Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
20.5.2019
ID: 4486upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Finančná správa opätovne upozorňuje podnikateľov, ktorí evidujú tržbu v registračných pokladniciach, aby požiadali o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient čo najskôr. Finančná správa zároveň odporúča, aby podnikatelia kontaktovali výrobcov pokladníc a čo najskôr si dohodli termín kúpy novej pokladnice, prípadne úpravy aktuálne používanej.

Vláda

Minister M. Lajčák na zasadnutí Výboru ministrov Rady Európy v Helsinkách
16. mája (TASR) Aktuálne politické otázky spojené s demokratickou bezpečnosťou, kľúčová úloha demokracie, ľudských práv a právneho štátu pri riešení konfliktov zarezonovali počas 129. zasadnutia Výboru ministrov Rady Európy, ktorému predsedal Timo Soini, minister zahraničných vecí Fínska ako predsedníckej krajiny. Slovenskú republiku zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitosti Miroslav Lajčák.

S búraním na Rázsochách sa začne čoskoro, A. Kalavská podpísala zmluvu
16. mája (TASR) - S búracím prácami v plánovanej nemocnici na bratislavských Rázsochách by sa malo začať najneskôr na konci júna. Zmluvu o zabezpečení prác so spoločnosťou Metrostav podpísala priamo v areáli ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD) za účasti premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Kalavská avizovala, že do desiatich dní vyhlási súťaž na projekt nemocnice.
 
Operačný program Efektívna verejná správa podporí vytvorenie SMART regiónov sumou 23 miliónov eur
16.05.2019, (TASR) - Ministerstvo vnútra vyhlasuje výzvu s cieľom podporiť tvorbu SMART regiónov na Slovensku, ktoré budú môcť fungovať efektívnejšie a budú môcť kvalitnejšie spolupracovať s mestami a obcami na svojom území.

Európska komisia vyhlásila výzvu na zapojenie expertov do „Mission Boards“
16.05.2019, (TASR) - Európska komisia vyhlásila výzvu na zapojenie expertov do „Mission Boards“, ktoré budú Komisii poskytovať odborné poradenstvo pri identifikácii a realizácii jednotlivých misií v programe Horizont Európa, ďalšom výskumnom a inovačnom programe EÚ. Týmito misiami budú vysoko ambiciózne iniciatívy s vysokým profilom, aby sa našli riešenia na niektoré z hlavných výziev, ktorým čelia európski občania. Misie majú mať jasné ciele, ktoré zachytia predstavu občanov vo všeobecnosti.

Zástupcovia Vyšehradskej skupiny a Litvy rokovali o liekovej politike
16.05.2019, (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Stanislav Špánik sa vo Varšave  zúčastnil na stretnutí ministrov zdravotníctva Vyšehradskej skupiny a Litvy. Zástupcovia jednotlivých krajín podpísali Memorandum o porozumení o spolupráci v oblasti objektívneho a primeraného oceňovania liekov. Témou diskusií boli možnosti ďalšej spolupráce v tejto sfére, a to najmä z pohľadu spoločného vyjednávania cien liekov a možného zdieľania dát. Štátny tajomník vyjadril podporu spoločným aktivitám V4 v oblasti liekovej politiky, ktorá je aj jednou z nosných tém prebiehajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine 2018/2019.

M. Lajčák: piliere zahraničnej politiky nie sú ohrozené, ale sú spochybňované
Výročná správa o členstve SR v EÚ – hodnotenie a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie a hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2018 a ich zameranie na rok 2019. To boli dve hlavné témy vystúpenia Ministra zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Miroslava Lajčáka počas 45. schôdze Národnej rady SR.

Cyperská republika oceňuje prínos Slovenska k sprostredkovaniu bikomunitného dialógu na ostrove
13.5.2019 (TASR)- Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a osobitný predstaviteľ MZVEZ SR pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek prijal predsedu Parlamentu Cyperskej republiky Demetrisa Syllourisa a zástupcov jeho delegácie.

L. Parízek: Reforma bezpečnostného sektora je téma, ktorej sa slovenská diplomacia dlhodobo venuje

13.5.2019  (TASR) - Súčasťou slovenského predsedníctva je spoluorganizácia semináru Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorý prináša diskusiu o úlohe reformy a správy bezpečnostného sektora. Podujatie otvoril štátny tajomník MZVEZ SR a osobitný predstaviteľ ministra pre predsedníctvo SR v OBSE Lukáš Parízek. S následným prejavom vystúpil generálny tajomník OBSE Thomas Greminger.
 
Čas sa kráti, pripojte sa k systému eKasa
13.05.2019 (TASR) - Finančná správa opätovne upozorňuje podnikateľov, ktorí evidujú tržbu v registračných pokladniciach, aby požiadali o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient čo najskôr. Finančná správa zároveň odporúča, aby podnikatelia kontaktovali výrobcov pokladníc a čo najskôr si dohodli termín kúpy novej pokladnice, prípadne úpravy aktuálne používanej.


NRSR

Výsluhové dôchodky vojakov a policajtov sa majú zvýšiť
16. mája (TASR) - Výsluhové, ale aj vdovské či invalidné dôchodky policajtov a vojakov sa majú zvyšovať. Nový model valorizácie dávok prinieslo ministerstvo vnútra v novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú schválili poslanci Národnej rady SR.

Parlament má budúci týždeň rozhodovať o novom šéfovi NBÚ
16. mája (TASR) - Parlament má na budúci týždeň v utorok (21. 5.) voliť šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Informoval o tom podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). Vláda na post navrhuje Romana Konečného.

Ľudia a právnické osoby môžu naďalej hrať a spievať hymnu iného štátu

15. mája (TASR) - Ľudia a právnické osoby môžu naďalej hrať a spievať hymnu iného štátu. Novelu zákona o štátnych symboloch, ktorou Most-Híd opravuje nedávno prijatú novelu z dielne SNS, poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Prerokovali ju v skrátenom legislatívnom konaní.

Slovensko má v rámci EÚ na rok 2019 viacero priorít, medzi nimi aj voľby
15. mája (TASR) - Pre Slovensko budú v kontexte pracovného programu Európskej komisie na rok 2019 prioritou napríklad iniciatívy v oblasti dohody na novom viacročnom finančnom rámci alebo dobudovanie energetickej únie. Vyplýva to z výročnej správy o členstve SR v EÚ, ktorú v stredu odobril parlament.

Príspevok na nákup školských potrieb poslanci posunuli do druhého čítania
14. mája (TASR) – Rodičia detí nastupujúcich do prvého ročníka základných škôl by mali dostávať 100-eurový príspevok na nákup školských potrieb. Návrh novely zákona o prídavku na dieťa, ktorý predložili poslanci koaličného Smeru-SD, v utorok posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Pod návrhom novely zákona sa podpísala aj nezaradená poslankyňa Alena Bašistová a poslankyňa vládnej SNS Magdaléna Kuciaňová. Rodičia by ho mali dostávať v októbri.

Medailoví športoví reprezentanti SR by mohli dostávať príspevok za zásluhy
14. mája (TASR) - Športovci, ktorí z významných medzinárodných športových podujatí priniesli medailu a prispeli k budovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, by mali dostávať príspevok za zásluhy v športovej oblasti. Odmenu by im mal zaručiť zákon o príspevku za zásluhy v športovej oblasti z dielne Mosta-Híd, ktorý Národná rada SR posunula do druhého čítania.

Andrej Danko: Musíme ukázať, že riešením problému nemôže byť konflikt

13. mája  (TASR) Predseda Národnej rady SR Andrej Danko prijal na oficiálnej návšteve v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu šéfa cyperského parlamentu Demetrisa Syllourisa. Na programe mali okrem rokovania aj slávnostné otvorenie výstavy v priestoroch národnej rady.

Novela zákona o registri partnerov verejného sektora otvorila rokovací deň
13. mája (TASR) - Okruh osôb, ktoré sa povinne zapisujú do registra partnerov verejného sektora (RPVS), by sa mal nanovo vymedziť. Vyplýva to z novely zákona o registri partnerov verejného sektora, o ktorej poslanci rokovali v úvode tretieho dňa 45. schôdze Národnej rady (NR) SR.


Prezident

Prezident na rozlúčkovej návšteve Poľska: V cestách máme čo zlepšovať
16.05.2019 (TASR) – „Poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi som priniesol veľmi cenný dar – podpísaný dres slovenskej hokejovej reprezentácie. On mi na oplátku daroval lyže, ako pamiatku na naše spoločné lyžovačky v Tatrách a poľskom Zakopanom. Za tie roky sme sa stretli a rokovali spolu asi 15-krát. Veľmi si vážim, že ho môžem nazvať nielen dobrým kolegom, ale aj priateľom.

Prezident prijal stredoškolákov zapojených do projektu proti korupcii
14.05.2019 (TASR) - Andrej Kiska prijal v Prezidentskom paláci zástupcov Nadácie Zastavme korupciu a účastníkov antikorupčného projektu Férovka na stredných školách na Slovensku: „Korupcia je na Slovensku problém.

Prezident diskutoval pri obede so slovenskými europoslancami

14.05.2019 (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska prijal slovenských poslancov Európskeho parlamentu, s ktorými už po tretíkrát diskutoval o ich skúsenostiach z pôsobenia v Európskom parlamente počas uplynulých piatich rokov.

Prezident prijal zástupcov Slovenského červeného kríža
14.05.2019 (TASR) - Andrej Kiska prijal v Prezidentskom paláci zástupcov Slovenského červeného kríža.„Najcennejšie na Slovensku – to sú práve naši ľudia. Pri dnešnom náraste extrémizmu mám veľmi dobrý pocit z toho, keď sa stretnem s dobrovoľníkmi.

Prezident Andrej Kiska prijal zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú

14.05.2019 (TASR) - Prezident Andrej Kiska v Prezidentskom paláci prijal zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú. Diskutovali pred blížiacou sa inauguráciou prezidentky 15. júna.

Zdroje: TS Urad Vlady SR, TS Kancelária prezidenta SR, TS NR SR

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk