Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
18.2.2019
ID: 4403upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Parlament má povinnosť čo najskôr zvoliť kanditátov na sudcov ÚS SR. Je povinnosťou parlamentu hľadať spôsob, ako čo najskôr zvoliť chýbajúcich kandidátov na ústavných sudcov, aby mohol Ústavný súd (ÚS) SR fungovať tak, ako to prikazuje ústava. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to vyhlásil prezident Andrej Kiska. Avizoval, že na budúci týždeň navštívi ústavný súd, kde oznámi postup, ako zabezpečiť aspoň jeho provizórne fungovanie.

Vláda

Rezort MO získal vyše 6 mil. eur na sanáciu environmentálnych záťaží kasární

13. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR získalo na sanáciu environmentálnych záťaží kasární v Martine, Michalovciach a Piešťanoch viac ako šesť miliónov eur z eurofondov. Tie pokryjú sanačné práce i odborný geologický dohľad. Sanácia je naplánovaná na obdobie rokov 2019 až 2022, dodávatelia vzídu z verejného obstarávania.

O post predsedu výkonnej rady SAA sa uchádza päť kandidátov


13. februára (TASR) - Do výberového konania na post predsedu výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry (SAA) pre vysoké školstvo sa prihlásilo päť uchádzačov. Voľba bude verejná, uskutoční sa 21. februára o 9.00 h v konferenčnej miestnosti Centra vedecko-technických informácií SR.

MZV má ambíciu spustiť projekt exportného domu v priebehu roka

14. februára (TASR) - Ambíciou Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je spustiť projekt exportného domu v priebehu roka 2019 vo forme pilotného podujatia. Takto si chce overiť reakcie podnikateľskej verejnosti a vyhodnotiť spätnú väzbu. TASR o tom informoval rezort diplomacie. Projekt je v štádiu prípravy.

Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka odovzdali petíciu, chcú zabrániť výrubu lesov v Bratislave

14. februára (TASR) - Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v Bratislave vo štvrtok odovzdali petíciu, v ktorej obyvatelia žiadajú rezort o zastavenie masívneho a necitlivého výrubu v štátnych lesoch v Bratislave a jej okolí. Poukazujú pritom na Devínsku Kobylu. Pod petíciu, ktorú spustili v septembri 2018, sa podpísalo 5611 ľudí, vyše 5000 tak urobilo elektronickou formou.

Vláda zvýši finančné zdroje pre Slovenský Červený kríž

14. februára (TASR) - Vláda SR je pripravená zvýšiť finančné zdroje pre Slovenský Červený kríž (SČK). Podporiť chce konkrétne projekty. Avizoval to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý sa pri príležitosti 100. výročia založenia SČK na území Slovenska stretol s jeho predstaviteľmi. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

NRSR

Poslanci ani v opakovanej voľbe nezvolili kandidátov na ÚS,bude nová voľba

14. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Oznámili to poslanci v pléne v závere 40. schôdze Národnej rady SR.

Prezident

Prezident v stredu odovzdal poverovacie listiny siedmim veľvyslancom

13. februára (TASR) - Prezident Andrej Kiska v stredu odovzdal poverovacie listiny siedmim nerezidentným veľvyslancom. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

Parlament má povinnosť čo najskôr zvoliť kanditátov na sudcov ÚS SR

14. februára (TASR) - Je povinnosťou parlamentu hľadať spôsob, ako čo najskôr zvoliť chýbajúcich kandidátov na ústavných sudcov, aby mohol Ústavný súd (ÚS) SR fungovať tak, ako to prikazuje ústava. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to vyhlásil prezident Andrej Kiska. Avizoval, že na budúci týždeň navštívi ústavný súd, kde oznámi postup, ako zabezpečiť aspoň jeho provizórne fungovanie.

Prezident odobril nové pravidlá pri vypĺňaní majetkových priznaní funkcionárov

15. februára (TASR) - Verejní funkcionári sa budú pri vypĺňaní majetkových priznaní držať nových pravidiel. Tie prináša novela zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov (tzv. zákon o konflikte záujmov), ktorú schválil parlament 97 hlasmi a prezident SR Andrej Kiska ju podpísal.

Prezident podpísal zákon zavádzajúci nové úlohy Vojenskej polície

15. februára (TASR) - Vojenská polícia dostane od apríla nové úlohy. Prináša jej ich novela zákona o Vojenskej polícii, ktorá má tiež zabrániť zneužívaniu služobnej rovnošaty, preukazu či odznaku Vojenskej polície. Novelizovaný zákon, ktorý poslanci NR SR schválili 1. februára, podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident podpísal zákon, vďaka ktorému bude whistleblowerov chrániť nový úrad

15. februára (TASR) - Whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť, bude od marca chrániť nový úrad. Jeho zriadenie prináša nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý 30. januára odobrili poslanci Národnej rady SR a vo štvrtok (14. 2.) ho podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ostatné

Vedu v EÚ ovládajú muži, slovenské ženy dosahujú európsky priemer

13. februára (TASR) – Svetu vedy a techniky v Európskej únii dominujú muži. V EÚ je ich podľa údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat takmer 18 miliónov, čo je 59 percent zo všetkých vedeckých pracovníkov. Na Slovensku sa situácia v prípade žien postupne zlepšuje. TASR o tom informovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Vo voľbách do EP chce ísť určite voliť 27 percent opýtaných

13. februára (TASR) - Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) chce ísť určite voliť 27 percent opýtaných. Osem percent už naopak vie, že sa volieb nezúčastní. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku v januári vypracovala agentúra Focus. Ako však upozornil politológ Pavol Baboš, účasť sľúbená v prieskume nie je to isté ako rozhodnutie v samotný deň volieb.

ÚS SR nevyhovel návrhu na neústavnosť odmeňovania vo verejnej správe

13. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR v stredu nevyhovel podnetu vyhlásiť za protiústavnú časť zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Skupina opozičných poslancov NR SR, ktorá ho podala v roku 2017, argumentovala, že platové tabuľky vo verejnej správe, ktorých časť je pod úrovňou minimálnej mzdy, sú v rozpore s ústavou.

Slovensko by malo zvýšiť environmentálne dane

13. februára (TASR) - Slovensko by malo zvýšiť environmentálne dane a zrušiť výnimky v oblasti spotreby energie. Odporúča to najnovšia správa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Pripomína však, že nastavenie systému environmentálnych daní by mali sprevádzať opatrenia, ktoré znížia jeho vplyv na sociálne slabších a obyvateľov vidieka. Tí sú od automobilovej dopravy často závislí.

Najvyšší súd SR považuje spoluprácu s akademickým prostredím za kľúčovú

13. februára (TASR) – Prepojenie právnej teórie s praxou je jedným z hlavných cieľov medzinárodnej vedeckej konferencie Bratislavské právnické fórum. Najvyšší súd SR preto považuje spoluprácu s akademickým prostredím za mimoriadne kľúčovú. Cieľom konferencie je upozorniť na nevyhnutnosť dodržiavania nezávislosti súdnej moci. TASR o tom informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Vyššej účasti v eurovoľbách má pomocť eurovolebná schránka

14. februára (TASR) - Dlhodobo nízku volebnú účasť na Slovensku vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) by mohla o niečo navýšiť eurovolebná schránka. Sprístupnili ju sto dní pred konaním volieb (25.5.)

NZK tvrdí, že sa vo svojich výstupoch opiera vždy len o zákonné zdroje

14. februára (TASR) – Nadácia Zastavme korupciu (NZK) tvrdí, že sa vo svojich výstupoch vždy opiera len o zákonné zdroje. Reagovala tak na stredajšie (13. 2.) vyjadrenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, že na stretnutí so zástupcami sekcie vedy a techniky preukázala, že disponuje informáciami z hodnotiaceho systému pred ich zverejnením, "pričom jej predstavitelia neboli ochotní vysvetliť, akým spôsobom informácie získali".

Opatrenia v oblasti odpadov sú málo efektívne,chyba je však aj v štatistike

15. februára (TASR) - Opatrenia Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v oblasti odpadovej politiky majú nízku účinnosť, chýbajú tiež informačné kampane. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR na základe kontroly, ktorú vykonal v minulom roku. Okrem toho zistil, že v skutočnosti sa na Slovensku triedi viac odpadu, ako samosprávy štatisticky vykazujú. V niektorých obciach aj štvornásobne.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk