Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.1.2019
ID: 4358upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zákon o vysokých školách, ktorý sa týka odoberania akademických titulov, prejde zmenami, vláda ho na stredajšom rokovaní schválila. Návrh novely zveruje rozhodovanie o odobratí titulu do pôsobnosti vysokej školy vzhľadom na princíp "kto udeľuje, ten odníma", pričom za vysokú školu má konať rektor na návrh poradnej komisie.

Vláda

Vláda schválila akčný plán pre lepšie životné prostredie a zdravie Slovákov 

9. januára (TASR) - Štát chce minimalizovať riziká pochádzajúce zo životného prostredia, ktoré môžu poškodzovať a ohrozovať zdravie ľudí. Dosiahnuť to chce prostredníctvom Akčného plánu pre životné prostredie a zdravie obyvateľov SR V., označovaného ako NEHAP V., ktorý vláda prijala na svojom stredajšom zasadnutí.

MŠVVaŠ pokladá problematiku celoživotného vzdelávania za kľúčovú 

9. januára (TASR) – Z rôznych analýz získaných z medzinárodných a národných štúdií vyplýva, že slovenský vzdelávací systém nerozvíja zručnosti a kľúčové kompetencie mladých ľudí potrebných pre uplatnenie sa na dynamicky sa meniacom trhu, konštatuje sa to v Správe o stave implementácie výskumu Vzdelanie a Zručnosti Online (tzv. PIAAC Online), ktorú vzala v stredu vláda na vedomie. 

Šesť akčných plánov Národného onkologického plánu dostalo zelenú 

9. januára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce efektívnejšie bojovať proti onkologickým ochoreniam na Slovensku. Vláda v stredu schválila šesť akčných plánov Národného onkologického programu (NOP). Tie prinášajú skríningové programy, očkovanie či zavedenie štandardov diagnostiky a liečby.

Odoberanie akademických titulov prejde zmenami 

9. januára (TASR) – Zákon o vysokých školách, ktorý sa týka odoberania akademických titulov, prejde zmenami, vláda ho na stredajšom rokovaní schválila. Návrh novely zveruje rozhodovanie o odobratí titulu do pôsobnosti vysokej školy vzhľadom na princíp "kto udeľuje, ten odníma", pričom za vysokú školu má konať rektor na návrh poradnej komisie. 

Používanie menšinových jazykov na Slovensku sa v úradnom styku zlepšilo 

9. januára (TASR) - Používanie menšinových jazykov na Slovensku sa v úradnom styku zlepšilo. Vláda v stredu na svojom rokovaní schválila Správu o stave používania jazykov národnostných menšín na území SR za obdobie rokov 2017 - 2018, ktorá bola vypracovaná Úradom vlády SR v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.

NRSR

Prezidentské voľby sa uskutočnia 16. marca, prípadné 2. kolo 30. marca 

10. januára (TASR) - Voľby prezidenta SR sa budú konať 16. marca. Termín prvého kola vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), jeho rozhodnutie zverejnili na webe parlamentu. V prípade nezvolenia hlavy štátu v prvom kole sa uskutoční druhé, ktoré sa bude konať 30. marca.

Prezident

Moje požiadavky na ústavných sudcov sú odbornosť a morálka 

8. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vidí medzi 40 uchádzačmi o post ústavných sudcov (ÚS) SR takých, ktorých by do funkcií s radosťou vymenoval, ale aj takých, ktorých by nevymenoval nikdy. Povedal to vo vyhlásení pre verejnosť s tým, že on má len dve požiadavky na kandidátov, a to sú odbornosť a morálka.

Prezident udelil 30 osobnostiam vyznamenania, trom in memoriam 

8. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska ocenil v utorok pri príležitosti 26. výročia vzniku Slovenskej republiky 30 osobností spoločenského a kultúrneho života, z toho troch in memoriam. Štátne vyznamenania si 15 žien a 15 mužov prevzalo z jeho rúk v koncertnej sále Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute.

Ostatné 

Novela rokovacieho poriadku NR SR nie je protiústavná 

9. januára (TASR) – Novela rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR z roku 2016, ktorú presadila vládna koalícia, nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nevyhovel návrhu skupiny opozičných poslancov NR SR. Parlamentná opozícia vyčítala ustanoveniam novely porušovanie princípov ochrany práva na slobodu prejavu, ochrany slobodnej súťaže politických síl a princípu právneho štátu.

Časti ustanovení Trestného zákona o extrémizme sú v rozpore s ústavou 

9. januára (TASR) - Niektoré časti ustanovení Trestného zákona týkajúce sa trestných činov extrémizmu sú v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR. Príslušné ustanovenia napadla na ÚS skupina 30 opozičných poslancov národnej rady.

Nový verifikačný systém overovania liekov odštartuje 9. februára 

11. januára (TASR) – Nový systém, ktorý bude overovať pravosť liekov prostredníctvom tzv. bezpečnostných prvkov, by mal fungovať od 9. februára. Informuje o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojom webe.

Prezidentskí kandidáti môžu na kampaň minúť najviac pol milióna eur 

11. januára (TASR) - Prezidentskí kandidáti môžu na volebnú kampaň minúť najviac pol milióna eur vrátane dane z pridanej hodnoty pre obidve kolá. Peniaze na kampaň musia viesť na transparentnom účte. Kampaň sa začala 10. januára, keď v Zbierke zákonov zverejnili rozhodnutie o vyhlásení volieb. Skončí sa 48 hodín predo dňom konania sa volieb. Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo bude 30. marca.

Finančná správa pokračuje v rokovaniach s OLAF-om o colných podvodoch 

11. januára (TASR) - Finančná správa spolu s ostatnými štátmi Európskej únie (EÚ) pokračuje v rokovaniach s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF). Rokovania sa týkajú problému s dovážaním podhodnoteného tovaru do celej Európy.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk