Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
31.8.2020
ID: 4882upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Sudcovia musia verejnosti dokázať, že sú dobrí, schopní, nezávislí a spravodliví. Uviedol to predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Návrhy, ako napríklad zavedenie majetkových priznaní sudcov, zmena súdnej mapy či zriadenie Najvyššieho správneho súdu, považuje za efektívne nástroje pri reforme justície.

Vláda

Vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR k Medzinárodnému dňu spomienky na obete násilia spáchaného z dôvodu vyznania alebo presvedčenia

22. 08.2020 - 22. augusta, si celý svet pripomína Medzinárodný deň spomienky na obete násilia spáchaného z dôvodu vyznania alebo presvedčenia vrátane násilia smerujúceho proti príslušníkom náboženských menšín a komunít. Ako uviedol generálny tajomník OSN António Guterres v roku 2019; v tento deň opätovne potvrdzujeme záväzok, aby sme takýmto útokom zabránili a požadovali, aby tí čo ich spáchali, boli potrestaní.
 
Pripravované reformy sú veľmi závažné, ale v súčasnosti potrebné

24. 08. 2020 - Sudcovia musia verejnosti dokázať, že sú dobrí, schopní, nezávislí a spravodliví. Uviedol to predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta. Návrhy, ako napríklad zavedenie majetkových priznaní sudcov, zmena súdnej mapy či zriadenie Najvyššieho správneho súdu, považuje za efektívne nástroje pri reforme justície. „Nastavené reformy sú veľmi závažné, ale v súčasnosti je potrebné ich privítať ako určitú nevyhnutnosť, ktorá smeruje k tomu, aby sa zvýšila vierohodnosť slovenskej justície v očiach obyvateľstva,“ povedal predseda Najvyššieho súdu SR.

Budajov boj s envirokriminalitou v areáli Chemka Strážske pokračuje

24.08.2020 - Ministerskí kontrolóri začali so štátnym dohľadom nad (ne)činnosťou kompetentných úradov. Prevádzkovateľ odkaliska Poša v okrese Vranov nad Topľou vypúšťa odpadové vody bez právoplatného povolenia. Kontaminácia sa šíri do Kyjovského potoka a prispieva k zhoršeniu už existujúcej environmentálnej záťaže. Vyplýva to z výsledkov kontroly inšpektorov životného prostredia, ktoré dnes predstavil minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Jánom Jenčom.

Minister navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na 623 eur

24.08.2020 - Hlavnou témou dnešného rokovania sociálnych partnerov počas plenárneho zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady SR bola výška budúcoročnej minimálnej mzdy. Výsledkom je navýšenie minimálnej mzdy na úroveň 623 eur, ktorý predseda tripartity a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak predstavil sociálnym partnerom na rokovaní.

Povinná elektronická komunikácia so štátom platí od 1. septembra aj pre cirkvi

24.08.2020 - Okruh organizácií z radov nepodnikateľského sektora, ktorým štát už zriadil a aktivoval elektronické schránky na doručovanie úradných rozhodnutí, sa od 1. septembra, okrem iných subjektov, rozšíri aj o rehole, komunity, náboženské a cirkevné spoločenstvá. Celkovo ide o 2 730 právnických osôb.

Získať dotáciu na nájomné môžu už aj podniky v ťažkostiach

24. 08. 2020 - Ministerstvo hospodárstva SR rozširuje okruh subjektov, ktoré môžu získať dotáciu na nájomné. Ide o podniky, ktoré boli schémou definované ako podniky v ťažkostiach. Pre mikro a malé podniky v ťažkostiach budú platiť rovnaké podmienky ako pre ostatné firmy, stredné a veľké podniky sa budú riadiť schémou de minimis, ktorá obmedzuje výšku pomoci pre jeden podnik na výšku 200 000 eur. Informoval o tom na tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík a poradkyňa ministra Jana Kiššová. Podrobné informácie sú zverejnené na https://najmy.mhsr.sk/.

Správa štátnych hmotných rezerv ušetrila 20 mil. eur, je pripravená na druhú vlnu pandémie

25. 08. 2020 - Súčasné vedenie Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) ušetrilo od svojho nástupu 20 mil. eur, uviedol na tlačovej besede k 100 dňom v úrade jeho predseda Ján Rudolf. „SŠHR predtým nakupovala netransparentne a nevýhodne, museli sme sa vysporiadať s mnohými uzatvorenými zmluvami bývalého vedenia, najmä čo sa týka nákupu zdravotníckych a ochranných osobných pracovných pomôcok," vysvetlil. Medzi najdôležitejšie kroky, ktoré sa novému vedeniu podarili, patrí podľa predsedu SŠHR vyhlásenie transparentného a otvoreného tendra na dodanie ochranných pomôcok pre predchádzanie pandémie COVID-19 prostredníctvom dynamického nákupného systému v hodnote viac ako 38 mil. eur.

Boj s envirokriminalitou pokračuje v Hriňovej

25.08.2020 - V Hriňovej existuje mliekareň a súčasne tam pozorujeme opakované znečistenie rieky Slatina. Potvrdzujú to výsledky kontroly inšpektorov životného prostredia, ktoré dnes prezentoval minister životného prostredia Ján Budaj spoločne s generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom. Inšpektori využili inštitút tzv. operatívneho, miestne nepríslušného zákroku, ktorého účelom je pretrhnúť prípadné väzby miestnych úradníkov na kontrolované prevádzky.

Európsky týždeň mobility

25.08.2020 - Viac ako tri desiatky slovenských samospráv sa už zaregistrovali do kampane Európsky týždeň mobility 2020. Svojimi aktivitami a prezentáciou zrealizovaných trvalých opatrení v oblasti udržateľnej dopravy podporia od 16. do 22. septembra jej hlavnú tému Čistejšia doprava pre všetkých. Práve cestná doprava patrí k dominantným zdrojom znečistenia ovzdušia na Slovensku a zmenou našich dopravných návykov vieme prispieť k zlepšeniu situácie v našich mestách a obciach.

Minister Budaj: Extrémistické a nenávistné prejavy sú v právnom štáte neakceptovateľné

25.08.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj dnes upozornil na verejné výzvy, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami. Niektoré otvorene vyzývajú k zabitiu ochrancov prírody, čím sa vraj zachráni človek, respektíve strom. Šéf envirorezortu sa v tejto súvislosti obráti na kompetentné orgány so žiadosťou, aby vyšetrili tieto vyhrážky.

Septembrový termín maturít bude opravnou skúškou a aj dobrovoľným externým testom z cudzích jazykov

25.08.2020 - Celkovo 590 maturantov bude od 3. do 7. septembra 2020 písať externé maturitné testy z vyučovacích jazykov, cudzích jazykov a matematiky. Pre 247 stredoškolákov je to opravný termín písomných maturít, pričom opravné testy si napíšu žiaci, ktorí boli neúspešní v riadnom termíne skúšok v rokoch 2017 až 2019. Z tohtoročných maturantov prejavilo záujem dodatočne si napísať externé testy z cudzích jazykov v septembrovom termíne 343 žiakov.

Minister Budaj presadil vyhlásenie vzácnych slanísk za chránené areály

26.08.2020 - Vládny kabinet dnes schválil päť chránených areálov o výmere približne 525 hektárov. Ide o chránené areály Čenkov, Panské lúky, Kamenínske slaniská, Síky a Marcelovské piesky. Ich zachovanie je dôležité pre správne fungujúci ekosystém.

Sexuálni predátori na internete sú veľkou hrozbou pre deti a tínedžerov

26. 08. 2020 - Na sociálnej sieti si vytvoria profil, v rámci ktorého komunikujú s maloletými. Tí sa tešia záujmu zo strany opačného pohlavia, či nových kamarátov, v komunikácii pokračujú a postupne odhaľujú súkromný život. Tu sa však konanie predátorov nekončí. Pre dosiahnutie svojich cieľov vyvíjajú na obete nátlak a pýtajú si intímne fotografie či videá. Sexuálnymi predátormi môžu byť dospelí, ale aj maloletí.

Minimálna mzda stúpne na 623 eur

26.08.2020 - Vláda dnes schválila navýšenie minimálnej mzdy na 623 eur, čo predstavuje 57 % priemernej mzdy v roku 2019. Zvýšenie minimálnej mzdy o 7,4 % z 580 eur na 623 eur sme dosiahli v čase najhoršej hospodárskej krízy od druhej svetovej vojny. Návrhom zvýšenia minimálnej mzdy umožňujeme oživenie ekonomiky a rast pracovných príležitostí, aby všetci ľudia, ktorí pre koronakrízu prišli o prácu, sa mohli čo najskôr zamestnať.

Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok už tento rok

26.08.2020 - Vláda Slovenskej republiky dnes schválila návrh zákona o 13. dôchodku. Tento rok tak pôjde na 13. dôchodok viac ako 307,5 miliónov eur. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vynaloží na tohtoročný 13. dôchodok dvojnásobne viac finančných prostriedkov, ako tomu bolo minulý rok, kedy bolo použitých 152, 6 miliónov eur. Nárast je tak na úrovni 201%.

Polícia povolila výnimku nákladným vozidlám na 1. a 15. september

26. 08. 2020 - Prezídium Policajného zboru povoľuje všeobecnú výnimku z § 39 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke na utorok 1. septembra a  utorok 15. septembra 2020.  Výnimka platí pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, cestách pre motorové vozidlá, cestách I. triedy a na cestách pre medzinárodnú premávku na území Slovenskej republiky z niektorých zo susedných štátov, ktorých cieľ cesty, napríklad stanovište vozidla alebo miesto vykládky, je na území Slovenska.

Interná výroba relácií RTVS nie je hospodárna, vyplýva z finančnej kontroly MK SR

26.08.2020 - Interná výroba relácií verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nie je hospodárna a finančné procesy nie sú v poriadku. Vyplýva to zo zistení finančnej kontroly Ministerstva kultúry SR (MK SR) v RTVS. Ministerstvo od 24. júna do 28. júla skontrolovalo projekty, na ktoré poskytuje financie na základe Zmluvy o zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového vysielania a televízneho vysielania na roky 2018 – 2022. Kontrola sledovala využitie prostriedkov z tzv. zmluvy so štátom do konca marca tohto roka.

O krok ďalej v modernizácii detskej onkológie na Slovensku

26. 08. 2020 - Pandémia COVID-19 neohrozí napredovanie liečby detských onkologických ochorení na Slovensku. Zahraničnú spoluprácu odborníkov z rôznych krajín na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) v Bratislave bude odteraz zabezpečovať nový technologicky vyspelý priestor, ktorý umožní online konzultácie špičkových špecialistov z celého sveta. Takzvané telekonzílium sa podarilo Klinike zrealizovať vďaka pomoci neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o.
 
Vicepremiérka Remišová: Videá za 80 000 eur potrebujú na záchranu 100 000 zobrazení

26. 08. 2020 Zle pripravené euro projekty stoja Slovensko stovky miliónov eur. Upozornila na to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Ako jeden z príkladov uviedla video spoty, ktoré si objednalo bývalé vedenie úradu. Videá, ktoré stáli 78 600 eur, musia dosiahnuť na sociálnych sieťach 100-tisíc videní. V opačnom prípade hrozia korekcie a Slovensko bude musieť vracať peniaze za minuté eurofondy zo štátneho rozpočtu.

Vláda schválila efektívnejšie zaisťovanie majetku aj nové trestné činy prikrmovania a ohýbania práva

26. 08. 2020 - Vláda dnes odobrila rozsiahly návrh zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý na rokovanie predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Cieľom zákona je zefektívniť systém zaisťovania majetku a zabezpečiť jeho správu. Návrh zákona tiež zavádza dve nové skutkové podstaty trestných činov, a to trestný čin zneužitia práva (ohýbanie práva) a trestný čin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody (prikrmovanie). Celý materiál je naplnením Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát.

Ministerstvo školstva chce pomôcť školám s prípravou na dištančné vzdelávanie

27.08.2020 - Ministerstvo školstva pripravilo pre školy stručný manuál na prípravu vzdelávania v školskom roku 2020/2021. Dokument má pedagógom pomôcť nastaviť potrebné opatrenia pre prípad prechodu jednej alebo viacerých tried na dištančnú formu vzdelávania.

Zoznam rizikových krajín sa od 1. septembra rozšíri, hygienici pristúpia k sprísneniu opatrení, ktorých dodržiavanie bude polícia dôsledne kontrolovať

27. 08. 2020 - Medzi "červené krajiny" z pohľadu pandémie nového koronavírusu bude od 1. septembra patriť Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Ľudia, ktorí sa vrátia z rizikovej krajiny po 1. septembri, budú musieť absolvovať desaťdňovú karanténu.

Ukrajina od 29. augusta na mesiac zatvorí hranice pre cudzincov, umožní však výnimky

27. 08. 2020 - Ukrajina pre šírenie nového typu koronavírusu uzavrie do konca septembra svoje hranice pre cudzincov. Toto opatrenie, o ktorom rozhodla ukrajinská vláda, bude platiť od 29. augusta do 28. septembra.

Na kultúru znevýhodnených skupín sa po rokoch rozdelia všetky zdroje

27.08.2020 - Ministerstvo kultúry SR rozdelí na kultúru znevýhodnených skupín celý 980-tisícový rozpočet dotačného programu. Odborná komisia navrhla podporiť 188 projektov pre tento rok, pričom približne dve tretiny sú venované kultúrnym aktivitám pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Celý objem v programe Kultúra znevýhodnených skupín sa od roku 2015 podarilo rozdeliť iba dvakrát, v roku 2016 a v aktuálnej tohtoročnej výzve.

Právo odoberať tituly budú mať, tí, ktorí ich prideľujú

28.08.2020 - Zmena doterajšieho vysokoškolského zákona bola jednou z priorít, na ktorej nové vedenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pracovalo od začiatku nástupu do funkčného obdobia. Po mesiacoch príprav vypracovaný návrh z dielne všetkých koaličných strán poputuje do parlamentu.

Najnovší podcast vedanadosah.sk: Z viacerých miest na Zemi uniká metán, ako to môže ovplyvniť klimatickú zmenu?

28.08.2020 - Klimatická zmena je hlavnou témou už dlhší čas, no poznatky a postoje vedcov sa stále vyvíjajú. Poisťovne v USA vyplácajú najviac peňazí poľnohospodárom, ktorí zápasia so zhoršujúcimi sa klimatickými podmienkami a inváznymi rastlinami. Aj takto vyzerá predzvesť toho, čo nás čaká, keď ako ľudstvo nie sme ochotní žiť šetrnejšie.

COVID-19: Slovenské nemocnice môžu žiadať o európske peniaze

28.08.2020 - 48 miliónov eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Taká suma je z eurofondov k dispozícii slovenským nemocniciam, v ktorých sa zdravotníci starajú a starali o pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Prvá zo série výziev o nenávratný finančný príspevok, zameraná na subjekty hospodárskej mobilizácie, je otvorená od včera. Vedenia 49 nemocníc môžu svoje žiadosti predkladať priebežne do konca roka, kedy sa výzva uzavrie. Ďalšie výzvy pre ostatné relevantné subjekty budú vyhlasované v priebehu septembra.

Pracovná skupina pre stabilizáciu RTVS rokovala o návrhoch legislatívnych zmien

28.08.2020 - Ministerstvo kultúry SR považuje finančnú stabilizáciu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) za kľúčový nástroj pre zachovanie duálneho systému vysielania na Slovensku. Pre naplnenie tohto cieľa zriadilo dočasnú pracovnú skupinu pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa pod Radou vlády SR pre kultúru. Pracovná skupina sa vo štvrtok stretla už po tretíkrát, aby prerokovala návrhy a pripomienky jej členov k legislatívnym zmenám, ktoré pripravuje ministerstvo kultúry.

Slovensko sa zapojilo do výcvikovej misie Spojenecké nebo, ktorá má byť ukážkou jednoty a pripravenosti

28.08.2020 - V rámci výcvikovej misie Spojenecké nebo dnes v priebehu 24 hodín preletí celkovo šesť aliančných Boeingov B-52 Stratofortress všetkých 30 členských krajín Severoatlantickej aliancie v Európe a Severnej Amerike. Do tejto nebojovej misie sa zapojilo aj Slovensko, ktorého stíhacie lietadlá Mig-29 sprevádzali aliančné jednotky počas preletu cez vzdušný priestor Slovenskej republiky.

Historický prvý online prenos SIAF-u prinesie to najzaujímavejšie z medzinárodných leteckých dní

28.08.2020 - Ako náhradu za zrušený jubilejný 10. ročník Medzinárodných leteckých dní SIAF bude pre širokú verejnosť pripravený online prenos, ktorý prinesie to najzaujímavejšie z uplynulých ročníkov medzinárodných leteckých dní. Live stream najväčšieho leteckého sviatku na Slovensku si nadšenci letectva a leteckej techniky budú môcť pozrieť zadarmo už túto sobotu, 29. augusta 2020 o 9.00 h.

Prezident

Prezidentka objasnila ministrovi dopravy pripomienky k vetovanému zákonu

25.08.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v utorok 25. augusta 2020 pracovne stretla s ministrom dopravy a výstavby Andrejom Doležalom. Prezidentka ministrovi objasnila pripomienky, ktoré mala k vetovanému zákonu o elektronických komunikáciách. Zhodli sa, že Slovensko by malo mať kvalitný zákon, ktorý pomôže lepšie držať pod kontrolou šírenie koronavírusu, no zároveň bude v súlade s ústavou a právami občanov.

Prezidentka vymenovala nových sudcov

25.08.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová 25. augusta 2020 v Prezidentskom paláci vymenovala 8 nových sudkýň a sudcov. Podľa prezidentky žijeme časy, kedy o sudcoch a sudkyniach počúvame hlavne negatívne slová. "Avšak teraz, na začiatku vašej sudcovskej kariéry, nechcem hovoriť o zlyhaniach. Chcem vás predovšetkým povzbudiť. Vaše nové povolanie je mimoriadne náročné, ale pri profesionálnom a zodpovednom výkone je aj ľudsky obohacujúce a spoločensky nenahraditeľné."

Prezidentka sa stretla s ministrom obrany

26.08.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 26. augusta 2020 pracovne stretla s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Diskutovali spolu o aktuálnom vývoji v obrane a v bezpečnosti a o pôsobení slovenských vojakov v operáciách a misiách v zahraničí. Minister prezidentku informoval aj o aktuálnej pripravenosti ozbrojených síl na zvládanie pandémie COVID-19 a tiež o príprave nového ročníka Vojenského činu roka.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk