Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
10.9.2018
ID: 4217upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Rezort diplomacie koordináciu tvorby stanovísk a realizáciu politík Európskej únie (EÚ) na Slovensku hodnotí pozitívne, avizuje však zmeny. Jednotlivé ministerstvá by od 1. októbra mali riešiť európske záležitosti cez nový informačný systém.

Vláda

Minister spravodlivosti G. Gál vymenoval do funkcie deväť notárov 

4. septembra (TASR) – Deväť nových notárov zložilo sľub do rúk ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.
 
Od októbra sa európske záležitosti budú riešiť cez nový informačný systém 

5. septembra (TASR) - Rezort diplomacie koordináciu tvorby stanovísk a realizáciu politík Európskej únie (EÚ) na Slovensku hodnotí pozitívne, avizuje však zmeny. Jednotlivé ministerstvá by od 1. októbra mali riešiť európske záležitosti cez nový informačný systém. 

Štát chce zdravotnícky personál motivovať k štúdiu finančne 

5. septembra (TASR) – Štát chce riešiť nedostatok zdravotných sestier finančnou motiváciou počas ich štúdia. Po novom by sa tak o takzvaný stabilizačný príspevok mohli uchádzať študenti vysokých škôl v bakalárskom študijnom programe ošetrovateľstvo v dennej forme štúdia, v roku 2018 aj súčasní študenti druhého a tretieho ročníka. Zámer z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, ktorý odsúhlasila vláda.
 
Vláda schválila prítomnosť zahraničných ozbrojených síl na území SR 

5. septembra (TASR) – V priebehu druhého polroka tohto roka sa uskutoční na Slovensku viacero vojenských cvičení, na ktorých sa zúčastnia zahraničné ozbrojené sily. Vláda schválila aktualizovaný súhlas zahraničných ozbrojených síl na území SR, ale aj vyslanie Slovákov mimo krajiny z dielne rezortu obrany.
 
Návštevnosť Slovenska už štvrtý rok rastie 

5. septembra (TASR) - Návštevnosť Slovenska nepretržite rastie už štvrtý rok za sebou. Počet hostí v prvom polroku 2018, ktorí na Slovensku strávili minimálne jednu noc, dosiahol viac ako 2,5 milióna. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o takmer štyri percentá. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.
 
NRSR

Výbor odobril proces výberu kandidátov na európskeho prokurátora 

4. septembra (TASR) – Výber slovenských kandidátov na posty európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora má mať na starosti Generálna prokuratúra SR. Vyplýva to z návrhu zákona o zastúpení Slovenskej republiky v orgánoch Európskej prokuratúry, ktorý odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Posledné slovo bude mať septembrové plénum.

Výbor dal zelenú 30. októbru ako jednorazovému štátnemu sviatku 

4. septembra (TASR) – Tohtoročný 30. október má byť jednorazovým štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. Návrh novely zákona o štátnych sviatkoch v utorok odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili jeho schválenie na septembrovom zasadnutí parlamentu.

Koaliční poslanci trvajú na svojom, veto A. Kisku k odposluchom odmietli 

4. septembra (TASR) - Okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí zrejme bude rozšírený, a to napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku. Hlava štátu vetovala novelu zákona o súdoch, Ústavnoprávny výbor NR SR však v utorok tieto argumenty odmietol a hlasmi koaličných poslancov odporučil schváliť právnu normu v pôvodnom znení na septembrovom rokovaní.

Ostatné 

Ombudsmanka napadla vekové obmedzenia v zákone o kompenzáciách na ÚSSR 

5. septembra (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová napadla na ústavnom súde vekové obmedzenia pri poskytovaní príspevku na osobnú asistenciu a na kúpu osobného motorového vozidla. Súčasný zákon určuje, že osobného asistenta a príspevok na auto môže úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytnúť len ľuďom od šesť do 65 rokov. To ombudsmanka spolu s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzanou Stavrovskou považujú za neakceptovateľné.

Pomoc slovenských policajtov v Stredočeskom kraji má posilniť prevenciu 

6. septembra (TASR) – Zapojenie slovenských policajtov do ochrany verejného poriadku na území Stredočeského kraja by malo pomôcť pri riešení zvýšenej kriminality cudzincov, ktorá súvisí s nárastom počtu zahraničných pracovníkov v mladoboleslavskej priemyslovej zóne. Uviedlo to české ministerstvo vnútra na svojom webe.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk