Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
6.8.2018
ID: 4178upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Andrej Kiska podpísal 30. júla 2018 ratifikačnú listinu zmluvného dokumentu: Medzinárodný dohovor na zavedenie opatrení na zamedzenie narúšania základov dane a presunov ziskov súvisiacich s daňovými zmluvami.

Vláda

Bielorusko predĺžilo dobu bezvízového pobytu pre občanov SR na 30 dní 

30. júla (TASR) - Slovenskí občania môžu od 27. júla v Bielorusku pobudnúť 30 dní bez víz. Podmienkou je, že do Bieloruska pricestujú letecky cez medzinárodné letisko v Minsku, majú zdravotné poistenie platné v Bielorusku a dostatok finančných prostriedkov. Na svojej stránke o tom informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Zmena platí pre všetkých cudzincov na základe nariadenia bieloruského prezidenta.

Služby externého advokáta sú lacnejšie ako prevádzka právneho odboru 

31. júla (TASR) – Pri výbere advokátky Michaely Törökovej postupoval Úrad vlády (ÚV) SR podľa zákona. Jej právne služby bude čerpať iba v takom rozsahu, v akom budú potrebné. Mesačná prevádzka právneho odboru by predstavovala neporovnateľne vyššie náklady ako využívanie služieb externého advokáta. V reakcii na kritiku opozície to uviedol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

MV SR: Nemá informácie, že by ktokoľvek zo SR unášal vietnamského občana 

31. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra nemá informácie, že by ktokoľvek zo Slovenska unášal vietnamského občana do zahraničia. V reakcii na medializované informácie, že berlínsky vyšetrovatelia už nepochybujú, že bol pri únose použitý slovenský vládny špeciál, to uviedol hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

Armáda prepustí vojakov, ktorí sa podieľajú na činnosti Slovenských brancov 

3. augusta (TASR) – Slovensko prijme všetky legislatívne a účinné personálne opatrenia vedúce k zamedzeniu aktivít zoskupenia Slovenskí branci a jemu podobných skupín. Informoval o tom v piatok minister obrany Peter Gajdoš (SNS), ktorý pripustil i prepustenie profesionálnych vojakov podieľajúcich sa na aktivitách Slovenských brancov a podobných zoskupení.

Veritelia sa v rámci oddlžovania nemocníc dostali k prvým peniazom 

3. augusta (TASR) - Dodávatelia nemocníc už majú na účte peniaze z prvej etapy oddlžovania. Po prvej etape veriteľom smerovalo 338 miliónov eur, informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

NRSR

Opozícia chce pre situáciu v SAV zvolať mimoriadny školský výbor 

31. júla (TASR) – Opoziční poslanci z hnutia OĽaNO Veronika Remišová a Miroslav Sopko, ale aj Branislav Gröhling zo strany SaS chcú zvolať mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Dôvodom je situácia v Slovenskej akadémii vied (SAV). Počas utorkovej tlačovej konferencie podpredsedníčka školského výboru Remišová informovala, že opoziční poslanci začnú so zbieraním podpisov na jeho mimoriadne zvolanie. 

Prezident

Prezident A. Kiska ratifikoval zmluvu 

31. júla (TASR) - Prezident Andrej Kiska podpísal 30. júla 2018 ratifikačnú listinu zmluvného dokumentu: Medzinárodný dohovor na zavedenie opatrení na zamedzenie narúšania základov dane a presunov ziskov súvisiacich s daňovými zmluvami.


Ostatné

Inšpektori práce odhalili za 1. polrok takmer 1200 nelegálnych zamestnancov 

31. júla (TASR) - Slovenskí inšpektori práce odhalili za prvý polrok 1166 nelegálne zamestnaných osôb. Takmer polovica z nich (538) boli cudzinci, najčastejšie štátni príslušníci tretích krajín. Zákaz nelegálneho zamestnávania porušovali vo väčšine muži (933). Skontrolovaných bolo takmer 12.000 subjektov a viac ako 28.000 fyzických osôb. Na tlačovej konferencii v Košiciach o tom informoval Národný inšpektorát práce (NIP) s tým, že za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania boli uložené pokuty vo výške viac ako dva milióny eur.

Systém podporuje len poskytovateľov sociálnych služieb 

31. júla (TASR) – Systém sociálnych služieb by mal byť nastavený v prospech ich prijímateľov a nie uspokojovať systém financovaním poskytovateľov. Prijímatelia a ich rodiny vedia štátny príspevok využiť efektívnejšie, účelnejšie a podľa svojich potrieb. V reakcii na vyjadrenie podpredsedníčky parlamentu Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS) to v otvorenom liste napísal Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA).

Vyhlásenie Generálnej prokuratúry SR k únosu vietnamského občana 

1. augusta (TASR) - "V predmetnej trestnej veci majú právomoc vykonávať úkony trestného konania zatiaľ len nemecké justičné orgány. Nemecké justičné orgány neposkytli slovenským justičným orgánom žiadnu oficiálnu informáciu o priebehu, resp. o výsledku trestného konania vedeného v Spolkovej republike Nemecko. 

Generálna prokuratúra SR už eviduje podnet v prípade Slovenských brancov 

2. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR už eviduje podnet v prípade Slovenských brancov. "Podnet ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) bol doručený na GP SR 25. júla, týkal sa konania občianskeho združenia Naša vlasť je budúcnosť a neziskovej organizácie Slovenskí branci. Podanie bolo dnes, teda 2. augusta, odstúpené na ďalšie konanie v zmysle Trestného poriadku Krajskej prokuratúre Bratislava. V predmetnej trestnej veci bude vykonávať dohľadovú právomoc prokurátor trestného odboru Generálnej prokuratúry SR," uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Najštedrejších darcov mala ĽSNS, na členskom najviac vybrali v SNS 

2. augusta (TASR) - Najštedrejších darcov spomedzi parlamentných strán mala vlani ĽSNS. Kotlebovci takto v roku 2017 v rámci darov a bezodplatných plnení získali 28.518 eur. Vyplýva to z výročných správ politických strán.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk