Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
12.8.2013
ID: 618upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka, do funkcie námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho a do funkcie krajskej prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Ivetu Kopčovú. TASR o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

NÁRODNÁ RADA 

OĽaNO chce v RTVS aspoň raz týždenne film v angličtine s titulkami
7. augusta (TASR) - Pozdvihnúť úroveň poznania anglického jazyka u bežného obyvateľstva a umožniť, aby sa obyčajní ľudia dostali častejšie do styku s anglickým jazykom prostredníctvom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). To je cieľom návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii z dielne Jána Mičovského a Jozefa Viskupiča (obaja OĽaNO), ktorým sa bude parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

MOST-HÍD: Predložil do parlamentu návrh zákona o financovaní politických strán
9. augusta (TASR) – Strana Most-Híd dnes predložila do Národnej rady SR svoj návrh zákona o financovaní politických strán. Oznámil to poslanec parlamentu za Most-Híd Gábor Gál. Tvrdí, že návrh obsahuje efektívne nástroje na kontrolu financovania strán, ako aj systém na ukladanie sankcií.

Ambíciu chovať nebezpečené pavúky či plazy má po novom posudzovať obec
11. augusta (TASR) - Rozšíriť právomoc obcí udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen na triedy cicavcov, ako je to v súčasnosti, je cieľom návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne poslanca OĽaNO Martina Fecka. Ak v parlamente uspeje, obce budú od nového roka posudzovať ambície občanov chovať alebo držať jedovatých pavúkov, obojživelníkov, paryby alebo plazy. Právnou normou sa bude NR SR zaoberať na septembrovej schôdzi.


Pozn.:

Zdravotné poisťovne majú dostať čas na dohodu pred vyvlastnením do júna 2014
5. augusta (TASR) – K prípadnej dohode medzi vládou, ktorá chce na Slovensku vytvoriť iba jednu štátnu zdravotnú poisťovňu, a akcionármi súkromných zdravotných poisťovní o odpredaji by malo dôjsť najneskôr do polovice budúceho roka. Ako totiž vyplýva z návrhu transformačného zákona, ktorého znenie pracovnej verzie sa TASR podarilo získať, ponuka na dobrovoľný výkup bude musieť obsahovať klauzulu, že k prevodu akcií v takomto prípade musí dôjsť do konca júna 2014.

MS SR: V civilných sporových konaniach by znalcov nemal platiť štát
6. augusta (TASR) – Ak znalec alebo prekladateľ neskoro dodá výsledok svojej práce súdu alebo vyšetrovateľom, bude sa mu zo zákona krátiť odmena. Navrhuje to ministerstvo spravodlivosti v novele zákona o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch, ktorú predložilo do pripomienkového konania. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková.

SMK: Volebné oznámenia sa budú naďalej distribuovať aj v jazykoch menšín
7. augusta (TASR) - Volebné oznámenia by sa pred voľbami aj naďalej mali v národnostne zmiešaných oblastiach distribuovať aj v jazyku danej menšiny. Zároveň by tam mali byť dvojjazyčné oznámenia o voľbách aj na informačných tabuliach či na webových stránkach obce. Taký má byť záver utorkového (6.8.) rozporového konania na ministerstve vnútra so zástupcami SMK a OKS ohľadne zmien v legislatíve o voľbách.

GP SR: J. Čižnár vymenoval za námestníkov R. Vaneka a P. Šufliarskeho
8. augusta (TASR) - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes vymenoval do funkcie prvého námestníka generálneho prokurátora Reného Vaneka, do funkcie námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho a do funkcie krajskej prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave Ivetu Kopčovú. TASR o tom informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

MSSR: Vychádzkové dvorce v bratislavskej väznici budú na streche
10. augusta (TASR) - Vychádzkové dvorce na streche a minimálne štyri metre štvorcové plochy pre každého väzňa v cele. Aj to je súčasťou plánov rekonštrukcie bratislavskej väznice, s ktorou by sa mohlo začať už budúci rok. Plánuje to ministerstvo spravodlivosti, návrh na súhlas so začatím obstarávania stavby bude mať na stole vláda SR na najbližšom zasadnutí. Rekonštrukciu vyčíslili na takmer 20 miliónov eur, z toho necelých šesť miliónov by malo ísť na rekonštrukciu signálno-bezpečnostnej techniky, vyplýva z vládneho materiálu.

ZDRAVIE: Ľudia už možno od budúceho roka zdravotnú poisťovňu nezmenia
11. augusta (TASR) – Poistenci sa už možno nebudú môcť rozhodnúť, v ktorej zdravotnej poisťovni chcú byť poistení, a to skôr, ako vznikne plánovaná jedna štátna poisťovňa. Pripravovaný transformačný zákon, ktorého znenie pracovnej verzie sa TASR podarilo získať, totiž počíta s tým, že na prihlášky podané v súčasnom prepoisťovacom období sa bude pozerať, ako by boli podané až na budúci rok. Ľudia by sa teda prepoistili až v roku 2015, kedy by mala byť už iba jedna poisťovňa.

MŽP SR: Za zber lesných plodov hrozia pokuty
11. augusta (TASR) - V letnom období je každoročné dozrievanie lesných plodov spojené so zberom aj v miestach, kde to nie je povolené. Zákaz platí predovšetkým v 4. a 5. stupni ochrany. Ministerstvo životného prostredia preto upozorňuje, že na väčšine územia národných parkov je zber lesných plodov zakázaný. Výnimkou sú len Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tam je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk