Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
21.1.2019
ID: 4366upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje rezidentský program za "veľmi dôležitý krok" , ktorý prispeje k stabilizácii počtu všeobecných lekárov a pediatrov. Záujemcovia o rezidentské štúdium mali v pondelok (14. 1.) možnosť získať detailné informácie o tejto forme štúdia počas informačného dňa na pôde ministerstva. MZ o tom informuje na svojom webe.

Vláda

Rezort spravodlivosti plánuje zlepšiť stav opatrovníctva dospelých 

15. januára (TASR) - Zvýšiť ochranu osôb s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony, ako aj zodpovednosť potomkov za rodičov a príbuzných chce Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR reformou opatrovníctva. TASR o tom informovala Denisa Gerši z tlačového oddelenia ministerstva.

Opisovanie posudkov k stimulom nie je možné 

15. januára (TASR) - Opisovanie posudkov k stimulom nie je možné, hodnotitelia pracujú v elektronickom systéme pod svojimi loginmi. Uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na vyjadrenia poslanca Národnej rady SR za SaS Branislava Gröhlinga. Ten tvrdí, že viaceré posudky k stimulom na vedu a výskum pôsobia neodborne a pri dvoch sa zdá, že sú odkopírované.

Minister M. Lajčák hovoril v Kyjeve o odblokovaní politického procesu 

15. januára (TASR) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) hovoril v utorok v Kyjeve predovšetkým o možnostiach na dosiahnutie odblokovania politického procesu v rámci ukrajinského konfliktu, ako aj o spôsoboch na zmiernenie utrpenia ľudí, ktorí sú týmto konfliktom zasiahnutí. V pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ide o jeho prvú cestu do konfliktných regiónov OBSE.

Niektoré školy nevedia, odkiaľ vezmú financie na rekreačné poukazy 

16. januára (TASR) – Niektoré školy nevedia, odkiaľ vezmú financie na rekreačné poukazy. Jednou z nich je aj Základná škola s materskou školou na Riazanskej ulici v Bratislave. Jej riaditeľ Ján Papuga pre TASR uviedol, že škola nemá prostriedky na teoretickú možnosť, že by polovica zamestnancov o preplatenie týchto poukazov požiadala.

Rezidentský program je dôležitým krokom stabilizácie počtu lekárov 

16. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje rezidentský program za "veľmi dôležitý krok" , ktorý prispeje k stabilizácii počtu všeobecných lekárov a pediatrov. Záujemcovia o rezidentské štúdium mali v pondelok (14. 1.) možnosť získať detailné informácie o tejto forme štúdia počas informačného dňa na pôde ministerstva. MZ o tom informuje na svojom webe.

Požadujeme zachovanie maximálneho počtu študentov zdravotníckych odborov 

16. januára (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR požaduje zachovanie maximálneho počtu miest pre študentov stredných zdravotníckych škôl. Listom ministerky zdravotníctva oslovilo v tejto veci aj všetky Vyššie územné celky (VÚC). Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

MZ chce zjednodušiť podmienky pre zariadenia spoločného stravovania 

16. januára (TASR) - Zariadeniam spoločného stravovania by mali odpadnúť niektoré povinnosti. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo novelu vyhlášky o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

O zefektívnení súdnictva diskutuje šesť pilotných súdov s odborníkmi CEPEJ 

16. januára (TASR) – Pomôcť zlepšovaniu fungovania súdneho systému je cieľom návštevy Európskej komisie pre efektívne súdnictvo (CEPEJ) na Slovensku, ktorá sa koná v týchto dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. Na stretnutí so zástupcami šiestich súdov má komisia okrem iného predstaviť program koučovania súdov CEPEJ a testovať nové pracovné postupy.

Akčný plán integrácie Rómov sa zameriava na päť prioritných oblastí 

17. januára (TASR) - Zvýšiť o 150 miest počet pozícií pre Rómov zamestnaných v sociálnych podnikoch, vyškoliť 200 asistentov osvety zdravia či zapojiť do neformálneho vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti viac než 3000 príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít (MRK). To sú niektoré z kvantifikovaných cieľov, ktoré prináša aktualizovaný akčný plán Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020. Dokument schválila vláda na štvrtkovom výjazdovom rokovaní v Levoči.

NRSR

Voľba kandidátov na sudcov ÚS má byť tajná, občianske iniciatívy sú proti 

18. januára (TASR) - Voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná. Tvrdí to predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Róbert Madej (Smer-SD) s tým, že ju zrejme poslanci budú presadzovať. Myslí si, že ide o najdemokratickejší spôsob voľby.

Prezident

A. Kiska na zúčastnil na výročnom stretnutí policajtov, poďakoval im za službu 

17. januára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska sa na výročnom stretnutí vedenia polície s krajskými a okresnými funkcionármi poďakoval policajtom za ich službu. Špeciálne vyzdvihol prácu vyšetrovacieho tímu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Ostatné

Opakovaný audit samosprávy môže byť v rozpore s pravidlami hospodárenia 

15. januára (TASR) – Revidovať minulé obdobia samospráv prostredníctvom opakovaného auditu je krok, ktorý je potrebné veľmi citlivo zvážiť. Upozorňuje na to Slovenská komora audítorov (SKAU). Reaguje tak na viaceré vyhlásenia nových šéfov samospráv, avizujúcich nové audity predchádzajúcej činnosti a  hospodárenia miest a obcí.

Predsedníctvo EP nazvalo program stáží pre novinárov po Jánovi Kuciakovi 

15. januára (TASR) - Predsedníctvo Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu potvrdilo rozhodnutie, že program stáží pre investigatívnych novinárov v zákonodarnom zbore EÚ bude pomenovaný po zavraždenom slovenskom novinárovi Jánovi Kuciakovi. TASR o tom informoval slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

Rezort obrany bol zaradený medzi rizikové, bude pod drobnohľadom 

18. januára (TASR) - Výdavky na obranu, verejný poriadok a bezpečnosť stúpli za posledných päť rokov o vyše 18 percent, celkovo na sumu 2,6 miliardy eur. S ohľadom na výrazný objem verejných prostriedkov a na základe vlastných analýz zaradili kontrolóri rezort obrany medzi rizikové inštitúcie, ktoré budú v nadchádzajúcich troch rokoch pod ich väčším drobnohľadom. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v správe o kontrolách za uplynulý polrok, ktorú šéf úradu Karol Mitrík zaslal trom najvyšším ústavným činiteľom.

Verejná voľba kandidátov na ústavných sudcov je vhodnejšia 

18. januára (TASR) - Kandidáti na ústavných sudcov by mali byť poslancami Národnej rady (NR) SR volení vo verejnej voľbe. Presvedčená je o tom organizácia Via Iuris. Zákon o rokovacom poriadku parlamentu hovorí, že kandidáti sú volení vo verejnej voľbe, poslanci však môžu rozhodnúť, že voľba bude tajná.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk