusy.
 

Prezident

A. Kiska s rakúskym prezidentom diskutovali o V4 a nadštandardných vzťahoch
19. februára (TASR) - Upevňovanie veľmi dobrých vzájomných vzťahov a pozícia Vyšehradskej skupiny (V4) a jej vnímanie v Rakúsku boli témy, o ktorých v pondelok rokoval prezident SR Andrej Kiska so svojím rakúskym kolegom Alexandrom Van der Bellenom vo Viedni.

Prezident A. Kiska poveril nových veľvyslancov
20. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska odovzdal v utorok poverovacie listiny trom novým slovenským veľvyslancom. Novým veľvyslancom SR v Madride bude Jaroslav Blaško, v Gruzínsku bude Slovensko zastupovať Rudolf Michalka a rumunskú ambasádu povedie Karol Mistrík.

Prezident odobril prísnejší drobnohľad nad funkcionármi z verejných pozícií
21. februára (TASR) - Funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, budú pod prísnejším drobnohľadom. Postará sa o to zmena zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident súhlasí, aby súdy povinne informovali o pochybeniach znalcov
21. februára (TASR) - Činnosť znalcov, tlmočníkov a prekladateľov bude od júla pod väčšou verejnou kontrolou. Postarať sa o to má novela ich statusového zákona, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Zmeny tiež majú pomôcť týmto profesiám pri výkone ich činnosti.
 
Štát môže vyvlastňovať súkromné pozemky s envirozáťažami
21. februára (TASR) - Štát môže vyvlastňovať súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže a ich majitelia nesúhlasia s ich odstránením. Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže z dielne ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd). Parlament ju prijal v zrýchlenom režime.

Prezident odsúhlasil kontrolnú právomoc ministra spravodlivosti voči ZVJS
21. februára (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa od 15. marca dostane pod kontrolu ministra spravodlivosti. Postará sa o to novela zákona o ZVJS, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právna norma sa zaoberá aj sťažnosťami odsúdených a obvinených, spresňuje výkon prehliadky u obvinených a odsúdených a zakazuje aj prelety dronov ponad chránené objekty ZVJS.

Osemročné gymnáziá v Bratislave môžu prijať 10 percent detí
21. februára (TASR) - Osemročné gymnáziá v Bratislave môžu prijať do prvých ročníkov viac ako päť percent detí z populačného ročníka. Kvótu z piatich na desať percent zvýšil poslanec Jaroslav Paška (SNS) v novele školského zákona, ktorú priniesli jeho stranícki kolegovia. Prezident SR Andrej Kiska ju svojím podpisom odobril.

Prezident súhlasí, aby ministerstvo školstva riadilo experimentálne overovanie
21. februára (TASR) - Ministerstvo školstva získa od 15. marca kompetenciu riadiť experimentálne overovanie, nie iba rozhodovať. Vyplýva to z novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne poslancov koaličnej SNS, ktorú podpísal prezident Andrej Kiska.

Prezident odobril čiastočnú exekučnú imunitu pre mestá a obce
21. februára (TASR) - Mestá a obce získajú od apríla exekučnú imunitu na verejnoprospešné činnosti, ako je dodávka vody, tepla či odvoz odpadu. Prináša im ju novela zákona o súdnych exekútoroch od poslancov koaličného Mosta-Híd, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
 

Ostatné

Slovensko zvládlo predsedníctvo úspešne, zistili sa však aj porušenia
19. februára (TASR) - Predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie (SK PRES) bolo úspešne zvládnuté, zistilo sa však aj viacero porušení zákonov. Informuje o tom Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Kontrolóri odhalili nedostatky napríklad v účtovníctve, pri verejnom obstarávaní, ako aj pri zverejňovaní dodatkov k zmluvám v centrálnom registri zmlúv.

Počet záujemcov o pobyt na Slovensku narástol o vyše tretinu
19. februára (TASR) – Cudzinecká polícia zaznamenala v januári tohto roka 37-percentný medziročný nárast žiadostí cudzincov o pobyt na území Slovenska. Predstavitelia ÚHCP informovali o náraste povoľovania pobytov na území SR a pokračujúcich kontrolách cudzineckej polície. V januári prijalo 12 oddelení cudzineckej polície o 2855 žiadostí o pobyt na Slovensku viac oproti začiatku minulého roka.

PMÚ vykonal neohlásené inšpekcie u podnikateľov pre podozrenie z kartelu
19. februára (TASR) - Protimonopolný úrad (PMÚ) SR, odbor kartelov vykonal od 13. do 15. februára neohlásenú inšpekciu v priestoroch podnikateľov pôsobiacich v oblasti dodávok stavebných prác a súvisiacich tovarov a služieb potrebných pri výstavbe multifunkčného ihriska. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská.

Združenie miest a obcí Slovenska vydalo analytickú štúdiu k sociálnym službám
20. februára (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument, ktorý je zameraný na postavenie a úlohy sociálnych služieb na Slovensku. TASR o tom informoval hovorca združenia Michal Kaliňák.

Lekárske odborové združenie odmieta zásahy MZ SR do rezidentského programu
20. februára (TASR) – Lekárske odborové združenie (LOZ) odmieta zásahy Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR do rezidentského programu (RP) pre budúcich obvodných lekárov. Uviedol to počas tlačovej konferencie v Bratislave predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Odôvodnil to aj príkladom lekárky zo Žilinského kraja na materskej dovolenke, ktorá musela zaplatiť vyše 12.000 eur za retrospektívne zavedené zmeny RP, ďalším podľa LOZ hrozia desaťtisícové pokuty.

SR v boji proti korupcii stagnuje, vo svetovom rebríčku jej patrí 54.miesto
21. februára (TASR) – Slovensko v boji proti korupcii tretí rok stagnuje. Vo svetovom rebríčku indexu vnímania korupcie (Corruption Perceptions Index) od Transparency International (TI) sa v roku 2017 umiestnilo na 54. mieste, rovnako ako rok predtým. Dosiahlo 50 bodov z 100 možných, o jeden menej ako v rokoch 2015-16 a rovnako ako v roku 2014. SR tak patrí k tretine krajín sveta, ktorá zaznamenala medziročné zhoršenie skóre.



Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk