Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
23.4.2018
ID: 4057upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko od októbra zavádza novú daň z poistenia. Jednotná osempercentná sadzba sa dotkne všetkých produktov neživotného poistenia, s výnimkou povinného zmluvného poistenia vozidiel. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý zmenu predkladá na stredajšie rokovanie vlády, tvrdí, že poisťovne v zásade nemusia zvyšovať poistné, ako to avizovali. Nová poistná daň totiž nahradí v súčasnosti platný poistný odvod.

Vláda
 

Šéf liekovej politiky M. Petrovič skončil vo funkcii
16. apríla (TASR) - Šéf liekovej politiky na ministerstve zdravotníctva Matej Petrovič skončil vo funkcii. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Rozsudok v spore s Achmeou získal prestížne ocenenie
16. apríla (TASR) – Slovenská republika získala za rozsudok v spore s holandskou spoločnosťou Achmea ocenenie medzinárodného právneho portálu Global Arbitration Review. V pondelok o tom informovalo Ministerstvo financií (MF) SR. Podľa neho je rozsudok Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) v medzinárodnej právnickej komunite považovaný za prelomový v histórii medzinárodných investičných arbitráží.

Novou hovorkyňou ministerstva spravodlivosti sa stala Zuzana Drobová
17. apríla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti má novú hovorkyňu. Stala sa ňou Zuzana Drobová, ktorá doteraz pôsobila ako hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. Zmenu na hovorcovskom poste oznámilo ministerstvo v utorok v krátkej tlačovej správe.

Slovensko zavádza novú daň z poistenia, nahradí doterajší poistný odvod
18. apríla (TASR) – Slovensko od októbra zavádza novú daň z poistenia. Jednotná osempercentná sadzba sa dotkne všetkých produktov neživotného poistenia, s výnimkou povinného zmluvného poistenia vozidiel. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý zmenu predkladá na stredajšie rokovanie vlády, tvrdí, že poisťovne v zásade nemusia zvyšovať poistné, ako to avizovali. Nová poistná daň totiž nahradí v súčasnosti platný poistný odvod.

Rezort neudelil žiaden súhlas na vývoz zbraní do embargovaných krajín
18. apríla (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR dôsledne dodržiava záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva a žiaden súhlas na vývoz zbraní do embargovaných krajín, vrátane Azerbajdžanu, neudelilo. "Rezort pri vydaní každej exportnej licencie postupuje striktne podľa legislatívy a platných pravidiel," uviedol pre TASR hovorca ministerstva Maroš Stano.

Slovensko dostalo od USA ponuku na modernizáciu leteckých základní
19. apríla (TASR) - Slovenská republika môže získať od Spojených štátov amerických finančnú podporu na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa vo výške 46 miliónov USD. Cieľom tzv. Európskej iniciatívy odstrašenia (European Deterrence Initiative – EDI) je podpora rozvoja obranných spôsobilostí predovšetkým v krajinách tzv. východného krídla Aliancie.
 

Prezident

Jediné, čo zatiaľ na Slovensku nie je dobré, je politika
17. apríla (TASR) – Na to, aby sme posunuli krajinu dopredu, potrebujeme, aby politici brali svoje povolanie ako službu. Podniky na Slovensku nachádzajú najvyššiu kvalitu a najlepších ľudí, jediné, čo nie je dobré, je politika. Na utorkovom podujatí Forbes 30 pod 30 v Bratislave to zdôraznil prezident SR Andrej Kiska.

Prezident poveril štyroch slovenských veľvyslancov v zahraničí
18. apríla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska odovzdal v stredu v Prezidentskom paláci v Bratislave poverovacie listiny štyrom dezignovaným veľvyslancom. Roman Hošták bude pôsobiť v meste Havana na Kube, Marek Lisánsky vo Vatikáne. V Naí Dillí v Indii bude Ivan Lančarovič a v kazašskej Astane Milan Kollár.


Ostatné

Vysoké školy sú podfinancované, v rezortoch sú nedostatky

16. apríla (TASR) - Slovenské verejné vysoké školy zostávajú hlboko podfinancované, najmä v oblasti investičných potrieb, napríklad pri modernizácii internátov. Problémom je aj klesajúci počet študentov, ktorí odchádzajú za vzdelaním do zahraničia, hlavne do susednej Českej republiky. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorého predseda Karol Mitrík zaslal trom najvyšším ústavným činiteľom štvrťročnú správu o závažných zisteniach z kontrol. NKÚ ukončil v prvom štvrťroku 2018 celkovo 14 kontrolných akcií v 80 subjektoch.

Ezdravie by už nemalo mať toľko výpadkov, sľubuje NCZI, posilňuje infraštruktúru
16. apríla (TASR) - Lekári by mali pri používaní elektronického zdravotníctva (ezdravie) zažívať menej výpadkov systému, sľubuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

V minulom roku počet obvinených stúpol, počet odsúdených mierne klesol
17. apríla (TASR) - Počet obvinených v slovenských väzeniach v minulom roku vzrástol, počet právoplatne odsúdených mierne klesol. "Obvinených k 31. decembru 2017 oproti koncu roka 2016 pribudlo celkom o 78 osôb a to z 1438 na 1516. Pritom ide o najvyšší počet od roku 2009. Oproti tomu počet odsúdených mierne klesol. K 31.

Policajný prezident T. Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju

17. apríla (TASR) - Policajný prezident Tibor Gašpar skončí vo funkcii k 31. máju. Oznámil to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je po odchode Tomáša Druckera poverený dočasným vedením ministerstva vnútra.

MZ sľubuje, že vymožiteľnosť práv pacientov by sa mala zlepšiť
17. apríla (TASR) - Aj keď slovenskí pacienti majú svoje práva prehľadne spísané v Charte práv pacientov, v realite sa vždy nedodržiavajú. O tejto i ďalších témach hovorili zástupcovia Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) SR v utorok s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru-SD). Tá vyčlenila zamestnanca povereného na komunikáciu s pacientskymi organizáciami.

V slovenských väzeniach v minulom roku evidovali 7257 nebezpečných osôb
18. apríla (TASR) - V slovenských väzeniach v minulom roku evidovali až 7257 nebezpečných osôb. Vyplýva to z najnovšej ročenky, ktorú pravidelne zverejňuje Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Po novom by mali prezidenta PZ vyberať zástupcovia odborov aj prokuratúry
18. apríla (TASR) – Nový policajný prezident by mal byť do funkcie vymenovaný ministrom vnútra na základe výberového konania. S jeho vymenovaním však musí súhlasiť aj parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, ktorý ho predtým vypočuje. Vyplýva to z nového návrhu zákona, ktorý upravuje aj voľbu policajného prezidenta a momentálne sa nachádza v pripomienkovom konaní.

EP schválil rezolúciu o ochrane investigatívnych novinárov
19. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali vo štvrtok nelegislatívne uznesenie o ochrane investigatívnych novinárov v Európe, ktoré je reakciou na vraždu slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Uznesenie podporilo 573 zo 647 hlasujúcich zákonodarcov poslancov, 27 bolo boli proti a 47 sa zdržalo.

OLAF začal vyšetrovať údajné zneužívanie fondov EÚ na Slovensku
19. apríla (TASR) - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) so sídlom v Bruseli vo štvrtok oznámil, že začal vyšetrovanie údajného zneužívania fondov Európskej únie na Slovensku, ktoré odhalil slovenský novinár Ján Kuciak. Vo februári ho zavraždili a spolu s ním aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Informovalo o tom internetové vydanie týždenníka Politico.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk