Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
5.3.2018
ID: 4007upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovenská justícia sa môže dočkať výrazných reforiem. Mala by sa prekresliť mapa súdov, ktoré sa budú v budúcnosti špecializovať na jednotlivé odvetvia, rovnako ako ich sudcovia a súdny aparát. Rozšíria sa elektronické služby poskytované súdmi a verejnosť bude vedieť, koľko sa čaká na rozsudok v danej veci vďaka tomu, že budú nastavené časové rámce pre rozhodovanie. Zlepšenia navrhli experti z Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ), ktorá spolu s ministerstvom spravodlivosti zverejnila výsledky mapovania slovenského súdnictva.

NRSR

TASR skončila rok 2017 v zisku 62.951 eur, zákonné úlohy si plnila 
1. marca (TASR) - Verejnoprávna Tlačová agentúra SR (TASR) ukončila druhý polrok 2017 s plusovou bilanciou vo výške 49.689 eur, celý rok priniesol ziskový hospodársky výsledok vo výške 62.951 eur. Uvádza sa to v správe o činnosti TASR za druhý polrok 2017, ktorú vo štvrtok odobrili členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá. O činnosti agentúry už za svoje obdobie pred poslancami referoval prvý raz nový generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala, ktorý nastúpil do funkcie v septembri 2017.


Ostatné

Únia miest Slovenska zásadne nesúhlasí s pripravovaným novým zákonom o výstavbe 

27. februára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) nemôže podporiť pripravovaný nový zákon o výstavbe z dielne ministerstva dopravy a výstavby, pretože podľa nej berie kompetencie samospráve a zveruje ich štátu. Prezident ÚMS a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal preto napíše ministrovi dopravy a výstavby Árpádovi Érsekovi (Most-Híd) list, v ktorom popíše svoje výhrady a navrhne mu odborné stretnutie dotknutých strán.

Slovensko opäť kleslo v rebríčku konkurencieschopnsti talentov 
27. februára (TASR) - Už viac ako 100.000 ľudí aktívne sleduje oficiálnu stránku Policajného zboru na sociálnej sieti Facebook, vďaka ktorej sa podarilo objasniť už niekoľko kriminálnych prípadov. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Podľa jeho ďalších slov za jeden týždeň polícia osloví touto formou až niekoľko stotisíc ľudí. 

V jarnom hromadnom výbere budú krajské súdy hľadať 95 kandidátov na sudcov
28. februára (TASR) – Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková vyhlási jarný termín hromadného výberového konania kandidátov na funkciu sudcu. Jednotlivé krajské súdy (KS) budú v rámci neho vyberať celkom 95 kandidátov. Tento počet odobrili členovia Súdnej rady na pondelkovom (26.2.) zasadnutí.

M. Trošková a V. Jasaň odchádzajú do vyšetrenia vraždy z funkcií na ÚVSR
28. februára (TASR) - Hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR Viliam Jasaň opúšťajú až do vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky svoje pozície na Úrade vlády SR. Odmietajú spájanie ich mien s touto dvojitou vraždou. Oznámili to vo svojom stanovisku.

GPSR nemá informácie o majetkových pomeroch rodinných príslušníkov prokurátorov
28. februára (TASR) - Generálna prokuratúra SR nedisponuje informáciami o majetkových pomeroch rodinných príslušníkov prokurátorov (okrem manželov a manželiek prokurátorov), ani o aktivitách rodinných príslušníkov prokurátorov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Eurokomisia žiada o vysvetlenie podozrení zo zneužívania eurofondov na Slovensku
1. marca (TASR) - Európska komisia (EK) žiada o vysvetlenie podozrení týkajúcich sa zneužívania eurofondov v oblasti poľnohospodárstva na Slovensku. O objasnenie situácie požiadala vo štvrtok v liste Poľnohospodársku platobnú agentúru (PPA). Vyplýva to z oficiálneho vyhlásenia EK.

Európski experti predstavili prvé výsledky hodnotenia slovenskej justície

1. marca (TASR) – Slovenská justícia sa môže dočkať výrazných reforiem. Mala by sa prekresliť mapa súdov, ktoré sa budú v budúcnosti špecializovať na jednotlivé odvetvia, rovnako ako ich sudcovia a súdny aparát. Rozšíria sa elektronické služby poskytované súdmi a verejnosť bude vedieť, koľko sa čaká na rozsudok v danej veci vďaka tomu, že budú nastavené časové rámce pre rozhodovanie. Zlepšenia navrhli experti z Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ), ktorá tento týždeň spolu s ministerstvom spravodlivosti zverejnila výsledky mapovania slovenského súdnictva.



Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk