Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
22.2.2021
ID: 5025upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) prostredníctvom opatrení „Prvej pomoci“ poskytlo zamestnancom, zamestnávateľom a SZČO k 15. februáru 2021 finančnú podporu vo výške 963 miliónov eur. Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu vláda schválila ďalšie navýšenie a rozšírenie „Prvej pomoci +“ prostredníctvom rámca „Prvá pomoc ++“.

Vláda

Na stretnutí so zástupcami Európskej komisie na Slovensku sa hovorilo najmä o migrácii

15. 02. 2021 - Minister vnútra Roman Mikulec, štátny tajomník MV SR Vendelín Leitner a riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský sa v pondelok 15. februára 2021  stretli s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislavom Mikom.

Daňová prognóza IFP – zabrala pomoc vlády

15.02.2021 - Vďaka stabilnejšiemu trhu práce a domácej spotrebe je výpadok príjmov citeľne nižší, ako sa očakávalo. Daňovo-odvodové príjmy v roku 2020 klesnú o 715 mil. eur, čo predstavuje pokles iba o 2,5 %.  K stabilizácii vývoja daní prispeli aj vládne opatrenia.  Lepší vývoj ekonomiky sa prejavil v domácej spotrebe, ktorá sa na rozdiel od susedných krajín medziročne neprepadla.

Agrorezort spúšťa podávanie žiadostí na platby pre chovateľov hospodárskych zvierat

15.02.2021 - PPA zverejnila oznámenie na predkladanie žiadostí o doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky na rok 2021. Prostredníctvom týchto platieb budú podporení chovatelia dojčiacich kráv, oviec a kôz. PPA pre zjednodušenie podávania žiadostí, minimalizovanie chybovosti a zefektívnenie čerpania financií, zasiela potenciálnym žiadateľom predtlačené formuláre. Žiadateľ môže o platbu požiadať do konca februára 2021.

Ingrid Brocková: Slovensko a Čile napriek vzdialenosti spájajú spoločné záujmy, ako aj príležitosti i výzvy multilateralizmu

15.02.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková prijala dnes (15. februára 2021) formou videokonferenčného rozhovoru mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Čilskej republiky pre SR so sídlom vo Viedni Gloriu Navarrete Pinto pri príležitosti ukončenia jej diplomatickej misie. Diskutovali o súčasnom vývoji v Čile, v regióne Latinskej Ameriky, o vzťahu s Euŕopskou úniou, ako aj o výzvach i príležitostiach multilateralizmu, a to najmä pri obnove hospodárstiev po pandémii COVID-19. V tomto kontexte je príležitosťou pre spoluprácu oblasť globálneho úsilia v boji proti zmene klímy, osobitne v súvislosti s pripravovanou klimatickou konferenciou OSN COP26.

Heger na ECOFIN-e: Plány obnovy majú pomôcť Slovensku i Európe

16.02.2021 - Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger predstavil v utorok na Rade ECOFIN slovenský Plán obnovy a odolnosti. Prioritami plánu sú oblasť vzdelávania, zdravotníctva, zelenej ekonomiky, efektívnosti štátu a verejných služieb, vedy, výskumu a inovácií. Realizáciou plánu obnovy má Slovensko opäť začať dobiehať vyspelé štáty Európskej únie v kvalite života a životnej úrovni.

MH Invest s novým vedením úspešne začala ozdravný proces a rozbehla „spiace“ projekty

16. 02. 2021 - Spoločnosti MH Invest sa po nástupe nového vedenia podarilo racionalizačnými krokmi ušetriť takmer 200-tisíc eur a rozbehnúť viaceré projekty. Ide o štátnu spoločnosť spadajúcu pod Ministerstvo hospodárstva SR, jej konateľom je od mája minulého roka Boris Kačáni. Spoločnosť má na starosti predovšetkým Strategický park Nitra. „Podarilo sa nám napríklad procesne vyriešiť výstavbu tzv. People centra, ktoré má priniesť služby do Strategického parku Nitra, čo nám vyplýva aj zo zmlúv. Pritom tento projekt štyri roky stál,“ zdôraznil konateľ MH Invest a dodal, že o realizáciu projektu prejavili záujem traja reálni uchádzači.

MV SR rozdistribuovalo 12 miliónov antigénových testov a urýchlilo refundácie nákladov samospráv za celoplošný skríning

16. 02. 2021 - Testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 absolvujú denne tisícky obyvateľov Slovenskej republiky, ktorým záleží na tom, aby naša krajina zvládla boj s pandémiou a chápu, že obmedzenia počas núdzového stavu nemôžu fungovať bez zodpovedného prístupu jednotlivcov.  

Karanténa je od stredy 17. februára povinná po príchode na Slovensko z akejkoľvek krajiny, pendleri majú výnimku

16. 02. 2021 - Od stredy 17. februára 2021 od 6. hodiny sa mení režim na hraniciach pri vstupe na územie Slovenskej republiky. Každý prichádzajúci je povinný nastúpiť do 14-dňovej karantény. Najskôr na ôsmy deň môže absolvovať PCR test. Ak bude negatívny, možno karanténu ukončiť.

Ingrid Brocková: S Ruskou federáciou chceme spolupracovať v globálnej agende

16.02.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková prijala 16. februára 2021 na nástupnej návšteve nového veľvyslanca Ruskej federácie v Slovenskej republike Igora Bratčikova. Štátna tajomníčka zároveň zdôraznila, že chceme s ruskou stranou diskutovať aj o otázkach, na ktoré máme rozdielny názor. V tomto kontexte pripomenula konzistentnosť pozície Slovenskej republiky v otázke zvrchovanosti a územnej celistvosti krajín východného susedstva Európskej únie(EÚ). Konštatovala, že Slovenská republika rovnako ako ostatné členské štáty EÚ a ďalšie podobne zmýšľajúce krajiny so znepokojením sleduje niektoré aspekty vývoja vnútropolitickej situácie v Rusku a vyzýva na rešpektovanie medzinárodných záväzkov.

Rezorty školstva a práce podporia základné umelecké školy 20 miliónmi eur

16.02.2021 - V dôsledku koronakrízy sa v mimoriadne zložitej situácii ocitli aj mestá a obce. Tie sú najväčšími zriaďovateľmi základných umeleckých škôl, ktoré taktiež zápasia s nedostatkom finančných prostriedkov. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa rozhodli na ZUŠ spoločne vyčleniť 20 miliónov eur. Príspevok pochádza zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Ľudské zdroje na roky 2014 – 2020.

Rada ministra pre šport má nových členov

16.02.2021 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky po takmer dvoch rokoch obnovilo činnosť Rady ministra pre šport. V tomto poradnom orgáne doteraz pracovalo 32 osobností najmä z národných športových zväzov. Rada ministra pre šport sa však v minulosti zvolávala len sporadicky. Utorkové úvodné zasadnutie sa konalo online a zúčastnilo sa ho  všetkých 13 novovymenovaných členov. Nová rada je zložená zo zástupcov rezortov, do ktorých šport svojou podstatou zasahuje. Po novom bude Rada ministra pomáhať hľadať riešenia ťažiskových problémov slovenského športu a jeho prienikov do rôznych oblastí verejného života. Práve preto sú v nej zastúpení odborníci z oblasti športových médií, zdravotnej poisťovne, rezortov financií a dopravy, cestovného ruchu, makroekonomiky, štatistiky, analytiky, športovej infraštruktúry, ako aj osobnosti, ktoré sa budú vedieť vyjadrovať z pohľadu záujmových skupín športu: samospráva, veľké športy, športy s menším mediálnym pokrytím a športovci so zdravotným znevýhodnením.

Vicepremiérka Remišová rokovala s ministerkou kultúry Milanovou, županom Drobom a primátorom Vallom o využívaní eurofondov v bratislavskom regióne

16. 02. 2021 - Hlavné mesto SR a Bratislavský samosprávny kraj hľadajú zhodu, kam treba čo najrýchlejšie nasmerovať  eurofondy z regionálneho programu IROP. Ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová dnes na rokovaní s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou, bratislavským županom Jurajom Drobom a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom hovorili o podpore kľúčových oblastí, vrátane kultúry,  v regióne.

Na podporu bývania pre ľudí ohrozených chudobou pôjde 5,65 milióna eur

16. 02. 2021 - Pomoc pre ľudí ohrozených chudobou a sociálnym vylúčením prináša najnovšia eurofondová výzva, ktorú podpísala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová. O nenávratný finančný príspevok z výzvy „Dostupné bývanie s prvkami housing first“ sa môžu uchádzať subjekty a organizácie, ktoré sú poskytovateľmi sociálnych služieb podľa zákona a pracujú s ľuďmi bez domova.

R. Sulík odmieta zákaz olova v strelive, do Bruselu posiela jasný odkaz

16. 02. 2021 - Minister hospodárstva Richard Sulík nesúhlasí s pripravovaným všeobecným zákazom použitia olova v strelive, ku ktorému smeruje Európska komisia (EK). Šéf rezortu hospodárstva preto adresoval list komisárovi EK pre vnútorný trh Thierrymu Bretonovi, ako aj Stálemu zastúpeniu SR pri EÚ v Bruseli. Hoci by sa zvažovaný zákaz nemal týkať vojenského a policajného použitia, podľa ministra by malo jeho prijatie zásadné dopady nielen na výrobcov streliva, ale aj na legitímne záujmy civilných držiteľov zbraní. „Jediný výsledok, ktorý nebudem považovať za zlyhanie štátnych orgánov SR, je zabránenie prijatiu tejto regulácie. Preto považujem za potrebné aktívne a iniciatívne komunikovať pozíciu Slovenska nielen voči EK, ale aj voči iným členským štátom, najmä prostredníctvom Stáleho zastúpenia v Bruseli,“ zdôraznil Richard Sulík.  

Vďaka rezortu práce je Slovensko v TOP päťke krajín v čerpaní financií z  Európskeho sociálneho fondu

17.02.2021 - Slovenská republika má (k 31.12.2020) vďaka Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR piate najlepšie čerpanie alokovaných finančných zdrojov z Európskeho sociálneho fondu (ESF). Vyplýva to z aktualizovanej informácie o stave čerpania pomoci poskytnutej Európskou komisiou v nadväznosti na decembrové zasadnutie technickej pracovnej skupiny pod výborom pre Európsky sociálny fond.

Priemerná výška pomoci na jedného pracujúceho naďalej stúpa

17.02.2021 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) prostredníctvom opatrení „Prvej pomoci“ poskytlo zamestnancom, zamestnávateľom a SZČO k 15. februáru 2021 finančnú podporu vo výške 963 miliónov eur. Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu vláda schválila ďalšie navýšenie a rozšírenie „Prvej pomoci +“ prostredníctvom rámca „Prvá pomoc ++“. S cieľom udržať čo najviac pracovných miest rozširuje okruh oprávnených žiadateľov o finančnú pomoc. Táto zmena sa týka žiadostí o príspevok za mesiac január 2021. Navýšenie pomoci pocítia žiadatelia, ktorí podajú výkazy za mesiac február. Predĺžená je aj možnosť žiadať o pomoc za november a december, a to až do konca februára. Súčasne môžu subjekty požiadať o odklad splatnosti odvodov aj za mesiace december 2020 a január 2021, ich splatnosť sa posunula až na 30. jún 2021.

Ministerstvo spravodlivosti naďalej hľadá šéfa Úradu pre správu zaisteného majetku

17. 02. 2021 - Ministerstvo spravodlivosti pokračuje v hľadaní nového riaditeľa alebo riaditeľky novoznikajúceho Úradu pre správu zaisteného majetku. Dnešné výberové konanie bolo totiž neúspešné. Do prvého výberového konania sa prihlásili štyria uchádzači, traja splnili podmienky a na výberovom konaní sa zúčastnili dvaja záujemcovia. Hodnotila ich široká sedemčlenná komisia, kde mali okrem ministerstva spravodlivosti zastúpenie aj Špecializovaný trestný súd, Generálna prokuratúra a Ministerstvo financií SR. V krátkom čase preto bude vypísané nové výberové konanie.

Lesnícka priorita Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na rok 2021

17.02.2021- Jednou z hlavných úloh Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) a Národného lesníckeho centra Zvolen (NLC) v oblasti lesného hospodárstva v roku 2021 je vypracovať nový strategický dokument s názvom Národný lesnícky program (NLP) Slovenskej republiky na obdobie rokov 2022 - 2030 s podtitulom „Lesy pre spoločnosť“. Do tvorby sa môže zapojiť aj široká verejnosť.

Minister Korčok na rokovaní ministrov Rakúska, Česka a Nemecka: Potrebujeme hľadať riešenia k zachovaniu plynulého cezhraničného pohybu tovarov

18.02.2021 - V nadväznosti na zavedenie prísnejších pravidiel pre vstup do Nemecka sa z iniciatívy ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka uskutočnilo vo štvrtok 18. februára 2021 rokovanie šéfov diplomacií Slovenska, Česka a Rakúska s nemeckým partnerom Heikom Maasom, ktorému tlmočili znepokojenie z nemeckých opatrení, v dôsledku ktorých dochádza k ohrozeniu dodávateľských reťazcov.

Slovensko čelí žalobe za nedostatočnú ochranu kvality ovzdušia

18.02.2021 - Minister životného prostredia Ján Budaj rešpektuje dnešné rozhodnutie Európskej komisie, ktorá podáva na Európsky súdny dvor žalobu proti Slovensku za prekročenie limitnej hodnoty pre tuhé znečisťujúce látky a pre neprijatie primeraných opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia. Hoci početnosť prekročení limitnej hodnoty PM10 vyjadrenej ako priemerná denná koncentrácia na území Slovenska za roky 2020, aj 2019 významne poklesla, a v roku 2020 bol dokonca dosiahnutý súlad s limitnou hodnotou pre PM10 na všetkých monitorovacích staniciach (s výnimkou Jelšavy),podanie na Európsky súdny dvor hodnotí znečistenie ovzdušia Slovenska aj za predošlé roky.

Ministerstvo vnútra vydalo usmernenie o správe registratúry počas home office

18. 02. 2021 - Správa registratúry je evidovanie, tvorba, ukladanie, ochrana registratúrnych záznamov, prístup k nim a taktiež ich vyraďovanie. Predmetom správy registratúry teda je zabezpečovanie manipulácie s registratúrnymi záznamami, komplexná starostlivosť o ich uloženie a ochranu do uplynutia ich uloženie a ochranu do uplynutia ich prevádzkovej potreby u pôvodcu.

Lídri obrany členských krajín NATO rokovali o súčasnosti aj budúcnosti Aliancie

18.02.2021 - Minister obrany SR Jaroslav Naď a štátny tajomník Marian Majer sa počas uplynulých dvoch dní zúčastnili na rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO. To sa v rámci epidemiologických opatrení uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie. Lídri obrany Aliancie hovorili o aktuálnej situácii a výzvach v oblasti obrany a bezpečnosti, ako aj o budúcnosti NATO s výhľadom do roku 2030.

Minister Mičovský splnil sľub. Slovenské potraviny rozdal členom vlády

18.02.2021 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský dostal v pondelok 15. februára 2021 slovenské potraviny od malých, mladých, začínajúcich, rodinných a lokálnych poľnohospodárov Slovenska. Sedem poľnohospodárskych združení (Agrárna komora Slovenska, Združenie mladých farmárov na Slovensku, Iniciatíva poľnohospodárov, Zväz ekologického poľnohospodárstva, Včelársky ekologický spolok Slovenska, Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska a Združenie vlastníkov pôdy & rodinných fariem Slovenska) odovzdalo začiatkom týždňa šéfovi agorezortu Jánovi Mičovskému a štátnemu tajomníkovi Martinovi Feckovi to najlepšie, čo dokážu naše slovenské polia vyprodukovať. Minister Mičovský sľúbil, že tieto dary rozdá v stredu na vláde. Svoj sľub dodržal.

Ingrid Brocková v OSN: Rasizmus, xenofóbia a diskriminácia sú brzdou rozvoja spoločnosti. Musíme proti nim spoločne bojovať.

19.02.2021 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková vystúpila 18. februára 2021 na mimoriadnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady (ECOSOC) Organizácie spojených národov. Témou rokovania bol apel na odstránenie rasizmu, xenofóbie a diskriminácie v desaťročí opatrení zameraných na dosiahnutie cieľov udržateľného rozvoja. Zasadnutie sa venovalo súvislostiam medzi štrukturálnym rasizmom, nerovnosťou a cieľmi udržateľného rozvoja, ako aj dopadom pandémie COVID-19.
 
Slovensko sa pripojilo k rozšíreniu projektu NATO o spoločnom obstarávaní a skladovaní leteckej munície

19. 02. 2021 - Slovenská republika sa pripojila k iniciatíve Severoatlantickej aliancie o rozšírení mnohonárodnej spolupráce pri špecifikácii, obstarávaní a skladovaní presne riadenej leteckej munície na oblasť všetkých druhov leteckej munície. Podpisom doplnku k memorandu o porozumení k projektu Presne navádzanej munície typu vzduch-zem (Air to Ground Precision Guided Munitions) to potvrdili minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s ostatnými ministrami obrany zapojených členských krajín NATO.

MH SR podporuje inovácie, ktoré sú dôležité pre zvyšovanie konkurencieschopnosti

19. 02. 2021 - Ministerstvo hospodárstva vyplatilo v minulom roku 300 000 eur na podporu inovačných projektov, ktoré vznikli v spolupráci malých a stredných podnikov a vedecko-výskumných pracovísk. Podporu cez tzv. inovačné vouchre v hodnote 10 000 eur získalo 30 projektov. Tento spôsob podpory v roku 2021 nebude pokračovať priamo na Ministerstve hospodárstva SR,  jeho vykonávateľom bude Slovenska inovačná a energetická agentúra (SIEA). Cieľom je rozšírenie okruhu podporovaných oblastí a navýšenie podpory. Znížiť by sa mala aj administratívna náročnosť pri podávaní žiadostí tak, aby bol celý proces čo najviac efektívny a rýchly.

NRSR

J. Mičovský oznámil, že na zavedení redistributívnej platby naďalej trvá

12. 02. 2021 - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽANO) na mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie oznámil, že naďalej trvá na zavedení redistributívnej platby v rozsahu od 1 do 28 hektárov (ha). Informoval o tom predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina) po rokovaní výboru.

Vyhlásenie predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára k 30. výročiu založenia Vyšehradskej skupiny

15. 02. 2021 - Slávnostne si pripomíname podpis Vyšehradskej deklarácie z dňa 15. februára 1991, ktorý položil základný kameň spolupráce v regióne strednej Európy počas uplynulých troch dekád vo forme Vyšehradskej skupiny ako dynamického regionálneho zoskupenia so spoločnou históriou, kultúrou a geopolitickým ukotvením. Na základe tohto politického aktu neskôr vznikla úspešná a konštruktívna regionálna spolupráca založená na nadštandardných susedských vzťahoch medzi Maďarskom, Poľskou, Českou a Slovenskou republikou v oblastiach spoločného záujmu, najmä v sektore bezpečnosti, rozvoja a európskej a euroatlantickej integrácie.

Najdôležitejšou úlohou nového šéfa ÚŠP bude prinavrátenie dôvery

15. 02. 2021 - Najdôležitejšou úlohou nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniela Lipšica bude prinavrátenie dôvery laickej i odbornej verejnosti v justíciu a spravodlivosť. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) po tom, ako Lipšic v pondelok zložil sľub a začalo mu plynúť sedemročné funkčné obdobie.

Novozvolený špeciálny prokurátor D. Lipšic zložil sľub

15. 02. 2021 - Novozvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zložil v pondelok svoj sľub do rúk predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina). Začalo mu plynúť sedemročné funkčné volebné obdobie na poste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). V zmysle aktuálne platného zákona nemôže byť tá istá osoba opakovane zvolená za špeciálneho prokurátora.

Prezident

Robme poctivo a dôsledne to, čo pomáha aj inde vo svete

16.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 16. februára 2021 v Prezidentskom paláci odborníkov, s ktorými disktutovala o aktuálnej epidemickej situácii a jej riešení.

Prezidentka považuje situáciu na Slovensku sa mimoriadne závažnú.

16.02.2021 - Prezidentka podpísala tri zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v utorok 16. februára 2021 tri zákony, ktoré schválila NR SR. Ide o zákony o inšpekcii práce, o sudcoch a prísediacich a o kritickej infraštruktúre.

Prezidentka podpísala ďalšie zákony

17.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala v stredu 17. februára 2021 päť zákonov, ktoré schválila NR SR. Ide o zákony o označeniach pôvodu výrobkov, o zmenách v Zákonníku práce, o bezpečnosti detských ihrísk a o úhradách za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny.

Prezidentka vníma argumenty k schváleniu zákona o kritickej infraštruktúre

17.02.2021 - Prezidentka vníma argumenty podnikateľských a zamestnávateľských zväzov a združení, ktoré sa na ňu obrátili v súvislosti so schválením zákona o kritickej infraštruktúre s tým, že im chýbala širšia odborná diskusia. Minister hospodárstva Richard Sulík prezidentku na nedávnom pracovnom stretnutí ubezpečil, že v najbližších mesiacoch bude iniciovať odbornú diskusiu o novej komplexnej právnej úprave ochrany strategických podnikov, ktorá nahradí tú súčasnú, a ktorá prejde riadnym legislatívnym konaním. Minister zároveň počas rokovania  prezidentku podrobne informoval o dôvodoch skráteného legislatívneho konania. Vzhľadom na fakt, že schválený zákon sa týka ochrany kritickej infraštruktúry štátu, prezidentka dôvody akceptovala a považuje ich za  opodstatnené. Zákon sa preto v utorok 16.2.2021 rozhodla podpísať.

Pomoc ľuďom v núdzi sa navýši o 170 ton potravín

17.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu 17. februára 2020 v Prezidentskom paláci prijala zástupcov Potravinovej banky Slovenska a viacerých potravinových reťazcov. Podľa prezidentky sa so zhoršujúcou pandemickou situáciou zhoršuje aj sociálna situácia mnohých rodín. Informujú o tom charitatívne organizácie z rôznych častí Slovenska, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi. O pomoc žiadajú nielen organizácie, ale aj samotné rodiny, ktoré v dôsledku karantény či straty zamestnania nemajú finančné prostriedky ani na základné potraviny.

Prezidentka sa stretla s riaditeľom Národného bezpečnostného úradu

17.02.2021 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 17. februára 2021 v Prezidentskom paláci stretla s riaditeľom Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanom Konečným. Zaujímala sa o výsledky auditu vládnej siete Govnet a tiež siete Národného centra zdravotníckych informácií, ktorá okrem iného spravuje aj informácie o testovaných osobách na Covid-19. Témou stretnutia bolo aj celkové zhodnotenie aktuálneho stavu informačnej bezpečnosti. Riaditeľ úradu prezidentku zároveň informoval aj o výkone agendy NBÚ, predovšetkým o systéme udeľovania bezpečnostných previerok.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk