Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.10.2018
ID: 4245upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo vnútra v súčasnosti nepripravuje a neplánuje novelu volebného zákona, ktorá by umožnila rozšíriť možnosť voľby zo zahraničia. Nevylučuje však, že túto tému otvorí. Uviedol to rezort v reakcii na vyhlásenia iniciatívy Srdcom doma po rokovaní na ministerstve vnútra.

Vláda

Štátna VšZP bude dočasne bez generálneho riaditeľa 

1. októbra (TASR) - Vedenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) bude dočasne zložené zo súčasných členov bez generálneho riaditeľa. Rovnako predstavenstvo bude dočasne bez predsedu. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

MV neplánuje rozšíriť možnosti voľby zo zahraničia, nevylučuje, že tému otvorí 

1. október (TASR) - Ministerstvo vnútra v súčasnosti nepripravuje a neplánuje novelu volebného zákona, ktorá by umožnila rozšíriť možnosť voľby zo zahraničia. Nevylučuje však, že túto tému otvorí. Uviedol to rezort v reakcii na vyhlásenia iniciatívy Srdcom doma po rokovaní na ministerstve vnútra.

Elektronický podpis sa dá vybaviť bezplatne aj cez internet 

1. októbra (TASR) - Elektronický podpis si môžu záujemcovia vybaviť od pondelka bezplatne aj cez internet. Podmienkou je, aby bol príslušný elektronický občiansky preukaz aktivovaný bezpečnostným osobným kódom (BOK), čo však možno urobiť len na polícii. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Prijatie sýrskych sirôt je v súlade s postojom SR, analýza sa len začala 

2. októbra (TASR) - Prijatie sýrskych sirôt by bolo dobrovoľným príspevkom SR a takéto riešenia Slovensko dlhodobo presadzuje. Pre TASR to uviedol šéf tlačového oddelenia rezortu diplomacie Igor Skoček. Malo podľa neho ísť o desať sirôt. Ako však zdôraznil, analýza a konzultácie, na základe ktorých vláda zaujme stanovisko, sa ešte len začali.

Vedecká spolupráca s Bieloruskom sa bude rozvíjať od roku 2019 

2. októbra (TASR) – Slovensko nadviazalo spoluprácu s Bieloruskom v oblasti vedecko-technickej spolupráce. Obe strany sa uplynulý týždeň dohodli na vyhlásení vedeckovýskumných projektov so začiatkom v roku 2019, informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) na svojom webe.  

MFSR zverejnilo návrh štátneho rozpočtu, deficit má byť na úrovni 0,1 % HDP 

Bratislava 4. októbra (TASR) - Deficit verejných financií klesne v budúcom roku po prvýkrát na úroveň 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku má byť hospodárenie štátu vyrovnané. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Rezort spravodlivosti má mať v roku 2019 k dispozícii 439 miliónov eur 

4. októbra (TASR) – Slovenská justícia by mala v budúcom roku hospodáriť so sumou 439 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý vo štvrtok zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR. Ministerstvu spravodlivosti sa zvýšia výdavky oproti schválenému rozpočtu na rok 2018 o 39,5 milióna eur (9,87 percenta).

Výdavky MV SR by mali v budúcom roku dosiahnuť 2,46 miliardy eur 

4. októbra (TASR) - Celkové výdavky Ministerstva vnútra (MV) SR by mali v roku 2019 dosiahnuť 2,46 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to o 68,9 mil. eur viac, čo predstavuje nárast o 2,91 percenta. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý zverejnilo ministerstvo financií.

NRSR

NS SR zatiaľ nemôže rozhodovať o sťažnostiach obvinených z vraždy J. Kuciaka 

1. októbra (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR zatiaľ nemôže rozhodovať o sťažnostiach, ktoré podali voči vzatiu do väzby traja obvinení v prípade vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice. "Predmetné sťažnosti NS SR k dnešnému dňu nenapadli," uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

TASR dosiahla v prvom polroku 2018 plusové hospodárenie, úlohy si splnila 

4. októbra (TASR) - Tlačová agentúra (TA) SR dosiahla v prvom polroku 2018 plusové hospodárenie. Hodnotené obdobie ukončila so ziskom vo výške 182.630 eur. Súhrnné náklady dosiahli výšku 2.520.369 eur, celkové výnosy sumu 2.702.999 eur. Vyplýva to zo správy o činnosti TASR za prvý polrok 2018, ktorú výboru predstavil generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala. Správu poslanci vzali na rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá na vedomie.

Opozícia vyzýva premiéra na odvolanie D. Sakovej, nevylučuje odvolávanie v NRSR 

4. októbra (TASR) – Opozícia vyzýva premiéra, aby pre kauzu únosu Vietnamca odvolal ministerku vnútra Denisu Sakovú (Smer-SD). Nevylučuje, že ak to neurobí, bude iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na jej odvolanie z funkcie, vyplýva to z vyjadrení predstaviteľov OĽaNO, Sme rodina aj SaS.

Prezident

Tohtoročný 30. október bude jednorazovým štátnym sviatkom 

4. októbra (TASR) - Tohtoročný 30. október bude jednorazovým štátnym sviatkom, počas ktorého si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o štátnych sviatkoch. Deklaráciou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného Československého štátu.

V ambulanciách budú môcť po novom pracovať aj praktické sestry 

4. októbra (TASR) - V ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých budú môcť chýbajúce zdravotné sestry nahradiť zdravotnícki asistenti, ktorí sú po novom premenovaní na "praktické sestry". Vyplýva to z nepriamej novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci pripojili k novele zákona o omamných látkach. Prezident SR Andrej Kiska právnu normu podpísal.

Dôchodkový vek sa bude zverejňovať päť rokov dopredu 

4. októbra (TASR) - Dôchodkový vek na Slovensku sa bude zverejňovať päť rokov dopredu. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení z dielne koaličnej strany Most-Híd, ktorú vo štvrtok podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Detské jasle nebudú musieť plniť podmienku debarierizácie 

4. októbra (TASR) - Detské jasle po novom nebudú musieť plniť podmienku debarierizácie, ako im doteraz nariaďovala platná legislatíva. Prezident podpísal novelu zákona o sociálnych službách, ktorú do parlamentu predložili koaličné poslankyne Alena Bašistová (nezaradená), Magdaléna Kuciaňová (SNS) a Jana Vaľová (Smer-SD).

Súhlasí s procesom výberu kandidátov na európskeho prokurátora 

4. októbra (TASR) - Výber slovenských kandidátov na posty európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora bude mať na starosti Generálna prokuratúra SR. Zákon týkajúci sa procesu výberu kandidátov na európskeho prukurátora v stredu 3. októbra podpísal prezident SR Andrej Kiska. TASR o tom vo štvrtok informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.    

Prezident podpísal novelu, ktorou sa zlegalizuje domáca výroba destilátov 

4. októbra (TASR) - Ľudia si budú môcť súkromne vyrábať destiláty z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu. Budú však musieť dodržať zákonom presne stanovené podmienky, inak im môže hroziť sankcia. Počíta s tým novela zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh z dielne poslancov koaličného Mosta-Híd Petra Antala, Tibora Bastrnáka, Bélu Bugára, Eleméra Jakaba a Petra Kresáka, ktorú vo štvrtok podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ostatné 

Asociácia hovorcov Slovenska oznámila nominácie súťaže Hovorca roka 2018 

1. októbra septembra 2019 - Asociácia hovorcov Slovenska (AHS) oznámila nominácie na Hovorcu roka 2018. Víťazi v kategóriách Samospráva a neziskový sektor, Štátna správa a štátny sektor, Privátny a komerčný sektor budú zverejnení na výročnom stretnutí novinárov a ľudí z médií, v piatok 5. októbra 2018 v Bratislave.

NKÚ sa pozrie na proces prípravy transformácie Slovenskej akadémie vied 

1. októbra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR sa pozrie na proces prípravy transformácie organizácií Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI). O mimoriadnej kontrole rozhodol predseda NKÚ Karol Mitrík. Informoval o tom hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Slovenská a Česká advokátska komora sa zaviazali k posilneniu spolupráce 

1. októbra (TASR) - Slovenská advokátska komora (SAK) a Česká advokátska komora (ČAK) budú ctiť a rozvíjať svoje historicky založené nadštandardné vzťahy spolupráce a vzájomného rešpektu. Zástupcovia oboch združení to potvrdili podpísaním memoranda, ktoré umocňuje storočné jubileum vzniku českej a slovenskej advokácie.

Za vraždu novinára zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur 

1. október (TASR) – Za vraždu novinára Jána Kuciaka zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. V hotovosti to bolo 50.000 eur, ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávku mala vyplatiť obvinená Alena Zs. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. Objednávka bola iba na Kuciaka, jeho snúbenica Martina Kušnírová, ktorú tiež zavraždili, bola len náhodná obeť. Informovali o tom zástupcovia prokuratúry a polície na tlačovej konferencii Generálnej prokuratúry SR.

V prípade biologických zbraní je Európa v neustálom strehu 

1. októbra (TASR) – Takmer 200 odborníkov z väčšiny signatárskych členských štátov Dohody BWC (zákaz vývoja, výroby a skladovania biologických a toxínových zbraní a ich ničení) vrátane Slovenska sa zúčastnilo na nedávnom stretnutí v Ženeve. Sledovali ho aj zástupcovia Svetovej zdravotníckej organizácie, Červeného kríža, Interpolu, národných agentúr či mimovládnych organizácií.

Slovensko môže ovplyvniť smerovanie OBSE, zhodli sa diskutujúci na SBF 2018 

1. októbra (TASR) - Počas svojho predsedníctva môže Slovensko významne ovplyvniť smerovanie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Zhodli sa na tom účastníci diskusie na Slovenskom bezpečnostnom fóre (SBF) 2018. OBSE je podľa nich špecifickou organizáciou, ktorá má veľký význam napríklad v konflikte na Ukrajine, ale aj preto, že jej členmi sú rôznorodé krajiny, okrem iných aj USA a Rusko.

V prípade únosu Vietnamca sa začne trestné stíhanie, potvrdila prokuratúra 

2. októbra (TASR) – V prípade únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha dal dozorujúci prokurátor po preskúmaní spisového materiálu vyšetrovateľovi pokyn, aby začal trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody spolupáchateľstvom. Pre TASR to potvrdil prokurátor Michal Šúrek z Krajskej prokuratúry v Bratislave.

Europol spresnil svoju podporu pri vyšetrovaní vrážd J. Kuciaka a M. Kušnírovej 

2. októbra (TASR) - Európsky policajný úrad (Europol) v utorok v oficiálnej správe pre médiá upozornil na úspešné vyšetrovanie vraždy slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a spresnil svoju účasť na tomto vyšetrovaní.

Justiční zamestnanci chcú v októbri vstupiť do ostrého štrajku 

2. október (TASR) – Justiční zamestnanci chcú vyhlásiť tento mesiac ostrý neobmedzený štrajk. Žiadajú vyššie platy a stabilitu na súdoch. Požiadavky by sa podľa nich dosiahli schválením zákona o justičnej štátnej službe. Do štrajku môže vstúpiť až 4500 zamestnancov, hrozí tak kolaps súdov, priblížila pre TASR podpredsedníčka Odborového zväzu justície SR Mária Rusňáková.

Riaditelia NP nechcú byť komparzistami, novela zákona má ich plnú podporu 

Banská Bystrica 4. októbra (TASR) - Deväť riaditeľov slovenských národných parkov jednohlasne vyjadrilo podporu novele zákona o ochrane prírody a krajiny a v tejto súvislosti vo štvrtok vydalo spoločné vyhlásenie, ktoré Štátna ochrana prírody SR poskytla TASR. Ako sa v ňom zdôrazňuje, bez novej legislatívy, ktorá umožní správam národných parkov (NP) skutočne ich aj spravovať, naďalej ostanú v pozícii komparzistov a dnešný stav sa len ťažko zmení.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk