Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
19.11.2018
ID: 4294upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Nový spôsob financovania by mal priniesť do slovenského zdravotníctva viac stability a transparentnosti. Historicky najvyšší objem peňazí v rezorte zohľadňuje aj výdavky spojené so starnutím obyvateľstva a investičný dlh nemocníc. Upozornilo na to ministerstvo financií.

Vláda

MŠVVaŠ považuje žiadosť o zvýšenie rozpočtu o 60 miliónov eur za nereálnu 

13. novembra (TASR) – Žiadosť o skokové zvýšenie rozpočtu o 60 miliónov eur považuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR za nereálnu. Rezort to uviedol v reakcii na utorkové vyhlásenie vysokoškolských reprezentácii v zastúpení Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl, ktoré chcú zvýšiť financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov každoročne o 60 miliónov eur.

Nové financovanie prinesie zdravotníctvu viac stability a transparentnosti 

13. novembra (TASR) – Nový spôsob financovania by mal priniesť do slovenského zdravotníctva viac stability a transparentnosti. Historicky najvyšší objem peňazí v rezorte zohľadňuje aj výdavky spojené so starnutím obyvateľstva a investičný dlh nemocníc. Upozornilo na to ministerstvo financií.

Slovensko sa podrobuje hodnoteniu v oblasti korupcie 

13. novembra (TASR) - Dodržiavanie protikorupčných štandardov na Slovensku hodnotia v týchto dňoch členovia Skupiny štátov proti korupcii (GRECO). Ministerstvo spravodlivosti hodnotiteľov prijalo v utorok, na Slovensku zotrvajú do piatka (16.11.). Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

MO SR chce pokračovať v prevádzke lietadiel MiG-29 

13. novembra (TASR) - Rezort obrany chce pokračovať v prevádzke lietadiel MiG-29 až do doby dodania stíhacích lietadiel F-16. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Danka Capáková.
      
Premiér chce bojovať s korupciou, predložil návrh protikorupčnej politiky 

14. novembra (TASR) – Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce bojovať proti korupcii. Úrad vlády SR predložil do medzirezortného pripomienkového konania Návrh protikorupčnej politiky SR na roky 2019 až 2023. Počíta napríklad s vytvorením protikorupčných koordinátorov v rámci jednotlivých rezortov.

F. Ružička rokoval s veľvyslancom Islandu o ďalšom rozvoji vzťahov 

14. novembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR František Ružička prijal v stredu mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Islandskej republiky Thórira Ibsena so sídlom v Reykjavíku. Išlo o jeho nástupnú návštevu, počas ktorej odovzdal do rúk štátneho tajomníka kópiu poverovacích listín. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Miera originality prác sa overuje pred pripustením osoby k obhajobe 

15. novembra (TASR) – Miera originality záverečných prác sa overuje pred pripustením osoby k obhajobe, uviedlo to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Zároveň poznamenalo, že v kompetencii každej vysokej školy je riešiť otázku kontroly originality záverečných prác. 

NRSR

Prísnejšie majetkové priznania sú otázne, v NRSR sú dva návrhy 

12. novembra (TASR) - Zmeny v ústavnom zákone o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (tzv. zákona o konflikte záujmov), ktoré by mali priniesť aj prísnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov, sú stále otázne. Po mesiacoch prípravy v pracovnej skupine nepredložili do Národnej rady SR poslanci jeden, ale dva návrhy.

Etický kódex poslancov zrejme tak skoro do pléna nepríde 

13. novembra (TASR) - Etický kódex, ktorý mal upravovať správanie poslancov, sa zrejme do parlamentu tak skoro nedostane. Nie je na ňom totiž zhoda a predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) ho nasilu presadzovať nemieni. TASR to potvrdila riaditeľka kancelárie predsedu strany Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Mediálny výbor parlamentu podporil návrh rozpočtu pre rezort kultúry 

13. novembra (TASR) - Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá na utorňajšom rokovaní väčšinou hlasov odporučil parlamentu schváliť návrh rozpočtu pre Ministerstvo kultúry SR na rok 2019. V rozprave k tomuto bodu však zazneli výčitky týkajúce sa chýbajúcich prostriedkov v rozpočte pre podporu audiovizuálneho priemyslu.

Mediálny výbor odsúhlasil návrh kandidátov pre voľbu členov RVR 

13. novembra (TASR) - Celkovo osem kandidátov sa uchádza o posty členov Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Splnenie podmienok pre kandidatúru v prípade všetkých uchádzačov skonštatovali členovia výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá na utorňajšom zasadnutí.

Voľba kandidátov na sudcov ÚS má byť na schôdzi, ktorá sa začne 29.januára 

16. novembra (TASR) - Národná rada (NR) SR by mala voliť kandidátov na ústavných sudcov na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára 2019. Termín na predkladanie návrhov určil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), informoval odbor komunikácie parlamentu. Nominácie môžu prichádzať do 7. januára 2019. Na Ústavnom súde SR sa bude meniť deväť z 13 sudcov, dosluhujúcim uplynie funkčné obdobie vo februári.

Ostatné 

Bezplatné poradenstvo k čerpaniu európskych fondov sa osvedčilo 

12. novembra (TASR) – Informačno-poradenské centrum (IPC) Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) patrí k najúspešnejším na Slovensku. Pracovisko zamerané na poradenstvo pri získavaní financií z fondov Európskej únie (EÚ) bolo v Nitre zriadené ako prvé v SR. Od júna 2016 jeho pracovníci poskytli takmer 500 konzultácií, spoluorganizovali 20 seminárov, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 1000 ľudí.

Súdy majú 19 nových znalcov, tlmočníkov a prekladateľov 

12. novembra (TASR) - Od pondelka majú súdy k dispozícii 19 nových súdnych znalcov, tlmočníkov a prekladateľov. Sudcom budú pomáhať svojimi odbornými posudkami alebo tlmočníckymi a prekladateľskými službami. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová.

Na organizátorov protestov Za slušné Slovensko eviduje 5 trestných oznámení 

13. novembra (TASR) - Na organizátorov verejných zhromaždení Za slušné Slovensko eviduje Generálna prokuratúra (GP) SR päť trestných oznámení. Štyri z nich podali fyzické osoby, jedno z nich bolo anonymné. Pre TASR to uviedla hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Viac ako tristo novinárov podpísalo vyhlásenie odsudzujúce výrok R. Fica 

14. novembra (TASR) - Viac ako 300 slovenských novinárov sa rozhodlo podpísať vyhlásenie, v ktorom odsudzujú výrok predsedu strany Smer-SD Roberta Fica na adresu médií. Jeho znenie v stredu zverejnili viaceré slovenské spravodajské weby.

Ustanovenia zákona o prevode pôdy sú protiústavné 

14. novembra (TASR) – Časti zákona o nadobúdaní vlastníctva k poľnohospodárskemu pozemku sú v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR. Zákon z roku 2014 sprísnil podmienky predaja a darovania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. K protiústavným patria podľa rozhodnutia pléna ÚS paragrafy o postupe pri prevode, zverejnení ponuky prevodu a overení a preukázaní podmienok nadobúdania vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. 

Via Iuris listom vyzvala k zodpovednému výberu kandidátov na sudcov ÚS 

15. novembra (TASR) - Mimovládna organizácia Via Iuris listom vyzvala subjekty oprávnené navrhnúť kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, aby nominovali takých kandidátov, ktorí by spĺňali vysoké morálne a odborné požiadavky všeobecne uznávané v medzinárodnom spoločenstve. Zástupcovia organizácie pripomínajú, že ústavný sudca by mal byť dôveryhodný, nestranný a s vysokou morálnou integritou, mať skúsenosti s aplikáciou ústavného práva a ochranou základných práv, ako aj zaoberať sa ústavným právom aj pred vymenovaním do funkcie.

Slovensko môže opäť využiť granty EHP a Nórska vo výške okolo 113 miliónov eur 

15. novembra (TASR) – Slovenská republika môže znovu využiť granty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska. Ide v poradí už o tretie obdobie týchto grantov, v ktorom je alokovaných okolo 113 miliónov eur, čo je zhruba o 30 miliónov eur viac ako v predchádzajúcom období (2009 - 2014). V tomto období sa podarilo zrealizovať okolo 200 projektov, pre TASR to uviedol veľvyslanec s osobitným poslaním pre granty Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a Švajčiarskeho finančného mechanizmu František Kašický.

Šéfovia parlamentov: EÚ nie je problém ale riešenie, potrebujeme spolupracovať 

15. novembra (TASR) - Európska únia nie je problém ale riešenie. Únia však potrebuje reformu a spoluprácu členských krajín, zhodli sa na stretnutí v Bratislave šéfovia parlamentov Vyšehradskej štvorky (V4), Nemecka a Francúzska. Na rokovaní hovorili o budúcnosti Únie, bezpečnosti, spolupráci aj o digitálnej dani.

Exministra M. Janušeka odsúdili na 11 a I. Štefanova na deväť rokov (2) 

15. novembra (TASR) - Senát Najvyššieho súdu (NS) SR vo štvrtok odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova na dlhoročné tresty odňatia slobody. Janušeka odsúdil NS SR na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov v kauze nástenkového tendra.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk