Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
25.11.2019
ID: 4652upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

November sa zaradil medzi významný mesiac v oblasti ochrany práv detí. Organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím si zvolili 19. november za deň, keď symbolicky hlasným bubnovaním upozorňujú na dôležitosť ochrany detí pred násilím a včasnú prevenciu s podporou a za spolupráce ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Vláda

Stratégia dlhodobej sociálno-zdravotnej starostlivosti v Slovenskej republike

18.11.2019 - Aktualizácia Stratégie dlhodobej sociálno-zdravotnej starostlivosti v Slovenskej republike vznikla v spolupráci expertov Asociácie na ochranu práv pacientov SR, Ministerstva zdravotníctva SR a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú zastrešil Úrad splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rozvoj občianskej spoločnosti v rámci národného projektu Podpora partnerstva a dialógu v oblasti participatívnej tvorby verejných politík a financovaného z Operačného programu Efektívna verejná správa.

Európske hlavné mesto kultúry – Slovenská republika 2026

18.11.2019 - Slovenská republika bude spolu s Fínskom v roku 2026 hostiť titul Európske hlavné mesto kultúry. Cieľom akcie je podporovať bohatosť a rozmanitosť kultúr v Európe, a taktiež zdôrazňovať ich spoločné črty.

P. Gajdoš: Aj po 30. rokoch nás odkaz 17. novembra má čo naučiť

18.11.2019 - Zamestnanci rezortu obrany a profesionálni vojaci si dnes v priestoroch Ministerstva obrany SR spoločne pripomenuli včerajší Deň boja za slobodu a demokraciu, ako aj odkaz 17. novembra. Minister obrany Peter Gajdoš pri tejto príležitosti vyzdvihol hodnoty mieru, slobody a tolerancie a zdôraznil tiež dôležitosť ich významu aj v súčasnosti.

O bezpečnosť židovských komunít sa postará slovenská polícia


18. 11. 2019 - Po radikálnych útokoch na židovské objekty vo svete Rada Európskej únie o boji proti antisemitizmu v decembri 2018 vypracovala výzvu o spoločnom bezpečnostnom prístupe k lepšej ochrane židovských komunít a inštitúcií.

Kompletné prezbrojenie policajtov

18. 11. 2019 - Ministerstvo vnútra SR do konca tohto roka kompletne prezbrojí policajtov od základných útvarov až po špecializované. V súčasnosti sa zbrane odovzdávajú posledným policajtom. Každý jeden musí absolvovať teoretické a praktické preškolenie na konkrétny  typ pištole.  

Nájomných bytov je málo. Možností ako to zmeniť je niekoľko


19.11.2019 - Slovensku sa v poslednom čase darí výraznejšie znižovať nezamestnanosť, v niektorých regiónoch však stále dosahuje dvojciferné čísla. Jedným z dôvodov je, že ľudia nie sú ochotní cestovať za prácou mimo svojho domova. Na regionálnu mobilitu vplýva okrem iného aj trh s bývaním. Kým vlastníctvo bytov pôsobí na ochotu sa sťahovať za prácou negatívne, dostupnosť nájomných bytov mobilitu zvyšuje. V ponuke nájomných bytov Slovensko v porovnaní s EÚ výrazne zaostáva. Existujú však nástroje ako to zmeniť. Hovorí o nich analýza o podpore nájomného bývania, ktorú pripravil Inštitút finančnej politiky (IFP) na Ministerstve financií SR.

Prechodné obdobie novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky bude najmenej rok

19.11.2019 - Poľnohospodári členských krajín EÚ sa dočkajú prechodného obdobia Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ (SPP) v dĺžke najmenej jeden rok. Na Rade ministrov poľnohospodárstva a rozvoja vidieka o tom v utorok rokovali agroministri členských krajín EÚ.

Úrad inšpekčnej služby má za sebou významné úspechy

19. 11. 2019 - Úrad inšpekčnej služby, ktorý bol zriadený 1. februára 2019 ako osobitná súčasť Policajného zboru s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky, dosiahol za deväť mesiacov svojho pôsobenia viaceré úspechy. Svedčí to o správnosti rozhodnutia o zriadení úradu, ako aj o jeho nezávislosti.

Jadro bude veľmi významným zdrojom energie aj v budúcnosti


19. 11. 2019 - Európska jadrová energetika potrebuje predstaviť úspešný projekt novej fungujúcej jadrovej elektrárne, ktorý by verejnosť aj politikov presvedčil o výhodnosti týchto zdrojov energie. Povedal to v Modre podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič na odbornej konferencii SES 2019 venovanej energetike. Na podujatí sa zúčastnil aj minister hospodárstva Peter Žiga.
 
Desať súdov funguje vďaka národnému projektu MS SR efektívnejšie

19. 11. 2019 - Účelom národného projektu je zavedenie a zabezpečenie kontinuálneho rozvoja takého systému manažérstva, ktorý umožní zvyšovať kvalitu a efektívnosť realizovaných činností – verejných služieb v rámci organizácií súdnictva bez zásahu do nezávislosti súdnej moci.

Štátny tajomník F. Ružička rokoval v Bruseli o agende decembrového samitu lídrov, právnom štáte i rozširovaní EÚ


19.11.2019 - Ministri pre európske záležitosti členských štátov EÚ sa v utorok (19. novembra 2019) stretli v Bruseli na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti. Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.

November je mesiacom ochrany práv detí

19.11.2019 - November sa zaradil medzi významný mesiac v oblasti ochrany práv detí. Organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím si zvolili 19. november za deň, keď symbolicky hlasným bubnovaním upozorňujú na dôležitosť ochrany detí pred násilím a včasnú prevenciu s podporou a za spolupráce ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Európska komisia známkovala rozpočty

20.11.2019 - Tak ako každý rok, hodnotí aj teraz Európska komisia (EK) návrhy rozpočtových plánov jednotlivých krajín eurozóny. Jedenásť štátov predložilo rozpočty, ktoré sú podľa komisie viac či menej v súlade s kritériami Paktu stability a rastu. Pri ďalších štyroch krajinách, medzi ktorými je okrem Fínska, Slovinska a Portugalska aj Slovensko je možnosť, že nenaplnia požadované kritériá na 100%. Najhoršie spomedzi všetkých komisia zhodnotila rozpočty Francúzska, Španielska, Belgicka a Talianska.

Rozsudok v nórskom prípade týkajúcom sa odobratia maloletého dieťaťa zo starostlivosti biologických rodičov

20. 11. 2019 – ESĽP rozhodol o porušení článku 8 Dohovoru v prípade, v ktorom intervenovala ako tretia strana aj Slovenská republika  ESĽP 19. novembra 2019 vyhlásil rozsudok v prípade K. O. a V. M. proti Nórsku, ktorý sa týkal porušenia práva na rešpektovanie súkromného a rodinného život (článok 8 Dohovoru na ochranu ľudských práv a základných slobôd).

Nezamestnanosť klesla opäť pod 5 %

20.11.2019 - Po septembrovom príleve absolventov do evidencie ľudí bez práce sa miera evidovanej nezamestnanosti v októbri tohto roku dostala opäť pod 5 % a dosiahla 4,94 %. Prácu si tak počas minulého mesiaca aktívne hľadalo 136 192 osôb a počet voľných pracovných miest sa už vyšplhal na 99 648.

Tepláreň Košice investovala do novej technológie 35 miliónov eur

20.11.2019 - Tepláreň Košice (TEKO) uviedla do prevádzky novú technológiu na vysokoúčinnú kombinovanú výrobu elektriny a tepla za 35 miliónov eur. Celkový objem prostriedkov investovaných do ekologizácie, modernizácie a optimalizácie riadenia teplárne sa tým navýši na sumu vyše 150 miliónov eur. Uviedli to na brífingu minister hospodárstva Peter Žiga a predseda predstavenstva Teplárne Košice Ladislav Koch. Rezort hospodárstva je akcionárom TEKO.

Ďalšie skvalitnenie liečby pre onkologických pacientov - nový lineárny urýchľovač vo FN Nitra


21.11.2019 - Ďalšie skvalitnenie liečby onkologických pacientov umožní nový lineárny urýchľovač vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Vysúťažená cena prostredníctvom centrálneho obstarávania predstavuje 1,99 mil. eur s DPH, vrátane 5-ročného servisu. Celkovo prichádza postupne do 8-mich nemocníc 16 lineárnych urýchľovačov. Úspora na nákupoch predstavuje vďaka centrálnemu obstarávaniu a elektronickej aukcii 21,7 mil. eur s DPH. Tieto peniaze tak vďaka tomu môžu byť investované do ďalších oblastí nesmierne potrebných pre pacientov či zdravotnícky personál.

Ľubica Laššáková spája mosty s Nemeckom


22.11.2019 - Nemecká spolková republika si tento mesiac pripomína 30. výročie pádu Berlínskeho múru. Kultúrne podujatia vypovedajúce o neľudskosti totalitných režimov a dôležitosti demokracie navštívila aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Pracovnú cestu využila aj na intenzifikáciu slovensko-nemeckých kultúrnych vzťahov.

NRSR

Verešová po stretnutí s pakistanským kňazom Emmanuelom Youssafom: “O dôležitosti dodržiavania náboženskej slobody je treba hovoriť dnes rovnako ako pred tridsiatimi rokmi.”

Poslankyňa Anna Verešová sa dnes na pôde NR SR stretla s otcom Emmanuelom Youssafom. Otec Emmanuel Youssaf pôsobí ako katolícky kňaz a riaditeľ pakistanskej ľudsko-právnej organizácie Katolícka komisia pre spravodlivosť a mier. V týchto dňoch navštívil Slovensko na pozvanie pápežskej nadácie ACN Slovensko - Pomoc trpiacej Cirkvi. Na pôde NR SR sa rozprávali o zhoršujúcej sa situácii, ktorej kresťania v Pakistane v ostatných rokoch čelia. “Kresťania v Pakistane predstavujú len zlomok populácie a v posledných rokoch sa stávajú terčom prenasledovania najmä formou účelových obvinení z bohorúhania”, upozornil otec Youssaf. ”Zákon, ktorý v Pakistane zakazuje bohorúhanie, je často zneužívaný práve proti kresťanom. Známy je prípad Asie Bibi. Ako zámienka na obvinenie z bohorúhania však často stačí len to, že sa kresťanskému podnikateľovi darí lepšie ako jeho moslimskej konkurencii,” dodal.

Zasadala Komisia pre podnikateľské prostredie, podporu malých a stredných podnikov a živnostníkov pri Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti

19. 11. 2019 - Bratislava 19. november (Kancelária NR SR) - Dňa 19. novembra 2019 sa uskutočnilo tretie zasadnutie komisie, na ktorom prítomní zástupcovia podnikateľských združení diskutovali so zástupcami ministerstva hospodárstva SR o opatreniach na zabránenie negatívnych dopadov spomaľujúcej sa ekonomiky. Predsedníčka výboru a súčasne predsedníčka komisie Jana Kiššová vyjadrila presvedčenie, že vláda SR sa dostatočne nepripravuje na horšie ekonomické časy, ktoré nás nespochybniteľne čakajú.

Prezidentka

Prezidentka udelila milosť mužovi v ťažkej životnej situácii

18.11.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila 18. novembra 2019 individuálnu milosť 44-ročnému mužovi J. H., ktorý bol v roku 2019 právoplatne odsúdený za spáchanie prečinu ublíženia na zdraví na trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace, výkon ktorého bol podmienečne odložený so skúšobnou dobou v trvaní 1 rok. Súd odsúdenému zároveň uložil aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu vo výmere 2 roky.

Prezidentka nevymenuje za viceguvernéra NBS Jozefa Hudáka

19.11.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová informovala listom predsedu Národnej rady SR, že nevymenuje Jozefa Hudáka na post viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Jozef Hudák podľa prezidentky nespĺňa už základnú zákonom stanovenú podmienku na vymenovanie do funkcie viceguvernéra a tou je dosiahnutie úplneho vysokoškolského vzdelania univerzitného zamerania v menovej oblasti alebo v oblasti finančníctva.

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny novým veľvyslancom

20.11.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v stredu 20. novembra 2019 poverovacie listiny novým veľvyslancom SR v zahraničí. Sú nimi Terézia Šajgalíková (Mexiko), Marián Jakubócy (Nemecko), Juraj Macháč (Holandsko), Fedor Rosocha (Srbsko) a Pavel Vízdal (Gruzínsko).

Prezidentka na konferencii Wild Europe upozornila na výrub lesov

20.11.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 20. novembra 2019 zúčastnila na otvorení konferencie Wild Europe, nad ktorou prevzala záštitu a vystúpila s príhovorom. Klimatická kríza nie je podľa prezidentky jediným problémom, ktorý nás trápi v oblasti životného prostredia.

Prezidentka prijala nového cyperského veľvyslanca

21.11.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 21. novembra 2019 prijala nového cyperského veľvyslanca Nicosa P. Nicolaoua a prevzala od neho poverovacie listiny.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk