Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
31.12.2018
ID: 4336upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Jedným z významných výsledkov roku 2018 v eurofondovej oblasti, ktorá sa dotýka najmä oblastí vedy a výskumu, bolo z pohľadu šéfky rezortu školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS) zrušenie varovných listov od EÚ ešte z konca roka 2017. Ako uviedla v rozhovore pre TASR, EÚ uznala, že všetky programy a mechanizmy sú čisté, transparentné a dobre naladené.

Vláda

Vedenie rezortu MS SR navštívilo väznice, G. Gál šiel za mladistvými 

24. decembra (TASR) - Vianoce za mrežami rozhodne nie sú radostné, kolegov zo Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) aj odsúdených preto navštívili minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a štátna tajomníčka rezortu Edita Pfundtner (Most-Híd).

P. Pellegrini: Rooseveltovu nemocnicu čaká obnova za 100 mil. eur 

24. decembra (TASR) – Vláda pravdepodobne už v januári rozhodne o masívnej rekonštrukcii Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorá má presiahnuť objem viac než 100 miliónov eur. Vyhlásil to v pondelok premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý prišiel do banskobystrickej nemocnice pozdraviť lekárov, sestry a zdravotnícky personál slúžiaci na urgente počas Štedrého dňa.

M. Lubyová: Významným výsledkom roku 2018 bolo zrušenie varovných listov od EÚ 

27. decembra (TASR) – Jedným z významných výsledkov roku 2018 v eurofondovej oblasti, ktorá sa dotýka najmä oblastí vedy a výskumu, bolo z pohľadu šéfky rezortu školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS) zrušenie varovných listov od EÚ ešte z konca roka 2017. Ako uviedla v rozhovore pre TASR, EÚ uznala, že všetky programy a mechanizmy sú čisté, transparentné a dobre naladené. 

Ľ. Laššáková: Trestnoprávnu dohru nehospodárneho vedenia SND nemožno vylúčiť 

27. decembra (TASR) – Kauza ekonomických prešľapov pri manažovaní Slovenského národného divadla (SND) by sa nemusela skončiť iba závermi auditu Ministerstva financií (MF). Podľa ministerky kultúry SR Ľubici Laššákovej (Smer-SD) výsledky vládneho auditu určia, ako bude proces pokračovať. "Nie je len tak možné, aby niekto nehospodárne nakladal s verejnými prostriedkami a nič sa mu nestalo," naznačila ministerka v rozhovore pre TASR.

Novela zákona priniesla tento rok viac liekov pre onkologických pacientov 

27. decembra (TASR) – Novela zákona o vstupe liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia, platná od januára tohto roka priniesla podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pacientov viac originálnych aj generických liekov. Od januára tak bolo kategorizovaných približne 40 onkologických liekov, čím sa napríklad onkologická liečba stala prístupnejšou.

D.Saková: Zmena vo vedení polície bola potrebná, M.Lučanský bol najlepšou voľbou 

28. decembra (TASR) - Zmena vo vedení polície bola podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) potrebná na upokojenie situácie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S odstupom času to zhodnotila v súvislosti s odstúpením Tibora Gašpara z funkcie prezidenta Policajného zboru.

G. Gál: Novela infozákona má množstvo pripomienok, tak skoro schválená nebude 

28. decembra (TASR) - Neviem povedať, či bude návrh novely infozákona pripravený počas tohto volebného obdobia. Vyhlásil to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Dôvodom je podľa neho množstvo pripomienok, na vyhodnocovanie ktorých rezort nemá kapacity. "Príde vám 700 pripomienok a nie ste v stave, aby ste ich riešili. Neviem celý deň riešiť len rokovania so subjektmi, ktoré dávali zásadné pripomienky. Neviem povedať, či bude návrh predstavený počas tohto volebného obdobia," uviedol Gál pre TASR.

NRSR

NRSR obstaráva tlmočnícku techniku na krátkodobý prenájom, cena je 186.000 eur 

26. decembra (TASR) - Verejné obstarávanie na krátkodobý prenájom tlmočníckej, konferenčnej a audiovizuálnej techniky vyhlásila Kancelária NR SR. Odhadovaná cena je 186.000 eur bez DPH.

Kancelária NRSR má mať v roku 2019 celkovo 393 zamestnancov 

26. decembra (TASR) - Kancelária Národnej rady SR má mať v roku 2019 celkovo 393 zamestnancov. Rozhodol o tom predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý takýto počet pre budúci rok schválil.

Prezident

Prezident A. Kiska poslal sústrastný telegram indonézskemu prezidentovi 

24. decembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska poslal v nedeľu (23. 12.) sústrastný telegram prezidentovi Indonézskej republiky Jokovi Widodovi v súvislosti so zemetrasením v oblasti Sundského prielivu. TASR informoval Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR.

Ostatné

M. Lučanský: Polícia ukázala v roku 2018 profesionalitu a konkrétne výsledky 

24. decembra (TASR) - Rok 2018 bol náročnou skúškou celého Policajného zboru. Pokles dôvery, spochybňovanie činnosti a bezprecedentné útoky a dezinformácie boli prekážkami, ktorými sa musela polícia zaoberať a čeliť im. Vo videoodkaze to v pondelok vyhlásil policajný prezident Milan Lučanský.

Noví šéfovia mestských podnikov majú vzísť z výberových konaní 

26. decembra (TASR) – Noví šéfovia bratislavských mestských podnikov majú vzísť z transparentných výberových konaní. Deklaruje to nový primátor hlavného mesta Matúš Vallo, ktorý chce, aby vo vedúcich funkciách sedeli odborníci. Niektorí mestskí poslanci sú však skôr zástancami nominácií. Primátor avizuje, že nastane zmena na čele kľúčových mestských firiem, a to Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Dopravného podniku Bratislava i Odvozu a likvidácii odpadu.

G. Gál sa k svojmu návrhu na zmenu voľby sudcov ÚS mohol podľa A.Baránika vrátiť 

27. decembra (TASR) -  Rezort spravodlivosti mal nerealistické očakávania v súvislosti so zmenou spôsobu výberu sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) s tým, že k svojmu návrhu sa mohol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) opätovne vrátiť.

Za necelý rok podala prokuratúra obžalobu na 963 cudzincov 

27. decembra (TASR) - Za jedenásť mesiacov tohto roku (od 1. 1. 2018 – 30. 11. 2018) bolo na území Slovenska ukončené stíhanie 1269 cudzincov. Prokurátori zároveň podali obžalobu na 963 cudzincov. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Andrea Predajňová.

Takmer 30 percent Slovákov považuje rok 2018 za lepší, ako očakávali 

27. decembra (TASR) - Takmer 30 percent Slovákov považuje rok 2018 z hľadiska osobného života za lepší, ako očakávali na jeho začiatku, 20 percent ho považuje za horší. Spokojnosť alebo nespokojnosť najčastejšie spôsobujú osobná oblasť, finančná či rodinná situácia a zdravotný stav. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra Go4insight na prelome novembra a decembra.

M. Lajčák: Predsavzatie napraviť imidž V4 sa darí napĺňať striedavo 

27. decembra (TASR) - Naprávať imidž Vyšehradskej skupiny (V4) sa slovenskému predsedníctvu darí "striedavo". V rozhovore pre TASR to uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Vnímanie V4 je podľa Lajčáka "pošramotené" predovšetkým pre postoj k migrácii. "To, že sme odmietli kvóty, je správny postoj. Sprevádzaný je však rétorikou, ktorá je zo strany európskych partnerov vnímaná ako neakceptovateľná," myslí si.

Rozpor medzi ZAP a VšZP naďalej trvá 

27. decembra (TASR) - Zmluvný spor medzi časťou ambulantných poskytovateľov a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) naďalej trvá. Posun neprinieslo ani štvrtkové trojstranné stretnutie ministerky zdravotníctva SR Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD), vedenia poisťovne a Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP), poukazujúceho na približne 1000 lekárov, ktorí nemajú podpísané zmluvy s VšZP.

Kolektívne vedenie štátnych nemocníc ostane, Radu riaditeľov zrušili len v UNB 

28. decembra (TASR) - V zdravotníckych zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR bude naďalej fungovať štatutárny orgán Rada riaditeľov. Zmena štruktúry nastala len v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). TASR to potvrdil rezort zdravotníctva.

Počet nezazmluvnených ambulancií klesá 

28. decembra (TASR) – Počet ambulancií, ktoré doteraz nemajú podpísanú zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP), klesol z 909 na 737. Informujú o tom zástupcovia štátnej poisťovne.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk