Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
14.9.2020
ID: 4892upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na utorňajšej videokonferencii sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dohodla so zástupcami Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ) na prehĺbení spolupráce. Tá sa týka projektu váženia prípadov, ale aj prípravy novej súdnej mapy. Spolupráca s komisiou spočíva napríklad v konzultáciách, dodaní expertných stanovísk a analýz, či v usporiadaní odborných stretnutí za okrúhlym stolom.

Vláda

Na Slovensku sa uvoľnili lety, pre cestujúcich je prístupný online formulár

07. 09. 2020 - Od dnes, 7. septembra, platí na Slovensku plošné uvoľnenie letov. Podmienené je dodržiavaním prísnych protiepidemických opatrení. Každý cestujúci, ktorý prilieta na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny, musí vyplniť Formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia (Public Health Passenger Locator Form). Jeho elektronickú verziu zverejnilo ministerstvo dopravy na svojom webovom sídle: https://www.mindop.sk/covid/

Minister Budaj si pripomenul Svetový deň čistého ovzdušia: Znečisťovateľov musíme dostať pod kontrolu

07.09.2020 - Organizácia spojených národov vyhlásila 7. september za Svetový deň čistého ovzdušia. Ministerstvo životného prostredia SR pri tejto príležitosti upozornilo na dôsledky znečistenia ovzdušia na zdravie ľudí a informovalo o plánovaných legislatívnych zmenách, aj o prijatých opatreniach na zlepšenie.

Vicepremiérka Remišová predstavila strategický plán pre investície z eurofondov

07. 09. 2020 - Vicepremiérka Veronika Remišová predstavila strategický investičný plán pre najbližšie desaťročie. Eurofondy z nového programovacieho obdobia v sume 12,9 miliardy eur navrhuje investovať do strategických cieľov – inovatívne, ekologické, sociálne súdržné, vzdelané Slovensko budúcnosti, s vysokou kvalitou života v regiónoch.

Rezort hospodárstva podáva pomocnú ruku súkromnej autobusovej doprave

07. 09. 2020 - Ministerstvo hospodárstva zverejnilo výzvu na pomoc súkromnej nedotovanej autobusovej doprave. Podľa štátneho tajomníka MH SR Jána Oravca ide o ďalší krok na pomoc tým segmentom ekonomiky, ktoré sú postihnuté pandémiou. Dopravcovia môžu žiadať štát o výpadok tržieb za obdobie od 12. marca do konca júla. „Buď môžu požiadať o 1 000 eur na jeden autobus na mesiac v tomto období, alebo môžu požiadať o 60 % na vykrytie straty, ktorú zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim rokom," upresnil štátny tajomník.   

Minister Ivan Korčok: deň venovaný pamiatke holokaustu je o uchovaní odkazu predošlej generácie

08.09.2020 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok otvoril, 8. septembra 2020, v predvečer Pamätného dňa venovaného obetiam holokaustu a rasového násilia spolu s veľvyslankyňou Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Barbarou Wolf v Primaciálnom paláci koncert venovaný pamiatke obetí holokaustu a rasového násilia. 

Iniciatíva Ministerstva životného prostredia ku Svetovému dňu čistého ovzdušia

08.09.2020 - Podľa Európskej environmentálnej agentúry kvôli znečisteniu ovzdušia každý rok predčasne umiera viac ako 400-tisíc ľudí v Európe. Na Slovensku je to približne 5-tisíc predčasných úmrtí ročne.

Cenu Karola Planka za rok 2019 udelili Rastislavovi Funtovi

08. 09. 2020 - Cenu Karola Planka za rok 2019 udelili Rastislavovi Funtovi. Cenou sa oceňuje autor za príspevok, prípadne cyklus príspevkov, uverejnených v časopise Justičná revue, ktorý priniesol v ostatnom uzavretom ročníku nové a zároveň podnetné pohľady na právnu prax. Docent JUDr. Rastislav Funta, Ph.D., LL.M. je stálym, pravidelným prispievateľom do Justičnej revue, pričom v najnovších príspevkoch publikovaných v Justičnej revue otvára a reaguje na veľmi aktuálne témy týkajúce sa predovšetkým novodobých fenoménov, ako je napríklad umelá inteligencia, on-line priestor či problematika GDPR.

Od 9. septembra je na pracovisku osvedčovania listín možné uhradiť správny poplatok aj platobnou kartou v platobnom systéme eKolok

09.09.2020 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informuje, že v kontexte ďalšej elektronizácie konzulárnych služieb a znižovania administratívnej záťaže sprístupňuje dňom 9. septembra 2020 na klientskom pracovisku osvedčovania listín konzulárneho odboru (Pražská 7, Bratislava) možnosť úhrady správneho poplatku platobnou kartou v platobnom systéme eKolok. Ministerstvo takto rozširuje služby poskytované klientskej verejnosti o možnosť bezkontaktnej úhrady správneho poplatku priamo pri osvedčovacom úkone.

Okresný úrad v Bratislave podal trestné oznámenie v súvislosti s majetkom odsúdeného Ladislava Bašternáka

09. 09. 2020 - V súvislosti s priebehom konkurzu na majetok odsúdeného Ladislava Bašternáka podal Okresný úrad v Bratislave na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, marenia konkurzného konania, poškodzovania veriteľa, zneužívania právomocí a marenia úlohy verejným činiteľom.

Železnice na Záhorí zmodernizujú. Nasledovať budú ďalšie, tvrdí minister dopravy

09. 09. 2020 - Dlho očakávaná rekonštrukcia železničnej trate z Bratislavy po hranicu s Českou republikou bude trvať približne tri roky. Za účasti ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala dnes Železnice SR podpísali zmluvu o dielo s zhotoviteľom, ktorým je taliansko-slovenské združenie stavebných firiem.

„Železničná doprava bola u nás dlhodobo podfinancovaným sektorom. Vďaka možnosti zaplatiť modernizáciu železníc z európskych peňazí, ktoré môžeme získať v najbližších rokoch na zelené projekty, sa to dúfam zmení.  Na Slovensku je  mnoho tratí, ktoré potrebujú nutne modernizáciu,“ povedal po podpise zmluvy Minister dopravy a výstavby SR.

Ministerka spravodlivosti sa dohodla na prehĺbení spolupráce s CEPEJ

09. 09. 2020 - Na utorňajšej videokonferencii sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dohodla so zástupcami Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ) na prehĺbení spolupráce. Tá sa týka projektu váženia prípadov, ale aj prípravy novej súdnej mapy. Spolupráca s komisiou spočíva napríklad v konzultáciách, dodaní expertných stanovísk a analýz, či v usporiadaní odborných stretnutí za okrúhlym stolom.

O vykurovaní hornej Nitry sa rozhodne zrejme na jeseň. V hre je štiepka a termálna voda.

09. 09. 2020 - O spôsobe vykurovania bytov na hornej Nitre napojených na Elektráreň Nováky po roku 2023 by mohla pravdepodobne už na jeseň rozhodnúť vláda. Povedal to minister hospodárstva Richard Sulík po diskusii, ktorú k tejto téme zorganizoval rezort hospodárstva. Rokovania sa zúčastnilo približne 60 odborníkov, zástupcov dotknutých samospráv a potenciálnych dodávateľov tepla. Konkurenčné projekty Slovenských elektrární (SE) a Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) rátajú s využitím kotolní na biomasu a plyn. HBP chce časť energie zabezpečiť aj pomocou solárnych kolektorov, teplej banskej vody a tepelných čerpadiel.

Budajov boj s mafiou pokračuje aj napriek zastrašovaniu a vyhrážkam

09.09.2020 - Ministerstvo životného prostredia vyšetruje viaceré kauzy, ktoré smerujú k rôznym oligarchickým skupinám. Minister Ján Budaj v tejto súvislosti čelí osobným vyhrážkam a zastrašovaniu pre svoj zdravotný stav.

Minister Budaj predstavil iniciatívu, ktorá má Slovensko zbaviť vizuálneho smogu

09.09.2020Šéf ministerstva životného prostredia Ján Budaj po dnešnom rokovaní vlády prišiel s iniciatívou presadiť legislatívnu zmenu a zakázať bilboardovú, či letákovú kampaň nielen v komunálnych a župných voľbách, ale aj vo voľbách parlamentných.

Kontroly dodržiavania zákona o e-Governmente pokračujú

10.09.2020 - V čase korona krízy má elektronická komunikácia väčší význam ako kedykoľvek předtím. Pracovníci Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRII SR) opäť spúšťajú kontroly dodržiavania zákona o e-Governmente. Prvá z nich sa uskutoční v  Martine. „Situácia, ktorej už mesiace čelíme v súvislosti s COVID-om jasne ukazuje výhody a najmä čoraz väčšiu potrebu elektronickej komunikácie. Občanov k nej vyzývajú obce, mestá i samotné úrady. A v tejto situácii je dôležité, aby občania a podnikatelia, ktorí so štátom  elektronicky komunikujú, vybavili potrebnú agendu rýchlo a efektívne bez zbytočných komplikácií, “ uviedol Peter Kucer poverený generálny riaditeľ sekcie ITVS MIRRI SR.

Výberové konanie na šéfa Národného lesníckeho centra

10.09.2020 - V stredu (9. 9. 2020) sa uskutočnilo prvé kolo výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa Národného lesníckeho centra (NLC). Podmienky na postup do druhého kola splnili dvaja uchádzači. Ešte tento mesiac sa rozhodne, kto bude viesť príspevkovú organizáciu, ktorej zriaďovateľom je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR).

Informačné kancelárie pre obete trestných činov zaznamenali v lete nárast počtu klientov

10. 09. 2020 - Ministerstvo vnútra zaznamenalo v lete zvýšený nárast počtu občanov, ktorí vyhľadávali pomoc v informačných kanceláriách pre obete trestných činov. Dialo sa tak v čase po uvoľnení karanténnych obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19. Najviac klientov vyhľadalo informačnú kanceláriu v Bratislave

Pozor, na internete sú zverejňované nepravdivé informácie o pripravovaných zmenách v polícii

10. 09. 2020 - Ministerstvo vnútra konštatuje, že na sociálnych sieťach a niektorých webových stránkach sú v tomto období zverejňované rôzne reformné a iné obdobné dokumenty obsahujúce nepravdivé skutočnosti, ktoré majú „zaručene“ prezentovať pripravované zmeny aktuálneho stavu legislatívy, štruktúr y, materiálno–technického vybavenia a personálneho zabezpečenia Policajného zboru. Z týchto dokumentov je zrejmá len snaha ich autorov vyvolať napätie v Policajnom zbore a medzi jeho príslušníkmi.

Slováci odkazujú vláde: Zaujímame sa o životné prostredie. Venujte sa mu viac

10.09.2020 - Až polovica Slovákov si myslí, že vláda by mala viac pozornosti venovať klimatickým zmenám a životnému prostrediu. Ukázal to kontinuálny prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý sleduje názory a postoje obyvateľov Slovenska od začiatku pandémie COVID-19. Ochrana životného prostredia by sa tak podľa väčšiny mala stať jednou z priorít súčasnej vlády.

Ministerstvo vnútra pripravilo výstavu Trianon v dokumentoch – Storočná história hraníc Slovenska

10. 09. 2020 - Cieľom výstavy je prevedenie jej návštevníkov udalosťami spred sto rokov, ktorých výsledkom bolo nastolenie mieru v Európe po prvej svetovej vojne a určenie priebehu československo-maďarskej hraničnej čiary. Prístupná je verejnosti do 12. októbra 2020 v Univerzitnej knižnici v Bratislave.

Minister J. Naď na stretnutí s priemyslom: Verím, že otvárame novú a úspešnú etapu spolupráce

10. 09. 2020 - Na dnešné stretnutie organizované Sekciou modernizácie Ministerstva obrany SR prijalo pozvanie viac ako 50 spoločností a organizácií slovenského obranného a bezpečnostného priemyslu. Cieľom rokovania v Posádkovom klube v Trenčíne bolo naštartovať efektívnu spoluprácu a predstaviť slovenským podnikom možnosti zapájania sa do národných vyzbrojovacích projektov, ako aj výziev NATO a EÚ.

Spustili sme výberové konanie na prezidenta finančnej správy

10.09.2020 - Ministerstvo financií SR pod vedením Eduarda Hegera plní ďalší sľub a vyhlasuje výberové konanie na pozíciu prezidenta finančnej správy. Rovnako ako v prípade výberu predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť MF SR otvoreným procesom tvorí správny precedens smerom do budúcnosti.

R. Sulík: Vyberáme z piatich lokalít vhodných na strategický priemyselný park

10. 09. 2020 - Rezort hospodárstva v súčasnosti rokuje so zástupcami samospráv o možnom umiestnení štátneho strategického priemyselného parku, ktorý by v budúcnosti mohol ponúknuť veľkým zahraničným investorom. Všetky lokality sú v najmenej rozvinutých okresoch, z toho štyri na východnom a jedna na strednom Slovensku. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík na tlačovej besede spolu s konateľom MH Invest Borisom Kačánim a konateľom MH Invest II Ladislavom Matejkom. Práve tieto spoločnosti majú na starosti priemyselné parky. 

Profesionálny vojak pomohol onkologickému pacientovi po autonehode

11.09.2020 - Príslušník 23. motorizovaného práporu Trebišov vojak 2. stupňa Jakub Lendač dnes v oblasti Krásnohorského podhradia približne o 11-tej hodine dopoludnia pomohol bezprostredne po autonehode mužovi – onkologickému pacientovi. Zabezpečil jeho presun do bezpečnej vzdialenosti od horiaceho auta a privolal záchranné zložky.

NRSR

Vo Vysokých Tatrách zasadala Komisia pre cestovný ruch

07. 09. 2020 - Komisia pre cestovný ruch ako samostatná pracovná komisia bola obnovená po viacerých volebných obdobiach ako poradný orgán Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. Jej opodstatnenosť preukázalo aj prvé zasadnutie, ktoré sa konalo dňa 4. septembra 2020 vo Vysokých Tatrách. Význam podujatia podčiarkla reprezentatívna účasť poslancov parlamentu, najvyšších predstaviteľov Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky a široké zastúpenie organizácií zastupujúcich záujmy cestovného ruchu.

Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu ústavného súdu

10. 9. 2020 - Ústavnoprávny výbor začal vo štvrtok ráno vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Verejné vypočúvanie sa koná v historickej budove Národnej rady (NR) SR na Župnom námestí v Bratislave. O post ústavného sudcu sa uchádza osem kandidátov. Sú nimi Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Viacerí z nich kandidujú na tento post opätovne. Do voľby sa prihlásila pôvodne aj Martina Jánošíková, ktorá napokon svoju kandidatúru stiahla.

Rozhodnutie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky z 11. septembra 2020 o vyhlásení voľby kandidáta na generálneho prokurátora Slovenskej republiky

11. 09. 2020 - Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár podľa § 125 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/ 1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky vyhlasuje voľbu kandidáta na post generálneho prokurátora Slovenskej republiky. Vzhľadom na uplynutie funkčného obdobia generálneho prokurátora Slovenskej republiky, rozhodnutím zo dňa 11. septembra 2020 predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásil voľbu kandidáta na pozíciu generálneho prokurátora.

Prezident

Prezidentka podpísala zákon o prokuratúre

07.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 4. septembra 2020 podpísala zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. NR SR ho schválila 2. septembra 2020, pričom akceptovala pripomienky prezidentky. 

 Prezidentka vystúpila s príhovorom na konferencii o etike v práve

08.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok 8. septembra 2020 s príhovorom na konferencii o etike v práve na Justičnej akadémii v Kroměříži v Českej republike.

Prezidentka sa v minulosti na konferencii zúčastňovala ako advokátka, analytička, ktorá sa zaoberala profesijnou etikou sudcov a tým, ako inštitucionálne a personálne posilniť výkon súdnictva, aby bol nielen nezávislý, ale aj zodpovedný. Po prvý raz sa účastníkom podujatia prihovorila ako úradujúca hlava štátu. "Ako prezidentka republiky môžem priamo ovplyvňovať personálne obsadenie v justícii na Slovensku, menovaním sudcov, či predsedov najdôležitejších súdov. A tiež ovplyvňovať legislatívu, aj tú, ktorá sa týka súdnictva.“ 

Prezidentka podpísala zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti

09.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 7. septembra 2020 podpísala zákon z 2. septembra 2020, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 153/2013 Z. z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Prezidentka si uctila pamiatku obetí holokaustu

09.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v stredu 9. septembra 2020 uctila pamiatku obetí holokaustu pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. 

Kamienok položila k pamätníku na Rybnom námestí aj na židovskom ortodoxnom cintoríne na Žižkovej ulici v Bratislave. Prezidentka sa poklonila aj pamiatke Alfréda Wetzlera, ktorý je na cintoríne pochovaný a ktorému sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Spolu s Rudulfom Vrbom prví podali svedectvo o tom, čo sa v tábore smrti deje. 

Vyhlásenie prezidentky k prípadu Jozefa Chovanca

10.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 10. septembra 2020 vyjadrila k prípadu slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel v Belgicku. 

Prezidentka prostredníctvom právnych zástupcov navrhla rodine Jozefa Chovanca možnosť, aby sa súčasťou expertného tímu v Belgicku stal aj slovenský expert. Rodina túto možnosť zvážila a rozhodla sa ju využiť. Prezidentka je presvedčená, že tento krok môže pomôcť dôveryhodnosti vyšetrovania v očiach slovenskej aj belgickej verejnosti.  Ako hlava štátu preto požiada belgickú stranu, aby túto žiadosť pozostalých zohľadnili. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné uviesť viac podrobností.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk