Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.5.2018
ID: 4072upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

V máji začnú disciplinárne senáty prejednávať prehrešky slovenských sudcov už na pôde Súdnej rady. Ústavný orgán súdnictva to oznámil na svojej internetovej stránke s tým, že uvedie do užívania novú pojednávaciu miestnosť, ktorá bola pre tento účel vybudovaná v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave. Ukončí sa tým prechod kompetencií, ktoré Súdna rada získala na základe zmien v sudcovských zákonoch v polovici roka 2017.

Vláda

MZ si uvedomuje, že rástli náklady na prevádzku distribútorov liekov

3. mája (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR si uvedomuje zmeny v oblasti liekového reťazca. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na stredajšie (2.5.) vyjadrenie Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) a Asociácie veľkodistribútorov liekov (AVEL) o tom, že súčasný model financovania liekového reťazca sa v priebehu pár rokov môže stať neudržateľným.

Minister G. Gál a predsedníčka ÚS I. Macejková hovorili o súdnych prieťahoch

3. mája (TASR) - Minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd) sa vo štvrtok na Ústavnom súde SR stretol s jeho predsedníčkou Ivettou Macejkovou. K témam ich rozhovoru patrili prieťahy v súdnom konaní, kvôli ktorým sa dlhodobo znižuje dôveryhodnosť občanov voči súdom a ich rozhodovacej činnosti.


NRSR

Sťažností na obsah vysielania médií bolo vlani menej ako rok predtým
3. mája (TASR) – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) prijala v roku 2017 celkovo 288 sťažností týkajúcich sa obsahu vysielania. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR, ktorú vo štvrtok odobril parlamentný výbor pre kultúru a médiá.


Prezident

Prezident s veľkým znepokojením sleduje, čo sa deje v RTVS
3. mája (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska s veľkým znepokojením sleduje, čo sa aktuálne deje v RTVS. Vyjadrenia redaktorov o cenzúre, prepúšťanie novinárov za to, že prejavili svoj názor, považuje za neprípustné. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že telerozhlas sa nesmie stať slúžkou politikov a jeho vedenie by malo pravidelne a jasne vysvetľovať koncesionárom svoje kroky.
 

Ostatné

Protiústavné ustanovenia o zmrazení platov za rok 2017 neboli zmenené
30. apríla (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s rozhodnutím o protiústavnosti zmrazenia platov časti verejných činiteľov pripomenul, že príslušné ustanovenia, ktoré majú obmedzenú časovú pôsobnosť na obdobie roka 2017, neboli dosiaľ novelizované, teda zmenené či zrušené. ÚS tak v pondelok reagoval na vyjadrenia poslanca NR SR Petra Kresáka (Most-Híd), ktorý namietal, že išlo o už neplatné ustanovenia, keďže NR SR od 1. januára tohto roka novelizovala prakticky všetky ustanovenia napadnuté generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.

Prokurátor ÚŠP uzavrel dohody v prípadoch nepriamej korupcie a podplácania
30. apríla (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uzavrel dve dohody o vine a treste v dvoch rôznych prípadoch a to nepriamej korupcie a za prečin podplácania.

Novela zákona o Policajnom zbore neprináša zmeny na odpolitizovanie polície
30. apríla (TASR) – Návrh novely zákona o Policajnom zbore (PZ), ktorý ministerstvo vnútra predložilo do medzirezortného konania, podľa mimovládnych organizácií a Iniciatívy Chceme veriť neprináša zmeny na odpolitizovanie polície a zvýšenie jej dôveryhodnosti. Občianske organizácie Via Iuris, Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, Liga za ľudské práva, Nadácia otvorenej spoločnosti, Nadácia Pontis a Nadácia Zastavme korupciu predkladajú k novele zákona hromadnú pripomienku.

Približne 45 slovenskí sudcovia sú členmi Asociácie rodinných sudcov
1. mája (TASR) - Približne 45 sudcovia z celého Slovenska sú členmi Asociácie rodinných sudcov, ktorí sa snažia o presadzovanie špeciálnych rodinných prípadov. TASR o tom informoval predseda spomínanej asociácie a okresný sudca Peter Rajňák.

V máji sa na pôde súdnej rady začnú disciplinárne pojednávania sudcov
1. mája (TASR) – V máji začnú disciplinárne senáty prejednávať prehrešky slovenských sudcov už na pôde Súdnej rady. Ústavný orgán súdnictva to oznámil na svojej internetovej stránke s tým, že uvedie do užívania novú pojednávaciu miestnosť, ktorá bola pre tento účel vybudovaná v Miestodržiteľskom paláci v Bratislave. Ukončí sa tým prechod kompetencií, ktoré Súdna rada získala na základe zmien v sudcovských zákonoch v polovici roka 2017.

Slovenská rektorská konferencia má výhrady k zákonom týkajúcim sa vysokých škôl
1. mája (TASR) - Slovenská rektorská konferencia (SRK) má viaceré pripomienky k návrhom zákonov, ktorými sa mení zákon o vysokých školách či zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. TASR informoval prezident SRK Rudolf Kropil.

Europoslanci prijali uznesenie na ochranu slobody médií v EÚ
3. mája (TASR) - Členské štáty EÚ by mali prijať nevyhnutné právne predpisy a opatrenia, ktoré by novinárom zaistili bezpečné a chránené prostredie umožňujúce nezávislý výkon ich povolania bez neprimeraných zásahov. Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré vo štvrtok schválili poslanci Európskeho parlamentu (EP) pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk