Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
4.3.2019
ID: 4419upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť, má chrániť nový úrad. Jeho zriadenie prináša nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý v piatok vstúpil do platnosti.

Vláda

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 786 ľudí, získalo ho zatiaľ 670

24. februára (TASR) - O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz (od 1.2.2015 do 21.2.2019) na základe výnimky 786 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 670 žiadateľov, ďalšie žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. TASR to potvrdil tlačový odbor MV.

Kandidátov na ústavných sudcov možno navrhovať už len necelé dva týždne

24. februára (TASR) - Na predkladanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR zostávajú necelé dva týždne. Termín pre navrhovateľov uplynie 5. marca o 16.00 h. Následne bude kandidátov vypočúvať parlamentný ústavnoprávny výbor. Malo by sa tak diať od 21. do 23. marca. Počet dní na vypočutie bude závisieť od počtu kandidátov.

V rámci predchádzania vzniku odpadu chce vláda podporovať bezobalové obchody

27. februára (TASR) - Podpora bezobalových obchodov, budovanie siete fontán s pitnou vodou alebo zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach a v trvalých prevádzkach, to sú príklady opatrení z Programu predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 - 2025, ktorý v stredu schválila vláda. Vypracovalo ho Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré je zároveň zodpovedné za väčšinu opatrení.

Vláda schválila Envirostratégiu 2030, ráta aj s útlmom výroby energie z uhlia

26. februára (TASR) - Ministri v stredu schválili Envirostratégiu 2030, ktorá bude určovať smerovanie ochrany životného prostredia na najbližšie roky. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR základný program ochrany životného prostredia ju v spolupráci so 160 odborníkmi z rôznych oblastí a verejnosťou pripravoval dva roky.

Pribudne nový typ záchraniek na prepravu pacientov (2)

27. februára (TASR) – Na Slovensku pribudne nový typ ambulancie zdravotnej záchrannej služby (ZZS), ktorá bude slúžiť na prepravu pacientov. Vláda totiž na svojom zasadnutí v stredu schválila novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá pochádza z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

NRSR

Vysokoškoláci sa môžu aj tento rok hlásiť na stáž v parlamente

23. februára (TASR) - Vysokoškoláci môžu aj tento rok ísť na niekoľkomesačnú stáž do Národnej rady (NR) SR. Záujemcovia sa môžu hlásiť do prvého mája. Vybraných uchádzačov pozvú na vstupné interview, ktoré bude v júni. Informuje o tom Kancelária NR SR na webstránke parlamentu, kde môžu vysokoškoláci nájsť aj adresu na zasielanie prihlášok. Dvadsiaty druhý ročník stáže sa uskutoční od 23. septembra 2019 do 31. mája 2020.

Kandidátov na ústavných sudcov možno navrhovať už len necelé dva týždne

24. februára (TASR) - Na predkladanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR zostávajú necelé dva týždne. Termín pre navrhovateľov uplynie 5. marca o 16.00 h. Následne bude kandidátov vypočúvať parlamentný ústavnoprávny výbor. Malo by sa tak diať od 21. do 23. marca. Počet dní na vypočutie bude závisieť od počtu kandidátov.

Verejní funkcionári majú mesiac na podanie majetkových priznaní

24. februára (TASR) - Verejní funkcionári majú mesiac na podanie majetkových priznaní. Termín vyprší 31. marca. Aby sa vyhli pokutám, nesmú sa s podaním priznania omeškať ani jeden deň. Zároveň by si mali dať pozor pri vypĺňaní a na nič nezabudnúť. Majetkové priznania má na starosti parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

ÚPV prijal prvý návrh na kandidáta v rámci novej voľby ústavných sudcov

28. februára (TASR) - Parlamentný ústavnoprávny výbor prijal prvý návrh na kandidáta v rámci novej voľby ústavných sudcov. Poslanec Eduard Adamčík (Most-Híd) opätovne navrhol advokátku a externú poradkyňu Ústavného súdu SR Zuzanu Pitoňákovú. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Prezident

Prezident vymenoval 20 nových sudcov okresných súdov


26. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska vymenoval v utorok 20 sudcov bez časového obmedzenia. Dekréty o vymenovaní si prevzali sudcovia, ktorí budú pôsobiť na okresných súdoch (OS).

Ostatné

Štyridsať slovenských obcí si 13. apríla zopakuje voľby starostov a poslancov

24. februára (TASR) - Osemnásť slovenských obcí si má 13. apríla zopakovať voľby starostov, v šiestich z nich majú vyberať aj obecných poslancov. Iba poslancov majú voliť v ďalších 22 obciach.

Na Slovensku by chceli vzniknúť ďalšie politické strany

24. februára (TASR) - Na Slovensku by chceli vzniknúť viaceré nové politické strany. Ide o subjekty Alternatíva pre Slovensko, Rómska strana, Nie sme ovce, Strana Šariš, Naše voľby a Slovenská iniciatíva menšín. Ministerstvu vnútra oznámili, že začali zbierať podpisy. Na registráciu ich potrebujú aspoň 10.000.

Kandidačné listiny do eurovolieb podalo 31 politických strán,hnutí a koalícií

25. februára (TASR) – Kandidačné listiny pre voľby do Európskeho parlamentu podalo 31 politických strán, hnutí a koalícií. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Voľby do europarlamentu sa budú na Slovensku konať 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov.

Ministerstvá by mali rýchlo prijať zákon o dlhodobej starostlivosti

22. februára (TASR) - Predstavitelia platformy SocioFórum apelujú na Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby pripravili a uviedli do praxe nový zákon o dlhodobej starostlivosti, ktorý upraví kompetencie a sprehľadní starostlivosť o dlhodobo odkázaných na systémovej báze. Tento plán je uvedený aj v programovom vyhlásení vlády SR.

Robert Mistrík odstúpil z prezidentského súboja

26. februára (TASR) - Robert Mistrík odstúpil z prezidentského súboja v prospech Zuzany Čaputovej. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii. Hovorí, že sa rozhodol zodpovedne po neľahkej úvahe a na základe informácií, ktoré potvrdili náskok Čaputovej. Tvrdí, že mu ide o Slovensko a nie o vlastný prospech a verí, že jeho rozhodnutie prispeje k zmene na Slovensku. Čaputová mu za tento krok poďakovala.

Slovenské zdravotníctvo získalo v európskom rebríčku 17. miesto

26. februára (TASR) - V aktuálnom rebríčku Európskeho zdravotníckeho užívateľského indexu (EHCI - Euro Health Consumer Index 2018) sa Slovensko umiestnilo na 17. mieste so 722 bodmi. V správe, ktorú vypracovala organizácia Health Consumer Powerhouse (HCP), sa počínanie Slovenska v oblasti zdravotníctva v roku 2018 hodnotí ako "nie príliš zlé". Slovensko malo ešte predvlani celkové 13. miesto (749 bodov).

Zahraničné výbory krajín V4 vyzvali na hľadanie riešení pre usporiadaný brexit

26. februára (TASR) - Parlamentné zahraničné výbory krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vyzvali Európsku komisiu, Spojené kráľovstvo aj ostatné členské štáty EÚ, aby hľadali riešenia, ktoré zaistia usporiadaný odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. Vyplýva to zo záverov stretnutia, ktoré TASR poskytla predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd).

Kvalitní kandidáti na sudcov ÚS by sa mali o tento post znovu uchádzať

27. februára (TASR) - Kvalitní kandidáti na ústavných sudcov by v záujme Slovenska mali znovu kandidovať. Tvrdí to organizácia Via Iuris. Pripomína tiež, že oprávnené inštitúcie by mali navrhnúť tých kandidátov na ústavných sudcov, ktorí v prvej voľbe spĺňali vysoké odborné aj morálne požiadavky. Ich účasť v novej voľbe je podľa organizácie potrebná pre zachovanie šance na dobrý a nezávislý Ústavný súd (ÚS) SR.

Do platnosti vstúpil zákon, vďaka ktorému bude whistleblowerov chrániť nový úrad

1. marca (TASR) - Whistleblowerov, teda ľudí, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť, má chrániť nový úrad. Jeho zriadenie prináša nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý v piatok vstúpil do platnosti.



Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk