Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.7.2019
ID: 4526upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci schválili 4 návrhy zákonov rezortu spravodlivosti. Odobrili tak návrh zákona o výkone detencie, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o sudcoch a prísediacich, zmeny v tzv. protischránkovom zákone (zákon o RPVS) a prešiel aj návrh na zastavenie starých exekúcií.

Vláda

Utečenci sú jednou z tém diskusií na letných festivaloch
1. 7. 2019 - Tak ako v minulých rokoch, aj počas tohtoročného leta sa zamestnanci migračného úradu MV SR zúčastňujú na rôznych letných podujatiach a festivaloch, aby diskutovali o témach spoločnosťou vnímaných citlivo a často stále démonizovaných a nejasných.

Bojová skupina EÚ krajín V4 bude od júla opäť v pohotovosti
1. 7. 2019 - Bojová skupina Európskej únie krajín V4 bude od pondelka 1. júla opäť v pohotovosti. Slovenská republika deklarovala pre potreby jej nasadenia 229 príslušníkov Ozbrojených síl SR. V pohotovosti bude do 31. decembra 2019.

Recyklácia komunálneho odpadu stúpa, skládkovanie klesá. No stále máme čo dobiehať
1.7.2019 - Miera recyklácie komunálneho odpadu na Slovensku medziročne stúpla o 7 percentuálnych bodov. Nastavovanie novej odpadovej politiky na Slovensku sa čoraz výraznejšie prejavuje aj v štatistikách.

Pellegrini: Kameňom úrazu v Bruseli boli špicenkandidáti, o mne sa nehovorilo
1.7.2019 - Nominácie lídrov kandidátok straníckych frakcií z nedávnych eurovolieb boli hlavným kameňom úrazu pri neúspešných rokovaniach o obsadení kľúčových pozícií v orgánoch Európskej únie na summite v Bruseli v nedeľu a pondelok.

Rozpočtové príjmy aj výdavky medziročne rástli
1.7.2019 - Príjmy štátneho rozpočtu oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli vyššie o 169 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 2,6 %. Výdavky štátneho rozpočtu boli medziročne vyššie o 1 mld. eur (+15,2 %). Výdavky rástli v prvom polroku rýchlejšie než príjmy a to najmä kvôli nákupom obrannej techniky (stíhačiek). Štátny rozpočet tak dosiahol ku koncu júna 2019 schodok vo výške 1,491 mld. eur. Uvedené hospodárenie znamenalo medziročné zvýšenie schodku štátneho rozpočtu o 917,7 mil. eur.

Slovenské mestá budú hľadať riešenia spoločne s európskymi mestami
1.7.2019 - Tri slovenské mestá sa stali súčasťou sietí miest pre akčné plánovanie. Návrh celkom 23 partnerských sietí miest schválil monitorovací výbor Operačného programu URBACT. Projekt už 15 rokov poskytuje mestám z európskych a členských štátov EÚ možnosť generovať riešenia problémov v spolupráci s inými európskymi mestami.
 
Šefčovič bude kandidátom V4 na podpredsedu EKBrusel
2. 7. 2019 - Nominácie na kľúčové posty v Európskej únie s výnimkou Európskeho parlamentu (EP) dohodli európski lídri na summite v Bruseli jednomyseľne. Informoval o tom slovenský premiér Peter Pellegrini s tým, že šéfa EP si zvolí zákonodarný zbor v rámci svojich kompetencií.

Implementácia rámcového programu Horizon Europe
2.7.2019 - Komisia 28. júna 2019 spustila verejnú (online) konzultáciu, ktorá pomôže formovať európske investície do výskumu a inovácií v nasledujúcich rokoch. Bude zbierať vstupy od zainteresovaných strán z celého sveta.

OECD: Slovensko má najväčšie rezervy vo vzájomnej spolupráci učiteľov
2.7.2019 - Vytvoriť priestor pre učiteľov na spoločné odovzdávanie si skúseností a vedomostí v rámci širšej učiteľskej komunity je základným predpokladom na vybudovanie kvalitného vzdelávacieho procesu.

Je nevyhnutné rozvíjať obchodné príležitosti aj prostredníctvom diplomatov
2.7.2019 - Zastupiteľské úrady sú dôležitou prvou líniou, s ktorou prichádzajú do kontaktu zahraničné subjekty zaujímajúce sa o investovanie na Slovensku. „Ako skúsení diplomati viete veľa vecí vyrokovať, vysvetliť, posunúť vpred či podať pomocnú ruku," vyzdvihol činnosť slovenských diplomatov minister hospodárstva Peter Žiga na tradičnej porade vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Rezort diplomacie každoročne organizuje takéto fórum ako platformu pre diskusiu o zásadných otázkach slovenskej zahraničnej politiky, ale aj ako príležitosť podrobne analyzovať dosiahnuté výsledky.

Zverejnili sme priemerné výšky nájomného poľnohospodárskej pôdy
3.7.2019 - Ak prenajímate pôdu, už sa nemusíte báť, že pôjdete pod cenu. V spolupráci s okresnými úradmi sme zverejnili priemerné výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy. Údaje o obvyklej výške nájomného sú zverejnené podľa jednotlivých katastrálnych území.

Poslanci schválili 4 návrhy zákonov rezortu spravodlivosti
3. 7. 2019 - Poslanci NR SR schválili navrhované zmeny, ktoré pripravil rezort spravodlivosti. Odobrili tak návrh zákona o výkone detencie, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o sudcoch a prísediacich, zmeny v tzv. protischránkovom zákone (zákon o RPVS) a prešiel aj návrh na zastavenie starých exekúcií.

Slovenskí veľvyslanci sa stretli s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou
3.7.2019 - Prijatie u prezidentky SR Zuzany Čaputovej bol najdôležitejší bod programu porady vedúcich zastupiteľských úradov, ktorá dnes (3. júla 2019) pokračovala v Bratislave. „Do úradu som vstupovala s tým, že chcem byť aktívnou prezidentkou aj v zahraničnej politike. Budem jasne a jednoznačne komunikovať o našich hodnotách a našich záujmoch a budem ich brániť.

MH SR významne podporí výstavbu nabíjacích staníc pre elektromobily
3.7.2019 - Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo historicky prvú výzvu na podporu výstavby verejne prístupných nabíjacích staníc pre elektromobily. O finančný príspevok môžu požiadať obce, mestá, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie. V prvom kole výzvy je vyčlenených 500 000 eur a žiadosti bude možné podávať do 1. októbra.
 
Rezort diplomacie navštívila francúzska štátna tajomníčka Amélie de Montchalin
4.7.2019 - Bilaterálne vzťahy v kontexte realizovaných podujatí, ktoré zodpovedajú napĺňaniu Akčného plánu strategického partnerstva Slovenska a Francúzska na roky 2018 až 2022. To bola hlavná téma rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka so štátnou tajomníčkou francúzskeho Ministerstva pre Európu a zahraničné veci Amélie de Montchalin, ktorá Slovensko navštívila pri príležitosti porady vedúcich zastupiteľských úradov SR.

Výzva na zakladanie kreatívnych centier a podporu dopytu po kreatívnej tvorbe
4.7.2019 - Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci centralizovanej podpory. Výzva je zameraná na vybudovanie kreatívnych centier v jednotlivých krajských mestách.
 
NRSR

Andrej Danko: Efektom pracovnej cesty v Tatarskej republike sú konkrétne výsledky, ekonomickú diplomaciu sa chystám rozvíjať aj ďalej
3. 7. 2019 – Predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Andrejovi Dankovi sa na pracovnej ceste v Ruskej federácii podarilo vyrokovať konkrétne bilaterálne dohody a následné benefity pre rozvoj slovenskej podnikateľskej sféry.

Prezident

Prezidentka prijala predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana
2.7.2019 - Zuzana Čaputová sa v utorok 2.júla stretla s predsedom Ústavného súdu SR Ivanom Fiačanom, aby spolu prerokovali aktuálnu situáciu na Ústavnom súde SR.


Zdroje:

  • Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
  • Ministerstvo financií Slovenskej republiky
  • Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky,
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
  • Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
  • Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
  • Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky
  • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky
  • Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
  • Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky
  • https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
  • https://www.nrsr.sk/web/
  • https://www.prezident.sk/press-room/1/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk