Poslať článok e-mailom

E-mail príjemcu:*
Vaše meno:*
E-mail odosielateľa:*
*) povinné položky
21.10.2013
ID: 952upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Advokáti budú mať po novom povinnosť zúčastniť sa ústnej časti advokátskej skúšky svojho koncipienta, a tak preukázať priebeh jeho praxe pred advokátskou skúškou. Vyplýva to z novely zákona o advokácii z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú 84 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

VLÁDA

Názov obce Tešedíkovo sa nemení  
16. októbra (TASR) - Pomenovanie obce Tešedíkovo zostáva naďalej v platnosti. Vláda dnes nesúhlasila so zmenou názvu na Pered. O zmenu požiadala samotná obec na základe platného miestneho referenda.

Odobrila opozičnú novelu riešiacu problém s prednostnými vyšetreniami
16. októbra (TASR) - Vláda SR dnes odobrila návrh opozičných poslancov z Mosta-Híd, ktorý reaguje na množiace sa sťažnosti pacientov týkajúce sa prednostného poskytnutia ambulantnej starostlivosti. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti preto po novom stanovuje, že medzi dobami na prednostné vyšetrenia musia byť vyhradené dve hodiny na riadnu ordináciu, aby aj pacienti, ktorí si nepriplatia, mohli byť v riadnom čase ošetrení.

Odsúhlasila Obrimčákovej návrh o ochrane paralympijskej symboliky
16. októbra (TASR) - Vláda súhlasí s tým, aby paralympijskú symboliku chránil osobitný zákon. Na dnešnom rokovaní kabinet odsúhlasil zákon poslankyne Smeru Bibiány Obrimčákovej o používaní a ochrane paralympijskej symboliky a o Slovenskom paralympijskom výbore. Poslanci ho v septembri posunuli do druhého čítania.

MV presúva vyše 12 miliónov eur, tie mali ísť aj na zachranný systém
16. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra presunie takmer 12,14 milióna eur na iné investičné akcie. Vláda dnes súhlasila so zmenou ich pôvodne určeného účelu z roku 2011.

Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok
16. októbra (TASR) - Semená konopy siatej by nemali byť viac zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch navrhuje na podnet ministerstva pôdohospodárstva vyňať z I. skupiny omamných látok.

Schválila Správu a postavení a právach národnostných menšín v SR
16. októbra (TASR) – Slovensko má oficiálne prvý podrobne vypracovaný dokument o národnostných menšinách. Je ním správa splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA 

Za zber a recykláciu batérií by mali zodpovedať výrobcovia
16. októbra (TASR) - Výrobcovia batérií a akumulátorov by mali niesť všetky náklady spojené so zberom, spracovaním a recykláciou tých použitých. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o odpadoch, ktorou envirorezort reaguje na nedostatočné zakomponovanie európskej smernice o batériách a akumulátoroch do slovenského práva, čo SR vyčítala Európska komisia (EK).

Skládkovanie odpadov by malo byť drahšie
16. októbra (TASR) - Skládkovanie odpadov by malo byť na Slovensku drahšie. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o poplatkoch za uloženie  odpadkov, ktorá prináša vyššie ceny za ukladanie odpadu na skládkach. Týmto spôsobom chce envirorezort prinútiť pôvodcov odpadov, aby ich viac triedili a menej ukladali na skládky. Kým v západných krajinách sa väčšina odpadu recykluje a zhodnocuje, na Slovensku je to naopak.

Za bezpečnosť elektrozariadení budú zodpovedať výrobcovia aj predajcovia
16. októbra (TASR) - Za bezpečnosť elektrozariadení budú od januára zodpovedné všetky subjekty v procese ich výroby, distribúcie a predaja. Vyplýva to z nového zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach, ktorý dnes 91 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.

Súkromné pozemky v chránených územiach by mohol štát vymeniť za svoje
16. októbra (TASR) - Súkromní vlastníci chránených území by sa po rokoch mali dočkať vyriešenia otázky možnosti náhrad za obmedzenie bežného obhospodarovania na svojich pozemkoch. Parlament dnes posunul do druhého čítania novelu zákona o ochrane prírody, ktorá prináša aj riešenie tohto problému. Zmenou legislatívy v tejto oblasti podmieňujú súkromní vlastníci napríklad odobrenie novej zonácie Tatranského národného parku.

Na dokončenie opravy hradieb Bratislavského hradu pôjde asi 900.000 eur
16. októbra (TASR) - Dokončenie opráv hradieb Bratislavského hradu si vyžiada ešte asi 900.000 eur. Uviedlo to dnes Oddelenie komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR s tým, že práce pozostávajú z výmeny časti tehlových koruniek za kamenné, opravy škár, plombáže niektorých plôch a obnovy časti múra na spodnej východnej terase a pri objekte Žigmundovej brány.

J. LAŠŠÁKOVÁ: Platy poslancov sa zmrazovať budú
17. októbra (TASR) - Platy poslancov a niektorých ostatných ústavných činiteľov sa zmrazovať budú a ostanú tak na úrovni tohto roku. Pre TASR to dnes vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu vládnej strany Smer-SD Jana Laššáková s tým, že Daniel Lipšic (nezaradený) svoj návrh na zmrazenie podáva oneskorene.

Podnikatelia by mali mať menej povinností pri vedení účtovníctva
17. októbra (TASR) - Podnikateľom by sa mali zmierniť povinnosti, ktoré pre nich vyplývajú z účtovníctva. Vyplýva to z novely zákona o účtovníctve, ktorú na začiatku tretieho rokovacieho dňa 25. schôdze Národnej rady (NR) SR predstavil minister financií Peter Kažimír. "Dnes má rozsah účtovnej uzávierky 45 strán, ak prejde tento zákon, tak strán bude osem. Tento zákon má v sebe veľa dobrého a pomôže podnikateľom na Slovensku," priblížil Kažimír.

P. KAŽIMÍR: Zavedenie rozpočtového informačného systému je dôležité
17. októbra (TASR) – Zavedenie informačného rozpočtového systému, ktoré navrhuje Ministerstvo financií (MF) SR v novele zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, bude podľa opozičného poslanca NR SR Pavla Zajaca (KDH) dodatočným nákladom pre samosprávy, od ktorých už teraz štát žiada väčšie šetrenie. "Štát chce, aby samosprávy hospodárili zodpovedne. Štát zavádza rozpočtový softvér do každej jednej obce a hovorí, že obce to nebude stáť nič. Ale my sa pýtame, aké budú náklady štátu na prevádzkovanie tohto softvéru? Tento systém bol schválený vládou napriek nevyriešeným sporom so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). ZMOS sa dohodlo so štátom na dobrovoľnom zavedení tohto systému. Dnes sa týmto zákonom zavádza do všetkých obcí," povedal počas rozpravy k novele zákona Zajac.

M.Kadúc nechce, aby firmy odvádzali počiatočný vklad pri ich vzniku na účet
17. októbra (TASR) - Návrh ministerstva spravodlivosti, aby zakladatelia firiem peňažné vklady pred vznikom spoločností dávali na samostatný účet v banke, opozičný poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc odmieta. V závere tretieho rokovacieho dňa 25. schôdze Národnej rady (NR) SR preto predniesol pozmeňujúci návrh, ktorým chce toto opatrenie vypustiť z návrhu novely Obchodného zákonníka.

Z.Zvolenská bude pre tender na záchranky čeliť v parlamente odvolávaniu
18. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) bude pre tender na záchranky v parlamente po prvý raz čeliť odvolávaniu. Opoziční poslanci dnes doručili do Národnej rady návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze aj s potrebnými podpismi. Tá sa tak musí uskutočniť do siedmich dní.

Advokáti budú musieť chodiť na ústne skúšky svojich koncipientov
18. októbra (TASR) - Advokáti budú mať po novom povinnosť zúčastniť sa ústnej časti advokátskej skúšky svojho koncipienta, a tak preukázať priebeh jeho praxe pred advokátskou skúškou. Vyplýva to z novely zákona o advokácii z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú dnes 84 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Balíky pre väzňov budú odmenou, aby sa zamedzilo prísunu drog
18. októbra (TASR) – Umožniť lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu povinností majú modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré od nového roku prináša novela zákona o výkone trestu odňatia slobody. Obdobné pravidlá sa zavádzajú aj pri výkone väzby. Obe právne normy dnes 89 resp. 100 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Justičná stráž dostane nové donucovacie prostriedky
18. októbra (TASR) - Rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v platnom zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa od nového roku rozšíri o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Vyplýva to z vládnej novely zákona o ZVJS, ktorý dnes 93 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Opozíciou kritizovaná novela o OZE ukončila rokovací týždeň parlamentu
18. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere prvého rokovacieho týždňa aktuálnej schôdze zaoberali novelou zákona o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE), ktorú pripravil rezort hospodárstva pod vedením Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Novelu, ktorá sa na aktuálnej schôdzi nachádza v druhom čítaní, plénu v závere štvrtého rokovacieho dňa predstavil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).


Pozn.:

VOĽBY VÚC: Členovia ÚVK zložili sľub, predsedom sa stal Štefan Škrabák
16. októbra (TASR) - Trinásť členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre novembrové voľby do orgánov samosprávnych krajov zložilo dnes sľub predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi. Na základe žrebu sa predsedom komisie stal Štefan Škrabák (KSS), ktorý bol členom ÚVK vo voľbách do VÚC aj v roku 2009. Podpredsedom sa stal Milan Polešenský (Európska demokratická strana). Zapisovateľkou ÚVK je Eva Chmelová.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk