Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
29.4.2019
ID: 4470upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 by sa mali ukončiť. Vyplýva to z návrhu zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu schválila vláda. Stará exekúcia sa podľa návrhu zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

Vláda

O hlasovací preukaz v eurovoľbách je možné požiadať elektronicky do 3. mája

23. apríla (TASR) - O hlasovací preukaz v eurovoľbách je možné požiadať elektronicky, ako aj formou listu do 3. mája. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojom webe. Osobne si môže volič hlasovací preukaz vyzdvihnúť na obecnom úrade najneskôr deň pred konaním volieb, čiže 24. mája. Hlasovací preukaz umožňuje voličovi hlasovať aj mimo trvalého bydliska.

MŠVVŠ mrzí, že prezident vetoval zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch

24. apríla (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR mrzí, že vetovaním zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch prezident SR Andrej Kiska zmaril snahu a úsilie všetkých, ktorí sa podieľali na príprave nového zákona v prospech učiteľov. Pre TASR to v reakcii na vrátenie zákona Národnej rade (NR) SR uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Vláda odobrila novelu zákona o Registri partnerov verejného sektora

24. apríla (TASR) - Okruh osôb, ktoré sa povinne zapisujú do Registra partnerov verejného sektora (RPVS), by sa mal nanovo vymedziť. Vyplýva to zo zmien, ktoré prináša novela zákona o registri partnerov verejného sektora, ktorú v stredu schválila vláda.

Vláda vyčlenila eurofondy na výmenu starých kotlov

24. apríla (TASR) - Náhrada spaľovacích zariadení v domácnostiach ich nízkoemisnými alternatívami bude figurovať ako podaktivita v Operačnom programe Kvalita životného prostredia. Vyplýva to zo zmeny operačného programu, ktorú v stredu na návrh Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR schválila vláda. Rezort si od kroku sľubuje zlepšenie ovzdušia, ktorého kvalitu Slovensku vyčíta aj Európska komisia.

Staré exekúcie by sa mali ukončiť

24. apríla (TASR) - Staré exekúcie začaté pred 1. aprílom 2017 by sa mali ukončiť. Vyplýva to z návrhu zákona o ukončení niektorých exekučných konaní z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu schválila vláda. Stará exekúcia sa podľa návrhu zastavuje, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a nezistil sa majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu trov exekúcie.

Slovenskí vojaci budú na východnom krídle NATO pôsobiť do roku 2020

24. apríla (TASR) - Slovenskí vojaci budú v rámci posilnenej predsunutej NATO pôsobiť v Lotyšsku, prípadne v Litve, Estónsku alebo Poľsku až do 30. júna 2020. V stredu to schválila vláda, potvrdiť to ešte musí Národná rada SR.

Na samite EÚ v Sibiu bude SR reprezentovať premiér

24. apríla (TASR) - Slovenskú delegáciu na májovom neformálnom zasadnutí hláv štátov a predsedov vlád členských štátov EÚ v rumunskom Sibiu povedie premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý určí jej ďalších členov. V stredu o tom rozhodla vláda. Hlavným cieľom stretnutia je vyhodnotenie doterajšieho priebehu reformného procesu a reflexie EÚ. Samit by mal tiež priniesť zhodu na základných politických princípoch v rokoch 2019 - 2024.

NRSR

Verejné vypočutie uchádzačov o post ústavného sudcu bude 2. a 3. mája

26. apríla (TASR) - Verejné vypočutie uchádzačov o post ústavného sudcu bude 2. a 3. mája v historickej budove Národnej rady (NR) SR na Župnom námestí v Bratislave. Informuje o tom webstránka NR SR, TASR to potvrdil aj predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD). Do ďalšej voľby kandidátov je prihlásených 25 uchádzačov, traja z nich sa prihlásili prvýkrát.

Prezident

Vyjadrenie prezidenta SR A. Kisku k informáciám o sledovaní novinárov

23. apríla (TASR) - "Sledovanie novinárov a popri tom aj chránených členov vlády na objednávku organizovaného zločinu je zlyhaním štátnej moci. O to horším zlyhaním, keď každý deň vychádzajú najavo nové informácie o prepojení mafie na najvyššie zložky orgánov činných v trestnom konaní, ktoré gangstrom asistujú a kryjú ich. Očakávam razantné konanie predsedu vlády, zverejnenie konkrétnych opatrení, aby sa mohli všetci občania tejto krajiny cítiť bezpečne,” povedal prezident Andrej Kiska.

Ostatné

Štartuje roadshow, podujatia majú pomôcť zvýšiť účasť v eurovoľbách

23. apríla (TASR) - Zvýšiť účasť v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ako aj zvýšiť povedomie o Európskej únii majú pomôcť informačné podujatia, ktoré štartujú v piatok 26. apríla. V rámci roadshow "Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ" sa budú podujatia konať v 17 mestách na Slovensku. Ide o spoločný projekt Kancelárie EP a Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku.

Bezplatné právne poradenstvo využilo v slovenských mestách takmer 750 ľudí

24. apríla (TASR) – Advokáti počas stredy v rámci Dňa advokácie poskytovali bezplatné právne poradenstvo v 12 slovenských mestách. Ich pomoc využilo takmer 750 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory (SAK) Alexandra Donevová.

Lídri krajín V4 zdôraznili význam spolupráce s Japonskom

25. apríla (TASR) - Lídri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo štvrtok v Bratislave zdôraznili význam medzinárodnej spolupráce medzi sebou i s Japonskom, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou skupiny G20.

Horským sídlam na Slovensku pribudol ďalší problém, tzv. chodníková novela

25. apríla (TASR) – Horské sídla na Slovensku v podstate trápia dlhé roky tie isté problémy, najnovšie však upozorňujú aj na komplikácie, ktoré im spôsobuje tzv. chodníková novela. Po zasadnutí valného zhromaždenia vo Vysokých Tatrách to skonštatovali zástupcovia Asociácie horských sídiel Slovenska (AHSS) a zároveň upozornili, že už na samom začiatku nedomysleli kompetentní dôsledky, ktoré tento návrh spôsobí.

Technologický festival IXPO prezentuje digitalizované kultúrne dedičstvo SR

26. apríla (TASR) – Digitalizácia pomáha nielen zachrániť, ale i zachovať do budúcnosti obrovský potenciál kultúrneho dedičstva zhromaždený v pamäťových a fondových inštitúciách. Ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD) to zdôraznila v piatok pri príležitosti prezentácie výsledkov digitalizácie v stánku Slovakiana na technologickom festivale IXPO v Bratislave.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk