Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
8.2.2021
ID: 5010upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko zavedie do svojich právnych predpisov legislatívu EÚ, ktorá umožňuje národnú ochranu označení pôvodu a zemepisných označení iba na nepoľnohospodárske výrobky. Ochranu označení pôvodu a zemepisných označení poľnohospodárskych výrobkov a potravín, vína, aromatizovaných vínnych výrobkov a liehovín bude zabezpečovať Európska komisia (EK).

Vláda

Budaj presvedčil Kollára. O petícii bude rokovať parlament

01.02.2021 - Minister životného prostredia Ján Budaj navrhol predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Borisovi Kollárovi zaradiť do rokovania najbližšej schôdze parlamentu petíciu občanov požadujúcu, aby SR deklarovala stav klimatickej krízy. Táto elektronická petícia bola podporená vyše 127-tisíc podpismi. Jej signatári, podľa mienky ministra Jána Budaja, oprávnene očakávajú, že ich požiadavka sa dostane na rokovanie pléna NR SR. A to napriek tomu, že nespĺňa všetky formálne náležitosti.

Minister práce Milan Krajniak a minister financií Eduard Heger navrhujú rozšírenie a zvýšenie "Prvej pomoci+"

01.02.2021 - Projekt „Prvá pomoc“, ktorý bol už v októbri rozšírený na „Prvú pomoc +“, čakajú ďalšie zmeny v prospech zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak navrhuje v spolupráci s ministrom financií Eduardom Hegerom rozšírenie a navýšenie pomoci pre zamestnávateľov a SZČO na udržanie pracovných miest. Rezort práce tak prerozdelí ľuďom mesačne o 40 miliónov EUR viac.

Informácia o vývoji štátneho rozpočtu k 31.01.2021

01.02.2021 - Informácia o vývoji štátneho rozpočtu k 31.01.2021 na hotovostnej báze
Štátny rozpočet dosiahol ku koncu januára 2021 príjmy v celkovej výške 1 002,6 mil. eur, pričom výdavky boli zrealizované v celkovej výške 1 190,4 mil. eur, čo znamenalo hotovostný schodok štátneho rozpočtu na úrovni 187,8 mil. eur.

Envirorezort podporuje ochranu a obnovu mokradí

02.02.2021 - Voda, mokrade a život sú neoddeliteľné. To je téma Svetového dňa mokradí, ktorý si pripomíname 2. februára. Za vyše 300 rokov mokrade celosvetovo ubudli o takmer 90 percent a tie zostávajúce miznú trikrát rýchlejšie ako lesy. Vyhynutiu čelí až 25 percent všetkých mokraďových druhov a tretina sladkovodných druhov.

Poslanci vyjadrili spokojnosť s reformnými krokmi v PPA

02.02.2021 - V pondelok 1. februára 2021 sa v Pôdohospodárskej platobnej agentúre uskutočnil poslanecký prieskum Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre poľnohospodárstvo a životné prostredie. Poslanci vyjadrili spokojnosť s reformnými krokmi v PPA. Vedenie PPA informovalo poslancov o realizovaných a plánovaných opatreniach v rámci dodržiavania akreditačných kritérií.  V súvislosti so skúšobnou lehotou na akreditáciu udelenou príslušným orgánom do 14. októbra 2021 má PPA vypracovaný plán zistených nedostatkov, ktorý priebežne plní a odpočtuje Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v mesačných intervaloch. K 31. januáru 2021 bolo splnených 17 opatrení. Ostatné sú čiastočne splnené alebo v plnení. Najdôležitejšími sú opatrenia súvisiace s ľudskými zdrojmi a digitalizáciou.

Rezort práce uľahčí poskytovateľom sociálnych služieb administratívu, ušetrí čas i peniaze

03.02.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravuje nový Informačný systém sociálnych služieb. Ten plne zdigitalizuje vykazovanie, odstráni v ňom duplicity. Uvedenie systému do prevádzky je naplánované na január 2022. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny s cieľom uľahčiť a sprehľadniť zber aktuálnych a kvalitných dát v systéme sociálnych služieb pristúpil k tvorbe nového informačného systému sociálnych služieb. Obce, vyššie územné celky a poskytovatelia sociálnych služieb tak budú nahrávať požadované údaje priamo do informačného systému, ktorý bude spravovať ministerstvo.

Poradenské centrá pomáhajú žiadateľom o eurofondy bezplatne, vlani poskytli vyše 2 200 konzultácií

03.02.2021 - Žiadatelia o eurofondy, ktorí nemajú dostatok skúseností alebo vedomostí a potrebujú poradiť, ako získať zdroje z Európskej únie, sa už štyri roky môžu obrátiť na Informačno-poradenské centrá. Tie poskytujú záujemcom svoje služby bezplatne. Sieť ôsmich centier naprieč celou krajinou spadá pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Záujemcovia o podporu zo zdrojov EÚ ich nájdu v Trnave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Banskej Bystrici, Košiciach a v Prešovskom kraji, kde sú dve – v Prešove a v Humennom.

Minister Ján Budaj chce viac zelených zákaziek v IT a cestnej doprave

03.02.2021 - Európska komisia pripravuje novú metodiku, podľa ktorej budú jednotlivé členské štáty postupovať pri nákupoch počítačov, monitorov, mobilných telefónov, ako aj v cestnej doprave. Ministerstvo životného prostredia SR podľa tejto metodiky pripraví manuál, na základe ktorého budú obstarávatelia nakupovať. Zmeny sa dotknú produktových skupín „Počítače a monitory“ a „Cestná doprava“. Vyplýva to z informatívneho dokumentu ministerstva životného prostredia, ktorý dnes vzala na vedomie vláda SR.

Minister Andrej Doležal: Višňové bude! Celý úsek s tunelom dokončí Skanska

03.02.2021 - Súťaž na dostavbu úseku D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové vyhrala stavebná spoločnosť Skanska. Firma predložila spomedzi troch prihlásených uchádzačov do súťažného dialógu najlepšiu ponuku. Úsek dokončí za zmluvnú cenu 254, 83 milióna eur do konca roka 2023.
„Višňové bude! Dnes mi spadol obrovský kameň zo srdca, lebo stavbu prevezme renomovaný a skúsený zhotoviteľ. Od podpisu zmluvy nás delia už len dni, potom zhotoviteľ prevezme stavenisko a do pár mesiacov sa na úseku začne čulý pracovný ruch,“ informoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal o nasledujúcich krokoch.

Ministerka spravodlivosti diskutuje o reformách s predstaviteľmi Európskej komisie

4. 2. 2021 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková udržiava s Európskou komisiou úzky dialóg. Na jej žiadosť sa vo štvrtok (4.2.2021) popoludní prostredníctvom videokonferencie rozprávala s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. Zástupcu EK informovala o reformách v oblasti justície, ktoré sa jej už podarilo presadiť, ale aj o zmenách, ktoré ešte len plánuje zaviesť.

Vyhlásenie prezidenta PZ Petra Kovaříka k aktuálnemu stavu v Policajnom zbore

04. 02. 2021 - Najdôležitejší cieľ, ktorý som si ako prezident PZ určil, je zvýšiť dôveryhodnosť verejnosti v Policajný zbor. Vnímam to ako jednu z najťažších úloh. Prevzal som Policajný zbor v období, kedy je situácia vyeskalovaná, pretože všetci prežívame najťažší rok za posledné storočie. Chápem, že ľudia sú už unavení zo všetkých protiepidemických opatrení, všetci sme -  ako verejnosť, tak aj policajti. Je však teraz mimoriadne dôležité, aby sme si uvedomili, že krik, agresivita, nepodložená kritika a bezohľadná nezodpovednosť  sú tým najhorším, čo môžeme robiť. Neprispeje to k zlepšeniu situácie. Základnou povinnosťou polície je chrániť životy, zdravie a majetok. Kontrola opatrení je nevyhnutnosťou na to, aby štát chránil naše životy a zdravie. Vidíte nás v uliciach a naďalej aj budete, pokým sa toto všetko neskončí. Prajeme si ukončenie lockdownu rovnako ako všetci ostatní.

Kľúčové stretnutia ministra financií Eduarda Hegera v Paríži

04.02.2021 - Kríza spôsobená pandémiou, plán obnovy, daňová reforma, ale aj postup v otázke digitálnej dane. Aj to boli témy spoločného stretnutia podpredsedu vlády a ministra financií Eduarda Hegera s francúzskym ministrom financií a hospodárstva Brunom Le Maireom priamo v Paríži. Eduard Heger sa tiež stretol s generálnym tajomníkom OECD Josém Ángelom Gurríom. Diskusii s francúzskym ministrom financií dominovala najmä téma pandemickej situácie v Európe. B. Le Maire sa hneď v úvode stretnutia zaujímal o priebeh celoplošného testovania na Slovensku. Obaja ministri sa zhodli na tom, že v aktuálnej situácii sú najvhodnejšími spôsobmi boja proti pandémii kombinácia lockdown-u, testovania a očkovania. Zároveň obaja zdôraznili potrebu čo najrýchlejšieho spustenia projektov v rámci plánu obnovy.

Osoby, na ktoré Bašternák previedol svoj majetok, neuspeli na súde

04. 02. 2021 - Štát má vo vlečúcom sa prípade majetku po odsúdenom Ladislavovi Bašternákovi opäť o čosi voľnejšie ruky. Krajský súd v Bratislave rozhodol o posledných odvolaniach voči rozhodnutiam Okresného súdu Bratislava I. podaných Bašternákovými rodinnými príslušníkmi a ďalšími osobami

Potrebujeme (prilákať) zahraničných turistov?

04. 02. 2021 - Inštitút dopravnej politiky na  Ministerstve dopravy a výstavby SR publikoval analytický materiál „Potrebujeme (prilákať) zahraničných turistov?“ Materiál sa venuje oblasti cestovného ruchu z pohľadu tvorby pridanej hodnoty a multiplikačných efektov. Cestovný ruch predstavuje v každej rozvinutej ekonomike významné odvetvie hospodárstva, obzvlášť v SR, kde by mohol mať cestovný ruch ideálne podmienky na svoj rozvoj vďaka konkurencieschopným zdrojom. Dlhodobo v SR nebolo toto odvetvie systémovo podporované, až v súčasnosti sa začína klásť dôraz na toto odvetvie a realizujú sa zo strany ministerstva opatrenia na jeho kontinuálny rast. Zároveň oblasť cestovného ruchu je jednou z najviac zasiahnutých oblastí postihnutých pandémiou spôsobenou COVID-19, vrátane dopadu reštriktívnych opatrení a obmedzením mobility domácich i zahraničných osôb.
Stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR k zabezpečeniu striekačiek a ihiel na vakcináciu

Ministerstvo zdravotníctva SR pri zabezpečení striekačiek a ihiel pre aplikovanie šiestej dávky vakcíny Comirnaty postupovalo rýchlo a podľa dostupných informácií.
 
05.02.2021 - Ministerstvo zdravotníctva dalo pokyn nemocniciam na nákup ihiel a striekačiek minulý rok podľa usmernenia výrobcu vakcíny Comirnaty. Nemocnice si na základe zadania zaobstarali najvýhodnejšie ihly a striekačky v dostatočnom množstve s predpokladom, že budú potrebovať očkovať niekoľko desiatok až stoviek tisíc pacientov. Comirnaty je vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19, ktorá bola registrovaná v Európskej únii 21.12.2020. O zmenu v registrácii v počte dávok z jednej 0,45 ml liekovky (ampulky) požiadal výrobca Európsku liekovú agentúru začiatkom nového roka.
 
Ústredná vojenská nemocnica spustila do prevádzky najmodernejšie Angio CT pracovisko v strednej Európe

05.02.2021 - Ústredná vojenská nemocnica SNP – FN Ružomberok bude poskytovať pacientom ešte kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Prispeje k tomu nové, najmodernejšie Angio 4D CT pracovisko v strednej Európe, ktoré dnes na Klinike rádiológie slávnostne spustili do prevádzky minister obrany Jaroslav Naď spolu s riaditeľom ÚVN SNP Ružomberok - FN brig. gen. Vladimírom Lengvarským a s generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richardom Strapkom. Nové zariadenie, ktoré pomáha zistiť stav ciev, skontrolovať prietok krvi cievami a odhaliť prípadné problémy, tak po piatich rokoch opäť umožní pacientom podstúpiť angiografické vyšetrenie aj v Ústrednej vojenskej nemocnici.

M. Kolíková: Záleží mi na ochrane novinárov aj ochrane pred dezinformáciami

05. 02. 2021 - Implementácia súdnej mapy, reforma justície či ochrana novinárov boli hlavné témy diskusie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej s poslancami Monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné slobody. Europoslanci sa zaujímali aj o vyšetrovanie smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

O post riaditeľa Úradu pre správu zaisteného majetku by už tento mesiac mali zabojovať traja uchádzači

05. 02. 2021 - Do výberového konania na šéfa nového Úradu pre správu zaisteného majetku sa prihlásili štyria uchádzači, pričom podmienky splnili traja z nich. Vyberať vedenie tohto nového úradu bude široká sedemčlenná komisia, v ktorej má mať okrem ministerstva spravodlivosti zastúpenie aj generálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd a ministerstvo financií. Napriek tomu, že výber sa primerane riadi zákonom o štátnej službe, usilovali sme sa nájsť spôsob, ako ho napriek zákonným limitom čo najviac otvoriť verejnosti. Výberové konanie sa uskutoční 17. februára 2021.

Záujem o národnú bločkovú lotériu každoročne klesá. V boji proti podvodom stratila pre zavedenie eKasy svoje opodstatnenie.
 
05.02.2021 - Záujem o národnú bločkovú lotériu (NBL) z roka na rok klesá. Pôvodný zámer zavedenia opatrenia NBL – boj proti daňovým podvodom – stráca opodstatnenie. Vďaka finančnej správe má štát v rukách efektívnejšie nástroje pre boj proti daňovým únikom v oblasti evidencie tržieb. O tom, či prevádzkovanie národnej bločkovej lotérie má ešte zmysel alebo nie, diskutovali na spoločnom stretnutí zástupcovia ministerstva financií, štátnej lotériovej spoločnosti TIPOS a finančnej správy.

POZOR - aj vás môže kontaktovať podvodník, a to v mene spoločnosti Microsoft

05. 02. 2021 - Polícia stále zaznamenáva zvýšený počet prípadov podvodných telefonátov na súkromné mobilné telefónne čísla občanov Slovenskej republiky. Podvodníci používajú metódu, na základe ktorej sa príjemcovi hovoru zobrazuje prichádzajúce slovenské číslo.

NRSR

Ústavnoprávny výbor odobril všetkých štyroch kandidátov na šéfa ÚŠP

2. 2. 2021  - Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR odporučili v utorkovom hlasovaní všetkých štyroch kandidátov na špeciálneho prokurátora na voľbu v parlamente. O post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa uchádzajú prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Ján Šanta, Vasiľ Špirko a advokát a exminister Daniel Lipšic. Kandidátov vypočúvali počas pondelka a utorka v priestoroch Bratislavského hradu. Termín voľby špeciálneho prokurátora v pléne ešte nie je známy. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) po skončení sa výboru povedal, že závisí od predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina), kedy sa rozhodne zaradiť voľbu do programu schôdze a či sa tak rozhodne už teraz.

Národná ochrana označenia pôvodu výrobkov sa obmedzí

03.02. 2021 - Slovensko zavedie do svojich právnych predpisov legislatívu EÚ, ktorá umožňuje národnú ochranu označení pôvodu a zemepisných označení iba na nepoľnohospodárske výrobky. Ochranu označení pôvodu a zemepisných označení poľnohospodárskych výrobkov a potravín, vína, aromatizovaných vínnych výrobkov a liehovín bude zabezpečovať Európska komisia (EK). Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa mení zákon o označeniach pôvodu výrobkov a zemepisných označeniach výrobkov a tiež zákon o potravinách. Novelu zákona v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.

Kristián Čekovský: Zlepšujeme mediálne prostredie

04. 02.2021 - Slovensko sa v posledných rokoch výrazne prepadlo v rebríčku slobody tlače a to z 12. na 33. miesto. Dôvodom bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj dianie vo verejnoprávnej RTVS, či opakované verbálne útoky voči novinárom. „Cieľom tejto vlády, ale aj mojim osobným záujmom je tento trend zastaviť a postupnými krokmi dostať našu krajinu na popredné priečky rebríčka medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc“, objasnil predseda Výboru NR SR pre kultúru a média, Kristián Čekovský.

Poslanci ukončili deň diskusiou k návrhu na skrátenie volebného obdobia

05.02.2021 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili šiesty rokovací deň 23. schôdze parlamentu. V závere dňa diskutovali o návrhu nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho na vydanie ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Poslanec Jozef Bubnár (OĽANO) v rámci diskusie poukázal na viaceré reformy a novely súčasnej vlády, ktoré podľa neho pomohli zlepšiť situáciu vo viacerých oblastiach. Ako príklad uviedol reformu súdnictva, tzv. podnikateľské kilečko a ďalšie vládne i poslanecké novely.

Prezident

Prezidentka pre Denník N: Štýl vládnutia potrebuje zmenu

02.02.2021 - Vládna koalícia prevzala vedenie krajiny v extrémne náročnom období, ktoré si vyžaduje množstvo nepopulárnych opatrení. Prezidentka Zuzana Čaputová sa tak vyjadrila v rozhovore pre Denník N. Nálada spoločnosti je podľa prezidentky v tomto čase ťaživá a negatívna, no príčinou straty preferencií vládnej koalície sú zrejme nielen objektívne faktory. Prezidentka v rozhovore zopakovala, že by koalícii pomohla zmena štýlu vládnutia. "Je najvyšší čas vnímať reflexiu verejnosti, ktorá sa prejavuje aj v iných prieskumoch verejnej mienky."

Sčítanie obyvateľstva je dôležité pre nastavenie verejných politík

03.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 3. februára 2021 diskutovala s členkami a členmi svojho poradného výboru pre menšiny o blížiacom sa sčítaní obyvateľstva. Sčítanie obyvateľstva je podľa prezidentky nesmierne dôležité pre presné nastavenie verejných politík a obzvlášť pre rozvoj miest a obcí, keďže od neho sa odvíja aj financovanie samospráv. Sčítanie je však kľúčové aj pre národnostné menšiny, pretože údaj o ich početnosti vo významnej miere ovplyvňuje ich možnosti uplatňovať si menšinové práva.

Vyrábať vakcíny aj na Slovensku musí byť náš strategický cieľ

04.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 4. februára 2021 pracovne stretla s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Diskutovali spolu o aktuálnej pandemickej situácii, ale aj o možnosti vyrábať vakcínu proti ochoreniu Covid-19 aj na Slovensku. Podľa prezidentky to musí musí byť našim strategickým cieľom.

Prezidentka podpísala štyri zákony

04.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala štyri zákony, ktoré NR SR schválila na rokovaní koncom januára. Ide o zákon z 28. januára 2021, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 223/2019 Z. z. o sčítaní obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 a o zmene a doplnení niektorých zákonov,zákon z 28. januára 2021, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2013 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákon z 28. januára 2021, ktorým sa mení zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zákon z 29. januára 2021, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk