Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.9.2020
ID: 4887upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidentky a schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela tiež hovorí, že pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z "červenej" krajiny má byť do výšky 5000 eur. .

Vláda

Pracovná skupina pre stabilizáciu RTVS rokovala o návrhoch legislatívnych zmien

28.08.2020 - Ministerstvo kultúry SR považuje finančnú stabilizáciu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) za kľúčový nástroj pre zachovanie duálneho systému vysielania na Slovensku. Pre naplnenie tohto cieľa zriadilo dočasnú pracovnú skupinu pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa pod Radou vlády SR pre kultúru. Pracovná skupina sa vo štvrtok stretla už po tretíkrát, aby prerokovala návrhy a pripomienky jej členov k legislatívnym zmenám, ktoré pripravuje ministerstvo kultúry.

Reakcia ministerstva životného prostredia na tlačovú konferenciu, zvolanú zástupcami odkaliska Poša, konkrétne Energochemica SE

28.08.2020 - Minister Ján Budaj je presvedčený, že postup Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) v prípade preskúmania zákonných povinností prevádzkovateľa odkaliska Poša v areáli Chemka Strážske, bol správny a v súlade s platnými zákonmi.

Úrady začnú vyplácať prvú pomoc za august

28.08.2020 - Na podanie júlového výkazu, resp. žiadosti s výkazom v rámci opatrenia 2 majú SZČO čas do 31. augusta 2020. Zamestnávatelia môžu o júlové príspevky na mzdy zamestnancov požiadať do konca septembra. Výkazy a žiadosti za august môžu záujemcovia zasielať od 1. septembra 2020 od 12:00.

Martin Klus: So Spojeným kráľovstvom chceme mať dohodu. Prioritou pre Slovensko je sociálne zabezpečenie našich občanov a férové podmienky pre firmy

28.08.2020 - „Chceme istotu pre našich občanov, že budú môcť aj po brexite naďalej cestovať za prácou či inou aktivitou do Spojeného kráľovstva a mať pritom patričné sociálne zabezpečenie. Táto otázka patrí medzi naše priority aj vzhľadom na početnú slovenskú komunitu žijúcu na britských ostrovoch.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v piatok, 28. augusta 2020, po telefonickom rozhovore so šéfkou pracovnej skupiny Európskej komisie pre vzťahy so Spojeným kráľovstvom (UKTF) Paulinou Dejmek-Hack.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predstavilo diplomatickému zboru prelomový slovenský pľúcny ventilátor

28.08.2020 - Štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková hostila dnes (28. augusta 2020) na pôde rezortu zahraničných vecí diskusiu Ako slovenské inovácie bojujú proti koronavírusu. Spoločnosť IPM Chirana tak mohla prezentovať diplomatickým zástupcom vybraných krajín pľúcny ventilátor, ktorý plánuje vyvážať do oblastí najviac postihnutých COVID-19. IPM Chirana, pomocou strategického partnerstva so slovenským výrobcom Chirana Medical plánuje dodať na svetové trhy až 5000 ventilátorov ročne.

Maďarsko od 1. septembra na mesiac uzavrie svoje hranice

28. 08. 2020 - Maďarská vláda v piatok 28. augusta 2020  oznámila, že Maďarsko od 1. septembra najmenej na mesiac uzavrie svoje hranice pre zahraničných turistov. Občania cudzích krajín nebudú môcť od 1. septembra s výnimkou odôvodnených prípadov vstúpiť na územie Maďarska.

Mičovský sa zúčastní na neformálnom zasadnutí Rady ministrov AGRIFISH

28.08.2020 – Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Ján Mičovský odchádza v nedeľu do Nemecka na neformálne zasadnutie Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo - AGRIFISH. Témou bude poučenie z krízy COVID-19, potraviny a dobré životné podmienky zvierat. Šéf agrorezortu plánuje aj bilaterálne rokovanie s nemeckou ministerkou Juliou Klockner. Nemecko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ od 01. júna 2020 a potrvá do konca tohto roka.

Policajný zbor bude dočasne viesť Peter Kovařík

31.08.2020 - Do funkcie nastúpi v utorok  1. septembra. Na tlačovej konferencii v pondelok 31. augusta 2020 to oficiálne oznámil minister vnútra Roman Mikulec.  Peter Kovařík pracoval viac ako 30 rokov v polícii na rôznych pozíciách.

Ján Budaj: Bezpečnosť ľudí je prvoradá

31.08.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj sa vo Vysokých Tatrách zaoberal problematikou medveďov, ktoré stratili prirodzenú plachosť. Zdôraznil, že prvoradá je bezpečnosť ľudí. Nebráni sa preto ani redukcii tých šeliem, ktoré by ľudí ohrozovali.

Vicepremiérka Remišová: Štátne IT centrum sa stáva skutočnosťou

31.08.2020  - Slovensko IT, a.s. povedie doterajší riaditeľ Košice IT Valley
Zásadný krok k lepšej informatizácii a digitalizácii štátu. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) podalo návrh na zaregistrovanie štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT, a.s. do Obchodného registra SR. Podľa vicepremiérky a ministerky Veroniky Remišovej stoja pred novou softvérovou firmou veľké projekty, ktoré musia v prvom rade zjednodušiť elektronickú komunikáciu občanov so štátom.

Cudzinecká polícia v Bratislave počas rozšírených stránkových dní bude vybavovať online objednaných klientov

31. 08. 2020 - V súvislosti so začiatkom školského roka evidujeme zvýšený počet žiadateľov o udelenie pobytu. S cieľom zabezpečenia plynulého vybavovania online objednaných cudzincov oznamujeme, že Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru v Bratislave rozširuje stránkové dni aj na každý utorok a štvrtok (od 7.30 hod. do 14.00 hod.) odo dňa 3. septembra 2020 až do odvolania.

Od 1. septembra zmeny v hraničnom režime s Ukrajinou, zúžený zoznam bezpečných krajín a karanténa po novom

31. 08. 2020 - Od 1. septembra 2020 sa musia osoby prichádzajúce na územie Slovenskej republiky z Ukrajiny ešte pred prekročením hraníc zaregistrovať na stránke http://korona.gov.sk/ehranica.Potvrdenie o tejto registrácii sú povinné preukázať  príslušníkom Policajného zboru pri hraničnej kontrole.

Výzva Fondu SK-NIC pre malé projekty je spustená

31. 08. 2020 - Výzva Fondu SK-NIC je spustená od 1. septembra 2020. Na výzvu sme vyčlenili ďalších 100 000 EUR. Možnosť požiadať o finančnú podporu, tzv.  malých projektov bude rovnako jednoduché ako predtým. Ukončenie výzvy bude 15. októbra 2020. Pri malých projektoch je možné získať podporu od 2 500 EUR do 10 000 EUR na jeden projekt.

V týchto dňoch uplynulo 25 rokov od únosu prezidentovho syna

01.09.2020 - Tento zločin, s ktorým súvisí aj vražda R.Remiáša, neskôr amnestoval jeden z podozrivých. Po 22 rokoch sa amnestie podarilo zrušiť (jar 2017). Spis s obvinením zločincov sa konečne mohol dostať na súd. Ale sudcovia, ktorí mali konať, zatiaľ žiaden verdikt nevyniesli.

ESĽP vyhlásil rozsudok v prípade dvoch sťažovateľov, ktorí namietali proti policajnému zásahu v Moldave nad Bodvou

02.09.2020 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade R. R. a R. D. proti Slovenskej republike, ktorý sa týkal namietaného zlého zaobchádzania, ktorému boli sťažovatelia vystavení počas policajného zásahu v Moldave nad Bodvou, následného vyšetrovania vykonávaného inšpekciou Ministerstva vnútra Slovenskej republiky pod dozorom prokuratúry, údajnej diskriminácie, ako aj neexistencie účinného prostriedku nápravy (články 3, 13 a 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd).   

Ministerstvo zdravotníctva posilňuje kapacity zdravotníckych pracovníkov

02.09.2020 - Ministerstvo zdravotníctva pripravilo účinný legislatívny nástroj na zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch (z.č. 578/2004 Z. z.) sa zameriava na špecifické prípady, napríklad v čase pandémie, kedy výrazne narastá dopyt po zdravotníckych pracovníkoch. Novelu zákona dnes schválila na rokovaní Vláda SR.

Šéf slovenskej diplomacie telefonoval so svojim rezortným partnerom zo Spojených arabských emirátov

02.09.2020 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok telefonoval v stredu 2. septembra so svojim partnerom šejkom Abdullahom bin Zayed Al Nahyan, šéfom rezortu diplomacie Spojených arabských emirátov. „Svojmu kolegovi som zablahoželal k úspešnej dohode o normalizácii diplomatických vzťahov medzi Spojenými arabskými emirátmi a Izraelom. Ide o historickú dohodu, pričom sa ukazuje, že normalizácia vzťahov medzi týmito krajinami je možná, pokiaľ v tomto dôležitom regióne existuje politická vôľa,“ spresnil minister I. Korčok.
 
Vláda doplnila správnu radu Fondu na podporu športu, riadiť ho bude Ladislav Križan

02.09.2020 - Novým predsedom správnej rady Fondu na podporu športu sa stal Ladislav Križan. Do funkcie ho vymenovala vláda na svojom stredajšom rokovaní. Kabinet súčasne vymenoval aj troch chýbajúcich členov správnej rady fondu.

Do školských lavíc zasadne 692 950 žiakov

02.09.2020 - S rúškami, v odstupoch a po skupinách – základné a stredné školy na Slovensku dnes otvorili deťom triedy. V tomto roku ich bude navštevovať 692 950 žiakov. Do školských lavíc zasadne úplne prvý raz 59 229 detí – prvákov základných škôl.

Bilancia štátneho rozpočtu

02.09.2020 - Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka nižšie o 539,3 mil. eur. Výdavky štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšili o 1 808,6 mil. eur. Štátny rozpočet dosiahol ku koncu augusta 2020 schodok vo výške 3 987,1 mil. eur. Medziročný výpadok daňových príjmov predstavoval 623,7 mil. eur (-8,0 %). Negatívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 489,6 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 66,3 mil. eur, pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 31,4 mil. eur, pri dani z pridanej hodnoty vo výške 26,5 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 17,2 mil. eur a pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 12,0 mil. eur. Pri daniach z medzinárodného obchodu a transakcií, vrátane sankcií, došlo k medziročnému poklesu o 1,3 mil. eur. Naopak pozitívny vývoj bol zaznamenaný pri iných daniach na tovary a služby vo výške 20,6 mil. eur.

Na neformálnom stretnutí Rady ministrov AGRIFISH zastupoval Slovensko Ján Mičovský

02.09.2020 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský sa včera vrátil z neformálneho stretnutia ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo– AGRIFISH. Témou dvojdňového stretnutia boli poučenia z krízy COVID-19, posilnenie odolnosti potravinového dodávateľského reťazca, označovanie pôvodu a dobrých životných podmienok zvierat a ochrana zvierat počas transportu.

MH SR podporí výstavbu ďalších elektronabíjačiek, o dotácie môžu žiadať aj podnikatelia

02.09.2020 - Počet elektronabíjačiek na Slovensku sa vďaka príspevku od štátu zvýši. Od 2. septembra do 30. novembra je možné požiadať o dotáciu na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Ide o druhé kolo tejto podpory, vyčlenených je na ňu 650 tisíc eur. Tentoraz môžu o dotáciu požiadať okrem samosprávy aj podnikatelia. „Rozširujeme okruh žiadateľov ako aj typy projektov, na ktoré bude možné získať podporu. Zvýšili sme aj maximálnu výšku dotácie. Naším cieľom je prispieť k razantnejšiemu budovaniu infraštruktúry, bez ktorej rozvoj elektromobility nie je možný," vysvetlil vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa šéfa rezortu hospodárstva „ak chce Slovensko  patriť medzi lídrov v automobilovom priemysle, musí sledovať a podporovať trendy v tomto odvetví, a to tak v oblasti elektromobility, ako aj v prípade vodíkovej mobility, ktorej podporu rezort tiež plánuje."

Prihlasovanie na pozíciu riaditeľa Envirofondu predĺžené do 18. septembra

03.09.2020 - Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky ako správca štátneho účelového fondu Environmentálny fond so sídlom v Bratislave predlžuje v zmysle zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov lehotu na podávanie žiadostí o účasť na výberovom konaní na obsadenie funkcie riaditeľa Environmentálneho fondu o 10 pracovných dní, t.j. do 18.septembra 2020.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva 2020 oslávia minulosť a vzdelanie

03.09.2020 - Zvýšiť záujem a informovanosť o kultúrnej a historickej minulosti Európy je cieľom tradičnej septembrovej celoeurópskej akcie – Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).

Výberové konanie na obsadenie funkcií členov predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s.

03.09.2020 - Ministerstvo dopravy a výstavby SR ako jediný akcionár Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. a  Dozorná rada Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. vyhlasujú výberové konanie na obsadenie funkcií členov predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., so sídlom Dúbravská cesta 14, 841 04 Bratislava

Sekcia environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva má nové vedenie

03.09.2020 - Minister životného prostredia Ján Budaj poveril Michala Bakytu, aby v čase neprítomnosti počas čerpania rodičovskej dovolenky Filipa Macháčka riadil sekciu environmentálneho hodnotenia a odpadového hospodárstva.

Úrad pre normalizáciu a metrológiu už pracuje na novom zákone o metrológii

03.09.2020 - Nový zákon o metrológii či skrátenie času prekladu noriem sú ciele nového vedenia Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR. Informovala o tom jeho predsedníčka Katarína Surmíková Tatranská spolu s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.  Na novej legislatíve už úrad pracuje. Podnikateľom by mala priniesť menej administratívy i byrokracie. Zároveň by sa mal znížiť počet určených meradiel a zjednodušiť prístup k overovaniu meradiel.

Slováci zažiarili v Izraeli, s kartou benefitov pre zamestnancov uspeli na prestížnom hackathone

03.09.2020 - Slovensku sa v uplynulých dňoch podarilo zažiariť. Tím zložený zo šiestich Slovákov vyhral v Tel Avive tretie miesto v jednom z najprestížnejších fin-tech hackathonov v Izraeli. Súťažiacim sa podarilo zabodovať v silnej izraelskej konkurencii. Krajina patrí vo svete k technologickým veľmociam a pre nás je veľkým startupovým a inovačným vzorom. O výhru sa snažili zástupcovia slovenských firiem, ktoré absolvovali akceleračný program Innovation Leaders Open Gate (ILOG SIT 4F). Účasť v ňom im zabezpečilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR).

NRSR

Základný dokument nášho štátu má už 28 rokov

01. 09. 2020 − Slovenská ústava oslavuje. V starej budove parlamentu na Župnom námestí v centre Bratislavy sa jej prijatím 1. septembra 1992 písala história.
Jeden z najkrajších exemplárov slovenskej ústavy môžu obdivovať poslanci či návštevníci Národnej rady SR. Výtlačok vo foyer budovy je pôsobivé umelecké dielo, originál to však nie je. Ten je síce v budove uschovaný, ale verejnosť si za viac než štvrťstoročie mohla jeho umelecké stvárnenie vychutnať na vlastné oči len niekoľkokrát.

Prijala uznesenie, ktorým vyjadrila znepokojenie nad smrťou J. Chovanca

02. 09. 2020 - Národná rada (NR) SR vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou občana SR Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018. Zároveň odsúdila neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazala vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti. Rodine a blízkym zosnulého vyjadrilo plénum úprimnú sústrasť.

Poslanci opätovne schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách

02.09. 2020 - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v "červených" krajinách. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu prelomili veto prezidentky a schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela tiež hovorí, že pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z "červenej" krajiny má byť do výšky 5000 eur. Hlava štátu už avizovala, že v prípade prelomenia jej veta sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

Plénum schválilo novelu zákona o prokuratúre s pripomienkami prezidentky

02. 09. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili novelu zákona o prokuratúre spolu s niekoľkými pripomienkami, ktoré navrhovala zapracovať prezidentka Zuzana Čaputová, keď zákon vrátila parlamentu. Generálny aj špeciálny prokurátor po uplynutí alebo zániku funkcie bude môcť ostať prokurátorom generálnej prokuratúry. Poslanci zároveň zo zákona vypustili vetu o možnosti navrhnúť odvolanie špeciálneho i generálneho prokurátora, ak funkciu prestal vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Zákon nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

B. Kollár: Ostáva dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov

03. 09. 2020 - Vzhľadom na stav nášho súdnictva nám nezostáva nič iné, len dúfať, že sudcovia rozhodli na základe dôkazov a faktov a nie na základe niečoho iného. Pre TASR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Reagoval tak na rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kollár na tlačovom brífingu uviedol, že rešpektuje každé rozhodnutie súdov. Myslí si, že tento rozsudok bude polarizovať spoločnosť. Požiadal zároveň dotknuté orgány, prokurátorov i sudcov, aby konali tak, aby sa spoločnosť dozvedela, kto bol skutočným objednávateľom vraždy.

Prezident

Prezidentka otvorila školský rok na Strednej zdravotníckej škole

02.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v stredu 2. septembra 2020 pri príležitosti začiatku nového školského roka Strednú zdravotnícku školu na Strečnianskej ulici v Bratislave. V krátkom príhovore pred študentmi a študentkami na stretnutí na školskom dvore im vyjadrila svoje uznanie za to, že sa rozhodli pracovať v zdravotníctve.

Prezidentka verí, že hľadanie spravodlivosti v kauze Kuciak sa nekončí

03.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 3. septembra 2020 reagovala na verdikt Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich pamiatku si uctila na pamätnom mieste na Námestí SNP v Bratislave. "Verdikt súdu ma šokoval a potrebujem porozumieť jeho odôvodneniu. Rešpektujem ho, ale očakávam, že hľadanie spravodlivosti sa nekončí a bude pokračovať na Najvyššom súde. Myslím na rodičov Jána a Martiny a prajem im veľa síl v tejto ťažkej chvíli. Oni, aj my všetci si zaslúžime vidieť aj vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí si vraždu ich detí objednali a sprostredkovali."

Prezidentka prijala nového britského veľvyslanca N. M. Bakera

03.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok 3. septembra 2020 nového veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.
Nigel Marcus Baker odovzdal pri tejto príležitosti prezidentke SR svoje poverovacie listiny.

 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk