Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.12.2020
ID: 4973upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Podnikatelia, ktorých prevádzky zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu, budú môcť získať dotácie na nájomné. Novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu hospodárstva schválil parlament. „Vyplatili sme už desiatky miliónov eur tisícom subjektov a teraz v tom budeme pokračovať," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Nárok na dotácie budú mať po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj obmedzené prevádzky.

Vláda

O progrese v riešení environmentálnych zaťaží informujú nové publikácie

30.11.2020 - Slovenská agentúra životného prostredia v úzkej spolupráci s Ministerstvom životného prostredia zostavila a vydala ďalšie nové publikácie z oblasti riešenia environmentálnych záťaží na Slovensku. Tentokrát ide o publikácie, ktoré monitorujú plnenie strategického dokumentu v oblasti environmentálnych záťaží - Štátneho programu sanácie environmentálnych záťaží 2016 – 2021 - v rámci aktivít Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a jeho rezortných organizácii.

MF SR pokračuje v konzultačnom procese k Plánu obnovy

01.12.2020 - Ministerstvo financií SR pokračuje v konzultačnom procese k Plánu obnovy a odolnosti so zástupcami samospráv a s poradcami prezidentky Slovenskej republiky. Ministerstvo financií SR pokračuje v sérii pracovných rokovaní so zapojením širokého spektra kľúčových partnerov, a to s cieľom zabezpečiť transparentný a inkluzívny postup v prípravách Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorý stanovuje programy reforiem a investícií do roku 2026 a je kľúčovým dokumentom pre získanie podpory z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti ako ústredného nástroja obnovy Next Generation EU. Konzultačný proces vyústi verejnou diskusiou k plánu koncom decembra 2020.

MF SR pokračovalo v konzultačnom procese k Plánu obnovy a odolnosti s poslancami Európskeho parlamentu

01.12.2020 - Ministerstvo financií SR pokračuje v sérii pracovných rokovaní so zapojením širokého spektra kľúčových partnerov, a to s cieľom zabezpečiť transparentný a inkluzívny postup v prípravách Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorý stanovuje programy reforiem a investícií do roku 2026 a je kľúčovým dokumentom pre získanie podpory z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti ako ústredného nástroja obnovy Next Generation EU. Konzultačný proces vyústi verejnou diskusiou k plánu 15. decembra 2020 za účasti predsedu vlády SR Igora Matoviča a podpredsedu vlády a ministra financií SR Eduarda Hegera.

Ecofin riešil dane či rozpočty, euroskupina dosiahla významnú dohodu v oblasti Bankovej únie

01.12.2020 - Dohoda o zlepšení administratívnej spolupráce štátov EÚ v oblastí daní, diskusia k medzinárodnému zdaňovaniu či hodnotenie návrhov rozpočtových plánov štátov eurozóny. To boli hlavné témy utorkovej Rady pre hospodárske a finančné záležitosti – Ecofin, na ktorej sa zúčastnil aj slovenský minister financií Eduard Heger. Ecofin tiež riešil závery Rady EÚ k Únii kapitálových trhov.

Bilancia štátneho rozpočtu

01.12.2020 - Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka nižšie o 183,0 mil. eur. Výdavky štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšili o 3 243,1 mil. eur. Štátny rozpočet dosiahol ku koncu novembra 2020 schodok vo výške 5 236,5 mil. eur.

Envirorezort podporí tvorbu koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva

01.12.2020 - Od 1. decembra 2020 sa v rámci novo vyhlásenej výzvy vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia na financovanie aktivity tvorby koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva.

Dotácie na nájomné budú môcť získať aj podnikatelia zasiahnutí druhou vlnou pandémie

01. 12. 2020 - Podnikatelia, ktorých prevádzky zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu, budú môcť získať dotácie na nájomné. Novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti rezortu hospodárstva schválil parlament. „Vyplatili sme už desiatky miliónov eur tisícom subjektov a teraz v tom budeme pokračovať," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Nárok na dotácie budú mať po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj obmedzené prevádzky. Žiadať budú môcť aj tí, ktorí síce mali otvorené, no zákazníci sa do nich z dôvodu zákazu vychádzania nemohli dostať. Žiadosti o dotácie bude možné podávať od polovice decembra.

Na riešenie krízovej situácie v lokalite Chemko Strážske kabinet vyčlenil pol milióna eur

02. 12. 2020 - Vláda v stredu 2. decembra 2020  prijala opatrenia na riešenie krízovej situácie v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa v lokalite Chemko, a. s. Strážske. Na tento zámer zároveň vládny kabinet vyčlenil pol milióna eur.

Vláda schválila brexitovú novelu zákona o pobyte cudzincov

02. 12. 2020 - Vláda 2. decembra 2020  schválila návrh novely zákona č. 404/2001 Z. z. o pobyte cudzincov, ktorý na rokovanie predložil minister vnútra Roman Mikulec. Navrhované zmeny riešia v prvom rade pobytový status občanov Veľkej Británie a Severného Írska, ktorí do 31. decembra 2020 využijú právo na voľný pohyb a zdržiavajú sa na území Slovenskej republiky.

2 mil. EUR na skvalitnenie emisných inventúr a projekcií emisií

02.12.2020 - MŽP SR plánuje poskytnúť v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia 2 mil. EUR z Kohézneho fondu na skvalitnenie emisných inventúr a projekcií emisií ako aj vypracovanie metodík na skvalitnenie emisných inventúr a projekcií emisií. Od 7. decembra sa v rámci novo vyhlásenej výzvy vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov z Operačného programu Kvalita životného prostredia na financovanie skvalitnenia emisných inventúr a projekcií emisií a ako aj na vypracovanie metodík za účelom zabezpečenia skvalitňovania emisných inventúr a projekcií emisií.

Ministerstvo životného prostredia vyhralo v spore o desiatky miliónov eur s Interblue Group

02.12.2020 - Okresný súd Bratislava I na pojednávaní rozhodol v prospech štátu spor so spoločnosťou Interblue Group (Europe) AG. Súd žalobu spoločnosti o zaplatenie 34 miliónov 643 tisíc eur v celom rozsahu zamietol. Spor sa ťahal od roku 2016 a jeho predmetom boli nároky spoločnosti z predaja emisných kvót ešte z čias prvej Ficovej vlády a ministrov za niekdajšiu SNS.

Envirofond spúšťa elektronické podávanie žiadostí o dotáciu

02.12.2020 - Získať dotáciu na verejnú kanalizáciu, vodovod, zberný dvor či kompostáreň je od 1.decembra jednoduchšie. Environmentálny fond, ktorý je rezortnou organizáciou Ministerstva životného prostredia SR, začal s elektronickým systémom podávania žiadostí na rok 2021.

Minister Budaj sa poďakoval tímu záchranárov potopeného remorkéra

02.12.2020 - emorkér, ktorý sa potopil 20. novembra v Bratislave, dnes vytiahli z Dunaja. Úspešné záchranárske práce na mieste ocenil aj minister životného prostredia Ján Budaj. Pri vyťahovaní potopeného plavidla majiteľa z Českej republiky bolo nutné dbať na to, aby nedošlo k veľkým únikom ropných látok. V nádrži remorkéra sa totiž nachádzalo cca 2500 litrov nafty a 200 litrov oleja.

Podmienky a povinnosti pri čerpaní investičnej pomoci na Slovensku budú miernejšie

02. 12. 2020 - Podmienky a povinnosti pri čerpaní investičnej pomoci sa pre pandémiu koronavírusu zmiernia. Národná rada SR schválila novelu zákona z dielne rezortu hospodárstva, ktorá prináša zmeny pri čerpaním pomoci od štátu. „Koronavírus zásadným a nepredvídateľným spôsobom ovplyvnil prijímateľov investičnej pomoci, ako aj ich schopnosť plniť ustanovenia stanovené pri schvaľovaní.

Minister obrany J. Naď a český veľvyslanec T. Tuhý počas rokovania potvrdili výnimočné vzťahy medzi Slovenskom a Českom

03.12.2020 - Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes v priestoroch rezortu obrany prijal mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Tomáša Tuhého, ktorého na rokovaní sprevádzal aj pridelenec obrany ČR genmjr. Ján Gurník. Ústrednou témou rozhovoru bola bilaterálna spolupráca krajín v oblasti obrany a bezpečnosti.

Dôveryhodnosť Ozbrojených síl SR je stabilne nad úrovňou 70 %, potvrdili to aj aktuálne výsledky výskumu verejnej mienky

03.12.2020 - Dôveryhodnosť Ozbrojených síl SR je dlhodobo a stabilne vysoká, čo potvrdzujú aj pravidelné výskumy verejnej mienky, ktoré Ministerstvo obrany SR realizuje už od roku 2001. Podľa aktuálnych výsledkov dôveruje Ozbrojeným silám SR 72,6 % opýtaných. Výskum na reprezentatívnej vzorke 1 200 respondentov bol realizovaný od 27. októbra do 2. novembra 2020.

Vicepremiérka Remišová: Slováci využili šancu ovplyvniť eurofondy, Národná konzultácia má už vyše 900 účastníkov

04. 12 2020 - Možnosť ovplyvniť nastavenie eurofondov má vo verejnosti veľký ohlas. Do Národnej konzultácie k eurofondom 2021 – 2027 sa zapojilo počas piatich kôl vyše 900 občanov a subjektov z celého Slovenska. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI SR) relevantné pripomienky zapracuje do eurofondového plánu pre budúce programové obdobie.

Ministerstvo vnútra vyhlásilo výberové konanie na prednostov okresných úradov v Senici, Rožňave a Prievidzi

04. 12. 2020 - Všetky dôležité informácie o tom, ako sa do procesu výberového konania zapojiť, nájdu uchádzači na stránke http://www.minv.sk/?prednosta-vyber. Prihlášky ministerstvo vnútra prijíma do 20. decembra 2020.

NRSR

Klimatickú petíciu prerokuje parlament v pléne

01. 12. 2020 - Petícia iniciatívy Klíma ťa potrebuje s viac ako 120.000 podpismi sa prerokuje v pléne Národnej rady (NR) SR. Dohodol sa na tom parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý odobril uznesenie o jej prerokovaní. TASR to potvrdil predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina). "Diskusia k petícii bola vecná. Venovala sa riešeniam zmeny klímy a nie politickým otázkam," poznamenal Karahuta. Na výbore predniesol odborné stanovisko k petícii minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Požiadal o zváženie dôležitosti otázky klimatických zmien. Odporučil výboru, aby bola petícia prijatá a prerokovaná v parlamente.

Do rozpravy k štátnemu rozpočtu sa písomne prihlásilo 11 poslancov

02. 12. 2020 - Do rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2021 sa písomne prihlásilo 11 poslancov. Následne budú mať možnosť prihlásiť sa ešte aj ústne. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) ohlásil, že plénum bude pokračovať v rokovaní o rozpočte po mimoriadnej schôdzi, ktorá sa začína o 14. hodine.


Do programu schôdze pribudli novela o cestnej premávke i o pobyte cudzincov

02. 12. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú na aktuálnej 18. schôdzi rokovať aj o vládnej novele zákona o pobyte cudzincov a o novele zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Vláda navrhuje o nich rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci zaradili nové body do programu schôdze na návrh štyroch koaličných poslancov. Zároveň by mali poslanci rokovať o návrhu na vyslovenie súhlasu NR SR s použitím štátnych finančných aktív na realizáciu finančnej stabilizácie zdravotníckych zariadení. Z návrhu vyplýva, že na oddlženie nemocníc by mali ísť financie do výšky 575 miliónov eur.

M. Žilinka má byť novým generálnym prokurátorom

03.12.2020 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroš Žilinka má byť novým generálnym prokurátorom, rozhodli o tom poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovej verejnej voľbe. Zvoleného kandidáta má do funkcie vymenovať prezidentka Zuzana Čaputová. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Funkčné obdobie generálneho prokurátora je sedem rokov. Poslanci vyberali zo šiestich kandidátov. Okrem Žilinku sa o post šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR uchádzali Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Šanta, Rastislav Remeta a Juraj Kliment. Záujem o túto funkciu mal pôvodne aj Ján Hrivnák, ktorý z boja deň pred voľbou odstúpil.

Radu pre vysielanie a retransmisiu posilnia štyria odborníci z oblasti médií

03. 12. 2020 - Poslanci NR SR zvolili vo verejnej voľbe štyroch nových členov do Rady pre vysielanie a retransmisiu. Z dvadsiatky kandidátov, ktorí prešli verejným vypočutím, sa nimi stali profesionálka v oblasti etiky reklamy Andrea Cocherová, novinárka Katarína Začková, mediálna právnička Lenka Jakubčová a vedúci katedry žurnalistiky KU v Ružomberku Pavel Izrael.

Dnes sa v NR SR uskutočnilo stretnutie predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť J. Krúpu s veľvyslancom Veľkej Británie N. Bakerom

03. 12. 2020 - Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť p. Juraj Krúpa na pôde Národnej rady dnes prijal veľvyslanca Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, J. E. p. Nigela Bakera. V úvode stretnutia pán veľvyslanec vyzdvihol prehlbujúcu sa bilaterálnu spoluprácu naprieč rezortmi obrany a silnejúcu komunikáciu v oblasti bezpečnosti a obrany. Za pozitívne považuje najmä ochotu slovenskej vlády investovať viac do obrany a plniť záväzky voči spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie.

Ústavnoprávny výbor potvrdil odstúpenie Hrivnáka, eviduje šesť kandidátov

03. 12. 2020  - Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR eviduje, že sa Ján Hrivnák vzdal kandidatúry na post generálneho prokurátora. TASR to potvrdil šéf výboru Milan Vetrák (OĽANO). Výbor nemá informácie o tom, že by sa kandidatúry vzdal aj niekto ďalší. Poslanci majú kandidáta na generálneho prokurátora voliť vo štvrtok. O odstúpení Hrivnáka informoval v stredu (2. 12.) večer portál Aktuality.sk. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Hrivnák svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že "chce vytvoriť priestor pre ľahšie rozhodovanie", keďže koalícia sa stále nedohodla na voľbe. Hrivnáka nominovala do funkcie Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave, za šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR kandidoval aj v roku 2010.

Poslanci pokračujú v diskusii o ústavných změnách

04. 12. 2020 - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v úvode ôsmeho dňa 18. schôdze v diskusii k zmenám v ústave v súvislosti s reformou justície. V rokovacej sále je minimum poslancov. V piatok zákonodarcov nečaká zvyčajné hlasovanie o 11.00 h, zmenu odsúhlasilo plénum vo štvrtok (3. 12.) na návrh štyroch koaličných poslaneckých klubov. Poslanec OĽANO Martin Čepček v úvode vystúpil s tým, že nie je presvedčený o kvalite zákona, poukázal na vyjadrenia niektorých organizácií i prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Kvality novely ústavy sa obáva aj pre mnoho pozmeňujúcich návrhov. Hovorí o dôležitosti zmien v ústave. Vyzval poslancov a ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), aby sa so schválením neponáhľali.

Prezident

Prezidentka podpísala zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti

30.11.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok 30. novembra 2020 podpísala zákon z 25. novembra 2020, ktorým sa dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Noví nerezidentní veľvyslanci odovzdali svoje poverovacie listiny

02.12.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 2. decembra 2020 prijala na nástupnej audiencii nových nerezidentných veľvyslancov akreditovaných v SR.
Noví mimoriadni a splnomocnení veľvyslanci Iránskej Islamskej republiky, Ománskeho sultanátu, Austrálskeho zväzu, Bosny a Hercegoviny, Guatemalskej republiky, Spojených štátov mexických a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky odovzdali prezidentke svoje poverovacie listiny.

Prezidentka sa stretla so zástupcami iniciatívy Klíma ťa potrebuje

02.12.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 2. decembra 2020 stretla so zástupcami iniciatívy Klíma ťa potrebuje. Iniciatíva stojí za najväčšou online petíciou v histórii a podľa prezidentky dáva politikom silný odkaz, že aj oni sa musia o tento problém zaujímať. Prezidentka tvrdí, že 120 tisíc podpisov pod petíciu Za klímu, za budúcnosť je jasným dôkazom, že nutnosť aktívnejšie bojovať s klimatickou krízou vníma aj verejnosť na Slovensku.

Deti sa podľa prezidentky potrebujú vrátiť do škôl, nie je čas na spory

02.12.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 2. decembra 2020 vyhlásila, že deti sa potrebujú vrátiť do škôl. Podľa nej teraz nie je čas na politické spory.
Prezidentka vo svojom vyhlásení uviedla, že napriek obrovskej snahe rodičov a učiteľov, dištančné vzdelávanie nie je plnohodnotná alternatíva vyučovacieho procesu.

VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety má nového rektora

03.12.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok 3. decembra 2020 vymenovala do funkcie nového rektora Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Akademický senát zvolil za kandidáta na túto funkciu Juraja Bencu. Prezidentka v príhovore upozornila na to, že slovenské vysoké školy prichádzajú o dobrých študentov a Slovenská republika prichádza nielen o inovatívnych, kvalifikovaných a produktívnych pracovníkov, ale aj občanov zveľaďujúcich svoju krajinu.

Pre začlenenie ľudí so zdravotným znevýhodnením musíme robiť viac

03.12.2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok 3. decembra 2020 pri príležitosti Medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím športovcov a športovkyne špeciálnych olympiád. V príhovore prezidentka vyzdvihla ich historický úspech na špeciálnej olympiáde v Abu Dhabí, na ktorej získali až 35 medailí v rôznych športových disciplínach a poďakovala sa im za skvelú reprezentáciu Slovenska.

Prezidentka víta, že kandidáta na generálneho prokurátora zvolili v prvej voľbe

03.12.2020 - Prezidentka v reakcii na voľbu kandidáta na post generálneho prokurátora uviedla, že generálny prokurátor je pre výkon spravodlivosti jedna z najdôležitejších funkcií v štáte. Prezidentka víta, že voľbe kandidáta do tejto funkcie predchádzalo verejné vypočutie všetkých prihlásených a že parlament kandidáta zvolil hneď v prvej voľbe. O ďalších krokoch bude prezidentka informovať, keď jej bude oficiálne doručený výsledok voľby.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk