Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
17.9.2018
ID: 4221upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

S podpisom Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu s výhradou ratifikácie, ktorý predložil rezort spravodlivosti, súhlasila vláda.

Vláda

Ministerstvo spravodlivosti sa presťahuje do nových priestorov 

11. septembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa presťahuje do areálu Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave. Šéf rezortu Gábor Gál (Most-Híd) to oznámil na tlačovej konferencii. Do nových priestorov sa chce zo Župného námestia presťahovať do konca budúceho roka.

Vláda súhlasí s podpisom opčného protokolu proti mučeniu a trestaniu 

12. septembra (TASR) – S podpisom Opčného protokolu k Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu s výhradou ratifikácie, ktorý predložil rezort spravodlivosti, súhlasila vláda.  

Vláda schválila vymenovanie troch brigádnych generálov 

12. septembra (TASR) – Vláda počas stredajšieho rokovania schválila návrh na vymenovanie troch plukovníkov generálneho štábu do hodnosti brigádneho generála. Ide o Martina Michalka, Jaroslava Poláka a Petra Turského. 

MŠVVaŠ neuskutočnilo zápis údajov do registra VVI z dôvodu nedodržania postupov 

12. septembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) neuskutočnilo zápis navrhovaných údajov do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI), a to z dôvodu nedodržania zákonom stanovených postupov a termínov zo strany zriaďovateľa, teda Slovenskej akadémie vied (SAV). 

D. Saková: R. Ficovi schválime predĺženie ochrany, sú na to vážne dôvody 

12. septembra (TASR) - Žiadosť bývalého premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o predĺženie ochrany ministerstvo vnútra schváli. Po rokovaní vlády to povedala šéfka rezortu Denisa Saková (Smer-SD). "Máme závažné dôvody, ktoré nám poukazujú na to, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu jeho zdravia a života," vyhlásila. Podľa jej slov ich nemôže bližšie špecifikovať, pretože podliehajú stupňu utajenia.

Slovenský rezort diplomacie uzavrel partnerstvo s Rozvojovým programom OSN 

12. septembra (TASR) - Štvrté partnerstvo slovenského rezortu diplomacie a Rozvojového programu OSN (UNDP) sa bude zameriavať na ciele udržateľného rozvoja OSN. Zástupcovia UNDP a Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR ho uzavreli v utorok (11. 9.). Informuje o tom tlačový odbor rezortu.

Slovenský a český kabinet sa zídu v Košiciach na spoločnom rokovaní 

12. septembra (TASR) – Slovenskú a českú vládu čaká v pondelok 17.9. spoločné rokovanie v Košiciach. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Slovenská akreditačná agentúra bude mať dohľad nad krokmi vysokých škôl 

13. septembra (TASR) - V súčasnosti pôsobí na Slovensku Akreditačná komisia, ktorú by mala nahradiť Slovenská akreditačná agentúra. Nový systém nabehne tak, aby medzi koncom Akreditačnej komisie a vznikom Slovenskej akreditačnej agentúry nevzniklo žiadne vákuum. Uviedla to ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). 

Školy budú sledovať údaje o žiakoch už len elektronicky 

14. septembra (TASR) - Zníženie byrokracie a adresnejšie financovanie škôl a školských zariadení. To je cieľom zberu štatistických údajov zo škôl prostredníctvom Rezortného informačného systému (RIS). Podľa zákona totiž budú školy údaje o počte žiakov či zamestnancov zasielať od septembra elektronicky. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

NRSR

Poslanci sa po lete vrátili do práce, A. Danko otvoril schôdzu 

11. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa po letných prázdninách vrátili do práce. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) otvoril 34. schôdzu, kde ich čaká viac ako 90-bodový program. Na stole majú vetované zákony, zastropovanie dôchodkového veku, nové pravidlá výberu kandidátov na ústavných sudcov aj zákon o politických stranách.

Parlament prelomil veto prezidenta A. Kisku k odposluchom 

11. septembra (TASR) - Okruh výnimiek zo sprístupňovania súdnych rozhodnutí sa rozšíri, a to napriek nesúhlasu prezidenta SR Andreja Kisku. Hlava štátu vetovala novelu zákona o súdoch, poslanci Národnej rady SR však jeho argumenty odmietli a 80 hlasmi opätovne schválili právnu normu.

Poslanci prelomili veto prezidenta, vzniknúť má akreditačná agentúra 

11. septembra (TASR) – Na Slovensku vznikne Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školy. S jej zriadením počíta zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Poslanci Národnej rady opätovne schválili zákon 79 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta SR. 

Plénum prelomilo veto prezidenta, SAV bude fungovať ako pred transformáciou 

11. septembra (TASR) – Inštitúcie Slovenskej akadémie vied (SAV) zostanú v stave, v akom boli pred transformáciou. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR 76 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta k zákonu o vysokých školách, ktorého súčasťou je aj novela zákona o SAV. Zákon bol opätovne schválený.

R. Fico nepovedal dôvody, pre ktoré mu predĺžia ochranku 

12. septembra (TASR) - Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) nekonkretizoval dôvody, pre ktoré mu predĺžia ochranu. "Tieto dôvody sa držia pod nejakým stupňom utajenia," uviedol Fico na tlačovej konferencii v parlamente s tým, že ich teda nemôže povedať. Dôvody sa budú preverovať. Keď nebudú existovať, nebude ani ochranka.

Poslanci odobrili jednorazový štátny sviatok, bude ním 30. október 

12. septembra (TASR) – Tohtoročný 30. október bude jednorazovým štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. Rozhodli o tom poslanci, keď 96 hlasmi schválili novelu zákona o štátnych sviatkoch.

Poslanci odobrili proces výberu kandidátov na európskeho prokurátora 

12. septembra (TASR) - Výber slovenských kandidátov na posty európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora bude mať na starosti Generálna prokuratúra SR. Vyplýva to z návrhu zákona o zastúpení Slovenskej republiky v orgánoch Európskej prokuratúry, ktorý schválil parlament.

Prezident

A. Kiska: Vyzývam vládu a ministerstvo školstva, aby ukončili chaos 

11. septembra (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska vyzval vládu a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby ukončili chaos kvôli transformácii ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI). Uviedol to po stretnutí s vedcami zo SAV. Ako doplnil, podľa neho je potrebné, aby mali vedci právnu istotu v tom, v akom stave sú. 

Ostatné 

Špecializovaný trestný súd odmietol obžalobu na M. Kotlebu (2) 

11. septembra (TASR) – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odmietol obžalobu na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za prečin prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Kotleba o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

V novembri bude Súdna rada opätovne voliť sudcu Všeobecného súdu EÚ 

11. septembra (TASR) - Kandidáta na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) budú vyberať koncom novembra. Informovala o tom Súdna rada SR. 
Meno uchádzača o post dodatočného sudcu by mohlo byť známe po zasadaní rady 26. novembra. Návrh kandidáta môžu podať oprávnení navrhovatelia najneskôr do 31. októbra. 

Prokurátor zistil pri SAV prieťahy,ministerstvo nemôže pozitívne rozhodnúť 

11. septembra (TASR) - Pri registrácii organizácií Slovenskej akadémie vied (SAV) došlo k neodôvodneným prieťahom v konaní ministerstva školstva. Preto nemôže rezort vo veci návrhu SAV pozitívne rozhodnúť. Vyplýva to z vyjadrenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktoré TASR poskytla hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

ÚS odmietol návrh NS vo veci inšpekcie ministerstva vnútra 

12. septembra (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR odmietol návrh senátu Najvyššieho súdu (NS) SR na posúdenie právnych noriem a nariadení ministerstva vnútra vo vzťahu k zákonnosti a nezávislosti inšpekčnej služby, podriadenej ministrovi vnútra, vyšetrovať trestné veci príslušníkov Policajného zboru (PZ).

Právnici kritizujú vládny návrh na zmenu voľby ústavných sudcov 

13. septembra (TASR) - Tridsaťosem právnikov kritizuje návrh na zmenu voľby ústavných sudcov. Tvrdia, že vládny návrh na zmenu obsahuje významné nedostatky a nie je zásadným zlepšením voľby ústavných sudcov. O ich stanovisku informoval Juraj Rizman z Via Iuris. 


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk