Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
21.3.2022
ID: 5382upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Doterajšie inštitúty práva na opravu a odpoveď má nahradiť právo na vyjadrenie. Po novom sa sa má týkať aj spravodajských webov, ktoré sa zaradia k periodickým publikáciám. Tak ako ostatné budú musieť v novej právnej úprave tiež priznať väčších investorov alebo darcov. Vyplýva to z návrhu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Vláda

Ingrid Brocková pri hodnotení systému rozvojovej spolupráce: OECD kontinuálne posúva Slovensko vpred pri zdokonaľovaní systému poskytovania rozvojovej spolupráci

14.03.2022 - Štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková dnes (14. marca 2022) otvorila videokonferenciu v rámci série rokovaní s predstaviteľmi tímu Direktoriátu pre rozvojovú spoluprácu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorí realizujú hodnotenie priebežného pokroku Slovenska v plnení odporúčaní z partnerského hodnotenia Výboru OECD pre rozvojovú pomoc (tzv. OECD DAC peer review). Na videokonferencii sa zúčastnili aj zástupcovia viacerých rezortov a inštitúcií angažovaných v rozvojovej spolupráci SR, napr. Ministerstva financií SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva životného prostredia SR, EXIMBANKY SR, a iní.

Rada ministrov pre zamestnanosť a sociálne veci aj o opatreniach na podporu utečencov v Európe

15.03.2022 - Rada ministrov pre zamestnanosť a sociálne veci (EPSCO) reagovala na aktuálnu situáciu a zvolala 14. marca zasadnutie v Bruseli. Jednou z hlavných tém boli opatrenia na podporu utečencov v Európe v dôsledku vojenského konfliktu na Ukrajine. Predstavitelia Rady ministrov rozoberali tiež tému sociálnej politiky, a to rovnosť mužov a žien v pracovnom prostredí, podporu účasti seniorov na trhu práce, ale aj národné ciele v oblasti zamestnanosti, zručností a znižovania chudoby. Slovensko na medzinárodnom stretnutí zastupoval štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Boris Ažaltovič.

Vicepremiérka Remišová: Podporujeme rodiny s malými deťmi, na viac miest v škôlkach v Bratislavskom kraji ide vyše 23 miliónov eur

15.03.2022 - Podporu môžu získať aj súkromné či cirkevné materské školy. Pomáhame rodinám riešiť problémy s umiestňovaním detí v škôlkach.  Pre zriaďovateľov materských škôl v Bratislavskom kraji vypísalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) výzvu, v rámci ktorej sa rozdelí vyše 23 miliónov eur. Stovky nových miest pre škôlkarov pribudnú vďaka podpore z eurofondového regionálneho programu IROP a štátneho rozpočtu. Ide vôbec o prvú takúto eurofondovú podporu určenú pre škôlky výlučne v Bratislavskom kraji. Z doterajších výziev pre celé Slovensko bolo financovaných už 25 000 nových miest v škôlkach vo všetkých regiónoch.

Slovensko prehlbuje spoluprácu s Európskou investičnou bankou, ťažiť z toho budú naše železnice

15.03.2022 - Slovenská republika (SR) bude užšie spolupracovať s Európskou investičnou bankou (EIB) pri financovaní železničnej dopravy. Vyplýva to z memoranda, ktoré podpísal štátny tajomník ministerstva dopravy a viceprezidentka EIB Liliana Pavlova. Pod memorandum následne plánuje pridať svoj podpis aj ministerstvo financií. Memorandum okrem spolupráce pri dlhodobom financovaní rieši aj možnú technickú pomoc. Prioritou bude zabezpečenie prostriedkov na financovanie veľkých projektov. Na to, aby ich EIB podporila, však musia byť finančne aj spoločensky vysoko návratné.

Na Slovensko dorazila aj druhá dodávka jadrového paliva

16. 03. 2022 - Na Slovensko dorazila v noci na stredu aj druhá dodávka jadrových palivových článkov. Oznámil to minister hospodárstva Richard Sulík. „Posledné týždne som robil kopec tajností v súvislosti s jadrovým palivom do Jaslovských Bohuníc a Mochoviec, z ktorých pochádza 55 % všetkej elektriny vyrobenej na Slovensku. Dôvod bol ten, že som nijako nechcel ohroziť dve dlhšie plánované dodávky palivových článkov. Jedna prišla pred dvomi týždňami, druhá dnes," spresnil minister.

Minister Korčok ocenil slovenských diplomatov z Kyjeva

16.03.2022 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok dnes, 16. marca 2022, odovzdal rezortné ocenenia slovenskému veľvyslancovi na Ukrajine Marekovi Šafinovi a diplomatom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kyjeve. „Som hrdý na slovenských diplomatov, ktorí zostali na našej ambasáde v Kyjeve aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina poskytli občanom viacerých krajín útočisko pred vojnou a posilnili vysoké renomé a kredit slovenskej diplomacie vo svete,“ uviedol pri tejto príležitosti minister Korčok.

Martin Klus: Vážime si pomocnú ruku Švajčiarska pri zvládaní dopadov utečeneckej krízy v dôsledku agresie Ruska voči nášmu susedovi

16.03.2022 - „Slovensko-švajčiarske vzťahy majú dlhodobú históriu a veľmi ma teší, že sme vždy mali vo Švajčiarsku oporu. Táto vzájomná podpora a súdržnosť sa ukazuje aj teraz, v čase bezprecedentne kritickej situácie spôsobenej inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. Otvorená vojenská agresia Ruska sa nás všetkých priamo týka. Je to pre nás všetkých bezprecedentná výzva. Slovensko si preto veľmi váži pomoc a solidaritu Švajčiarska s krajinami susediacimi s Ukrajinou, ktoré v súčasnosti čelia veľkému náporu vojnových utečencov.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 15. marca 2022 v Bratislave, po rokovaní so zástupcom štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí Švajčiarskej konfederácie Patricom Franzenom. Jednou z hlavných tém bilaterálnych politických konzultácií bol vývoj vojnového konfliktu na Ukrajine.

Vicepremiérka Remišová: Parlament schválil zákon pre nové eurofondy – Slovensko bude čerpať 13 miliárd eur transparentnejšie, rýchlejšie a jednoduchšie

16.03.2022 - Národná rada schválila zákon vicepremiérky Remišovej, ktorý prináša zásadné zjednodušenia pre nastavenie nového programového obdobia a je legislatívnym rámcom pre reformu eurofondov. Zákon, podľa ktorého bude Slovensko v nasledujúcich rokoch čerpať takmer 13 miliárd eur z nových eurofondov, je schválený. Národná rada SR dnes prijala zákon o príspevkoch z fondov Európskej únie, ktorý predložila vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová.  Za návrh hlasovalo 85 prítomných poslancov. 

Vicepremiérka Remišová: Slovensko musí mať možnosť vylúčiť zo zákaziek financovaných z verejných zdrojov firmy z krajín, ktoré sa k Slovensku správajú nepriateľsky

16.03.2022 - Podpredsedníčka vlády predložila expresne na rokovanie vlády novelu zákona o verejnom obstarávaní. Bezpečnosť Slovenska je prvoradá a štát musí mať právo a nástroj, ako obmedziť využitie našich verejných zdrojov v prospech krajín, ktoré sa k Slovensku správajú nepriateľsky. Vláda dnes schválila novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú na rokovanie predložila vicepremiérka Veronika Remišová v spolupráci s podpredsedom vlády pre legislatívu Štefanom Holým. Úprava legislatívy je priamou reakciou na vojenský útok Ruska proti Ukrajine.  

Vicepremiérka Remišová: Desaťtisíce Slovákov ohrozuje digitálna chudoba, máme plán ako im pomôcť

16.03.2022 - Digitálna chudoba ohrozuje desaťtisíce Slovákov. Medzi skupiny obyvateľov, ktoré majú najviac sťažený prístup k online službám, patria seniori a nízkopríjmové domácnosti s deťmi. Vyplýva to z historicky prvej analýzy o digitálnej chudobe, ktorú vypracovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR). „Prístup k digitálnym technológiám a dobrá úroveň digitálnych zručností sú dnes kľúčovým predpokladom pre kvalitné vzdelanie, služby, informovanosť či získanie práce,“ upozornila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová, ktorá materiál o digitálnej chudobe predloží dnes na rokovanie vlády. 

„Zvierací hotspot“ sa z Vyšného Nemeckého presunul do Michaloviec

16.03.2022 - Bod prvého kontaktu pre utečencov so zvieratami, takzvaný „zvierací hotspot“, sa dnes z hraničného priechodu Vyšné Nemecké presunul do veľkokapacitného centra pomoci v Michalovciach. Zvierací hotspot funguje vďaka spolupráci Zelenej linky Ministerstva životného prostredia SR (MŽP), tímu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Jaromíra Šíbla, tímu europoslanca Martina Hojsíka a slovenských útulkov. Zelená linka MŽP aj naďalej koordinuje dobrovoľníkov, pomáhajúcim utečencom, ktorí na územie Slovenska vstupujú aj so svojimi domácimi zvieratami.

MH SR navrhuje ďalšiu pomoc pre domové kotolne, dôležité zmeny budú aj pri lokálnom zdroji

16. 03. 2022 - Majitelia všetkých domových kotolní budú mať do konca apríla čas rozhodnúť sa, či chcú patriť v budúcom roku medzi subjekty s regulovanou cenou plynu. Umožní to novela z dielne rezortu hospodárstva, ktorú dnes schválila vláda a v skrátenom legislatívnom konaní sa ňou budú zaoberať aj poslanci parlamentu. Rezort hospodárstva takto reaguje na aktuálnu situáciu na trhu s energiami a fakt, že doteraz patrili medzi regulované subjekty iba domové kotolne so spotrebou do 100 megawatthodín plynu ročne. „Ide o ďalší z krokov, ktorý by mohol pomôcť týmto odberateľom. Rezort v spolupráci s SPP ešte vo februári záujemcom ponúkol zastropovanú cenu plynu,“ uviedol štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek. „Regulácia ale nie je všeliek. Aj regulované cena sa odvíja od situácie na trhu a môže byť aj veľmi vysoká,“ upozornil K. Galek. Dodal, že pri elektrine novela umožní poskytnúť regulovanú cenu aj zariadeniam sociálnych služieb - domovom seniorov a zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí.

Registrácia pre potravinový semafor

17.03.2022 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR opätovne dáva do pozornosti možnosť registrácie do Registra potravín pre potravinový semafor na účely poskytnutia informácií a podpory predaja vyrábaných potravín, ktorý môže zviditeľniť v ňom registrovaných prevádzkovateľov potravinárskych podnikov a taktiež môže podporiť predaj v ňom registrovaných potravín a prispieť k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti.

Košický obchvat sa už môže stavať, NDS podpísala zmluvu so zhotoviteľom

17. 03. 2022 - Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti podpísalo zmluvu na výstavbu úseku R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany so skupinou Eurovia SK a Eurovia CS. Zhotoviteľovi začala plynúť 30-dňová lehota, počas ktorej si preberie stavenisko a môže sa pustiť do práce. „Dnes už nič nebráni tomu, aby sa juhovýchodný obchvat Košíc začal stavať. Je to mimoriadne pozitívna správa pre celé východné Slovensko. Verím, že stavbári sa pustia do práce čo najskôr,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal. Podpis zmluvy oddialilo rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie zrušiť celý tender po tom, čo v popise zákazky chýbali slová „alebo ekvivalent“. Napokon sa však situáciu podarilo vyriešiť prijatím novely zákona o verejnom obstarávaní. „Ďakujem Úradu pre verejné obstarávanie za konštruktívny prístup a takisto poslancom NR SR za to, že túto novelu schválili,“ dodal minister dopravy.

Vicepremiérka Remišová na Kohéznom fóre EÚ: Slovensko bude do vedy, výskumu a inovácií investovať viac ako 2,6 miliardy eur

17. 03. 2022 - Slovensko musí naplno využiť príležitosti, ktoré má v oblasti vedy, výskumu a inovácií. Na európskom 8. Kohéznom fóre v Bruseli to zdôraznila vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová. Práve podpora vedy a inovácií zabezpečí Európe hospodársky rast pre budúce roky. Kohézne fórum sa koná raz za štyri roky pri príležitosti vydania Kohéznej správy, ktorú vydáva Európska komisia. Je najdôležitejším dokumentom, ktorý hodnotí politiku súdržnosti EÚ a znižovanie regionálnych rozdielov.

ESĽP rozhodol v prípade Vaša Slovensko, s. r. o. proti SR v prospech štátu

17. 03. 2022 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozhodnutie, prijaté 22. februára 2022, ktorým zamietol sťažnosť spoločnosti Vaša Slovensko, s. r. o. proti Slovenskej republike pre zneužitie práva na podanie sťažnosti. Sťažujúca sa spoločnosť namietala porušenie práva na spravodlivé konanie podľa článku 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, práva na rešpektovanie obydlia podľa článku 8 Dohovoru a práva na účinný prostriedok nápravy podľa článku 13 Dohovoru. K porušeniu práv malo dôjsť vykonaním inšpekcie v priestoroch sťažujúcej sa spoločnosti Protimonopolným úradom Slovenskej republiky, v rámci ktorej boli pri kontrole počítačov skopírované dáta, ako aj z dôvodu neúčinnosti následnej súdnej kontroly.

Brusel: ministri životného prostredia odsúdili agresiu na Ukrajine a zdôraznili potrebné zníženie závislosti na ruskom plyne

17.03.2022 - Rozšírenie systému obchodovania s emisnými kvótami (EU ETS) o sektory cestnej dopravy a budov (tzv. BRT) a zriadenie sociálno-klimatického fondu, nariadenia o batériách a o výrobkoch, ktoré neprispievajú k odlesňovaniu.

Spravodlivosť pomáha: Poskytnutie ubytovacích kapacít, materiálnej pomoci, ale aj právneho poradenstva uľahčí utečencom z Ukrajiny prvé chvíle pri prechode hraníc

17. 03. 2022 - Ministerstvo spravodlivosti sa do pomoci ukrajinským utečencom zapája od začiatku napadnutia ich krajiny. Pomáhajú všetky rezortné inštitúcie – od Centra právnej pomoci, cez Zbor väzenskej a justičnej stráže až po jednotlivé súdy. Okrem zamestnancov justície sa do pomoci zapojili aj odsúdení. Centrum právnej pomoci (CPP) spolu s Ligou za ľudské práva poskytuje právne poradenstvo prichádzajúcim Ukrajincom na Hlavnej stanici v Bratislave. Zamestnanci Centra právnej pomoci už pracujú aj na rozšírení takejto pomoci vo veľkokapacitných centrách v Michalovciach či v Humennom, ktoré majú slúžiť pre utečencov ako centralizované miesta pre pomoc a riešenie všetkého, čo potrebujú. V spolupráci s Úradom hraničnej a cudzineckej polície by mali zamestnanci CPP pomáhať so žiadosťami o dočasné útočisko.  Od stredy (16. marca) CPP spolu s Ligou za ľudské práva pomáha pri poskytovaní pomoci aj prostredníctvom bezplatnej telefonickej info linky (+421 918 366 968). Len za prvé doobedie sa zamestnancom podarilo vybaviť 19 telefonátov. 

Nová rada pre konkurencieschopnosť bude motorom ekonomického rozvoja Slovenska

17. 03. 2022 - Zvýšiť konkurencieschopnosť Slovenska a produktivitu pomôže aj novovzniknutá Rada. Na pôde ministerstva hospodárstva sa dnes uskutočnilo jej prvé rokovanie, ktorého sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger. „Novovzniknutá Rada vlády SR pre konkurencieschopnosť a produktivitu by sa mala stať motorom ekonomického rozvoja Slovenka. Jej činnosť by mala prispieť k tomu, aby Slovensko zasvietilo na mape Európy ako úspešná krajina,“ zdôraznil premiér E. Heger. Predseda rady a minister hospodárstva Richard Sulík zdôraznil, že „vznik rady je naplnením programového vyhlásenia vlády a verí, že jej činnosť prispeje k zvyšovaniu životnej úrovne na Slovensku.“

MŽP: Za znečistenie rieky Slaná zodpovedá správca bane, teda Rudné bane š. p.

18.03.2022 - Ložisko sideritových rúd Nižná Slaná patrí štátnemu podniku Rudné bane, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo hospodárstva SR. Nesplnenie si povinností vyplývajúcich z vlastníctva bane, nie je v zodpovednosti envirorezortu.

Ďalšia fáza „čistenia obchodného registra“

18. 03. 2022 - Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky v spolupráci s registrovými súdmi pripravuje ďalšiu fázu „čistenia obchodného registra“, ktorá spočíva vo výmaze určitých zapísaných osôb z obchodného registra. V zmysle ustanovenia § 768s Obchodného zákonníka sa v rámci „čistenia obchodného registra“ vymažú z obchodného registra zapísané osoby, ktoré vstúpili do likvidácie pred 1. októbrom 2016 a likvidátor ustanovený v likvidácii neuložil do zbierky listín ani do 31. decembra 2020 zoznam majetku, a to podľa stavu majetku zisteného do 30. septembra 2020.

Podpora modernizácie vodných elektrární z Plánu obnovy a odolnosti SR

18. 03. 2022 - Ministerstvo hospodárstva SR v súlade s plánovaným harmonogramom vyhlasovania výziev (link) investícií zahrnutých do Plánu obnovy a odolnosti SR plánuje v júni 2022 zverejniť výzvu na modernizáciu vodných elektrární. Výzva je určená prevádzkovateľom existujúcich vodných elektrární a jej cieľom je podpora rekonštrukcie energetickej časti zariadenia. Oprávnenými nákladmi budú náklady presahujúce štandardnú rekonštrukciu zariadenia. Podpora bude poskytnutá na základe článku 41 nariadenia Európskej komisie o skupinových výnimkách (link) Celkový objem prostriedkov podpory v rámci výzvy dosahuje 16 miliónov eur, pričom projekty budú v rámci výzvy posudzované z hľadiska nákladovej efektívnosti.

 

NRSR

Právo na opravu má nahradiť právo na vyjadrenie, má sa týkať i webov

16. 03. 2022 - Doterajšie inštitúty práva na opravu a odpoveď má nahradiť právo na vyjadrenie. Po novom sa sa má týkať aj spravodajských webov, ktoré sa zaradia k periodickým publikáciám. Tak ako ostatné budú musieť v novej právnej úprave tiež priznať väčších investorov alebo darcov. Vyplýva to z návrhu zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. "Právo na vyjadrenie vychádza z pravidla 'audiatur et altera pars', teda z pravidla 'nech je vypočutá tiež druhá strana'. Podľa navrhovaného zákona je predmetom práva na vyjadrenie nepravdivé alebo neúplné skutkové tvrdenie o konkrétnej fyzickej alebo právnickej osobe. Oproti doterajšej právnej úprave sa vypustila možnosť uplatnenia inštitútu voči pravdu skresľujúcemu skutkovému tvrdeniu," vysvetlilo Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré je predkladateľom návrhu. Ako rezort spresnil, cieľom legislatívnej úpravy je reflektovať aktuálny vývoj a nové požiadavky v oblasti šírenia informácií, a to nielen prostredníctvom tradičnej periodickej tlače, ale aj prostredníctvom elektronických periodických publikácií a webových portálov.

Šéfovia kultúrno-osvetových zariadení sa budú vyberať cez výberové konania

16. 03. 2022 - Riaditelia i vedúci zamestnanci kultúrno-osvetových zariadení sa budú vyberať prostredníctvom výberového konania na päťročné funkčné obdobie. Zriaďovatelia ich nebudú môcť odvolať bez udania dôvodu. Celoslovenské kultúrno-osvetové zariadenia majú zastrešiť financovanie celoštátneho systému postupových súťaží a prehliadok v oblasti záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby. Vyplýva to z novely zákona o kultúrno-osvetovej činnosti, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

ŤZP budú mať nárok na prítomnosť blízkej osoby pri ústavnej starostlivosti

16. 03. 2022 - Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ktoré nie sú spôsobilé dať informovaný súhlas, budú mať nárok na prítomnosť blízkej osoby pri poskytovaní ústavnej zdravotnej starostlivosti. Nemôže to však narúšať samotné poskytovanie starostlivosti. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu schválili. "V praxi často vznikajú situácie, keď je potrebná hospitalizácia takejto osoby a vzhľadom na svoje postihnutie (nedostatok zmyslových alebo duševných schopností) je prítomnosť blízkej osoby nutná, aby zdravotnícki pracovníci vedeli, ako s touto osobou zaobchádzať. Zároveň to môže byť aj odľahčujúce pre zdravotníckeho pracovníka, keďže takáto osoba vie poskytnúť pomoc s manipuláciou a bežnými úkonmi, pokiaľ to zdravotný stav dovoľuje," píše sa v dôvodovej správe.

V rámci MV a MO by mohli fungovať autoškoly s vlastnými inštruktormi

16. 03. 2022 - V rámci rezortov vnútra a obrany by mali fungovať autoškoly, v ktorých budú pôsobiť inštruktori priamo vyškolení v pôsobnosti týchto rezortov. Zmenu má priniesť novela zákona o autoškolách, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Návrh má riešiť nedostatok vodičov s oprávnením skupiny C, D a ich podskupín CE a DE, ktorých potrebujú policajné, hasičské zložky či záchranári. Ministerstvu obrany (MO) SR aj Ministerstvu vnútra (MV) SR chýbajú vodiči nákladných vozidiel a autobusov. Príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, profesionálni vojaci, vojaci zaradení do aktívnych záloh, ako ani civilní alebo štátni zamestnanci nemôžu podľa poslancov vzhľadom na plnenie služobných úloh absolvovať autoškolu na vlastné náklady.

Poslanci rokujú o novelách z dielne rezortu vnitra

17. 03. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú vo štvrtok ráno v rokovaní 60. schôdze preberaním návrhov z dielne rezortu vnútra. Jedným z nich je aj novela zákona o azyle. Žiadatelia o azyl by mohli mať podľa navrhovanej legislatívy prístup na trh práce už šesť mesiacov od začatia konania o udelenie azylu. V súčasnosti platí deväťmesačná lehota. Mali by mať tiež nárok na zabezpečenie sociálneho, psychologického poradenstva a kurz kultúrnej orientácie. Novelizácia zákona o Policajnom zbore zase prináša zmeny v organizácii Policajného zboru, zrušenie menoviek na rovnošatách policajtov či úpravu oprávnení a donucovacích prostriedkov pri ochrane života, zdravia a majetku. Popoludní je na programe tradičná Hodina otázok a po nej návrhy z dielne ministerstva hospodárstva, medzi nimi napríklad legislatívny balík v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia. Podľa schváleného programu majú tiež poslanci vo štvrtok opakovane voliť komisárku pre deti. Na post kandiduje Mária Vargová a poslankyňa za OĽANO Katarína Hatráková.

Poslanci ani v opakovanej voľbe nezvolili komisárku pre deti

17. 03. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR ani v opakovanej voľbe nezvolili komisárku pre deti. Mária Vargová ani poslankyňa za OĽANO Katarína Hatráková nezískali vo štvrtkovom hlasovaní potrebný počet hlasov. Išlo už o opakovanú voľbu s oboma kandidátkami, z ktorých poslanci nevybrali komisárku ešte vo februárovom hlasovaní. Výsledky oznámili v pléne NR SR. Na zvolenie do funkcie bolo treba súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. V sále bolo 128 poslancov. Za Hatrákovú hlasovalo 52 poslancov, Vargovú podporilo 26 z nich. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) oznámil, že sa vykoná nová voľba. Hatrákovú nominoval šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Vargovú navrhol poslanec Ondrej Dostál (SaS). Historicky prvou komisárkou pre deti sa v decembri 2015 stala exministerka práce za Smer-SD Viera Tomanová na šesťročné funkčné obdobie. Zákon hovorí, že vo funkcii ostáva, kým nie je zvolený nový komisár. Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

Poslanci budú o balíku lex Ukrajina rokovať v zrýchlenom režime

17. 03. 2022 - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o legislatívnom balíku reagujúcom na situáciu na Ukrajine - tzv. lex Ukrajina rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní. Vládny návrh zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine upravuje okrem iného príspevok za ubytovanie odídencov. Ten má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa má cez obec. Podľa návrhu by tiež žiadatelia o azyl, ktorí sú štátni príslušníci Ukrajiny a ich rodinní príslušníci, mohli prechodne vstupovať do pracovnoprávneho vzťahu ihneď po požiadaní o azyl. Navrhovanou úpravou zákona o pobyte cudzincov sa má predĺžiť platnosť udelených prechodných pobytov, trvalých pobytov a tolerovaných pobytov, ktorá by inak skončila počas mimoriadnej situácie. Odídenci by podľa návrhu nemali byť platiteľmi miestnych daní za ubytovanie, za psa a ani za komunálne odpady.

 

Prezident

 

Stanovisko prezidentky k vyhosteniu ruských diplomatov

15.03.2022 - Stanovisko prezidentky Zuzany Čaputovej k vyhosteniu ruských diplomatov a k podozreniam zo špionáže:„Vyhostenie ruských diplomatov z územia SR je adekvátnou odpoveďou na zistenia Vojenského spravodajstva a orgánov činných v trestnom konaní. Tie sú mimoriadne vážne a potvrdzujú dlhodobý trend ovplyvňovania verejnej mienky a politiky na Slovensku zo strany Ruskej federácie. Cieľom takýchto aktivít je v konečnom dôsledku narušiť vnútornú stabilitu a oslabiť bezpečnosť Slovenska a musíme sa im preto účinne brániť. Verím, že bezpečnostné zložky do dôsledkov vyšetria všetky podozrenia zo špionáže v prospech Ruska a budú schopné zamedziť podobným aktivitám v budúcnosti.“

Prezidentka prijala ministra obrany USA Lloyda Austina

17.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok 17. marca 2022 v Prezidentskom paláci ministra obrany Spojených štátov amerických Lloyda Austina. Diskutovali spolu najmä o aktuálnej medzinárodnej situácii v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine, o obrannej spolupráci a vzájomnej podpore Ukrajiny a jej občanov, ktorí bránia svoju slobodu a suverenitu. Prezidentka po stretnutí vyzvdihla, že spojenecká jednota je silnejšia ako kedykoľvek predtým. 

Opatrenia, ktoré by pomohli ľuďom s nízkymi príjmami, sú nevyhnutné

17.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala vo štvrtok 17. marca 2022 s ekonomickými odborníkmi Viliamom Páleníkom, Jánom Pokrivčákom a Ivanom Miklošom o potravinovej bezpečnosti a vyšších cenách potravín. Keďže dôsledky pandémie a prebiehajúca ruská agresia na Ukrajine majú a budú mať vplyv aj na infláciu a zvyšovanie cien niektorých komodít, a to najmä palív, energií a potravín, sú podľa prezidentky cielené kompenzačné opatrenia pre nízkopríjmové skupiny ľudí v súčasnej situácii nevyhnutné, aby im pomohli dôsledky zdražovania prekonať.

Prezidentka vystúpila na Európskych katolíckych sociálnych dňoch

18.03.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v piatok 18. marca 2022 s príhovorom na otvorení 3. Európskych katolíckych sociálnych dní v Bratislave. Prezidentka zdôraznila, že podujatie malo byť pôvodne venované obnove spoločnosti po pandémii COVID-19, medzitým však do našich životov zasiahol vojenský konflikt. "Cítime smútok i hnev pri pohľade na nevinné obete vojny, prežívame strach, obavy z budúcnosti, no zároveň premýšľame, čo môžeme v tejto situácii urobiť, ako a čím vieme pomôcť." 

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk