Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
6.5.2019
ID: 4474upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Náhodné prideľovanie advokátov ex offo bude efektívnejšie. Tvrdí to Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR, ktoré po komunikácii so Slovenskou advokátskou komorou pripravilo nové pravidlá ustanovenia advokátov za úradne pridelených obhajcov. Platiť by mali začať koncom mája.

Vláda

Rokovania s MF SR o dofinancovaní rezortu pokračujú

29. apríla (TASR) - Zástupcovia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pokračujú v rokovaniach s Ministerstvom financií (MF) SR o dofinancovaní rezortu. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

MS uzavrelo neformálne pripomienkové konanie k rekodifikácii záväzkového práva

30. apríla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR uzavrelo neformálne pripomienkovanie k rekodifikácii záväzkového práva. Informoval o tom minister spravodlivosti Gábor Gál po stretnutí s predsedom rekodifikačnej komisie MS SR Marekom Števčekom.

G. Gál nechce stiahnuť návrh zákona o zastavení starých exekúcií

30. apríla (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) považuje vládny návrh zákona o zastavení starých exekúcií za spravodlivý. "Očakávajú ho nielen občania, ale aj samotní exekútori, pričom od mnohých mám ohlasy, aby sa etapa nevymožiteľných exekúcií už skončila," uviedol pre TASR Gál. Zastavenie starých exekúcií podľa neho neznamená škrtanie dlhov, naopak, vláda chce odbremeniť súdy, ktoré podľa Gála nie sú určené na to, aby spravovali cudzie pohľadávky, ale aby súdili. "Očakávam, že výkon spravodlivosti bude rýchlejší, čo pocítia aj občania, ktorí sa skôr dostanú k prerokovaniu ich vecí. Návrh preto nestiahnem," hovorí minister.

Náhodné prideľovanie advokátov bude vďaka novým pravidlám efektívnejšie

1. mája (TASR) - Náhodné prideľovanie advokátov ex offo bude efektívnejšie. Tvrdí to Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR, ktoré po komunikácii so Slovenskou advokátskou komorou pripravilo nové pravidlá ustanovenia advokátov za úradne pridelených obhajcov. Platiť by mali začať koncom mája. Po novom bude môcť byť napríklad advokát zapísaný iba v zozname toho okresného súdu, v ktorom má sídlo jeho advokátska kancelária, niektoré okresné zoznamy by sa tiež mali spojiť. Zavádzajú sa tiež tri dôvody, ktoré je možné vyznačiť v systéme pri odmietnutí vygenerovaného advokáta - zákonné dôvody, nezastihnutý alebo zaneprázdnený.

NRSR


Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo

3. mája (TASR) - Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov sa skončilo. V popoludňajšej časti predstúpili pred poslancov z parlamentného ústavnoprávneho výboru poslední traja uchádzači - Peter Straka, Robert Šorl a Martin Vernarský.

Ústavnoprávny výbor odobril 24 kandidátov na ÚS, voľba má byť 21. mája

3. apríla (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odobril kandidatúru všetkých 24 uchádzačov o pozíciu sudcov Ústavného súdu SR. Parlament by mal kandidátov voliť 21. mája. Pôjde už o tretiu voľbu.

Prezident

Členstvo v EÚ a NATO ostávajú pre SR jedinou cestou

1. mája (TASR) - Členstvo v Európskej únii (EÚ) a v NATO boli pre Slovensko v roku 2004 jedinou cestou a tou ostávajú aj v roku 2019. Pred slávnostným obedom s ľuďmi, ktorí sa pričinili o vstup Slovenska do týchto organizácií alebo sú zodpovední za reprezentáciu SR v zahraničí, to povedal prezident SR Andrej Kiska.

Ostatné


Slovensko zaostáva v kybernetickej bezpečnosti, tvrdí expertka

29. apríla (TASR) - Dva najväčšie problémy slovenskej kyberbezpečnosti sú nedostatočný výskum a absencia koordinácie medzi štátnymi orgánmi. Pre TASR to uviedla expertka na kyberbezpečnosť Melissa Hathaway.

Národné projekty sociálnej pomoci využilo 88.000 ľudí, 9000 si našlo prácu

30. apríla (TASR) - Viac ako 230 podporených subjektov, 108 poskytovateľov sociálnych služieb krízovej intervencie na komunálnej úrovni a viac ako 88.000 osôb v nepriaznivej sociálnej situácii, dostalo odbornú pomoc a možnosť, ako žiť kvalitný a dôstojný život pomocou dvoch národných projektov, financovaných z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výsledky realizácie oboch projektov predstavili v utorok na záverečnej konferencii vo Zvolene.

Najviac osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí vydal ÚSŽZ žiadateľom z Vojvodiny


30. apríla (TASR) – V roku 2018 Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) vydal 2371 osvedčení Slováka žijúceho v zahraničí, v drvivej väčšine išlo o žiadateľov zo srbskej Vojvodiny a Ukrajiny. Informuje o tom Správa o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a o poskytnutej podpore projektov krajanských komunít, ktorú ÚSŽZ predložil v utorok do medzirezortného pripomienkového konania.

Kontroly v roku 2018 dokázali, že je stále priestor na lepšie výsledky


2. mája (TASR) – Kontroly, ktoré v roku 2018 vykonal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR, dokazujú, že je stále priestor na zlepšenie v hospodárení organizácií verejnej správy. Zistenia poukazujú na to, že v SR chýba ucelený systém verejnej kontroly. Uviedol to predseda úradu Karol Mitrík, ktorý vo štvrtok predkladá správu o kontrolnej činnosti úradu za rok 2018 parlamentnému finančnému výboru. Poslanci by ju mali v pléne prerokovať na májovej chôdzi.

Starnutie populácie SR pokračuje, seniorov bolo v roku 2018 viac ako detí

2. mája (TASR) - Počet obyvateľov Slovenska k 31. decembru 2018 dosiahol 5.450.421. Medziročne narástol o 7301 obyvateľov, celkový prírastok obyvateľstva však bol nižší než v roku 2017 približne o 500 osôb. Starnutie slovenskej populácie potvrdil fakt, že počet seniorov v roku 2018 prevýšil počet detí. Vyplýva to z informácií o demografickom vývoji SR v roku 2018, o ktorom vo štvrtok informovali zástupcovia Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Vďaka elektronickým receptom pacienti ušetrili 4,4 milióna eur

2. mája (TASR) – Predpisovanie elektronických receptov prostredníctvom systému ezdravie ušetrilo slovenským pacientom 4,4 milióna eur. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vďaka nižšej spotrebe papiera ušetrili 256.000 eur. Ďalších približne 30 miliónov sa podarilo usporiť aj vďaka obmedzeniu duplicitného predpisovania liekov.

V roku 2018 sa v rámci SR presťahovalo najviac ľudí za desať rokov

2. mája (TASR) – V roku 2018 sa v rámci Slovenska presťahovalo 98.414 osôb, čo je rekord v rámci medziročného porovnávania vnútroštátnej migrácie od roku 2009. Upozornili na to predstavitelia Štatistického úradu (ŠÚ) SR pri štvrtkovej prezentácii demografického vývoja na Slovensku v roku 2018.

Česko-slovenskú novinársku cenu OSF získal článok Jána Kuciaka


2. mája (TASR) - Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) vyhlásila vo štvrtok v Prahe Novinárske ceny za rok 2018. Zvláštnu Česko-slovenskú cenu verejnosti získal nedokončený text o talianskej mafii na Slovensku zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka. O víťazoch informovala OSF na svojej webovej stránke i sociálnej sieti Facebook.

Svetový deň slobody tlače má poukázať i na stav v tejto oblasti na Slovensku

3. mája (TASR) - Sloboda tlače je základným pilierom demokratickej spoločnosti a slobodná žurnalistika je kľúčom v boji proti dezinformáciám. Asociácia vydavateľov tlače (AVT) to pripomína v súvislosti s piatkovým Svetovým dňom slobody tlače (World Press Freedom Day).

Pracovné ponuky v médiách pútajú nadpriemerný záujem Slovákov

3. mája (TASR) – Napriek tomu, že v médiách sa v priemere platí menej ako v iných odvetviach, je o prácu v tejto oblasti nadpriemerný záujem. Informuje o tom pracovný portál profesia.sk, ktorý dopyt i záujem o prácu v médiách analyzoval pri príležitosti piatkového Svetového dňa slobody tlače.

Slovenských kandidátov do europarlamentu môže voliť vyše 800 cudzincov


3. mája (TASR) – Slovenských kandidátov do europarlamentu bude môcť na Slovensku voliť 824 občanov iných členských štátov EÚ. Pre TASR to uviedla Petra Friese z Tlačového odboru kancelárie Ministerstva vnútra SR. Ide o cudzincov, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt a zároveň požiadali o zápis do voličských zoznamov. Mohli tak urobiť do 15. apríla v obci, kde majú trvalý pobyt.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk