Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
20.7.2020
ID: 4853upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda schválila predĺženie „Prvej pomoci“ o ďalšie dva mesiace. Úrady práce tak budú poskytovať príspevky aj za mesiace august a september. Zároveň podávame pomocnú ruku materským školám, podporíme v nich udržanie približne 22-tisíc pracovných miest.

Vláda

Súdne poplatky za elektronické podania do obchodného registra bude možné platiť platobnou kartou cez slovensko.sk

13. 07. 2020 - Od 16. júla 2020 bude možné platiť súdny poplatok za elektronické podania do obchodného registra podávané z Ústredného portálu verejnej správy platobnou kartou priamo z elektronickej schránky na www.slovensko.sk . Informácia o zaplatení bude na súde k dispozícii  po zaplatení a nebude nutné čakať 2 pracovné dni na bankový prevod.

B. Gröhling: Budem sa uchádzať o dôveru učiteľov, akademickej obce i každého, komu záleží na školstve

14.07.2020 - Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling chce pokračovať v reformách, ktoré v školstve so svojím tímom odštartoval po nástupe do funkcie. Na utorkovej tlačovej konferencii tak reagoval na medializované informácie o jeho diplomovej práci. Gröhling sa chce uchádzať o dôveru učiteľov, akademickej obce, vlády, parlamentu i ďalších ľudí, ktorým záleží na budúcnosti školstva.

Správna rada Nadácie SPP má nové zloženie

14. 07. 2020 - Správna rada Nadácie SPP má nové zloženie. Na tlačovej besede ho predstavil podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík. Predsedom správnej rady sa stal Adrián Ďurček, členmi Peter Kollárik, Juraj Stern, Ladislav Snopko a Gábor Zászlós. „Sú zárukou, že každé jedno euro bude použité tým najlepším možným spôsobom," uviedol pri ich predstavovaní Sulík. Ide podľa neho o správnych ľudí mimo akýchkoľvek pochybností, ktorí majú dlhoročné skúsenosti a veľa dokázali.

Parlament rokuje o sprísnení trestov za týranie a organizovanie zápasov zvierat, veterinári spustili verejný register túlavých zvierat

15. 07. 2020 - Týranie zvierat a zanedbanie starostlivosti o zviera by sa mohli trestať prísnejšie. Poslanci NR SR posunuli do druhého čítania novelu Trestného zákona, ktorou by sa mohla sprísniť trestná sadzba z dvoch rokov na šesť mesiacov až tri roky.

Štátna tajomníčka I. Brocková rokovala s rezortnými partnermi o efektívnejšom zabezpečení koordinovanej prezentácie Slovenska v zahraničí

15.07.2020 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (15. júla 2020) prijala partnerov z rezortov a inštitúcií, ktoré sa podieľajú na zabezpečení prezentačných aktivít Slovenskej republiky v zahraničí. Cieľom stretnutia bolo predovšetkým posilniť medzirezortný dialóg, dohodnúť sa na ďalšom smerovaní a spoločnom postupe pri pozitívnom zviditeľnení našej krajiny v zahraničí.
 
Štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus absolvoval v Prahe prvé bilaterálne konzultácie s českými partnermi

15.07.2020 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus sa v utorok, 14. júla 2020, zúčastnil na prvej bilaterálnej pracovnej návšteve Českej republiky od nástupu od funkcie. Išlo zároveň o jeho vôbec prvú bilaterálnu cestu do niektorej z krajín Vyšehradskej skupiny (V4), respektíve susedných štátov a najbližších partnerov.

Predlžujeme prvú pomoc, podporíme aj materské školy

15.07.2020 - Vláda schválila predĺženie „Prvej pomoci“ o ďalšie dva mesiace. Úrady práce tak budú poskytovať príspevky aj za mesiace august a september. Zároveň podávame pomocnú ruku materským školám, podporíme v nich udržanie približne 22-tisíc pracovných miest.

Ministerstvo obrany je o krok bližšie k modernému letisku na Sliači, budovať chce cez agentúru NATO NSPA

15.07.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď informoval vládu SR o ďalšom postupe realizácie projektu stavby na Leteckej základni Sliač. V záujme maximálnej transparentnosti rezort obrany prehodnotil spôsob obstarávania a odhadovaných nákladov na rekonštrukciu a modernizáciu základne. Tá má byť do roku 2023 pripravená tak, aby bola schopná prevádzkovať nové stíhacie lietadlá F-16.

Agrorezort poskytne poľnohospodárom 110 mil. €

15. 07. 2020 - Predchádzajúca vláda zanedbala povinnosť urobiť poriadok v prenájmoch štátnej pôdy. V roku 2018 Európska komisia a Protimonopolný úrad SR veľmi zásadným spôsobom upozornili Slovenskú republiku, že štátna pôda sa musí prenajímať za trhových podmienok. SPF ani MPRV SR nepodnikli žiadne kroky, aby tento stav zmenili.

Podnikateľom pomôžu so žiadosťami o dotácie na nájomné pracovníci SBA v klientskych centrách

15. 07. 2020 - Žiadatelia o dotácie na nájomné, ktorí majú problémy s vypĺňaním žiadostí, nájdu od dnešného dňa pomoc v šiestich regionálnych klientskych centrách. So žiadosťami im priamo v centrách pomôžu pracovníci Slovak Business Agency (SBA). Pomoc pracovníkov agentúry môžu využiť napríklad podnikatelia, ktorí nedisponujú potrebnou technikou alebo majú problém s vyplnením formulára.

Vláda vymenovala 53 nových prednostov okresných úradov, majú byť garantmi očisty miestnej štátnej správy od korupcie

16. 07. 2020 - Ani jeden z nových prednostov okresných úradov nie je prilepený k svojej stoličke, ak nastane pochybnosť v jeho výkone, nebude problém ho nahradiť. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec na tlačovej konferencii vo štvrtok 16. júla 2020.

M. Kolíková si s českou ministerkou M. Benešovou vymenila skúsenosti pri zriadení Najvyššieho správneho súdu

16. 07. 2020 - Výmena skúseností pri plánovaných reformách a najmä pri zriadení Najvyššieho správneho súdu boli hlavné témy bilaterálneho stretnutia Márie Kolíkovej s českou ministerkou spravodlivosti Máriou Benešovou. Počas rokovania sa šéfky rezortov justície zhovárali aj o odškodňovaní obetí trestných činov, diskutovali o rodinných súdoch či inštitúte hosťujúceho sudcu. Mária Benešová počas svojej návštevy Bratislavy pozvala Máriu Kolíkovú na návštevu Prahy.

Rezort školstva podporí 80 miliónmi eur projekty v oblasti vedy a výskumu na boj s COVID-19

16.07.2020 - Európska komisia schválila schému financovania na podporu projektov priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja k riešeniu situácie spôsobenej ochorením COVID-19. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR tak môže podporiť projekty v oblasti výskumu a vývoja v hodnote 80 miliónov eur.

Vojenské lesy a majetky SR chcú opravou takmer 100-ročných rybníkov ochrániť Malacky pred povodňami

16.07.2020 - Štátny podnik rezortu obrany Vojenské lesy a majetky SR chce zrekonštruovať takmer 100-ročné rybníky na tokoch Malina a Balážov potok vo Vojenskom obvode Záhorie. Cieľom projektov je ochrana obyvateľov Malaciek, ako aj majetku podniku a občanov pred povodňami. Žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z operačného programu Kvalita životného prostredia na realizáciu opráv v súčasnosti posudzuje Ministerstvo životného prostredia SR.

Minister I. Korčok telefonoval s britskou ministerkou o nezaradení Slovenskej republiky na britský zoznam bezpečných krajín

16.07.2020 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok telefonoval s britskou ministerkou pre Európu Wendy Morton. Šéf slovenskej diplomacie uvítal, že Slovenská republika je podľa britského ministerstva zahraničných vecí označená ako krajina bezpečná na cestovanie pre britských občanov. O to viac je pre Slovenskú republiku nepochopiteľné, prečo naši občania pri návrate zo Slovenska do Veľkej Británie musia absolvovať 14-dňovú karanténu.

Štátny tajomník Martin Klus: Na samite lídrov EÚ chceme prispieť k dohode, ktorá nám umožní naštartovať a zmodernizovať Slovensko

16.07.2020 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus sa v stredu, 15. júla 2020 zúčastnil na videokonferencii ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských štátov Európskej únie.
 
Polícia varuje rodičov i tínedžerov pred nástrahami sociálnej siete TikTok

16. 07. 2020 - S viac ako 800 miliónmi užívateľov  je čínska mobilná aplikácia TikTok šiestou najpopulárnejšou sociálnou sieťou na svete. V počte stiahnutí / takmer dve miliardy/ je najsťahovanejšou aplikáciou, dostupnou vo viac ako 150 krajinách sveta vrátane Slovenskej republiky. Jej hlavnou cieľovou skupinou sú mladí ľudia, prevažne do 20 rokov, pričom silné zastúpenie majú aj mladiství do 15 rokov. Policajný zbor apeluje na rodičov, ale aj samotných užívateľov, aby si dávali pozor na nástrahy, ktorá táto moderná forma komunikácie prináša.

Je čas podporovať vodíkové technológie, Sulík hovorí o veľkej šanci pre Slovensko

16. 07. 2020 - Vodík má z dlhodobého hľadiska pre Slovensko obrovský potenciál. Uviedol to na odbornej konferencii „Vodíková budúcnosť Slovenska“ v Bratislave vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík, podľa ktorého je na čase prestať podporovať uhlie ako zdroj energie a začať sa orientovať na vodíkové technológie. „Ak to spoločne uchopíme, je to veľká šanca pre Slovensko. Vodíkové technológie sú na začiatku svojho cyklu a ich odpadovým produktom je len voda. Tým by sa mohlo Slovensko priblížiť požadovaným cieľom Európskej komisie do roku 2050 o uhlíkovej neutralite," vysvetlil minister, podľa ktorého je vodík energonosičom budúcnosti.

NRSR

Výber kandidátov na šéfa GP i špeciálneho prokurátora sa má upraviť

15. 07. 2020 - Podmienky výberu a odvolania generálneho i špeciálneho prokurátora sa majú zmeniť. Vyplýva to z novely zákona o prokuratúre, ktorou sa menia aj ďalšie zákony. Novú legislatívu schválili poslanci v stredu. O funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP. Legislatíva v prípade podpísania prezidentkou nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia. Zo 122 prítomných poslancov bolo za 82, proti 40 a nikto z poslancov sa pri hlasovaní nezdržal.

Poslanci ukončili 9. schôdzu odsúhlasením zmien v zákone o prokuratúre

15. 07. 2020 - Stredajším hlasovaním o novele upravujúcej výber generálneho aj špeciálneho prokurátora a o zákone proti byrokracii ukončili poslanci deviatu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Plénum rokovalo šesť dní, išlo o poslednú riadnu schôdzu pred letnou prestávkou. Poslanci by mali do lavíc opäť zasadnúť v septembri. Poslanci počas júlovej schôdze schválili viaceré vládne návrhy v tzv. skrátenom legislatívnom konaní, ktoré reagovali na pandémiu nového koronavírusu. Išlo napríklad o tzv. podnikateľské kilečko, teda balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. V zrýchlenom režime poslanci upravili dôvody na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Prezident

Prezidentka sa stretla so študentmi FIIF STU

14.07.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 14. júla 2020 prijala študentov Fakulty informatiky a informačných technológií STU, ktorí ju požiadali o stretnutie v súvislosti s aktuálnou situáciu na škole. "Akademické slobody plne rešpektujem, avšak aj tieto musia byť využívané spôsobom, ktorý je v súlade so zásadami demokracie a právnym poriadkom.“

Prezidentka vymenovala 54 vysokoškolských profesorov

14.07.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v utorok 14. júla 2020 v historickej budove NR SR 54 nových vysokoškolských profesoriek a profesorov.
V príhovore pred nimi uviedla, že povolanie učiteľa, ani povolanie vysokoškoského pedagóga, nie je ľahké, ak sa vykonáva ako bytostné povolanie.

Prezidentka privítala Alexandra Van der Bellena v rodnom Pezinku

15.07.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 15. júla 2020 stretla s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, ktorý na jej pozvanie pricestoval na návštevu Slovenska. Privítala ho v rodnom Pezinku.
Diskutovali spolu o pandémii koronavírusu a jej dopadoch. Obaja považujú za dôležité, že Slovensko a Rakúsko dokázali v čase najväčšej krízy prejaviť solidaritu s najviac postihnutými krajinami a pridali sa ku globálnemu úsiliu na podporu vývoja vakcíny proti COVID19 dostupnej pre všetkých.

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny novým veľvyslancom

16.07.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala vo štvrtok 16. júla 2020 poverovacie listiny piatim novým slovenským veľvyslancom.
Alexander Micovčin bude pôsobiť ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR vo Švajčiarskej konfederácií a Lichtenštajnskom kniežatstve so sídlom v Berne, Peter Zeleňák ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Slovinskej republike so sídlom v Ľubľane, Marek Varga bude mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Libanonskej republike so sídlom v Bejrúte, Ladislav Ballek sa stal mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Iránskej islamskej republike so sídlom v Teheráne a Ján Pšenica je mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom SR v Tureckej republike so sídlom v Ankare.
 

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk