Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
22.7.2013
ID: 527upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora. Urobil tak mesiac po tom, ako bol Čižnár zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR.

PREZIDENT

Možnosti dotovať Vojenské lesy a majetky SR sa rozšíria
16. júla (TASR) - Pre Vojenské lesy a majetky SR sa od septembra rozšíria možnosti získania dotácie. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva obrany, ktorá to umožní s tým, že rezort obrany nové žiadosti o finančné zdroje vykryje zo svojho schváleného rozpočtu.

Podomácky vyrobené vozidlá budú môcť jazdiť po cestách III. triedy
16. júla (TASR) - Podomácky vyrobené vozidlá ako malé traktory či vlečky budú môcť od septembra jazdiť aj po cestách tretej triedy. Umožní im to novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov NR SR zo Smeru-SD, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Novým generálnym prokurátorom sa stal Jaromír Čižnár
17. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora. Urobil tak mesiac po tom, ako bol Čižnár zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR.

Nezamestnaní dohodári zaplatia na zdravotných odvodoch menej
17. júla (TASR) - Nezamestnaní dohodári či samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s nízkym príjmom, ktorí sú zároveň poistencami štátu, budú platiť od októbra tohto roka nižšie odvody na zdravotné poistenie. Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorú poslanci schválili 26. júna 2013.

Vrátil parlamentu novelu zákona o odpadoch
17. júla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil späť Národnej rade (NR) SR novelu zákona o odpadoch. Navrhuje, aby ju poslanci pri opätovnom prerokovaní neprijali ako celok. Zmena mala od septembra umožniť držiteľom neexistujúcich vozidiel ich vyradenie z evidencie vozidiel na základe čestného prehlásenia, že ich autá už neexistujú. V súčasnosti to nie je možné. Ak držiteľ starého vozidla, ktoré podľa neho už neexistuje, nevie preukázať, ako s ním naložil, by mohol po novom požiadať obvodný úrad životného prostredia o vydanie potvrdenia o neexistencii takéhoto vozidla. Musel by však zaplatiť príspevok do Environmentálneho fondu maximálne 150 eur. Gašparovič s takýmto vyraďovaním starých vozidiel nesúhlasí.

Podpísal ďalšie zvyšovanie platov lekárov
17. júla (TASR) - Lekárom by sa mali zvýšiť platy v ďalšej etape. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dnes novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného garantuje ďalšiu etapu zvyšovania platov lekárov. Novela vychádza z dohody medzi ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov by sa tak mali navyšovať postupne a na dvakrát. Poslanci normu schválili 26. júna 80 hlasmi.


Pozn.:

MV SR: Navrhuje finančné stropy na predvolebné kampane
16. júla (TASR) - Na predvolebnú kampaň budú môcť od budúceho roka vynaložiť politické strany a hnutia maximálne tri milióny eur. Prezidentský kandidát bude môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 500.000 eur pre obidve kolá volieb. Podobné obmedzenia na výdavky v predvolebných kampaniach sa navrhujú aj pre nezávislých kandidátov na starostov a primátorov. Vyplýva to z návrhu zákona o volebnej kampani, ktorú do pripomienkového konania predložilo ministerstvo vnútra.

Pre turistiku do Turecka sa dajú získať víza elektronicky
17. júla (TASR) - Turecko zaviedlo k 17. aprílu tohto roka systém elektronického udeľovania víz. Ten je platný pre účely turistiky a obchodné cesty pre občanov 94 krajín sveta. Plne nahrádza vízovú nálepku udeľovanú na veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch Turecka v zahraničí, ako aj vízovú známku udeľovanú na hraničných priechodoch pri vstupe do Turecka.

MV SR: Kontrolovať voľby budú môcť zástupcovia všetkých politických strán
18. júla (TASR) - Obmedzenie prítomnosti zástupcov všetkých politických strán vo volebných komisiách sa týka iba počtu odmeňovaných členov okrskových a obvodných komisií. Ministerstvo vnútra (MV) SR takto reaguje na kritiku Daniela Lipšica, lídra mimoparlamentného subjektu Nová väčšina - Dohoda, ktorý sa vyjadril, že je úplne absurdné, ak sa kontrola volieb neumožní novým politickým stranám. Lipšic to povedal v súvislosti s pripravovanými zmenami v legislatíve, podľa ktorých strana so ziskom nižším ako tri percentá v posledných voľbách príde o zastúpenie v okrskových a obvodných volebných komisiách.

SÚDNA RADA SR: Zvolila dvoch členov disciplinárnych senátov
18. júla (TASR) – Súdna rada SR dnes zvolila ďalších dvoch členov disciplinárnych senátov. Z navrhnutých štyroch členov podľa zákona vybrala dvoch. Disciplinárne senáty majú rozhodovať o vine a treste pre sudcov, ktorí sa previnili.

Súdna rada vyhlásila nové voľby kandidátov na sudcov ESĽP
18. júla (TASR) – Súdna rada SR dnes vyhlásila nové voľby kandidátov na sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) na 11. septembra. Kandidátov bude pritom možné predkladať do 20. augusta. Nová voľba kandidátov nasleduje po tom, čo pôvodne zvolených odmietlo Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk