Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
27.5.2019
ID: 4493upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident Andrej Kiska v stredu vymenoval sudcov a sudkyne bez časového obmedzenia: „Pred chvíľou ste zložili Ústavou Slovenskej republiky predpísaný sľub a stali ste sa sudkyňami a sudcami. Od tejto chvíle sa s každým Vaším rozhodnutím, s každým Vaším krokom začnú spájať vysoké očakávania: očakávania legitímne a oprávnené.

Vláda

Infolinka pre voličov v eurovoľbách bude fungovať až do uzavretia volebných miestností v sobotu o 22. hodine
20. 05. 2019, Ministerstvo vnútra v pondelok 20. mája 2019 sprístupnilo informačnú linku  k voľbám do Európskeho parlamentu, na telefónnych  číslach 02/5094 2317, 02/ 5094  2312  v čase od 7.30 h do 15.30 h počas celého týždňa môžete odborným pracovníkom ministerstva vnútra  klásť otázky týkajúce sa volieb.

Štátny tajomník F. Ružička rokoval v Bruseli o viacročnom finančnom rámci aj agende júnového samitu lídrov
21.5.2019, 21. mája 2019 sa v Bruseli stretli ministri členských štátov pre európske záležitosti na pravidelnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.

Fórum partnerov
21.5.2019, V Kongresovej sále Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa 21. mája 2019 uskutočnilo Fórum partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO. Predsedom Slovenskej komisie pre UNESCO je z titulu svojej funkcie minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

V. Ferencz: Priemysel čelí v súčasnosti viacerým výzvam
21.5.2019, Slovensko je priemyselná krajina. Ak chceme, aby bol náš priemysel konkurencieschopný aj v budúcnosti, je potrebné reagovať na výzvy, ktorým čelí. Sú nimi nové technologické zmeny, automatizácia a digitalizácia, ale aj zavádzanie opatrení potrebných v boji proti klimatickým zmenám.

Musíme sa pripraviť, že sa bude viac vyrábať vo virtuálnom svete

22.05.2019, (TASR) – Moderné technológie sú budúcnosťou, musia však ľuďom slúžiť. Musíme byť pripravení na to, že hodnoty sa budú stále viac vyrábať vo virtuálnom svete. Na ministerskom zasadnutí Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorému Slovensko tento rok predsedá, to uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Stretnutie s vedením Medzinárodnej investičnej banky
22.5.2019, Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky v Ruskej federácii Peter Priputen sa 20. mája 2019 zúčastnil pravidelného, v poradí už 11. pracovného obeda vedenia Medzinárodnej investičnej banky (MIB) s veľvyslancami akcionárskych krajín akreditovaných v Ruskej federácii. Na podujatí bol prítomný aj námestník ministra financií Ruskej federácie Sergej Storčak.

Poradenské centrá môžu získať finančný príspevok na skvalitnenie svojich služieb

22.05.2019, Centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie spolu s centrami špeciálno-pedagogického poradenstva môžu opäť získať finančný príspevok na svoje rozvojové projekty. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo výzvu na podávanie žiadostí o finančný príspevok na podporné opatrenia pre skvalitňovanie psychologického a špeciálnopedagogického poradenstva na rok 2019. Celkovo na tento účel vyčlenilo 30 000 eur.

Štátny tajomník F. Ružička s poľským rezortným kolegom o aktuálnych témach i budúcnosti EÚ
22.5.2019, Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička privítal v stredu 22. mája 2019 v Bratislave štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Poľskej republiky pre európske záležitosti Konrada Szymańského.

MH SR pripravuje opatrenia na podporu Smart Cities
22.5.2019, Rezort hospodárstva pripravuje opatrenia, ktoré majú pomôcť rozvíjať tému a projekty inteligentných miest na Slovensku. Základné ciele predstavila na odbornej konferencii „Smart city v praxi“ generálna riaditeľka sekcie podnikateľského prostredia a inovácií MH SR Miriam Letašiová. Konferencia bola sprievodným programom  veľtrhu ELO SYS 2019 v Nitre.

Slovensko na medzinárodnom turistickom veľtrhu „Kanku Tabihaku 2019“ v Osake
22.5.2019, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Tokiu sa 18.- 19. mája 2019 zúčastnilo medzinárodného turistického veľtrhu „Kanku Tabihaku 2019," ktorý je jedným z najväčších turistických podujatí v Japonsku s účasťou viac ako 40 000 návštevníkov.

M. Lajčák ukončil návštevou Tadžikistanu cestu do regiónu Strednej Ázie
23.5.2019, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE)  Miroslav Lajčák ukončil 22. mája 2019 svoju druhú etapu ciest do regiónu Strednej Ázie návštevou Tadžikistanu.

Ministerstvo školstva opäť podporí projekty uľahčujúce vzdelávanie žiakov so zdravotným znevýhodnením

23.05.2019, Sumu 150 000 eur vyčlenilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tomto roku na rozvojové projekty zamerané na odstránenie stavebných bariér v základných školách a stredných školách, v ktorých sa vzdelávajú žiaci so zdravotným znevýhodnením a v špeciálnych školách.

Debriefing pre členov parlamentu z návštevy predsedu vlády Japonska v Slovenskej republike
23.5.2019, S členmi japonsko-slovenskej parlamentnej skupiny priateľstva sa 15. mája 2019 uskutočnil debriefing z historicky prvej návštevy predsedu vlády Japonska S. Abeho v Slovenskej republike 25. apríla 2019. Poslanci parlamentu, predstavitelia japonského Ministerstva zahraničných vecí a veľvyslanec Slovenskej republiky v Tokiu zhodnotili návštevu ako úspešnú a substantívnu, ktorá priniesla silný impulz pre rozvoj a skvalitnenie všestranných vzťahov Slovenska s Japonskom.

Miroslav Lajčák rokoval o OBSE s V. Titovom
23.5.2019, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák 23. mája 2019 rokoval s prvým námestníkom ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Vladimírom Titovom.

Súčasťou bezpečnostného a obranného priemyslu je aktívny dialóg s predstaviteľmi štátu
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek sa 23. mája 2019 zúčastnil Valného zhromaždenia Združenia bezpečnostného a obranného priemyslu Slovenskej republiky.

Vyšehradská štvorka má potenciál byť značkou aj v humanitárnej a rozvojovej oblasti
23.5.2019, Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek prijal 23. mája ministerskú komisárku Maďarska pre medzinárodné vzťahy v oblasti humanitárnej pomoci Hajnalku Juhász. Na stretnutí diskutovali o možnostiach prepojení humanitárnych aktivít krajín V4 zameraných na pomoc prenasledovaným náboženským skupinám a ich hostiteľským komunitám na Blízkom východe.
 
NRSR

Začínajúci učitelia by si mali finančne polepšiť
21. 5. 2019, (TASR) - Zvýšenie platov má priniesť novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme z dielne SNS, ktorú poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

A.Danko vyhlásil ďalšiu voľbu kandidátov na ÚS,hlásiť sa možno do 30.5. do 12.00
23. 5. 2019, (TASR) - Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR bude na júnovej schôdzi. Kandidátov možno navrhovať do 30. mája do 12.00 h. Rozhodol o tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Prezident

Prezident prijal nerezidentných veľvyslancov
21.05. 2019, Andrej Kiska prijal v utorok v Prezidentskom paláci poverovacie listiny od nerezidentných veľvyslancov: Miguel Camilo Ruíz Blanco, Kolumbijská republika, Abdallah Saleh Possi, Tanzánijská zjednotená republika, Eric, Anderson Machado, Peruánska republika, Igor Cesar, Rwandská republika a  Frederick Hamley Case, Guyanská kooperatívna republika.
 
Prezident prijal zdravotné sestry ocenené Bielym srdcom
21.05.2019, Andrej Kiska prijal v utorok v Prezidentskom paláci zdravotné sestry a pôrodné asistentky, poukázal na nedocenenie ich práce a súčasne sa im poďakoval. „So zdravotnými sestrami a pôrodnými asistentkami sa vždy stretávam s pokorou. Ocenenie Biele srdce – presne to srdce je tým, čo vašu prácu najviac vystihuje.

Prezident vymenoval 12 nových sudcov, upozornil na ústavný súd
22.05.2019, Prezident Andrej Kiska v stredu vymenoval sudcov a sudkyne bez časového obmedzenia: „Pred chvíľou ste zložili Ústavou Slovenskej republiky predpísaný sľub a stali ste sa sudkyňami a sudcami. Od tejto chvíle sa s každým Vaším rozhodnutím, s každým Vaším krokom začnú spájať vysoké očakávania: očakávania legitímne a oprávnené.

Kiska na sneme ZMOS: Miest a obcí sa dotýkajú odfláknuté zákony
22.05.2019, Prezident Andrej Kiska v stredu vystúpil s príhovorom na 30. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Dnes mám naposledy tú česť vystúpiť na sneme Združenia miest a obcí Slovenska ako prezident Slovenskej republiky. Rád by som sa vám poďakoval za spoluprácu, aj za možnosť vystúpiť tu, na vašom sneme a povedať vám osobne môj názor na výzvy, ktoré spoločne stoja pred nami, ovplyvňujú vašu prácu v samosprávach, ale najmä život ľudí vo vašich mestách a dedinách.

Prezident odvolal na návrh Súdnej rady 12 sudcov nad 65 rokov

23.05.2019, Prezident Slovenskej republiky podľa čl. 102 ods. 1 písm. t), čl. 145 ods. 1 a čl. 147 ods. 2 písm. b) Ústavy Slovenskej republiky a podľa § 18 ods. 2 písm. b) zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 185/2002 Z. z. na návrh Súdnej rady Slovenskej republiky odvolal z funkcie sudcu dvanásť sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

Prezident slávnostne odovzdal bojové zástavy vojenským útvarom
23.05.2019, Vo štvrtok sa v Prezidentskej záhrade uskutočnila slávnostná ceremónia odovzdávania zapožičaných bojových zástav prezidentom Andrejom Kiskom. Bojové zástavy si prevzali: Taktické krídlo Sliač, 12. mechanizovaný prápor Nitra, 21. zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov, Opravárenský prápor Martin a Vrtuľníkové krídlo Prešov.

Zdroje: TS Urad Vlady SR, TS Kancelária prezidenta SR, TS NR SR

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk