Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
21.9.2020
ID: 4897upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Poslanci Národnej rady SR v stredu 16. septembra v prvom čítaní odobrili rozsiahly návrh zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Cieľom zákona je zefektívniť systém zaisťovania majetku a zabezpečiť jeho správu. Návrh zákona tiež zavádza dve nové skutkové podstaty trestných činov, a to trestný čin zneužitia práva (ohýbanie práva) a trestný čin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody (prikrmovanie).

Vláda

Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak, napriek koronakríze

14.09.2020 - Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.

E. Heger v Berlíne: Pre záchranu ekonomík musíme nasadiť nielen investície, ale aj reformy

14.09.2020 - V záujme udržateľného a rýchleho ozdravenia európskych ekonomík treba nielen prílev investícií, ale aj implementáciu konkrétnych hmatateľných reforiem zameraných na odstránenie medzier v štruktúrach hospodárstiev EÚ. Vyhlásil to minister financií Eduard Heger v rámci berlínskeho zasadnutia ministrov financií Eurozóny, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 11. – 12. septembra.

Šéf slovenskej diplomacie o prejave predsedníčky EK o stave EÚ: Súhlasím s jej dôrazom na princípy právneho štátu a výzvu na silnejšiu zahraničnú politiku

16.09.2020 - ,,Prejav predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej o Stave únie vnímam celkovo pozitívne. Ukázala aj emóciu, ktorá v európskej politike často absentuje, a tým vzďaľuje Brusel od občanov. Čo hovorila, bolo to zrozumiteľné. Osobitne v tej časti, ktorá ponúkla pohľad na to, čo treba urobiť v Európskej únii v reakcii na COVID-19. Máme však mnoho ďalších oblastí, kde musíme konať spoločne, aby EÚ prinášala občanom konkrétne výsledky,“ uviedol minister Ivan Korčok.

Otvorené verejné konzultácie v oblasti digitálnej ekonomiky a spoločnosti

16.09.2019 - Európska komisia pravidelne využíva verejné konzultácie na získanie dôležitej spätnej väzby od širokej verejnosti k rôznym aktuálnym témam predtým, ako vypracuje konečné znenie jednotlivých právnych aktov. V tejto súvislosti by sme radi pripomenuli možnosť zapojiť sa do aktuálne vyhlásených verejných konzultácii v oblasti digitalizácie.

Štát aktivoval už takmer 90 percent e-schránok nepodnikateľského sektora. Ďalšia fáza aktivácie začne v novembri

16.09.2019 - Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivovala doposiaľ 68 728 z približne 78 880 elektronických schránok právnických osôb zapísaných v inom ako v Obchodom registri. Elektronickú schránku má tak aktivovanú už 87% organizácií nepodnikateľského sektora. Ďalšia fáza aktivácie začne 1. novembra a dotkne sa spoločenstiev vlastníkov bytov a nebytových priestorov, verejných výskumných inštitúcií aj vysokých škôl.

Vláda schválila návrh vicepremiérky Remišovej a preverí problémové zmluvy Bonulu

16.09.2019 - Preverovať sa budú zmluvy od roku 2016, výsledky analýzy a možné právne riešenia vláda vyhodnotí čo najskôr. Vláda SR na návrh vicepremiérky Veroniky Remišovej schválila uznesenie, ktorým zaviazala ministrov preveriť všetky zmluvy od roku 2016, ktorých plnenie obsahovalo podmienku certifikátu C4. Úrad pre verejné obstarávanie viackrát konštatoval, že touto podmienkou sa obchádzala transparentnosť súťaží. Tieto zmluvy v hodnote desiatok miliónov eur sa stali biznis modelom spoločnosti Bonul a jej blízkej spoločnosti Vel security.

Mimoriadne vládne štipendiá pre bieloruských študentov

16.09.2020 - Slovensko ponúka pre bieloruských vysokoškolských študentov, ktorých štúdium sa ocitlo v ohrození kvôli zložitej vnútropolitickej situácii, možnosť využiť mimoriadne schválené vládne štipendiá a pokračovať v štúdiu v Slovenskej republike ešte v zimnom semestri 2020/2021.

Bezpečnostný pás vám môže zachrániť život

17. 09. 2020 - Vo štvrtok 17. septembra 2020 sa v Bratislave na parkovisku pri cintoríne Vrakuňa  konala dopravno-preventívna akcia zameraná na používanie bezpečnostných pásov. Priestupcov nečakala pokuta, ale museli podstúpiť simulátor nárazu.
 
Nové pravidlá pri vstupe z rizikových krajín na Slovensko platia od 18. septembra od 9. Hodiny

17. 09. 2020 - Česká republika od 18. septembra už nebude na zozname tzv. bezpečných krajín. Naopak, do tohto zoznamu pribudli Bulharsko, Kanada a Švédsko.  Ak prichádzate z rizikovej krajiny v rámci EÚ, môžete sa rozhodnúť, či predložíte pred vstupom na Slovensko negatívny test, alebo zvolíte domácu izoláciu.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková: Prioritou slovenskej ekonomickej diplomacie sú inovácie

17.09.2020 - Na Slovensku máme mnoho inšpiratívnych príbehov inovatívnych spoločností a špičkových vedecko-výskumných pracovísk. Žiaľ napriek tomu v ostatných rokoch v medzinárodných inovačných rebríčkoch prinajlepšom stagnujeme. Čo je potrebné zmeniť a ako dosiahnuť efektívnejšiu spoluprácu verejného a súkromného sektora v oblasti inovácií – to  boli témy včerajšej (17. septembra 2020) pracovnej večere štátnej tajomníčky Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brockovej s kľúčovými predstaviteľmi slovenského inovačného ekosystému.

Viac ako 30-tisíc ľudí dalo slovenským pralesom 5-ku! Historická dohoda za ochranu pralesov je hotová.

17.09.2020 - Aktivisti z mimovládnych organizácií WWF Slovensko a OZ Prales odovzdali do rúk ministra životného prostredia Jána Budaja petičné hárky takmer s 31-tisíc podpismi za vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. V kampani vyzývali verejnosť, aby petíciu podporili a dali pralesom najvyšší piaty, bezzásahový stupeň ochrany. Aj vďaka tejto iniciatíve minister Ján Budaj predloží vládnemu kabinetu na schválenie návrh prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska. Na Slovensku tak pribudne takmer šesťtisíc päťsto hektárov bezzásahového územia.

Efektívne riadenie kvality ovzdušia 2020

17.09.2020 - V dňoch 29. – 30.9. 2020 prebehne v Banskej Bystrici, v hoteli Dixon konferencia, so zameraním na zlepšenie kvality ovzdušia v našich mestách a obciach. Podujatie organizuje Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia. Jedným z cieľov organizátorov konferencie je predstaviť projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia relevantným zástupcom orgánov štátnej správy a samosprávy. Bude diskutovaná aj úloha manažérov kvality ovzdušia ako odbornej podpory týchto orgánov.

Žiaci aj učitelia budú mať v škole menej stresu, vysvetľujú zmeny vo vzdelávaní odborníci na pedagogiku

17.09.2020 - Ministerstvo školstva spustilo na vybraných základných školách nový spôsob výučby – žiaci aj učitelia budú mať na zvládnutie štátom predpísaného učiva väčší priestor. Odborníci na pedagogiku Petra Fridrichová a Branislav Pupala v rozhovore pre EDU TV vysvetľujú, čo nový model prinesie žiakom, učiteľom a rodičom, či budú školy rozdávať vysvedčenia miesto na konci ročníka na konci cyklu a prečo si myslia, že bude školy budú menej stresujúce a vzdelávanie efektívnejšie.

Poslanci posunuli efektívnejšie zaisťovanie majetku aj nové trestné činy prikrmovania a ohýbania práva do druhého čítania

17. 09. 2020 - Poslanci Národnej rady SR v stredu 16. septembra v prvom čítaní odobrili rozsiahly návrh zákona k zaisťovaniu majetku, ktorý predložila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Cieľom zákona je zefektívniť systém zaisťovania majetku a zabezpečiť jeho správu. Návrh zákona tiež zavádza dve nové skutkové podstaty trestných činov, a to trestný čin zneužitia práva (ohýbanie práva) a trestný čin prijatia a poskytnutia nenáležitej výhody (prikrmovanie). Celý materiál je naplnením Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát.

MPC ponúka pedagógom 324 vzdelávacích kurzov a odborných podujatí

18.09.2020 - Metodicko-pedagogické centrum pripravilo na školský rok 2020/2021 pre jednotlivcov aj kolektívy pedagogických a odborných zamestnancov ponuku vzdelávacích podujatí a odborno-metodickej pomoci.

Fond na podporu umenia otvoril mimoriadnu výzvu pre nezávislú kultúru. Rozdelí v nej takmer 10 miliónov eur
18.09.2020 - Ministerka kultúry Natália Milanová pred mesiacom informovala o mimoriadnej finančnej pomoci pre nezávislú kultúru. Takmer 11 miliónov eur, ktoré vyrokovala s ministerstvom financií, prerozdelia verejnoprávne kultúrne fondy. Fond na podporu umenia (FPU) dnes otvoril mimoriadnu výzvu, v ktorej z tejto čiastky rozdelí na podporu nezávislého umenia a kultúry až 9,5 milióna eur. Od dnešného dňa do 5. októbra teda môžu oprávnení žiadatelia celkovo v 14-tich podprogramoch žiadať o štipendium až do výšky 3000 eur.

Rezort školstva predstaví projekt profesijného rozvoja učiteľov

18.09.2020 - Metodicko-pedagogické centrum, v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom, pripravuje predstavenie národného projektu Profesijný rozvoj učiteľov (TEACHERS), ktoré sa uskutoční 29. septembra 2020

Ekonomická diplomacia nielen počas koronakrízy

18.09.2020 - Dlhodobým cieľom ekonomickej diplomacie je prezentovať unikátne a inovatívne riešenia zo Slovenska. Zviditeľnením príbehov slovenských šampiónov v oblasti inovácií chceme prispieť k budovaniu našej značky vo svete. To platí aj počas pandémie koronavírusu, preto rezort diplomacie prichádza s viacerými interaktívnymi komunikačnými a prezentačnými podujatiami.“ Vyhlásila to štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková vo štvrtok 17. septembra 2020 na tlačovej konferencii. V rámci nej spolu s vedcom Pavlom Čekanom zo spoločnosti MultiplexDX a Mariánom Bočekom zo spoločnosti IPM prezentovala aktivity ekonomickej diplomacie v réžii MZVEZ SR.

Zmeny pri poskytovaní pandemickej OČR

18.09.2020 - Národná rada SR včera schválila novelu zákona o sociálnom poistení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorá upravuje nárok na pandemické ošetrovné. Zmenami chceme zjednotiť podmienky poskytovania pandemickej OČR rodičom škôlkarov a školákov po spustení riadneho výchovno-vzdelávacieho procesu na školách v novom školskom roku. Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov, čo očakávame v najbližších dňoch.

Nezamestnanosť prvýkrát od začiatku krízy poklesla

18.09.2020 - V auguste 2020 sa prvýkrát od začiatku krízy spôsobenej ochorením COVID-19 nezamestnanosť znížila. Celkový počet ľudí bez práce tak klesol o takmer 2 000 osôb. Zamestnanie si našlo 14 297 evidovaných nezamestnaných, čo je to o takmer 3-tisíc ľudí viac ako v rovnakom období minulého roka, keď pracovný trh nebol poznačený pandémiou.

Slovensko poslalo humanitárnu pomoc pre utečencov v Grécku

18. 09. 2020 - Pomoc smeruje do utečeneckého tábora na ostrove Lesbos, kde vypukol požiar a celý tábor pre vyše 13-tisíc ľudí zostal úplne zničený. Ministerstvo vnútra zo svojich zásob vyčlenilo humanitárny materiál za viac ako 38-tisíc eur s váhou 3,4 tony.

Najväčší morálny sľub profesionálneho vojaka dnes v Martine zložilo 284 čakateľov a kadetov Akadémie ozbrojených síl

18.09.2020 - Základný vojenský výcvik pre čakateľov prípravnej štátnej služby, kadetov Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši a absolventov vysokých škôl dnes v priestoroch martinskej Základne výcviku a mobilizačného doplňovania ukončilo slávnostnou prísahou 284 čakateľov a kadetov, z toho 53 žien. Zablahoželať im prišli aj minister obrany Jaroslav Naď a štátny tajomník Marian Majer.

Zlepšujeme pomoc pre obete trestných činov

18. 09. 2020 - Ministerstvo spravodlivosti pripravilo právnu úpravu, zameranú na posilnenie práv obetí trestných činov a ich ochranu. Na dnešnom stretnutí s  prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou ju predstavila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Ochrana obetí je službou, ktorú v demokratickej spoločnosti musí štát garantovať a pripravenou úpravou chceme úroveň tejto ochrany podstatne zvýšiť.  

Parlament schválil novelu zákona o ochrane pred legalizáciou trestnej činnosti: nezabúda ani na virtuálne meny, rozširuje okruh politicky exponovaných osôb v oblasti justície

18. 09. 2020 - Návrh novely zákona č. 297/2008 Z. z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu z dielne ministerstva vnútra Národná rada SR schválila vo štvrtok 17. septembra 2020.


Minister R. Sulík podporil vznik Centra výskumu vodíkových technológií v Košiciach

18. 09. 2020 - Slovensko urobilo ďalší krok v podpore rozvoja vodíkových technológií. V Košiciach vznikne Centrum výskumu vodíkových technológií (CVTT). Predpokladá to memorandum, ktoré podpísali rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík a rektor Univerzity P. J. Šafárila v Košiciach Pavol Sovák. Podporu centru deklaroval aj podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík. Vznik centra je podľa neho ďalším krok k tomu, aby Slovensko malo čoskoro prvé reálne výsledky.

Vysporiadanie nezrovnalosti v rámci OP programového obdobia 2007-2013

18.09.2020 - Vysporiadanie nezrovnalosti v rámci operačných programov programového obdobia 2007-2013 nás vyjde poriadne draho! Znova sa opakuje to, čo aj v prípade iných rozpočtových kapitol. Chyby bývalých vlád vo verejnom obstarávaní pri čerpaní eurofondov stoja štátny rozpočet milióny. Pre programové obdobie 2007 - 2013 Slovensko uplatnilo korekcie v sume 997 mil. eur, z toho  korekcie za systémové pochybenia najmä riadiacich orgánov vo výške 599 mil. eur, z ktorých k dnešnému dňu 330 mil. eur stále nie je zaplatených zo strany ministerstiev.

NRSR

Poslanci ukončili rokovanie personálnymi voľbami

18. 09. 2020 - Štvrtkové rokovanie parlamentu ukončili poslanci vyhlásením výsledkov personálnych volieb. Plénum zvolilo dvoch kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, člena Rady RTVS, ako aj predsedov niektorých parlamentných výborov. Kandidátmi na ústavných sudcov sa stali Miloslav Babják a Robert Šorl. Za člena Rady RTVS pre oblasť práva zvolili poslanci Jozefa Vozára.

Poslanci diskutovali o návrhu zaradiť 28. október k štátnym sviatkom

18. 90. 2020 - Diskusiou k návrhu, ktorým by sa mohol 28. október ako Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu opäť zaradiť k štátnym sviatkom, ukončili poslanci Národnej rady (NR) SR tretí rokovací deň 12. schôdze parlamentu. Koaliční poslanci, ktorý návrh predložili, argumentujú, že vznik samostatného česko-slovenského štátu patrí k jedným z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska. Počas trvania česko-slovenského štátu bol tento deň štátnym sviatkom, no po vzniku samostatného Slovenska sa nedostal ani do zoznamu pamätných dní. Zaradili ho tam až v roku 1999. Podľa poslanca Petra Osuského (SaS) však nežiadajú, aby sa 28. október stal dňom voľna.

Prezident

Prezidentka predstavila plán uhlíkovo neutrálnej kancelárie

14.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová predstavila v pondelok 14. septembra 2020 plán uhlíkovo neutrálnej prezidentskej kancelárie. Ambíciou je byť prvým uhlíkovo neutrálnym úradom a ukázať tak cestu aj pre ďalšie inštitúcie. Prezidentka sériu nových environmentálnych opatrení ohlásila na streche Karáčoniho paláca, ktorá sa v budúcnosti zmení na zelenú strechu.

Prezidentka podporila Európsky týždeň mobility

16.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podporila Európsky týždeň mobility. Hlas prezidentky ohlasuje zastávku Hodžovo námestie v autobusoch a trolejbusoch premávajúcich na linkách okolo Prezidentského paláca.

Prezidentka vystúpila na Austrian World Summit

17.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 17. septembra 2020 na pozvanie rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena zúčastnila na Austrian World Summit vo Viedni. Cieľom samitu, ktorý sa koná pod záštitou rakúskeho prezidenta pravidelne od roku 2017, je zvyšovanie povedomia o klimatickej kríze. Témou tohto ročníka bol vzťah medzi klimatickou krízou a pandémiou COVID-19.

Štát zefektívni pomoc obetiam domáceho násilia

18.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok 18. septembra 2020 informovala o pripravovaných zmenách legislatívy, ktoré zefektívnia pomoc obetiam domáceho násilia. Prezidentka po stretnutí s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, I. viceprezidentkou Policajného zboru SR Janou Maškarovou a riaditeľkou Centra Slniečko v Nitre Marianou Kováčovou pripomenula, že jedným zo sprievodných a negatívnych javov prvej vlny pandémie a domácej izolácie bolo aj zvýšenie intenzity domáceho násilia, čo odhalilo slabé miesta, ktoré máme pri ochrane žien, detí a ďalších skupín, ktoré násilie zažívajú.

Prezidentka odpustila časť trestu mužovi, ktorý bol odsúdený za konzumáciu marihuany

18.09.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová udelila v piatok 18. septembra 2020 milosť 28-ročnému mužovi A. Z., ktorý bol súdom dvakrát odsúdený za držanie a konzumáciu marihuany spolu na 10,5 roka odňatia slobody. Prezidentka mu odpustila časť trestu, viac ako polovicu trestu si už odpykal.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk