Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
30.12.2019
ID: 4671upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci Národnej rady (NR) SR prijali v tomto roku 11 zákonov v zrýchlenom režime, z toho päť v závere roka. Politológ Daniel Kerekes si myslí, že väčšina z nich nenaplnila podmienky na tzv. skrátené legislatívne konanie. Upozorňuje na zmeny volebnej legislatívy, ktoré podľa neho tieto požiadavky nenapĺňajú ani čiastočne. Päť z týchto 11 zákonov schválili poslanci na poslednej tohtoročnej riadnej schôdzi parlamentu.

Vláda

Významný úspech pre Slovensko: MultiplexDX získal jeden z najprestížnejších grantov v európskom priestore


Slovenský startup MultiplexDX zaoberajúci sa vývojom precíznej onkologickej diagnostiky získal grant z celoeurópskej schémy EIC Accelerator. Ide vôbec o prvú slovenskú firmu, ktorej sa podarilo uspieť v tomto prestížnom celoeurópskom programe zameranom na podporu inovácií a R&D. MultiplexDX získal v roku 2019 aj grant z Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) na vývoj novej diagnostickej metódy pre neuroendokrinné nádory.

Minister Gajdoš sa cez videohovory spojil s profesionálnymi vojakmi, ktorí počas sviatkov budú plniť úlohy v zahraničí


23.12.2019 - Minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko sa cez videohovory spojili s profesionálnymi vojakmi, ktorí aj počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov budú plniť úlohy v zahraničí v rámci medzinárodného krízového manažmentu.

Pracoviská MV SR budú na Silvestra k dispozícii len do 12. hodiny

27. 12. 2019 - MV SR upozorňuje  na úpravu úradných hodín na Silvestra 31. decembra na svojich pracoviskách /klientske centrá, oddelenia dokladov a evidencií, dopravné inšpektoráty. Na Silvestra 31. decembra 2019 budú poskytovať služby od 8. do 12. hodiny.

Ministerstvo obrany získalo z eurofondov ďalšie peniaze na sanáciu environmentálnych záťaží

27.12.2019 - Ministerstvo obrany SR získalo z Operačného programu Kvalita životného prostredia  nenávratné príspevky vo výške viac ako 2,7 milióna eur na sanáciu environmentálnych záťaží v kasárňach Sliač a Jamník - Mokraď. Všetky potrebné sanačné práce, ako aj odborný geologický dohľad a čiastočne tiež mzdy zamestnancov projektov, tak budú financované z eurofondov.

Premiér Pellegrini bilancuje rok 2019: Iba zjednotená krajina sa môže posúvať vpred

27.12.2019 - V rozhovore pre TASR na to upozornil predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Pri bilancovaní končiaceho sa roka, ale i vízii budúcnosti preto zdôrazňuje konsenzus v základných záujmoch štátu, ktorý Slovensko posunie vpred. V tejto súvislosti prezentuje i to, o čom má byť zodpovedná zmena, ktorú chce ako politik a zástupca ľavicovej strany presadzovať v ďalších rokoch. Premiér sa vyjadruje i k spolupráci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a vzťahoch so svojím straníckym šéfom, odpovedá i na to, či podľa neho môže po voľbách nastať patová situácia.

Ministri pred Vianocami štedro rozdávali: Najviac odmien udelil premiér

27.12.2019 - Okrem zamestnancov v súkromných firmách sa na prilepšenie pred koncom roka mohli tešiť aj úradníci. Desiatky tisíc ľudí na ministerstvách či v štátnych kanceláriach dostali od svojich nadriadených stovky eur navyše. „Úrad vlády SR vyplácal svojim zamestnancom odmeny počas roka za kvalitné plnenie pracovných úloh, za vykonanie úloh nad rámec opisu pracovných činností. V záujme Úradu vlády SR je, aby v ňom pracovali aj týmto spôsobom motivovaní zamestnanci.“

Odborníci analyzujú zahraničné články o našej krajine za 20 rokov: Prečo sa imidž Slovenska výrazne zhoršil

27.12.2019  - Obraz Slovenska sa najmä po migračnej kríze výrazne zhoršil. Uviedla pre agentúru SITA politologička Darina Malová z Univerzity Komenského v Bratislave (UK). Odvolávala sa pritom na výskum o uznaní malých členských štátov v Európskej únii (EÚ), ktorý momentálne realizuje Katedra politológie Filozofickej fakulty UK pod vedením Jozefa Bátoru. V rámci výskumu analyzujú články zahraničných médií o Slovensku za posledných 20 rokoch.

NRSR

Poslancom do volieb rozdelia takmer milión eur, plat dostanú aj po zániku mandátu


22.12.2019 - Poslanci Národnej rady (NR) SR si v nasledujúcom kalendárnom roku v období do volieb rozdelia na platoch ešte sumu 926 139,68 eura. Prilepšia si aj poslanci, ktorí sa vo voľbách 29. februára nedostanú do parlamentu. Nárok na vyplácanie platu majú totiž aj po zániku mandátu, na tento účel je vyčlenená čiastka 821 378 eur. Pre TASR to povedali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Celkovo v roku 2019 minula Národná rada SR na platy poslancov 5 527 760,76 eura, za uplynulé volebné obdobie to doteraz bolo 15 256 006,09 eura.

Poslanecká dochádzka v roku 2019: Najväčší parlamentní absentéri

27.12. 2019 - Slovenskí poslanci mali za uplynulých 12 mesiacov presne 69 rokovacích dní. Počas nich mali byť v parlamente a zúčastňovať sa hlasovaní či diskusii vo výboroch. Ak na nejakých rokovaniach chýbajú, do parlamentu by mali predložiť ospravedlnenie a zdôvodnenie svojej absencie. Podľa našich prepočtov najviac rokovacích dní tentokrát vymeškala Alena Bašistová, ktorá sa do Národnej rady dostala na kandidátke už zaniknutej strany Sieť. Len nedávno prestúpila do SNS. Najväčší počet chýbajúcich dní jej spravila choroba ešte na začiatku roka.

Plénum NR prijalo v roku 2019 v zrýchlenom režime 11 zákonov. Päť v závere roka


28.12.2019 - Poslanci Národnej rady (NR) SR prijali v tomto roku 11 zákonov v zrýchlenom režime, z toho päť v závere roka. Politológ Daniel Kerekes si myslí, že väčšina z nich nenaplnila podmienky na tzv. skrátené legislatívne konanie. Upozorňuje na zmeny volebnej legislatívy, ktoré podľa neho tieto požiadavky nenapĺňajú ani čiastočne. Päť z týchto 11 zákonov schválili poslanci na poslednej tohtoročnej riadnej schôdzi parlamentu. Išlo napríklad o návrh, ktorým sa spojili dva eurofondové operačné programy, pretože v jednom z nich sa nestihli čerpať fondy. Slovensku preto hrozilo, že by muselo vracať niekoľko desiatok miliónov eur.

Prezident

Prezidentka podávala vianočnú kapustnicu ľuďom bez domova

24. 12. 2010 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v pondelok 23. decembra 2019 zariadenie pre ľudí bez domova Domec, ktoré na Mýtnej ulici v Bratislave prevádzkuje občianske združenie Vagus.

Prezidentka zaslala sústrastný telegram kazašskému prezidentovi


27.12.2019 - Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala v piatok 27. decembra 2019 v súvislosti s dnešným leteckým nešťastím sústrastný telegram prezidentovi Kazašskej republiky Kasym-Žomart Tokajevovi. "So zármutkom som prijala správu o leteckom nešťastí civilného dopravného lietadla kazašských aerolínií Bek Air v Alma-Ate. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadrujem Vám, rodinám a blízkym obetí nešťastia úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie."

Ostatné

Slováci chodia k lekárovi najčastejšie v Únii

22.12.2019 - Podľa nedávno zverejnených výsledkov zisťovania Eurostatu Slováci chodili v roku 2017 k lekárovi spoločne s Maďarmi najčastejšie v Únii.My a naši južní susedia sme jediní v EÚ, ktorí v tomto smere dosiahli dvojciferné číslo. Na jedného Slováka pripadalo ročne až 10,9 návštevy ambulancie. Na chvoste sú severské krajiny, kde však úlohu lekára občas suplujú zdravotné sestry či iní zdravotnícki zamestnanci. Do výsledku sa započítavali návštevy zubných ambulancií, psychológov, psychiatrov, ale aj fyzioterapeutov

Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková navrhla ďalšie disciplinárne stíhanie pre Moniku Jankovskú.

23.12.2019 - Sudkyňa Krajského súdu Bratislava Monika Jankovská bude čeliť ďalšiemu disciplinárnemu stíhaniu. Návrh na jeho začatie v pondelok podala predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Informujú o tom na webe Súdnej rady. „Dôvodom podania je, že daná sudkyňa porušila povinnosti, ktoré boli uvedené v správe o činnosti komisie. Zároveň do dnešného dňa nedala záruky, že spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Návrh teda vychádza zo skutočnosti, že sudkyňa stratila predpoklady sudcovskej spôsobilosti, čo má za následok návrh trestu zbavenia funkcie sudcu vrátane návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu,“ cituje web odôvodnenie návrhu podania, ktorým Praženková reflektovala aj samotné odporúčanie Súdnej rady SR. Disciplinárne konanie voči Jankovskej navrhla aj šéfka Súdnej rady.

Únia autodopravcov Slovenska ohlásila januárový štrajk


27.12.2019 - Únia autodopravcov Slovenska (ÚNAS) rozhodla na stretnutí v Hornom Hričove o zorganizovaní štrajku v utorok 7. januára 2020. TASR o tom informovala ÚNAS. Dôvodom prijatia tohto krajného opatrenia sú podľa autodopravcov dlhodobo zvyšujúce sa daňové zaťaženie - cestná daň, spotrebná daň, daň z pohonných látok a odhalenia Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o nehospodárnom výbere mýta.

Na Silvester bez petárd v Tatrách vyzývajú ochranári i aktéri turizmu

28.12.2019 - Používanie pyrotechniky je pre divé aj domáce zvieratá stresujúce a na území TANAP-u zakázané. Výzvu na strávenie silvestrovskej noci bez zábavnej pyrotechniky adresujú návštevníkom Vysokých Tatier ochranári z Tatranského národného parku (TANAP), samospráva mesta Vysoké Tatry i Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT). Ohňostroje a petardy podľa nich neškodia len zvieratám svojím hlukom a svetelnými efektmi. Upozorňujú tiež na ich antiekologické aspekty.

Voliči chcú politický reštart, tvrdí sociológ Hřích

28.12.2019 – Voliči chcú a potrebujú podľa prieskumov politický reštart. Uviedol to sociológ a šéf agentúry AKO Václav Hřích. Dodal, že volič, ktorý sa nezaujíma o problémy do hĺbky, vníma iba to, že štát nefunguje, a potom je ochotný voliť extrémne riešenia.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk