Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
13.5.2019
ID: 4480upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Novelu zákona o štátnych symboloch poslanci opätovne schválili. Štátny znak bude mať pri používaní štátnych symbolov v zahraničí osobitné postavenie. Vyplýva to z novely zákona o štátnych symboloch z dielne SNS. Plénum v piatok prelomilo veto prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý právnu normu vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie ako celok.

Vláda

EÚ bude pokračovať v úsilí zachovať jednotu v hľadaní riešení

Sibiu 9. mája (TASR) – Lídri Európskej únie jednomyseľne prijali spoločnú deklaráciu, ktorá stanovuje desať záväzkov, ktoré nám pomôžu vytvoriť silnejšiu a atraktívnejšiu Úniu, povedal vo štvrtok na brífingu v závere neformálneho summitu EÚ v rumunskom meste Sibiu premiér SR Peter Pellegrini. 

Vyhlásenie vlády Slovenskej republiky pri príležitosti 15 rokov členstva Slovenskej republiky v Európskej únii

Pred pätnástimi rokmi sa Slovenská republika spolu s ďalšími deviatimi krajinami stala členom zoskupenia založeného na spoločných hodnotách, princípoch demokracie, trhovej ekonomiky, dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Po našom vstupe do Európskej únie, ktorý slovenskí občania výrazne podporili v referende, sme sa rýchlo zaradili medzi najúspešnejšie a najviac integrované krajiny. V roku 2007 sme sa stali súčasťou Schengenského priestoru, v roku 2009 sme prijali spoločnú menu euro a v roku 2016 sme historicky po prvýkrát predsedali Rade Európskej únie.

Vláda zakáže jednorazové plasty aj spaľovanie separovaného odpadu


Odpad, ktorý bol vyzbieraný oddelene na účely opätovného využitia a recyklácie, bude zakázané spaľovať. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú Ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Lubyovej posledná šanca ukončiť biedu výskumu a zlepšiť si kredit


Ministerka školstva Martina Lubyová má len niekoľko mesiacov na to, aby uchránila slovenský výskum pred strmým pádom do ešte väčšej biedy, než sa nachádza v súčasnosti. Platí totiž, že stále sa takmer nečerpajú dotácie z eurofondov, aj keď možnosti sú obrovské. Dôvodom je ich pochybné prideľovanie v ére ministra Petra Plavčana (obaja nominanti SNS) a s tým súvisiace následné pozastavenie.

NRSR

Poslancov opäť čaká voľba kandidátov na ústavných sudcovytlačiť stránku / Print page


8. mája (TASR) - Voľba kandidátov na ústavných sudcov, približne 100 návrhov zákonov a správ či vetovaný zákon týkajúci sa hrania cudzej štátnej hymny. To sú témy, o ktorých má rokovať Národná rada (NR) SR na svojej 45. schôdzi, ktorá sa začne vo štvrtok (9. 5.) o 13.00 h.

Rozvoj cyklistickej dopravy a cykloturistiky sa podporí dotáciami

10. mája (TASR) – Prostredníctvom dotácií z rozpočtovej kapitoly rezortu dopravy sa podporí rozvoj cyklistiky. Počíta s tým návrh zákona o poskytovaní dotácií na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Právnu normu z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR v piatok plénum parlamentu definitívne schválilo.

Novelu zákona o štátnych symboloch poslanci opätovne schválili

10. mája (TASR) - Štátny znak bude mať pri používaní štátnych symbolov v zahraničí osobitné postavenie. Vyplýva to z novely zákona o štátnych symboloch z dielne SNS. Plénum v piatok prelomilo veto prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý právnu normu vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie ako celok. Za novelu hlasovalo 86 zákonodarcov. Poslanci nemohli robiť zmeny, mohli iba zákon odmietnuť alebo schváliť. Právna norma po opätovnom schválení teda stále obsahuje aj spornú časť týkajúcu sa hrania a spievania cudzej štátnej hymny.

Prezident

Prezident diskutoval v Prešove o zdravotníctve aj doprave

Zdravotníctvo, nezamestnanosť a rozvoj cestnej infraštruktúry boli témy, o ktorých prezident Andrej Kiska vo štvrtok diskutoval v Prešove so zástupcami krajskej samosprávy. V rámci pracovného výjazdu absolvoval i stretnutie so zástupcami mesta.

Prezident Andrej Kiska sa pridal k spoločnej výzve 21 prezidentov pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019

Európska integrácia umožnila zrealizovať stáročnú nádej na mier v Európe po období bezuzdného nacionalizmu a ďalších extrémnych ideológií, ktoré priviedli Európu k barbarstvu dvoch svetových vojen. Do dnešného dňa nemôžeme a nemali by sme brať mier a slobodu, prosperitu a blahobyt ako samozrejmosť. Je nevyhnutné, aby sme sa všetci aktívne angažovali za skvelú myšlienku mierovej a integrovanej Európy.

Andrej Kiska diskutoval v NItre so županom, primátorom a osobnosťami

Prezident Andrej Kiska v Nitre začal svoju rozlúčkovú cestu, v rámci ktorej navštívi samosprávne kraje a krajské mestá. V Župnom dome sa stretol s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milanom Belicom. Rokoval tiež s primátorom Nitry Marekom Hattasom a diskutoval s osobnosťami nitrianskeho kraja.

Prezident vymenoval za člena Regulačnej rady Juraja Doležala

Prezident Andrej Kiska v pondelok 6. mája 2019 vymenoval Juraja Doležala za člena Regulačnej rady s účinnosťou od 13. mája 2019.

Prezident vymenoval na návrh vlády za ministra financií Kamenického

Prezident Andrej Kiska v utorok na návrh vlády vymenoval za ministra financií Ladislava Kamenického: „Dovoľte mi zablahoželať vám k menovaniu za ministra financií. Treba veľmi úprimne povedať, že ministerstvo financií je pre našu krajinu kľúčové, nesmierne dôležité. To, ako naložíme s finančnými prostriedkami, hodnotami, ktoré naši občania vytvoria, je nesmierne dôležité nielen preto, ako naši občania momentálne žijú, ale určuje to aj víziu našej krajiny. Či investujeme do našej budúcnosti.

Prezident vymenoval členku Správnej rady Ústavu pamäti národa


Andrej Kiska v pondelok v Prezidentskom paláci vymenoval Marínu Zavackú za členku Správnej rady Ústavu pamäti národa.

Ostatné

Koalícia PS a Spolu by vo voľbách dobehla Kotlebu, hovorí najnovší prieskum

Ak by sa parlamentné voľby konali 11. - 12. 5., vyhral by ich Smer-SD so ziskom 19,2 percenta hlasov. V Národnej rade (NR) SR by tak mal 30 kresiel. Na druhom mieste by zhodne so ziskom 13,6 percenta hlasov skončila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu - občianska demokracia a Kotlebova ĽSNS, ktorí by získali po 21 kresiel. Do parlamentu by sa dostalo deväť strán. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií, ktorý realizovala agentúra AKO.

Mimovládky spustili petíciu proti povinnej predškolskej dochádzke

Signatári petície tvrdia, že návrh zákona berie rodičom možnosť požiadať o odklad školskej dochádzky. Mimovládne organizácie spustili petíciu proti povinnej predškolskej dochádzke od piatich rokov, ktorej zavedenie predložili na rokovanie parlamentu koaliční poslanci Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd). TASR o tom informoval predseda Aliancie za rodinu Anton Chromík.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk