Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
9.7.2018
ID: 4139upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17.7.2010 do 27.6.2018) o slovenský pas 2398 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (601). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

Vláda

Rezort má počas predsedníctva Slovenska vo V4 viaceré hlavné priority
1. júla (TASR) - Prioritami v oblasti obrany počas slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4) bude príprava Bojovej skupiny Európskej únie (EÚ), spoločná ochrana vzdušného priestoru a spolupráca v rámci PESCO. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Slovensko v nedeľu prebralo predsedníctvo vo V4.

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 2398 ľudí
1. júla (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17.7.2010 do 27.6.2018) o slovenský pas 2398 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (601). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 603 ľudí, získalo ho zatiaľ 487
1. júla (TASR) - O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz na základe výnimky (od 1.2.2015 do 27.6.2018) 603 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 487 žiadateľov, ďalšie žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. TASR to potvrdil tlačový odbor MV.

NRSR

Poslanci od volieb schválili 222 zákonov, 12 v skrátenom konaní
5. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v parlamente od volieb v marci 2016 do aktuálnych letných prázdnin 222 zákonov. Vyplýva to zo štatistík zverejnených na internetovej stránke NR SR. Z tohto počtu bolo 183 vládnych návrhov a 39 poslaneckých. Najviac zákonov v rámci jednej schôdze, 28, prijal parlament v októbri 2016. O dva menej to bolo na schôdzi v októbri 2017. Aspoň 20 zákonov za jedno rokovanie stihlo plénum odobriť ešte v novembrovo-decembrovom rokovaní v roku 2016, v januárovo-februárovom v roku 2018 a v júni 2018.

Prezident

Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobil vlani najviac prezident A. Kiska
5. júla (TASR) - Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobil vlani najviac prezident SR Andrej Kiska. Išlo o sumu 373.176 eur. Nasleduje predseda Národnej rady SR Andrej Danko, ktorý mal vlani príjmy 331.930 eur. Predseda vlády Peter Pellegrini bol vlani ešte vicepremiér pre investície a informatizáciu a zarobil 51.362 eur.

Ostatné

P.Pellegrini a E.Macron rokovali o vzťahoch, hospodárskej spolupráci i klíme (2)

30. júna (TASR) - O posilnení vzájomných vzťahov, hospodárskej spolupráci i klimatickej politike rokoval v sobotu slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v Elyzejskom paláci v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Slovensko začína predsedať Vyšehradskej štvorke

1. júla (TASR) - Slovensko v nedeľu prebralo svoje piate predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4). Ako ďalej TASR informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, predsedníctvo potrvá rok, a to do 30. júna 2019. SR ho prebralo od Maďarska a budúci rok ho odovzdá Česku.

Najčastejším trestným činom páchaným na deťoch je zanedbanie povinnej výživy
1. júla (TASR) - Štatisticky najčastejším trestným činom páchaným na dieťati v minulom roku je trestný čin zanedbania povinnej výživy podľa paragrafu 207 Trestného zákona. V roku 2017 bolo za tento trestný čin vedených 3788 trestných konaní proti konkrétnemu obvinenému. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

VšZP ruší od júla limity pre špecialistov, zaplatí im všetko, čo vykážu

2. júla (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) mení pre päť špecializácií systém úhrad a zavádza nový úhradový mechanizmus, takzvaný kombinovaný úhradový mechanizmus. Internistom, neurológom, endokrinológom, imunoalergológom a otorinolarinológom ruší limity a uhradí im všetky výkony, ktoré vykážu do zdravotnej poisťovne. Informovala o tom v pondelok počas tlačovej konferencie riaditeľka odboru nákupu zdravotnej starostlivosti VšZP Petra Fiala.

Nemáme relevantný podnet o podľahnutí politickým tlakom, upozornila Rada RTVS
2. júla (TASR) – Rada RTVS nemá žiadny relevantný podnet, preukazujúci, že verejnoprávne médium nezvláda svoju zákonnú povinnosť zabezpečiť nestranné, pluralitné vysielanie, ktoré neovplyvňuje politický tlak. V odsúhlasenom stanovisku to na pondelkovom rokovaní Rady uviedol jej podpredseda Martin Kákoš.

Generálnym riaditeľom Slovenskej pošty sa stal Peter Helexa
2. júla (TASR) - Generálnym riaditeľom Slovenskej pošty sa stal s účinnosťou od 1. júla 2018 Peter Helexa. Tento post bol od 21. októbra 2017 neobsadený, kompetencie šéfa pošty vykonával predseda predstavenstva Róbert Gálik.

Mladí ľudia do 25 rokov sa môžu stať delegátom OSN
3. júla (TASR) - Mladí ľudia vo veku od 18 do 25 rokov s dobrou orientáciou v medzinárodnom prostredí, záujmom o diplomaciu a dobrou znalosťou anglického jazyka môžu využiť príležitosť a stať sa mládežníckym delegátom OSN. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Zdravotné poisťovne dostanú za mŕtve duše ročne asi 5,5 milióna eur
5. júla (TASR) - Zdravotné poisťovne dostanú za poistencov, ktorí sú už po smrti, ale nie je o tom informácia v evidencii, ročne poistné vo výške približne 5,5 milióna eur. Za tzv. mŕtve duše uhrádzajú aj zdravotnú starostlivosť za asi 350.000 eur. Ukázala to analýza Inštitútu finančnej politiky (IFP) na ministerstve financií.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk