Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.7.2013
ID: 448upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky by mali klesnú o 10 eur, zo 60 na 50 eur. Návrh z dielne ministerstva vnútra vláda schválila. Ak novelu zákona o cestnej premávke schvália aj poslanci Národnej rady SR, už na jeseň by mohla priniesť aj ďalšie zmeny.

VLÁDA

Schválila nižšie pokuty za menej závažné dopravné priestupky
3. júla (TASR) - Maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky by mali klesnú o 10 eur, zo 60 na 50 eur. Návrh z dielne ministerstva vnútra vláda dnes schválila. Ak novelu zákona o cestnej premávke schvália aj poslanci Národnej rady SR, už na jeseň by mohla priniesť aj ďalšie zmeny.

Podpredsedom Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí sa stal Peter Prochácka
3. júla (TASR) - Novým podpredsedom Úradu Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) sa stal Peter Prochácka. Nomináciu na dnešné rokovanie vlády predložil šéf ÚSŽZ Igor Furdík s tým, že Prochácka spĺňa všetky kritériá vykonávania predmetnej funkcie. Kabinet tento návrh schválil.

V Bratislave by mala vyrásť nová nemocnica
3. júla (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva SR s dostavbou nemocnice na Rázsochách nepočíta. V Bratislave by sa mala postaviť nová nemocnica. Pravdepodobným miestom je areál súčasnej Nemocnice sv. Michala na Ceste na Červený most. Vyplýva to z materiálu Informácia o stave investícií v akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti na Slovensku a zámer realizácie výstavby novej nemocnice v Bratislave, ktorý dnes schválila vláda SR.

Väčšina akciových spoločností rezortu obrany hospodárila so stratou
3. júla (TASR) – Zo šiestich akciových spoločností rezortu obrany hospodárili minulý rok so stratou štyri z nich. Vyplýva to z materiálu Správa o výkone práv jediného akcionára v akciových spoločnostiach so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti Ministerstva obrany (MO) SR za rok 2012, ktorú dnes schválila vláda.

Šesť zo siedmich akcioviek MZ SR skončilo vlani v pluse
3. júla (TASR) - V roku 2012 vykonávalo svoju činnosť sedem akciových spoločností, v ktorých bolo ministerstvo zdravotníctva stopercentným akcionárom. V pluse podľa informácie, ktorú dnes vzala na vedomie vláda SR, skončilo šesť z nich.

Väčšina podujatí počas predsedníctva SR v EÚ sa uskutoční v Bratislave
3. júla (TASR) - Hlavné podujatia počas predsedníctva SR v Európskej únii v druhej polovici roka 2016 sa na Slovensku uskutočnia v Bratislave a jej okolí. Vyplýva to z návrhu na logisticko-organizačné zabezpečenie predsedníctva, ktorý dnes schválila vláda SR.

Výbor OSN je znepokojený situáciou Rómov na Slovensku
3. júla (TASR) - Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva vyjadril nespokojnosť s podmienkami Rómov na Slovensku a dal Bratislave niekoľko odporúčaní. Tie sú obsiahnuté v materiáli o prerokovaní druhej periodickej správy SR k Medzinárodnému paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach, ktorý dnes vláda SR schválila.

Na Slovensku sa stále veľa odpadov skládkuje, pomôcť má nový zákon
3. júla (TASR) - Na Slovensku končí na rozdiel od krajín západnej Európy väčšina odpadu stále na skládkach, zlepšeniu situácie má preto pomôcť nový zákon o odpadoch. Jeho legislatívny zámer, ktorý okrem iného počíta so zrušením Recyklačného fondu, dnes odobrila vláda SR. Ten má ministerstvo životného prostredia pretaviť do konkrétneho návrhu zákona a predložiť ho kabinetu do konca roka.

Na zoznam bezpečných krajín pôvodu sa dostala Čierna Hora
3. júla (TASR) - Čierna Hora bude doplnená do slovenského zoznamu bezpečných krajín pôvodu. Zároveň z tohto zoznamu vypadne Chorvátsko, ktoré sa v pondelok (1. 7.) stalo 28. členom Európskej únie. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády SR, ktoré dnes schválili jej členovia.

Zdravotné poisťovne vybrali vlani na poistnom 3,7 miliardy eur
3. júla (TASR) - Zdravotné poisťovne vybrali vlani na poistnom 3,7 miliardy eur, čo je o 214 miliónov eur viac ako rok predtým. Medziročné zvýšenie výberu poistného bolo vo všetkých poisťovniach na trhu, celkovo ide o vyše šesťpercentný nárast. Vyplýva to zo Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2012, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie.

S alkoholom a jeho dôsledkami má bojovať nový národný akčný plán
3. júla (TASR) - Priemerný Slovák vypije litre čistého alkoholu ročne, zvýšiť povedomie o jeho škodlivých účinkoch má preto nový Národný akčný plán pre problémy s alkoholom na roky 2013 – 2016 z dielne ministerstva zdravotníctva. Plán, ktorý dnes schválila vláda SR, sa zameriava i na kontrolu predaja neplnoletým či kontroly požívania alkoholu na pracoviskách a v doprave.

Obciam a mestám preplatia výdavky za mimoriadne situácie
3. júla (TASR) – Vláda na návrh Ministerstva vnútra (MV) SR uvoľní finančné prostriedky na úhradu výdavkov spojených so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie ako zosuv pôdy, snehová kalamita či problémy s dodávkou pitnej vody. Vyplýva to z návrhu, ktorý dnes schválila vláda SR.

Rodiny zavraždených horolezcov dostanú po 33.000 eur
3. júla (TASR) - Rodiny horolezcov, ktorých zavraždili pod horou Nanga Parbat, dostanú od vlády Slovenskej republiky príspevok po 33.000 eur. Rozhodli o tom dnes členovia vlády, s návrhom prišiel minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).


NÁRODNÁ RADA 

Poslanci nebudú diskutovať o vysokom dlhu, neschválili program
2. júla (TASR) - Zadlženie Slovenska a opatrenia na jeho zníženie. To sú témy, ktoré chceli poslanci Národnej rady (NR) SR rozoberať na mimoriadnej schôdzi. Zvolal ju predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na návrh 36 poslancov opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. Plénum však nakoniec program schôdze neschválilo, tá sa tak neuskutoční.

Poslanci náhle ukončili schôdzu, kvôli Hlinovi ani nerozhodli o zákonoch
2. júla (TASR) - Poslanci náhle ukončili 21. schôdzu Národnej rady SR. Nerozhodli ani o približne dvoch desiatkach opozičných návrhov zákonov. Zapríčinil to nezaradený poslanec Alojz Hlina, ktorý trval na tom, že musí predniesť svoje interpelácie pred celou vládou SR, čo sa mu minulý týždeň nepodarilo.

Školský výbor nehovoril o zmenách v školských osnovách, chýbali poslanci
2. júla (TASR) - Školský parlamentný výbor dnes nehovoril o zmenách v školských osnovách. Nebol totiž uznášaniaschopný. Chýbali najmä poslanci Smeru-SD. Podľa Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) sociálni demokrati úmyselne zablokovali výbor. Šéf výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) to odmieta. Tvrdí, že rokovať o zmenách v osnovách nemá problém, avšak trvá na reprezentatívnom zložení výboru.

Poslancov delia od prázdnin už len dva zákony a dve zasadnutia pléna
1. júla (TASR) - Poslanci dnes bleskovo prerokovali 13 bodov programu aktuálnej 21. schôdze Národnej rady SR, čím ho takmer celý vyčerpali. Do ukončenia schôdze chýbajú len dva návrhy z dielne SDKÚ-DS a hlasovanie o prerokovaných zákonoch. K nemu dôjde v utorok (2.7.) po prediskutovaní návrhov SDKÚ-DS. Na programe bol aj zákon o lobingu, KDH ho však presunulo na septembrovú schôdzu. Po ukončení aktuálnej schôdze poslanci ešte na prázdniny neodídu. Čaká ich mimoriadna schôdza o zadlžení Slovenska a slávnostné zasadnutie k výročiu príchodu Cyrila a Metoda na územie Slovenska.

Poslanci nebudú meniť voľbu šéfa NKÚ, matovičovci svoj návrh stiahli
1. júla (TASR) - Poslanci sa nebudú zaoberať zmenou spôsobu voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Igor Matovič a Igor Hraško (OĽaNO) totiž stiahli svoju novelu zákona o NKÚ a s ňou súvisiacu zmenu ústavy.


Pozn.:

MZV: Slováci v Egypte by mali byť maximálne opatrní
1. júla (TASR) - Slováci dovolenkujúci v Egypte by sa mali vyhýbať verejným zhromaždeniam, prejavovať maximálnu opatrnosť a urýchlene opustiť miesta, na ktorých dochádza k potýčkam medzi miestnym obyvateľstvom. Rezort diplomacie zároveň pripomína nutnosť rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek.

ÚS: Ustanovenie Zákonníka práce o zdravotných sestrách a nočných je protiústavné
4. júla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (3. 7.) rozhodol, že ustanovenie Zákonníka práce o potrebnom súhlase zdravotnej sestry a pôrodnej asistentky vo veku nad 50 rokov s výkonom nočnej práce je v rozpore s Ústavou SR. Ustanovenie prijal parlament v novele Zákonníka práce v júli 2011 za vlády Ivety Radičovej. Na Ústavnom súde SR ho následne spolu s ďalšími časťami novely napadla skupina poslancov NR SR za Smer-SD.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk