Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
10.12.2018
ID: 4322upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) bude môcť od nového roka zamietnuť návrh na určenie prieskumného územia, ak by to bolo v rozpore s verejným záujmom. Vyplýva to z novely geologického zákona od Mosta-Híd, ktorú v utorok 107 hlasmi schválil parlament.

Vláda

Schválila účasť vojakov na zahraničných cvičeniach v prvom polroku 2019 

5. decembra (TASR) - Účasť slovenských vojakov na zahraničných cvičeniach rovnako ako prítomnosť zahraničných vojsk na cvičeniach na Slovensku v prvom polroku 2019 schválila vláda SR na stredajšom rokovaní. Súhlas vlády zahŕňa tiež povolenie prechodu zahraničných ozbrojených síl cez územie Slovenska.

NRSR

Plénum súhlasí s návrhom na dvojnásobný daňový bonus na dieťa 

4. decembra (TASR) - Od 1. apríla budúceho roka by sa mal na Slovensku zaviesť dvojnásobný daňový bonus na dieťa do šiestich rokov. Navrhuje to koaličná strana Most-Híd v návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý v utorok odsúhlasil parlament.

Sprísnenie podmienok prevádzkovania hazardných hier plénum schválilo 

4. decembra (TASR) - Od budúceho roka hráčov, ale najmä prevádzkovateľov hazardných hier čakajú nové prísnejšie pravidlá. Vyplýva to z novely zákona o hazardných hrách z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú v utorok schválil parlament. Právna norma reaguje na najnovšie trendy digitalizácie, ktoré neobišli ani sektor hazardu. Zámerom je tiež zvýšiť ochranu spotřebiteľov.

MŽP bude môcť zamietnuť návrh na určenie prieskumného územia 

4. decembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) bude môcť od nového roka zamietnuť návrh na určenie prieskumného územia, ak by to bolo v rozpore s verejným záujmom. Vyplýva to z novely geologického zákona od Mosta-Híd, ktorú v utorok 107 hlasmi schválil parlament.

Deti v škôlkach budú mať obedy zadarmo od januára, školáci od septembra 

4. decembra (TASR) - Deti v poslednom ročníku materských škôl budú mať obedy zadarmo od januára 2019 a žiaci základných škôl od septembra 2019. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Kompetencie Štátnej školskej inšpekcie sa posilnia 

4. decembra (TASR) – Posilniť napĺňanie kompetencií Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI) a pomôcť reforme systému výchovného poradenstva a prevencie je od januára 2019 účelom novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú v utorok 95 hlasmi odobrili poslanci NR SR. Zmeny predložili Ľubomír Petrák, Martin Glváč, Dušan Jarjabek, Pavol Goga (všetci Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd).

Lehota na príspevok pre žiakov v domácnosti v hmotnej núdzi sa predĺži 

4. decembra (TASR) - Prechodné obdobie, v ktorom sa umožní poskytovanie príspevku aj na žiakov v domácnosti, ktorej členovi sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, sa predĺži. Návrh poslancov Národnej rady (NR) SR Štefana Vavreka a Ladislava Balódiho (obaja Most-Híd) o zmene zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení schválili v utorok poslanci parlamentu.

Podmienky preplácania biosimilars zdravotnými poisťovňami sa zjemnia 

4. decembra (TASR) - Podmienky vstupu biosimilárnych t. j. biologicky podobných liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa od januára 2019 zjemnia. V súčasnosti musia ich výrobcovia znížiť cenu minimálne o 30 percent v porovnaní s originálom. Po novom to má byť o 25 percent. Zmenu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov schválil v utorok parlament, a to cez novelu zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme.

Do elektronickej zdravotnej knižky budú nahliadať aj posudkoví lekári 

4. decembra (TASR) - Do elektronickej zdravotnej knižky pacienta bude mať prístup viac osôb. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorú v utorok 88 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Právna norma reaguje na spustenie elektronického zdravotníctva do praxe.

Vojenská polícia má mať nové úlohy, jej policajti dostanú viac právomocí 

4. decembra (TASR) - Nové úlohy Vojenskej polície prináša návrh novely zákona o jej fungovaní, ktorý v utorok posunulo plénum do druhého čítania. Ide napríklad o ochranu lietadiel vo vojenských službách, riadenie premávky vozidiel zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska a plnenie úloh na základe medzinárodných zmlúv. Ministerstvo obrany chce vytvoriť podmienky na jej kvalitnejšiu a efektívnejšiu činnosť.

Ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti má zvýšiť nový úrad 

4. decembra (TASR) – Ochranu oznamovateľov korupcie a protispoločenskej činnosti má posilniť a zefektívniť špeciálny úrad - nezávislý orgán štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Zriadenie úradu je súčasťou návrhu novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý v utorok posunulo plénum do druhého čítania. 

Policajný prezident sa bude vyberať podľa nových pravidiel 

4. decembra (TASR) – Policajný prezident sa bude od februára 2019 vyberať podľa nových pravidiel. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v utorok 76 hlasmi odobrili novelu zákona o Policajnom zbore SR z dielne ministerstva vnútra, ktorá zmeny prináša.

L. Sólymos, L. Ď. Nicholsonová a V. Remišová dostali od výboru pokuty 

5. decembra (TASR) - Trojica politikov má zaplatiť pokuty vo výške troch mesačných platov za to, že mali nezrovnalosti v majetkových priznaniach za rok 2017. Sankcie im v stredu uložil Výbor Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Prezident bude mať naďalej oprávnenie udeľovať plošné amnestie 

5. decembra (TASR) - Prezident SR nepríde o oprávnenie udeľovať plošné amnestie. Poslanci Národnej rady SR totiž v stredu nepodporili novelu Ústavy SR od SaS, ktorá hlave štátu ponechávala len možnosť udeliť individuálnu milosť.

Poslanci sa po výmene názorov dohodli na návrate k štandardnému režimu 

5. decembra (TASR) - Rok 2019 by sa už mal z hľadiska rokovania pléna NR SR niesť v štandardnom režime. Nemá sa už zasadať v pondelky a dĺžka obedňajších prestávok sa vráti z jednej na dve hodiny. Po predchádzajúcej výmene názorov, ktorú vyvolal z pohľadu opozície chaotický priebeh schôdze, sa na tom v závere siedmeho rokovacieho dňa 38. schôdze NR SR dohodli zástupcovia klubov na poslaneckom grémiu. Výsledok dohody oznámil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Osobitný odvod pre reťazce sa nemá vzťahovať na malé a stredné podniky 

6. decembra (TASR) - Osobitný odvod pre obchodné reťazce by sa nemal vzťahovať na malé a stredné podniky, obchodné aliancie či prevádzky nachádzajúce sa v okresoch, ktoré spadajú pod zákon o takzvaných najmenej rozvinutých okresoch. 

Plénum zvolilo deväť kandidátov do disciplinárnych senátov 

6. decembra (TASR) - Celkovo deväť kandidátov do disciplinárnych senátov zvolili poslanci NR SR vo štvrtok v tajnej voľbe. O zvolenie štyroch sudcov a piatich nesudcov požiadala parlament Súdna rada SR. Z tejto deviatky budú následne radou zvolení noví členovia disciplinárnych senátov.

Orgány činné v trestnom konaní by mali napokon skúmať aj anonymy 

6. decembra (TASR) - Polícia, prokuratúra či súdy zrejme napokon budú musieť vybavovať aj anonymné podania, a to vtedy, ak z nich vyplýva dôvodné podozrenie, že bol spáchaný trestný čin. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu Radovana Baláža (SNS), ktorý v závere siedmeho rokovacieho dňa predložil ku koaličnej novele Trestného poriadku.

Odmeňovanie obecných poslancov sa od februára upraví 

7. decembra (TASR) - Odmeňovanie poslancov obecných zastupiteľstiev sa upraví. Starosta bude môcť určiť plat svojho zástupcu, ktorý je poslancom, a to najviac vo výške 70 percent vlastného platu. Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú predložili poslanci z Mosta-Híd, schválilo v piatok plénum 108 hlasmi.

Prezident

Prezident považuje za prirodzené,že Slovensko bez odkladu vyhostí špióna 

5. decembra (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska považuje za prirodzené, že Slovensko bez odkladu vyhostí z krajiny špióna cudzieho štátu, ktorý koná proti záujmom SR. O to viac, ak takýto človek a štát, ktorý ho vyslal, zneužívajú diplomatické výsady a imunity podľa medzinárodného práva. "Takéto konanie považujem za neakceptovateľné a porušenie priateľských vzťahov medzi štátmi. 

Ostatné 

Do Hodnotiaceho orgánu medzivládneho výboru UNESCO zvolili Slovenku Ľ. Voľanskú 

4. decembra (TASR) – Okrem ďalšieho zápisu do UNESCO zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva, zaznamenala Slovenská republika na minulotýždňovom zasadnutí expertov UNESCO (26.11.-1.12. Port Louis, Maurícius) aj diplomatický úspech. Za členku Hodnotiaceho orgánu Medzivládneho výboru Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO zvolili Ľubicu Voľanskú z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV. TASR o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Najvyšší súd využije eurofondy na zlepšenie svojej činnosti 

6. decembra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR chce zlepšiť informovanosť o svojej rozhodovacej činnosti, dobudovať analytické centrum a zrealizovať procesno-organizačný audit. Podľa zmluvy, ktorú vo štvrtok uzatvoril, na projekt použije vyše dvoch miliónov eur z eurofondov. 

Zahraničné veľvyslanectvá vítajú rozsudky v prípadoch korupcie na Slovensku 

6. decembra (TASR) - Veľvyslanectvo Kanady, Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických (USA) na Slovensku vítajú nedávne odsudzujúce rozsudky v niektorých prípadoch korupcie vysokopostavených štátnych úradníkov a pokrok vo viacerých prebiehajúcich vyšetrovaniach. 


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk