Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.10.2019
ID: 4613upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Rezorty zdravotníctva a financií sa dohodli na dofinancovaní zdravotníctva vo výške 90 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripravilo memorandum, ktoré sa aktuálne podpisuje medzi dotknutými stranami. „Obsahom je, že dofinancovaná suma získaná zvýšením percenta za poistencov štátu sa použije výhradne na úhradu poskytovania zdravotnej starostlivosti s dodržaním zachovania sociálneho zmieru,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Vláda

Slovenská republika v otázke zmeny klímy patrí medzi najzodpovednejšie krajiny v regióne
07.10.2019 - Informácie o údajnom slovenskom presadzovaní nízkych ambícií EÚ počas samitu v Luxemburgu sa nezakladajú na pravde. Nielen na sociálnych sieťach sa šíri nesprávna informácia, že na piatkovom samite v Luxemburgu skupina štátov (vrátane Slovenskej republiky), presadila nižšie ambície Európskej únie v boji proti zmene klímy. Ide o nepravdivú informáciu.
Predovšetkým v piatok na stretnutí ministrov životného prostredia EÚ nedošlo k zníženiu ambícií Európskej únie. Rozhodnutia o záväzkoch EÚ sa prijímajú na úrovni prezidentov a šéfov vlád, nie na úrovni ministrov.

Európska značka pre jazyky 2019

08.10.2019 - Slovenská akademická asociácia pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC) - Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu zorganizovala v hoteli Loft Bratislava slávnostnú ceremóniu, ktorá sa konala pod záštitou ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej. Hlavným cieľom ceremónie bolo vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení Európska značka pre jazyky najkvalitnejším projektom, ktoré sa prihlásili do súťaže v rámci Výzvy 2019.

Viac peňazí do zdravotníctva

08.10.2019 - Rezorty zdravotníctva a financií sa dohodli na dofinancovaní zdravotníctva vo výške 90 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripravilo memorandum, ktoré  sa aktuálne podpisuje medzi dotknutými stranami. „Obsahom je, že dofinancovaná suma získaná zvýšením percenta za poistencov štátu sa použije výhradne na úhradu poskytovania zdravotnej starostlivosti s dodržaním zachovania sociálneho zmieru,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Autolekárnička bude po novom platiť aj po dobe platnosti
07.10.2019 - Ministerstvo dopravy v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva pripravilo zmenu noriem tak, že autolekárnička bude platiť aj po exspirácii, teda po vypršaní svojej platnosti. Minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek  podpísal novelu vyhlášky č. 134/2018 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 1. novembra 2019. Touto novelou sa v rámci povinnej výbavy vozidiel u lekárničiek zrušuje doba ich exspirácie tak, aby mohli byť vo vozidlách v rámci povinnej výbavy aj po dátume spotreby. Doba platnosti na autolekárničkách sa už teda nebude kontrolovať ani v rámci pravidelnej technickej kontroly vozidla.

Najvyšší súd rozhoduje rýchlejšie - vďaka analytickému oddeleniu vybudovanému v rámci OP Efektívna verejná správa

08. 10. 2019 - Posilnenie odborných kapacít je jednou z hlavných aktivít Najvyššieho súdu. Vďaka operačnému program Efektívna verejná správa, prostredníctvom národných projektov Zefektívnený Najvyšší súd fáza 1 a fáza 2 sa už podarilo personálne zabezpečiť Oddelenie dokumentácie, analytiky a komparatistiky, známe ako ODAK. Plánujú sa aj ďalšie činnosti na podporu transparentnosti a otvorenosti Najvyššieho súdu.

Slovensko odmieta systém rozdeľovania migrantov zachránených na mori, krajinám zasiahnutým migráciou môžeme pomôcť inak
08. 10. 2019 - Téma migrácie bola jedným z hlavných bodov rokovaní zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu v utorok 8. októbra 2019. Ministerka vnútra SR Denisa Saková pri tejto príležitosti uviedla, že Slovensko sa nepripojí do dobrovoľného systému rozmiestňovania migrantov zachránených na mori.

Od februára 2020 sa začne predávať aj 365-dňová diaľničná známka
08. 10. 2019 - Vodiči budú môcť od februára budúceho roku využiť nový typ diaľničnej známky. K dnes existujúcej ročnej, mesačnej a desaťdňovej pribudne aj známka platná 365 dní. Jej cena bude stanovená rovnako ako pri ročnej známke na 50 eur a platiť bude od polnoci prvého dňa zakúpenia. Rezort dopravy sa stotožnil  s návrhom, ktorý plánuje predložiť poslankyňa za MOST-HÍD Irén Sárközy a podnikne kroky, aby mohol byť tento typ známky zavedený do praxe.

Minister hospodárstva P. Žiga na medzinárodnej konferencii SlovakiaTech
08.10. 2019 - Slovensko patrí do prvej 20-ky krajín sveta z hľadiska počtu priemyselných robotov. V tomto roku sa ich počet zvýšil a na 10-tisíc zamestnancov pripadá priemerne 165 robotov. Podľa najnovších údajov Medzinárodnej federácie robotiky sme na tom najlepšie z krajín strednej a východnej Európy. Na medzinárodnej inovačnej a technologickej konferencii SlovakiaTech 2019 v Košiciach o tom hovoril minister hospodárstva Peter Žiga.

Slovenské potraviny získali miesto na prestížnom veľtrhu inovatívnych produktov
09.10.2019 - Slovenké potraviny vzbudzujú pozornosť tisíciek návštevníkov jedného z najvýznamnejších obchodno-kontraktačných veľtrhov na svete. Nemecký veľtrh Anuga je prehliadkou top inovácií a trendov, ktoré formujú budúcnosť potravinárstva. Slovenskému výrobcovi funkčných tyčiniek sa podarilo dostať do exkluzívneho výberu najinovatívnejších produktov z celého sveta.

Bezpečnostné zložky budú venovať zvýšenú pozornosť prípadom úmrtí detí v zdravotníckých zariadeniach
09.10. 2019 - Ministerstvo vnútra SR a Policajný zbor budú venovať zvýšenú pozornosť prípadom smrti detí v zdravotníckych zariadeniach. „Každý vypočutý príbeh je výpoveďou obrovskej straty a ľudskej tragédie. Nikomu z nás nie sú rodiny, ktoré stratili dieťa v zdravotníckom zariadení, ľahostajné. Polícia im v ich boji pomôže tým, že preverí každý jeden prípad. V rámci našich kompetencií urobíme všetko pre to, aby ďalšie vyšetrovanie viedlo k odhaleniu vinníkov," povedala ministerka vnútra Denisa Saková.    

Záujem o príspevok na zateplenie rodinných domov sa v piatom kole výzvy zvýšil
09.10. 2019 - V piatom kole výzvy na predkladanie žiadostí o príspevok na zateplenie starších rodinných domov bolo elektronicky zaevidovaných 296 žiadostí. Oproti predchádzajúcemu kolu sa počet žiadostí zvýšil približne trojnásobne. Záujem rastie  aj vďaka legislatívnym zmenám platným od mája, ktoré zjednodušili administratívu pri predkladaní žiadostí a zrušili povinnosť, aby zateplenie realizovala certifikovaná firma.

Štátny tajomník F. Ružička na podujatí #MYSMEEÚ na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave
09.10.2019 - Na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave sa 9. októbra 2019 uskutočnilo už desiate zo série podujatí Národného konventu o Európskej únii #MYSMEEÚ. Otvorili ho dekan fakulty medzinárodných vzťahov Rudolf Kucharčík, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky František Ružička, štátna tajomníčka pre európske záležitosti Ministerstva zahraničných vecí Portugalska Ana Paula Zacarias a Hans Dahlgren, minister pre európske záležitosti Úradu predsedu vlády Švédska. Spolu s moderátorom podujatia, Braňom Závodským, diskutovali o výzvach, ktorým čelí Európska únia.

Konzultácie štátneho tajomníka F. Ružičku so švédskym ministrom H. Dahlgrenom pre záležitosti Európskej únie
09.10.2019 - Európske témy a rozvoj bilaterálnych vzťahov boli predmetom rokovania štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Františka Ružičku s ministrom pre záležitosti Európskej únie Úradu predsedu vlády Švédska Hansom Dahlgrenom 9. októbra 2019 v Bratislave.

Minister Lajčák otvoril bratislavské rokovania o podnesterskom konflikte
09.10.2019 - Som rád, že ste prišli na Slovensko, ako iste viete, práve tu sa v roku 2002 narodili 5-stranné rozhovory, ku ktorým sa v roku 2005 v štatúte pozorovateľov pridali Európska únia a Spojené štáty.“ Také boli úvodné slová ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslava Lajčáka pri príležitosti otvorenia zasadnutia Stálej konferencie OBSE pre politické otázky v rámci vyjednávacieho procesu pre urovnanie podnesterského konfliktu.

MH SR a OECD pripravujú Smart Cities workshop v Bratislave

09. 10. 2019 - Konkurencieschopnosť miest, obcí a podnikateľských subjektov v rámci agendy Smart Cities bude hlavnou témou workshopu, ktorý pripravuje rezort hospodárstva spolu s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Ide o jeden z výsledkov spoločného projektu SR a OECD s názvom „Koncept Smart Cities ako nástroj udržateľného rozvoja slovenských miest“. Podujatie sa uskutoční 25. novembra 2019 v Bratislave.

Ministerka zdravotníctva ocenila záchranu životov
09. 10. 2019 - Ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská spolu s riaditeľom Operačného strediska ZZS SR Jurajom Hrehorčákom na Národnej cene záchrannej zdravotnej služby vo Zvolene ocenila tých, ktorí si to nesmierne zaslúžia. Zachraňujú životy. Odovzdávanie ocenení organizovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby.

Kalavská: Prijímame kroky na zlepšenie starostlivosti o duševné zdravie
09.10. 2019 - Slovensko postupne prijíma kroky na zlepšenie zdravotnej starostlivosti v súvislosti s duševným zdravím, zdôraznila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pri príležitosti dnešného Svetového dňa duševného zdravia. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie a osvetu o dôležitosti duševného zdravia sa tento rok celosvetovo zameriava na prevenciu samovrážd. Rok 2019 je zároveň Rokom prevencie, ktorého cieľom je nielen zvýšiť informovanosť a podporiť zodpovednosť za vlastného zdravie, ale aj zabezpečiť prevenciu ochorení, ktoré sú odvrátiteľné.

Ústav Nitra-Chrenová je modernejší a bezpečnejší
10.10. 2019 - Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže gen. Milan Ivan a minister spravodlivosti Slovenskej republiky Gábor Gál slávnostne odovzdali do užívania zrekonštruovaný ubytovací objekt „OKÁL“ v ústave Nitra-Chrenová. Od marca roku 2016 bol pre neudržateľný technický stav tento ubytovací objekt odstavený z prevádzky.

V Bratislave sa skončili rokovania o podnesterskom konflikte
10.10.2019 -Na pôde rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa dnes (10. októbra) skončili dvojdňové rokovania o urovnaní konfliktu v Podnestersku v takzvanom formáte 5+2.  Hostiteľmi schôdzky boli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslav Lajčák a Franco Frattini, ktorý je osobitným predstaviteľom úradujúceho predsedu OBSE pre Podnestersko. V Bratislave rokovali zástupcovia strán konfliktu, teda Moldavska a Podnesterska, sprostredkovatelia, ktorými sú zástupcovia Ruskej federácie, Ukrajiny a OBSE (5) a pozorovatelia z Európskej únie a USA (2).

M. Lajčák ocenil prácu riaditeľov slovenských inštitútov

10.10.2019 - Činnosť slovenských inštitútov a význam kultúrnej diplomacie. To boli hlavné témy štvrtkového (10. októbra 2019) stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka s riaditeľmi slovenských inštitútov v zahraničí. „Kultúrna diplomacia je dôležitým nástrojom a integrálnou súčasťou našej diplomacie,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

MH SR podporí dve významné investície do výskumu a vývoja
10.10.2019 - Porsche a Muehlbauer, ktoré už na Slovensku pôsobia, sa rozhodli u nás investovať aj do výskumu a vývoja. Ide o globálnych technologických lídrov vo svojich segmentoch, ktorí preinvestujú pri zriaďovaní nových technologických centier na Slovensku spolu vyše 25 miliónov eur. Vláda na ich podporu odsúhlasila investičnú pomoc v celkovej výške 5 miliónov eur. Obe investície spoločne prinesú viac ako stovku vysokokvalifikovaných pracovných miest.

Envirorezort spúšťa ďalšie kolo Zeleného vzdelávacieho fondu

11.10.2019 - Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo v piatok 11. októbra ďalšiu výzvu na podporu envirovzdelávacích projektov. Spustilo v poradí už 3. ročník Zeleného vzdelávacieho fondu (ZVF). Finančne budú podporené projekty občianskych združení, neziskových organizácií, záujmových združení právnických osôb či nadácií zameraných na environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu.

NRSR


Andrej Danko: Verím v objektívnu nestrannosť ústavných sudcov

10. 10. 2019 - Slovenská republika už pozná mená nových ústavných sudcov. Tých dnes dopoludnia vymenovala do funkcie prezidentka Zuzana Čaputová. Slávnostnej ceremónie, na ktorej si šiesti noví sudcovia prevzali dekréty, sa zúčastnil aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko. Šéf parlamentu Andrej Danko ocenil, že je počnúc dnešným dňom Ústavný súd Slovenskej republiky opätovne pripravený v plnom rozsahu plniť svoje poslanie. „Som rád, že Ústavný súd Slovenskej republiky je znova plne funkčný a má kompletné zloženie sudcov,“ skonštatoval. Zároveň vyjadril spokojnosť, že občania Slovenskej republiky sa opäť môžu na túto inštitúciu spoľahnúť.

Prezident


Prezidentka si uctila padlých hrdinov na Dukle

06.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v nedeľu zúčastnila pietneho aktu kladenia vencov pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle, ako aj pri Soche arm. gen. L. Svobodu a pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku. Spomienková slávnosť sa konala pri príležitosti 75. výročia Dňa hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie.

Prezidentka podporila vznik parlamentného výboru o zisteniach z kontrol NKÚ
08.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci v utorok predsedov NKÚ SR a ÚVO. S Karolom Mitríkom predpoludním diskutovali o otázkach súvisiacich s pôsobením NKÚ. Prezidentka si myslí, že úrad pod jeho vedením zaznamenal pozitívne zmeny a zaujímala sa o to, čím by mohla prispieť, aby zmeny k lepšiemu boli ešte výraznejšie.

Prezidentka vymenovala nových sudcov Ústavného súdu SR

10.10.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala šiestich nových sudcov Ústavného súdu SR. Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Rastislav Kaššák, Miloš Maďar, Peter Straka a Martin Vernarský. Ústavný súd Slovenskej republiky je tak po dnešku plne obsadený a uznášaniaschopný. „Aj od vašich rozhodnutí závisí, či Slovenská republika bude štátom zvrchovaným, demokratickým a právnym.“, povedala v príhovore.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk