Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
12.3.2018
ID: 4019upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko sa bude aj naďalej angažovať v ochrane vonkajších hraníc EÚ. Vyplýva to z hodnotiacej výročnej správy o členstve SR v EÚ, ktorú v stredu schválila vláda. SR bude členom nového výboru Európskej komisie, ktorý má za úlohu implementovať nariadenie systému vstup/výstup na zaznamenávanie údajov o príchode a odchode občanov tretích krajín do EÚ.

Vláda

KSK ostáva bez podpredsedov, poslanci nezvolili do funkcie D. Rusnáka
7. marca (TASR) – Košický samosprávny kraj (KSK) ostáva naďalej bez podpredsedu. Zastupiteľstvo KSK v stredu nezvolilo do tejto funkcie krajského poslanca za KDH Daniela Rusnáka. Návrh predložil predseda KSK Rastislav Trnka, ktorý po jeho neschválení už ďalších kandidátov nenavrhol.

Nemocnice nakúpia počítače centrálne, má to ušetriť peniaze
7. marca (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva ukončilo centrálne obstarávanie na dodávateľov výpočtovej techniky pre nemocnice. V elektronickej aukcii vybralo dvoch dodávateľov, s ktorými podpísalo rámcové dohody na obdobie troch rokov. Kritériom pre vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena.
 

Prezident
 
Dočasným ministrom kultúry je Peter Pellegrini
7. marca (TASR) - Dočasným ministrom kultúry je Peter Pellegrini (Smer-SD). Vedením rezortu ho poveril v stredu prezident SR Andrej Kiska. Pellegriniho navrhol premiér Robert Fico (Smer-SD).
 
Prezident tvrdí, že členovia vlády roky ignorovali varovania SIS o pôsobení mafie
7. marca (TASR) - Členovia vlády roky ignorovali varovania zo Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá ich na pôsobenie mafiánskej skupiny na východnom Slovensku dlhodobo upozorňovala. Informoval o tom v stredu prezident SR Andrej Kiska, ktorému to podľa jeho slov potvrdil šéf SIS Anton Šafárik.
 
Prezident očakáva od premiéra v krátkom čase meno riadneho ministra kultúry
7. marca (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska očakáva, že mu premiér Robert Fico (Smer-SD) dá v krátkom čase návrh na nového riadneho ministra kultúry. To, že ho nemá ani týždeň po ohlásenej demisii Mareka Maďariča, ho znepokojuje. Hovoril to na brífingu po tom, ako poveril dočasným vedením rezortu kultúry Petra Pellegriniho (Smer-SD).
 

Ostatné

Súdny dvor EÚ rozhodol v prospech Slovenska v dlhoročnom spore s Achmeou
6. marca (TASR) - Slovensko zrejme nebude musieť zaplatiť viac ako 22 miliónov eur holandskej spoločnosti Achmea B.V., ktorá je akcionárom Union zdravotnej poisťovne (ZP). Súdny dvor EÚ totiž rozhodol v prospech Slovenska v ich dlhoročnom spore. Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) SR.
 
Spor medzi A. Babišom a ÚPN neskončil, český premiér podal dovolanie
7. marca (TASR) - Spor medzi Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa (ÚPN) neskončil. Český premiér v demisii totiž podal dovolanie proti rozsudku Krajského súdu Bratislava z konca januára. Súd napadnutým rozsudkom zamietol žalobu Babiša v spore o ochranu osobnosti proti ÚPN, pretože bol viazaný nálezom Ústavného súdu SR z októbra 2017. TASR informovala advokátska kancelária agner & partners.

Prezident SR vymenoval pred 25 rokmi prvého predsedu Ústavného súdu SR
7. marca (TASR) - Akademik prof. JUDr. Milan Čič, DrSc. bol prvým slovenským premiérom, ktorý sa ujal funkcie po Nežnej revolúcii (1989) a tiež bol jedným zo spolutvorcov Ústavy Slovenskej republiky (SR). Po zániku federácie a vzniku samostatnej SR sa ako splnomocnenec vlády SR orientoval na zriadenie Ústavného súdu (ÚS) SR. Po jeho vytvorení sa pred 25 rokmi 8. marca stal jeho prvým predsedom.

Európska komisia vyčíta Slovensku najmä korupciu
7. marca (TASR) - Za posledný rok Slovensko v boji proti korupcii nedosiahlo žiadny viditeľný pokrok. Vyplýva to z najnovšej Správy o Slovensku z dielne Európskej komisie (EK). "Zatiaľ vidíme, že sa nemení vnímanie korupcie medzi občanmi. Súčasne sa znížila reálna fyzická kapacita špeciálnej prokuratúry na riešenie korupčných prípadov, ktorých pritom bolo v trestnom stíhaní menej. Z toho vychádza to hodnotenie, že tam nebol dosiahnutý žiadny viditeľný pokrok.

EP vysiela na Slovensko šesťčlennú kontrolnú delegáciu poslancov
7. marca (TASR) - Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) schválila v stredu zloženie osobitnej kontrolnej delegácie z viacerých politických skupín v EP, ktorá vo štvrtok a piatok (8.-9.3.) uskutoční na Slovensku prieskumnú pracovnú cestu súvisiacu s vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Najslabšou stránkou ekonomiky SR je vzdelávanie, poukázala štúdia GPI 2018
8. marca (TASR) – Najslabšou stránkou slovenskej ekonomiky je vzdelávanie. Vyplýva to z výsledkov štúdie KPMG UK The Growth Promise Indicators (GPI) 2018, ktorá v 181 krajinách sleduje vyhliadky ekonomickej výkonnosti. V nej sa Slovensko umiestnilo na 58. mieste, spomedzi krajín V4 skončilo posledné.

A. Kiska, A. Danko a R. Fico sa nedohodli na spoločnom texte deklarácie
9. marca (TASR) - Traja najvyšší ústavní činitelia sa nedohodli na spoločnom znení dokumentu, ktorým by reagovali na súčasnú situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po rokovaní na Bratislavskom hrade to oznámil predseda NR SR Andrej Danko (SNS) s tým, že všetci traja majú želanie, aby sa v spoločnosti zachoval pokoj.
 
Europoslanci žiadajú pre vraždu novinára J. Kuciaka medzinárodný tím s Europolom
9. marca (TASR) - Vyšetrovaniu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky by pomohlo vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu s Europolom. Odporúčajú to europoslanci, ktorí sú na Slovensku v súvislosti s dvojnásobnou vraždou a okrem iného vidia nedôveru ľudí v políciu a ďalšie inštitúcie. Europoslanci hovoria aj o potrebe pozrieť sa na prideľovanie eurofondov na Slovensku.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk