Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
7.10.2013
ID: 884upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Pri územnom plánovaní sa od novembra budú brať do úvahy údaje geologického charakteru, a to najmä v súvislosti s možnými zosuvmi pôdy. Vyplýva to z novely geologického zákona, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

VLÁDA

Schválila protipovodňové opatrenia pre Košice
2. októbra (TASR) - Vláda dnes rozhodla o riešení nedostatočnej protipovodňovej ochrany mesta Košice. Plán opatrení Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR siaha do roku 2018 a zahŕňa niekoľko stavieb na rieke Hornád a v jeho povodí.

MK SR podporí udržateľnosť kľúčových aktivít EHMK Košice 2013
2. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry SR bude v rámci dotačného systému na roky 2014 – 2015 dbať na podporu udržateľnosti kľúčových kultúrnych aktivít projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Rozhodla o tom dnes vláda na výjazdovom zasadaní v Košiciach.

Slovensko podpíše novú dohodu s Moldavskom o rozvojovej spolupráci
2. októbra (TASR) - Medzi Slovenskom a Moldavskom bude fungovať nová dohoda o rozvojovej spolupráci. S jej podpísaním dnes súhlasila vláda.


NÁRODNÁ RADA 

Autá pre štátnych funkcionárov nemajú stáť viac ako 40.000 eur
30. septembra (TASR) - Štátne inštitúcie a podniky, ale aj mestá, obce a vyššie územné celky by nemali pre seba kupovať autá drahšie ako 40.000 eur. V novele zákona o cenách to navrhujú Richard Sulík a Ľubomír Galko (SaS), ktorí chcú takto zamedziť nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

Smer-SD chce, aby olympijský výbor spravoval majetok štátu
2. októbra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) by mal od januára 2014 získať právomoc spravovať majetok štátu. Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD Ľubomír Petrák, Mojmír Mamojka, Miroslav Číž a Dušan Jarjabek v novele zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

G. Csiscai nechce čipovať mačky
2. októbra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR Gabriel Csicsai (Most-Híd) nechce, aby sa mačky museli čipovať. Žijú totiž podľa neho väčšinou polodivým, túlavým spôsobom života a ťažko sa dokazuje, komu patria. Vylúčiť mačky z čipovania navrhuje v novele zákona o veterinárnej starostlivosti, o ktorej by mal parlament rokovať na októbrovej schôdzi.

Výbor NRSR vyjadril podporu priblíženiu Ukrajiny k EÚ
3. októbra (TASR) - Hľadanie ďalších prienikov spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskom, vízová politika, ale aj zľahčenie podmienok cestovania cez slovensko-ukrajinskú hranicu, boli hlavné témy výjazdového rokovania Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti, ktoré sa dnes konalo v meste Humenné na východe Slovenska.

Smer-SD chce nový zákon o protifašistickom odboji
3. októbra (TASR) - Skupina poslancov Smeru-SD chce upraviť postavenie účastníkov odboja a bojov za oslobodenie novým zákonom o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Preambula právnej normy by mala zdôrazňovať postoj Národnej rady SR k zásluhám osôb, ktoré vystupovali v protifašistickom, protinacistickom odboji, v Slovenskom národnom povstaní, partizánskom hnutí, ako aj v domácom a zahraničnom odboji.

SaS povzbudzuje súdy a rodičov k využívaniu striedavej starostlivosti
4. októbra (TASR) - Podporiť možnosti pre rodičov, ktorí majú záujem a podmienky pre výchovu detí v striedavej osobnej starostlivosti je cieľom návrhu novely zákona o rodine z dielne poslancov SaS Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi.

OĽaNO chce dať do ústavy právo na dobrú správu veci verejných
5. októbra (TASR) - Ústava SR by mala v katalógu politických ústavných práv obsahovať aj právo na dobrú správu vecí verejných. Takto si to predstavujú poslanci NR SR za hnutie OĽaNO Igor Hraško a Miroslav Kadúc, ktorí návrh na zmenu najvyššieho zákona štátu predložili na októbrovú schôdzu parlamentu.

Opozícia sa pokúsi sprísniť majetkové priznania, bez Smeru to však nepôjde
5. októbra  (TASR) – Majetkové priznania verejných funkcionárov by sa mali sprísniť. To je zámer opozičnej novely zákona o konflikte záujmov. Keďže ide o ústavný zákon, hlasy opozície na jeho presadene nestačia, budú potrebovať podporu Smeru-SD. Strany sa pokúšali na znení dohodnúť, a hoci sa dohoda javila ako reálna, napokon k nej nedospeli. Novelu predložila teda opozícia sama, chce, aby sa majetok verejných funkcionárov dal lepšie kontrolovať. Dnes to totiž podľa nich riadne nejde. Majetkové priznania by mali podľa ich návrhu podávať všetci verejní funkcionári volení parlamentom. Čas na to by mali mať do 30. apríla, v súčasnosti podávajú verejní činitelia majetkové priznania do 31. marca. Tlačivá priznaní majú byť po novom prílohou zákona a mali by byť podrobnejšie ako doteraz. Podávať by sa mohli aj elektronicky.


PREZIDENT 

Poslanecký klub, v ktorom zostane menej ako osem členov, zanikne
2. októbra (TASR) - Poslanecký klub, v ktorom po odchode poslancov zostane menej ako osem členov, zanikne. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu rokovacieho poriadku NR SR z dielne poslancov Smeru-SD.

Pri územnom plánovaní sa bude od novembra pamätať aj na zosuvy pôdy
4. októbra (TASR) - Pri územnom plánovaní sa od novembra budú brať do úvahy údaje geologického charakteru, a to najmä v súvislosti s možnými zosuvmi pôdy. Vyplýva to z novely geologického zákona, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Úradu vlády SR pribudnú ďalšie kompetencie
4. októbra (TASR) - Úradu vlády SR pribudnú ďalšie kompetencie. Umožní to novela zákona o organizácii činnosti vlády, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Nesplnil žiadosť učiteľov, podpísal nové pravidlá pre kredity
4. októbra (TASR) - Kredity budú učitelia získavať po novom. Prezident SR Ivan Gašparovič nesplnil žiadosť učiteľov a školských odborárov a dnes podpísal novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne poslancov Smeru-SD. Parlament ju schválil 13. septembra.


Pozn.:

Psy, mačky a fretky musia mať oddnes identifikačný mikročip
1. októbra (TASR) – Oddnes musia byť psy, mačky a fretky označené mikročipom s údajmi, ktoré sú vedené v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Vlastník zvieraťa, ktorý povinnosť čipovania nestihol do pondelka (30. 9.), môže dostať pokutu až do výšky 370 eur. Mnohí si túto povinnosť nechali práve až na posledný možný deň.

ÚV SR: Výbor pre národnostné menšiny schválil Správu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012
1. októbra (TASR) - Výbor pre národnostné menšiny na svojom zasadnutí v piatok 27. septembra 2013 schválil Správu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012. Na rokovanie vlády SR správu v predĺženom termíne predkladá Mária Jedličková, ktorá je poverená plnením úloh splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, keďže bývalý splnomocnenec - nominant Mostu-Híd - László A. Nagy požiadal 5. júna 2013 o uvoľnenie z funkcie. K 30. júnu 2013 ho vláda z tejto funkcie odvolala.

Zákaz zverejňovať prieskumy sa zrejme skráti,tretie strany možno budú kampaňovať
3. októbra (TASR) - Zákaz zverejňovania predvolebných prieskumov zrejme nebude trojtýždňový, ale len dvojtýždňový. Vo volebných komisiách by mali mať zastúpenie všetky strany kandidujúce vo voľbách, a nie iba tie, ktoré dosiahli v predchádzajúcich voľbách minimálne tri percentá. To sú doterajšie výsledky rokovania ministra vnútra Roberta Kaliňáka s opozíciou, ktorá kritizovala zákaz prieskumov aj kreovanie volebných komisií v pôvodnom návrhu volebného zákona.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk